Как да приемаме законно дарения за биткойн

Въпреки че повечето ICO са кампании за набиране на средства и се организират с търговска цел, някои проекти са създадени, за да помогнат на хората и да улеснят живота им. Токените и криптовалутите дават възможност на хората да изпращат дарения лесно и бързо, правейки процеса прозрачен и честен. Нека наблюдаваме няколко благотворителни организации, които вече се радват на предимствата на блокчейн и криптовалута.

Как да приемаме законно дарения за биткойн?

Въпреки че няма закони, забраняващи даренията в криптовалута, крипто има различен правен статут (обсъждахме това в нашата крипто & Ръководство за данъци върху биткойни) в различни страни. Така че докато някои организации са свободни да приемат крипто, без дори да правят официални отчети за даренията, други ще бъдат задължени да плащат данъци.

По този начин една благотворителна организация трябва да научи за правния статус на криптовалутата в държавата, в която е регистрирана, и да определи дали получените крипто дарения се облагат с данък.

Например в САЩ, що се отнася до целите на отчитането, биткойнът се разглежда като финансов актив и трябва да се отчита в отчета за финансовото състояние на организацията. Организациите трябва да са наясно с изискванията за данъчно отчитане.

Вътрешният приходен код прави разлика между това как се правят подаръците на имущество и подаръците в брой.

Когато подаръци от собственост се изпращат на обществена благотворителна организация, донорът може да бъде задължен за пълно приспадане на справедливата пазарна стойност, особено когато се предполага, че подаръкът е дългосрочна собственост на капиталовата печалба. Ако подаръкът е равен на 500 долара или повече, благотворителна организация трябва да подпише формуляр 8283 на дарителя, за да го получи и да премине през процедурата за приспадане. За дарения на биткойн на стойност над 5000 долара, които не са публично търгувани ценни книжа, организациите трябва да предоставят информация за справедливата пазарна стойност.

Списък на благотворителните организации, приемащи биткойн

Броят на благотворителните организации, приемащи BTC, непрекъснато нараства: те допринасят за различни сфери от нашия живот. Нека видим къде можете да дарите крипто за благотворителност.

Образование

Много благотворителни проекти са предназначени да направят образованието по-достъпно. Добър пример е фондация „Социална алфа“, основана през 2017 г. Приема дарения в криптовалута: събраните средства се използват за отпускане на безвъзмездни средства за проекти, които се занимават със социална подкрепа и обучение на блокчейн. Безвъзмездната помощ възлиза на 10 000 до 100 000 долара и е предмет на решението на журито, което интервюира кандидатите.

Според Forbes за по-малко от година екипът им е събрал над 1 милион долара и в момента подкрепя шест проекта. Например безвъзмездните средства от $ 30 000 бяха присъдени на победителите в хакатона Social Impact на престижния The Impact Summit. Събитието събра 350 студенти по компютърни науки от над 20 университета, за да демонстрират как техническите им таланти могат да окажат влияние върху обществото.

Ампли е южноафрикански проект с нестопанска цел, който позволява на бедните деца да получат лични документи и достъп до предучилищно образование и финансова подкрепа.

Код за вдъхновение е афганистанска фондация, създадена през 2015 г. Тя организира класни стаи за афганистански жени, които искат да научат повече за програмирането и онлайн бизнеса с благотворителните дарения на Биткойн, които тя събира. Първото училище в Херат обучаваше около 50 жени всеки ден и от самото си създаване фондацията помогна на стотици афганистански жени да получат техническо образование.

Докато се обръщам назад, виждам сбъднати мечти, които представляват светло бъдеще. @CodeToInspire стои решен от всякога. Такива млади момичета идват и си отиват и там има много сбъднати мечти.

P.S.

снимка на завършилите през 2017 г. повечето от тях са заети сега в Афганистан.#AfghanGirlsCode pic.twitter.com/nIgqBSaR4z

– Хасиб Раса &# 127462;&# 127467; (@h_rassa) 27 октомври 2019 г.

Доставка на чиста вода

Около 1 милиард души по света нямат достъп до чиста вода, което води до масови инфекции и висока смъртност. Монета за чиста вода проектът помага на хората в нужда в Африка и други части на света. Как е организиран процесът на дарение? 0,1% от всяка транзакция, направена с вътрешни монети, отива за фондация CharityWater.org, която доставя чиста вода предимно за Африка и вече е помогнала на повече от 8,4 милиона души по света.

Платформа за монети с чиста вода.jpg

The БАНКЕКС платформата стартира подобен проект: тя представи на потребителите крипто благотворителната монета WaterCoin, която първоначално струваше 0,02 долара – цената на литър чиста питейна вода. Сега единственият разпределителен пункт се намира в Нарок (Кения): той снабдява около 1000 жители с 10 000+ литра питейна вода. Ключовото предимство на платформата е липсата на посредници: всички дарения отиват директно до местоназначението.

Заобикаляща среда

ВЕРОС платформата за набиране на средства обединява благотворителни фондове, които са посветени на решаването на екологичните проблеми и защитата на планетата. Той подкрепя кампании, насочени към развитие на екологични технологии, хуманитарни проекти и т.н. Докато VEROS изграждат своя собствена блокчейн, можете да дарите криптовалута с помощта на джаджа Changelly, която поддържа около 150 монети.

Интерфейс на платформата VEROSИнтерфейс на платформата VEROS

Лекарство

Макар че Medic Mobile не е базиран на блокчейн проект, той се спонсорира от уебсайта BitGive, който приема благотворителни дарения на Bitcoin. Проектът е създаден, за да осигури образование за здравни специалисти. През първото тримесечие на 2018 г. организацията помогна на близо 20 000 души от 23 държави да получат медицински познания и да си намерят работа. Най-много помощ се предоставя на тези, които нямат достъп до курсове поради бедност и ниски социални стандарти, т.е. хората в Латинска Америка, Африка и някои азиатски страни. Освен това служителите на Medic Mobile правят изследвания и публикуват научни статии. Дарения могат да се правят или директно на уебсайта (приемат се само долари), или чрез BitGive (биткойни).

Можем ли да спрем стареенето? Десетки изследователи, спонсорирани от SENS работят по този въпрос. Те разработват лекарства и лечения за заболявания, свързани със стареенето по един или друг начин. Дарения се приемат не само във фиатна валута, но и в биткойн, етериум и лайткойн. Екипът на проекта провежда изследвания в собствена лаборатория в Калифорния, изучавайки лечението на сърдечни и очни заболявания, генетични промени и тяхното въздействие върху имунитета и протеините, стареенето на клетките и др..

Помощ за жертвите

Крипто даренията също помагат на хора, чийто живот е бил разрушен от нещастни обстоятелства. Например, Обща колекция Канада приема Биткойн с благотворителна цел, за да помогне на бежанци и хора в остра нужда. Официалният уебсайт на Common Collection публикува истинските истории на спасените от тях хора: много от тях са били жертви на природни бедствия.

Последна врата е канадски рехабилитационен център, разположен във Ванкувър. Той приема дарения в криптовалута Bitcoin и Bitcoin Cash. Организацията не само помага на алкохолици и наркомани да се отърват от зависимостта, но и прави всичко възможно да им помогне да се социализират отново. Персоналът на организацията (между другото, много от тях са бивши пациенти на клиниката) са отдадени на мисията си да помагат на пациентите да лекуват психичното си състояние. Освен социалната подкрепа, центърът им помага и при намирането на работа. Последната врата си сътрудничи с публични и частни организации и предоставя различни свободни работни места.

Знаете ли, че дори Световна хранителна програма вече може да бъде спонсориран от биткойни? Проектът Blockchain’s Building Blocks стартира като част от тази програма. Даренията са насочени към помощ на сирийските бежанци в Йордания. Например, жените, пазаруващи в супермаркет, могат да използват кеш кеш или да плащат директно стоки за сметка на дарителите.

Защита на правата и свободата на информация

Фондация „Свобода на печата“ започна да приема дарения в биткойни, Ethereum, Litecoin и ZCash, които автоматично се конвертират във фиатна валута. Тази инициатива се подкрепя активно от изпълнителния директор на FPF Тревор Тим, който вярва, че децентрализацията е отличен инструмент за борба с цензурата, тормоза срещу журналисти и узурпирането на властта. Подкрепата на FPF им позволява да се справят с предизвикателствата и недостатъците на професията.

EFF (Electronic Frontier Foundation) е благотворителна организация, която защитава гражданските свободи в Интернет и в цифровия свят като цяло. Изненадващо, организацията е основана през 1990 г., когато Интернет все още не е широко достъпен. Дарения за биткойни се приемат от 2013 г. Събраните средства се използват за политически изследвания и съдебни спорове, свързани с нарушения на поверителността в Интернет, разработване на софтуер и др. Техническият екип на EFF вече е разработил няколко интересни инструмента за сигурност в киберпространството.

Интернет архив е компания с нестопанска цел, основана през 1996 г. Тя архивира копия на уеб страници, графики, аудио и видео и софтуер. Той осигурява дългосрочно съхранение и достъп до данни за широката общественост. През 2016 г. библиотеката беше с размер 15 петабайта! Организацията приема дарения в различни криптовалути и можете да използвате приспособлението Changelly, за да му дарите една от поддържаните 150 криптовалути!

В допълнение към специализирани проекти има фондации, които събират и разпространяват дарения в криптовалута. Например Фондация BitGive събира биткойн и разпределя цифрови пари за проекти. Потребителите могат да разберат къде точно са изразходвани средствата. BitGive работи и с някои от гореспоменатите проекти.

BitGive projects.png

Вихър е по-скоро платформа за краудфандинг: всеки потребител има право да създаде и публикува проект за набиране на средства. Чрез подкрепа на работата на други участници е възможно да се повиши рейтингът на потребителя: колкото по-висок е рейтингът, толкова по-големи са ограниченията и толкова по-големи са шансовете за повишаване на необходимата сума. Най-изявеният биткойн благотворителен фонд, наречен Фонд ананас (организиран от някой, който се нарича Пайн) е събрал 5057 биткойни през една година и ги е дарил на 60 благотворителни сайта в различни сфери (здравеопазване, образование, спешна помощ за жертвите, опазване на околната среда).

Долна линия

Криптовалутата не само е там, за да направи покупка или да бъде обменен на уебсайт, но е и най-удобният начин за дарение. Основното предимство на благотворителните дейности, базирани на блокчейна, е абсолютната прозрачност и честност. Донорът винаги ще знае, че средствата му са в сигурни ръце и че дарените пари ще бъдат използвани по предназначение. Броят на благотворителните организации и фондациите на ICO нараства всеки месец, помагайки на хора от цял ​​свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map