Как да закупите Bitcoin Ръководство стъпка по стъпка

Биткойн става все по-популярен всеки ден. Популярността му се влияе не само от нови ценови записи, но и от увеличаване на количеството информация за криптовалути в медийни източници. Тези фактори водят до увеличаване на броя на инвеститорите. И тогава възниква въпросът – как да закупите биткойн?

Когато инвестира в криптовалута, потребителят трябва да избере надеждна борса, да не надплаща поради високи комисионни и да разгледа много повече аспекти. В същото време дори една грешка може да доведе до загуба на пари. В това ръководство ще ви помогнем да закупите първия си биткойн или друг алткойн.

Начинаещ, както и опитен инвеститор, може да загуби пари при закупуване на цифрови активи. Причината за това може да са собствените им грешки или измамници. Нашето ръководство ще ви помогне да избегнете рискове и да направите изживяването на вашата криптовалута гладко.

Как да започнете да купувате биткойн

Един от най-лесните начини за закупуване на биткойн е използването на специални услуги за обмен. Обменниците ви позволяват да купувате и продавате много популярни криптовалути за фиат валути. Можете да платите за операцията по различни начини, като системи за електронни разплащания, банкови карти и пари в брой чрез банкомати. Всичко, от което се нуждаете, е създаден портфейл за вашите биткойни. Между другото, вече говорихме за това как да изберете правилния портфейл за криптовалута за вашите цели.

Когато използвате обменник, от съществено значение е да посочите адреса на портфейла за точната криптовалута, която използвате. Да предположим, че например сте закупили биткойн и сте посочили портфейл Ethereum в приложението. В този случай средствата ще бъдат безвъзвратно загубени и е невъзможно да се отмени такава операция, след като е била обработена.

Когато правите транзакции, е важно да запомните, че в много платежни системи те не подлежат на възстановяване. Ако изпратите крипто на грешен адрес, те вероятно ще бъдат загубени.

В Changelly предлагаме на потребителите голямо разнообразие от възможности за закупуване на биткойн и други криптовалути. Можете да изберете от списъка с най-атрактивните за вас цени и да платите по всеки удобен метод, включително карта, банков превод или Apple Pay.

Първа стъпка: Изберете борса

Най-лесният и удобен начин за закупуване на криптовалута е да го направите директно на борсата. Днес много платформи за търговия ви позволяват да депозирате средства чрез системи за електронни разплащания или директно от банкови карти. Потребителят може да попълни баланса на портфейла за обмен с вашата местна валута и след това да закупи цифрови активи с тези средства.

Борсите начисляват такси за своите услуги. Размерът им може да варира в зависимост от всеки сайт. Обикновено това е 2-5%. Зависи от метода на депозит и правилата на платформата. Преди да попълните портфейл за обмен, можете да проверите комисионните на няколко борси и да изберете най-печелившата опция. Това ще спести 1-2% от сумата, която по-късно ще бъде инвестирана в биткойн или други монети.

Не на всеки обмен може да се има доверие. Винаги съществува риск от използване на услугите на сайт за измами, създаден от измамници. И така, какви са критериите за оценка на доверието на борсата?

  • Публичност и репутация на борсата. Трябва да е лесно да се намери информация за собствениците на платформата и нейния екип. Този факт е един от показателите, че компанията няма какво да крие. Изходните измами, събитие, когато екип изоставя проект и се крие със средства на клиенти, се случи предимно с борси, придържащи се към анонимност.
  • Регистрация и лиценз на борсата покажете прозрачността на компанията. Самата държава на регистрация може да каже много, тъй като дейностите на сайта трябва да отговарят на съответното законодателство.
  • Активност на уебсайтове и социални мрежи. Наличието на свежи новини, актуализации и нови продукти показват, че компанията е решена да развива бизнеса си в дългосрочен план. Измамата от борса, която работи от няколко години, е значително намалена.
  • Техническа поддръжка, бързите отговори и решаването на проблеми също са от съществено значение и понякога играят важна роля за предотвратяване на измами.
  • Партньори. Сътрудничеството с големи и известни компании също свидетелства за добросъвестността на борсата. Например, когато свързвате която и да е платежна система, борсата преминава задълбочена правна проверка от противоположната страна.
  • Изисквания срещу изпирането на пари. Въпреки че проверката на самоличността (KYC) и мерките срещу изпирането на пари често се възприемат двусмислено в крипто общността, това изискване дава възможност за легална работа. Освен това помага да се предотврати изтеглянето на средства от хакери след хакване на друга борса.
  • Лекота за оттегляне. Съвсем разумно е първо да тествате работата по него, да се запознаете с функционалността, мерките за сигурност, както и възможностите за теглене на средства и прилагането им на практика.

Стъпка втора: Свържете вашата борса с опция за плащане

Обикновено такива платформи за криптовалута изискват да преминат процеса „Познай своя клиент“ (KYC). Това означава, че потребителят трябва да споделя някаква лична информация като шофьорска книжка или лична карта, информация за работодателя, източник на средства и др. Ако потребителят не иска да даде личната си информация, ще бъде трудно да намери място за закупуване на крипто за fiat. Потребителите обаче могат да обменят стабилни монети като USDT или USDC на децентрализираните борси, без да споделят лична информация.

Изискванията на KYC могат да се регулират от правителството и зависят от държавата на пребиваване. След потвърждението можете да свържете акаунта си с начина на плащане. Има широка гама от тях – от банкови преводи до ApplePay. Таксите могат да варират.

Стъпка трета: Направете поръчка

След като изберете начина на плащане, можете да изберете криптовалута, която искате да купите. Когато използвате борса, трябва да направите поръчка за закупуване на биткойн (или алткойн). Има доста варианти за избор.

типове поръчкиИзточник: Инвеститори Underground

Нека започнем с най-удобния начин за начинаещи потребители. Можете да поставите пазарна поръчка да купувате или продавате криптовалута веднага на пазарните цени. Този вид поръчка се използва, когато потребителят иска да закупи актива, независимо от ценовите му промени. Имайте предвид, че крипто пазарът е изключително нестабилен, така че ако имате време да изчакате по-добра цена, направете го!

The лимитиран ред се използва за купуване или продажба на криптовалута на определена или по-добра цена. Поръчката се изпълнява, след като пазарът достигне определена цена. Сделката обаче не е гарантирана за изпълнение.

Още един за откриване е a стоп заповед. Основната характеристика е, че потребителят може да направи поръчка на цена, която все още не се предлага на пазара. След като цената е налична, стоп поръчката се задейства.

Вече разказахме всичко за търговските поръчки в нашата статия. Вижте, за да се запознаете с всички тях.

Някои борси за криптовалути имат отделена интегрирана функция за обмен и покупка, което позволява на потребителите да купуват или суапват крипто, без да са на терминала за обмен. Напомня на типичния обменник. Това обаче изисква и преминаването на KYC процеса.

Стъпка четвърта: Безопасно съхранение

Биткойнът, както всяка друга криптовалута, се нуждае от място, в което да се държи. Очевидно това може да бъде само вътрешен адрес за обмен, но не е съвсем безопасен. Съхраняването на криптовалути в личния ви портфейл е по-сигурно. Все пак би било полезно, ако разграничите видовете портфейли според целите си.

Най-доброто място за съхранение на биткойни (ако няма да го търгувате) е всеки хардуерен портфейл. Това устройство защитава вашата криптовалута от интернет връзка и съответно от всякакъв вид нашественици. На пазара се предлага и голямо разнообразие от портфейли. Те се различават по своите функции – някои от тях се използват само за съхранение на монети, други дават възможност за суап, търговия и продажба на криптовалути. Освен това портфейлът може да бъде място, където потребителите могат да купуват биткойн. Някои имат интегрирана функция за обмен или покупка, така че е лесно да купите крипто в портфейла и да го получите на вашия адрес.

Можете едновременно да имате два или повече портфейла: един акаунт на борсата за търговия с криптовалути, един мобилен / настолен портфейл (препоръчваме да използвате много портфейли), за да съхранявате малки количества крипто, и хардуерен или хартиен портфейл за дългосрочно държане на биткойни.

Между другото, ние събрахме най-добрите портфейли за биткойн, така че можете да изберете този, който ви подхожда най-добре. По-долу има кратко обяснение на типовете портфейли.

Обмен

Changelly Pro интерфейсChangelly PRO

Централизираният обмен предоставя на потребителите акаунт за попечителство. Задържането на вашите крипто активи на борсовата сметка не е безопасно. За да ги запазите здрави и здрави, можете да прехвърлите монетите в личния си акаунт, така че ще можете да контролирате средствата си. Ако акаунтът бъде компрометиран, средствата ви ще бъдат загубени. Exchange не може да достигне до вашата криптовалута, ако я държите в друг портфейл.

Примери: Changelly PRO, Binance, Kraken и др.

Настолен / уеб портфейл или приложение

Настолните, уеб и мобилните портфейли или всеки портфейл, свързан с интернет, се нарича горещ портфейл. Горещите портфейли съхраняват информация за състоянието на криптовалутата и транзакциите на всички потребители в системата на блокчейн и ви позволяват да изпращате пари, ако имате незабавен достъп до интернет. Тъй като всички данни за това се съхраняват в мрежата, те могат да бъдат несигурно защитени.

Примери: Jaxx Liberty, Exodus, Mycelium, Lumi портфейл, Freewallet и др.

Хардуерен портфейл

Хардуерните портфейли са отделно устройство, което съхранява вашите данни независимо от мрежата. Такъв портфейл е чудесен за дългосрочно съхранение на криптовалути. Няма да можете обаче бързо да използвате такъв портфейл: за да платите с криптовалута или да го въведете на борсата, ще трябва да изчакате потвърждение на транзакциите от няколко потребители на мрежата, което може да отнеме няколко часа.

Примери: Ledger Nano S / X, BC Vault, Trezor, Bitfi и др.

Хартиен портфейл

Портфейл от хартия

Хартиеният портфейл е друго хладилно хранилище, използвано за дългосрочно съхранение на крипто. Хартиеният портфейл е лист хартия, върху който се отпечатват частни и публични ключове под формата на QR код. Хартиените портфейли обикновено са по-добри и по-безопасни от всеки друг тип портфейли. За създаването му не са необходими много усилия или технически познания. Няколко прости стъпки значително ще осигурят вашите монети.

Хартиените портфейли са по-безопасни и по-сигурни от хардуерните портфейли, които могат да се повредят или да имат проблеми със софтуера. Хартиеният портфейл е най-простата форма за съхранение на криптовалута. Намерете точните стъпки за създаване на хартиен портфейл в нашето ръководство.

Алтернативни начини за закупуване на биткойн

Докато борсите и платформите за незабавен суап са най-популярният начин за закупуване на биткойн, има още две опции, които да обмислите дали искате да купите биткойн за пари или с кредитна или дебитна карта.

Биткойн банкомати

Биткойн банкоматът е истински физически банкомат, създаден за закупуване на биткойни както за пари, така и за банкова карта. За да закупите биткойн с помощта на биткойн банкомат, трябва да поставите парите в машината, да попълните адреса на портфейла и да продължите с транзакцията. Лесно е да намерите най-близкия банкомат благодарение на Радар за банкомат. В момента има почти 14 000 банкомата за биткойн по целия свят.

P2P борси

Peer-to-peer борсите (p2p) са платформи, където потребителите могат да се свързват директно. Има доста от тези видове услуги, като Binance P2P, LocalBitcoins и BitcoinGlobal.

Обменът p2p дава възможност да получите възможно най-добрата сделка. Как да закупя биткойн на p2p борса? Трябва да създадете акаунт в платформата, да публикувате заявка за покупка (или продажба) на BTC или да изберете готовите оферти. Продавачите предоставят информация, като желания начин на плащане, цена и място (в случай че иска да се срещне и да плати в брой).

Научете повече за p2p борсите в нашето ръководство.

Ако купувате или продавате BTC сега?

Сега наблюдаваме реалния бик на биткойн. Наскоро цената проби най-високата точка за всички времена и се оказа страхотна дългосрочна инвестиция. Как биткойн отново стана страхотен? Нека направим обобщение на събитията от 2020 г., за да отговорим на въпроса дали да купуваме или не биткойн сега!

През 2020 г. Биткойн се оказа твърд въпреки присъщата си нестабилност. Съобщава се, че неотдавнашното движение на цените до $ 40 000 се дължи на краткосрочните инвеститори и притежателите на начинаещи. Експертите казват, че сега сме в началото на новия биткойн биткойн. Как е възможно? Опитът от последните години ни показва, че глобалните негативни новини изглежда оказват влияние върху цената на криптовалутите – например ефектът COVID-19.

графика на промените в цената на биткойн през март 2020 г.

Как коронавирусът повлия на цената на биткойн? Факт е не само цената на биткойн и други криптовалути. През март 2020 г. видяхме силна корелация между пазарите на акции, петрол и криптовалута – всички те се сринаха.

Първата реакция на инвеститорите беше паника. Хората започнаха да преминават към пари в брой: инвеститорите на акции и търговците изтегляха парите си в брой, а крипто инвеститорите размениха крипто активите си със стабилни монети (т.нар. Крипто-паричен еквивалент). Този момент беше подходящият момент за закупуване на спадове на всеки пазар, включително криптовалута (между другото, биткойн падна до малко над 5000 долара).

Хората се успокоиха, когато правителството обеща да даде изплащания и пазарът започна да се възстановява. Феновете на биткойн посочиха, че намаляването наполовина през май може да помогне и за коригиране на цената на биткойните.

Има повече фактори, които трябва да се вземат предвид, когато се говори за скорошния успех на Биткойн. Миналата година PayPal обяви, че ще позволи на своите клиенти да търгуват, купуват и съхраняват криптовалути на своята платформа. Освен това търговците ще получават плащания в крипто монети като алтернатива на други методи.

Защо е толкова важно за крипто индустрията? Е, PayPal има огромна аудитория (220 милиона души само в САЩ). Така че, PayPal дава възможност да се запознаят с криптовалути за тези, които все още не са го разглеждали като средство за плащане. Това внедряване е начин да се прегърне крипто и предизвика голямото завръщане.

Споделяме тази идея, но не казваме, че биткойнът ще замени fiat. Това може да се превърне в просто „друг вид пари“ за тези, които искат да използват по-освободена парична система. И така, отговорът на въпроса „трябва ли да купувате биткойн?“ Е „да“. Може би трябва да изчакате за момента да купите спадове.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map