Представете си, че живеете в свят, в който правителството определя съвкупността от вашите финансови възможности. Чрез банките зависим от техните такси за транзакции, докъде можете да изпращате или получавате пари. Още по-лошо, какво ще стане, ако политиките на вашето правителство доведат до хиперинфлация, силно обезценяваща вашата национална валута?

Някои дори могат да се окажат в несигурна позиция да бъдат обект на политически причини. По същия начин вашата нация може да има лоши отношения с друга нация, което да доведе до финансови ограничения и санкции.

С появата на децентрализирана блокчейн технология, популяризирана от Bitcoin (BTC) през 2009 г., ние имаме средствата да проправим собствените си финансови пътища, както никой друг път в историята. Биткойнът представлява доминиращата криптовалута, която определя тенденцията за всички останали. Съответно, когато погледнем процента на приемане на Биткойн, можем да получим по-добра представа за информираността на обществеността за криптовалутата.

Скорошно Биткойн осиновяване изследване проведено от The Tokenist ни дава такова прозрение, като сравнява нивата на приемане на биткойни от пика на биткойн през 2017 г. до бурната 2020 г., с последствията от коронавируса и безпрецедентното печатане на пари от Федералния резерв.

Доверие Загубено е Доверие спечелено

Съставяйки близо 5000 респонденти в 17 държави и всички възрастови групи между 18-65 +, сравнителното проучване показва повишаване на доверието в Биткойн. Когато се изправят срещу традиционните банкови институции, повече хора биха се доверили на биткойн, отколкото на банки.

Биткойнът спрямо доверието на традиционните банкови институции

По-конкретно, 29% повече хора виждат децентрализирания биткойн като по-надежден от банките, в сравнение с 2017 г. От тях повечето са мъже хилядолетия и жени хилядолетия, които следват отзад. По същия начин, в сравнение с преди три години, по-голямата част от участниците, 60%, разглеждат Биткойн като положително развитие в света на финансите във всички възрастови групи.

На въпрос „Доколко сте съгласни или не с това твърдение? „Биткойнът е положителна иновация във финансовите технологии“, има увеличение от 27%, които отговориха положително:

Биткойнът е положителна иновация във финансовите технологии? - резултати от проучване

Въпреки това кохортата на възраст над 65 години отчита най-малко ентусиазъм в биткойните. Съответно тази демографска група е най-малко вероятно да започне да използва биткойн, независимо от случващото се в света на фиатните пари.

Докато 44% от хилядолетията, както мъже, така и жени, предадоха намерението си да купят BTC през следващите пет години, само 3% от 65+ демографски групи съобщиха, че имат намерение да купуват и използват BTC през следващите пет години.

Колко вероятно е да закупите биткойн през следващите 5 години? - резултати от проучване

Накратко, по-старите демографски групи вероятно няма да променят своите възгледи и навици въз основа на повече експозиция или реални събития. Това най-вероятно не е специфично само за биткойн, а за психологически сили, присъстващи на хора над определена възраст, тъй като те обикновено са настроени по начина си на гледане на света.

И накрая, все още младият биткойн е преминал през няколко етапа на инфлация и дефлация. Някои дори могат да назоват тези етапи като „мехурчета“. В сравнение с преди три години броят на хората, които гледат на биткойн като на балон, непрекъснато намалява:

Биткойнът е балон? - резултати от проучване

Само 24% от хилядолетията биха се съгласили, че биткойнът е балон, докато двойно повече, 50% от хората над 65 години биха се съгласили с идеята, че BTC представлява цифров балон. За отбелязване е, че отразявайки ранния етап на BTC като жизнеспособна алтернатива на фиатната валута, несигурността все още прониква във всички възрастови групи при около една трета от всички респонденти.

Къде се крие стойността на биткойн?

От стартирането си, ентусиастите на криптовалутите спорят за ролята на криптовалутата. Дали това е магазин за стойност, цифрова версия на златни блокове, или е жизнеспособна алтернатива на фиатните пари, които да се използват в магазините?

Разбира се, много онлайн магазини, като Overstock или Newegg, са интегрирали Bitcoin като начин на плащане. Въпреки това, поради нестабилността на Биткойн, мнозина го възприемат като стойност на задържане, която трябва да бъде ценена, докато расте в стойност и се използва по време на нужда или пенсиониране.

Съответно 53% от хилядолетието биха държали биткойн, докато само 27% биха го продали или биха го похарчили веднага. Това е обратното на възрастовата група над 65 години. Само 13% от тях биха държали биткойн, докато 44% биха продали или похарчили BTC. Това за пореден път издава пропастта между възрастовите групи и начина, по който всяка от тях разглежда прилагането на дигитална трансформация към парите.

Ако някой ви даде биткойн, какво бихте направили с него? - резултати от проучване

Вследствие на последствията от COVID-19, които разрушават световната икономика и причиняват огромно нарастване на безработицата, вероятно ще видим пълното внедряване на вътрешните ценности на Биткойн. Това вече можем да видим в развиващите се страни, които ще страдат най-тежко в резултат на доминото COVID-19.

Силно отслабените национални икономики и валути трябва да видят рязко покачване на използването на биткойни, както като плащане, така и като запас от стойност. Вече видяхме това явление по време на Гръцка икономическа криза, което продължило десетилетие.

По същия начин Биткойн – като запас от стойност в сравнение със златото – ще бъде подложен на изпитание. Засега изглежда така Биткойнът е силно устойчив въпреки че създава впечатление, че се колебае заедно с фондовия пазар. Ако обаче намалим, можем да видим, че сривът на фондовия пазар, свързан с короната, е просто удар към общата траектория на биткойн нагоре.

За вкъщи

През последните 20 години светът става все по-дигитален. С 92% от организациите, които планират да увеличат своите дейности по дигитална трансформация, цифровият свят се превръща в норма в много аспекти на нашето ежедневие.

Когато разгледаме историческите парични системи в света, можем да видим колко широко разпространено може да бъде приложението на биткойн. Биткойнът не се поддава на намеси от страна на централните органи. Докато биткойн китовете влияят от време на време на стойността на BTC, неговите основи са уникално готови да издържат на несигурността, причинена от централните банки, предимно САЩ Федерален резерв и на ЕС ЕЦБ.

Когато хората ги видят да участват в схеми за масово печатане на пари като последица от модерната парична теория (MMT), доверието във фиатната валута има тенденция да намалява. Такива експерименти и бърникане с количествено облекчаване може в крайна сметка да не доведат до хипер-инфлация. Какъвто и да е случаят, хората ще започнат да диверсифицират риска си на места извън съществуващото финансово заведение, както е представено от Биткойн.