В съвременната икономика на концерти е лесен, макар и едва ли доходоносен начин, чрез който хората могат да печелят пари чрез интернет микрозадачи. Микрозадачите са малките задачи, които влизат в по-голям проект, в този контекст те често се отнасят прости задачи като проверка на изображението, писане на описания на продукти, извличане на текстово съдържание от изображение и други подобни. Защото тези задачи са прости, заплащането често е ниско, обикновено няколко цента.

Какво е Expand?

В сегашната среда, краудсорсинг платформите свързват бизнеса с работниците с микрозадачи, като вземете такса от върха. Двете най-популярни платформи за краудсорсинг на микрозадачи днес са Amazon Mechanical Turk и CrowdFlower. През 2014 г. беше изчислено, че са свършили половин милион на свободна практика върши работа по Amazon Mechanical Turk.

Няма съмнение, че това е огромен пазар. Но настоящият модел за краудсорсинг има няколко основни проблема; проблеми, които Разгънете (Преди наричан Gems) вярва, че може да реши използвайки своите интелигентни договори на платформата Ethereum.

Четирите проблема с настоящия модел на краудсорсинг

Накратко, Expand има за цел да реши четири основни проблема в рамките на настоящия модел на краудсорсинг: Такси, участие, плащания и използваемост. Нека да разгледаме всеки от четирите проблема в детайли и да видим как Expand възнамерява да ги реши.

Проблем №1: Високи такси

Amazon Mechanical Turk таксува заявители (тези, които трябва да имат изпълнени задачи) 20% върху платената сума на работниците. Ако имате нужда от най-високо оценени работници, това ще ви струва още 5%. Ако вашата задача има повече от десет задачи, това е още 20%, в резултат на такси до 40%. Crowdflower има такса за качване плюс a месечна такса който се сблъсква с хиляди.

Високи такси

Проблемът с високата структура на таксите е, че тя изкуствено изтласква търсенето за микрозадачи, увреждащи както бизнеса, така и фрийлансърите. Без тези такси пазарът на микрозадачи би бил равен по-голям, отколкото е днес.

Разширяване на решението: Нулеви такси. Приложими са само таксите, използвани от мрежата Ethereum.

Проблем №2: Бариери пред участието

За такъв ниско платен концерт, бариерите до влизане, за да станете работник на микрозадачи на основните платформи са изненадващо високо. Изглежда, че в този момент предлагането надвишава търсенето. Официална идентификация се изисква да участва в Amazon Mechanical Turk, докато Crowdflower изисква свързване към вашия акаунт във Facebook. Тези изисквания намаляват участието, особено от развиващия се свят (където може дори да се живее достойно) и с поверителност.

Бариери пред участието

Разширяване на решението: Не е необходима проверка на самоличността, за да започнете да изпълнявате микрозадачи. При липса на проверка на самоличността, Expand вместо това използва a механизъм за залагане и репутация за предотвратяване на злонамерени потребители и поддържане на контрол на качеството.

Разширяване на механизма за залагане работи по този начин. Работници (наричани миньори в Gems ’ Бяла хартия) трябва заложете малко количество жетони Expand (XPN). Това трябва да е достатъчно малко, за да балансира между обезсърчаване на злонамерени миньори и не наказва честни миньори.

За да потвърдите, че задачите се изпълняват правилно, също ще има проверители. Заявителите могат да изберат дали да използват проверители за избрана задача. Проверяващите също ще трябва да заложат XPN токени.

Разгънете верификаторите

На проверяващите ще бъде платена награда, която е от където и да е 10% до 100% от наградата на миньора, с минимално количество 0,20 долара еквивалент в XPN токени. За постигане на консенсус са необходими поне два проверителя. Тази система за проверка помага за намаляване на проблема с съкращаване; Например, някои заявители на Amazon Mechanical Turk предполагат, че 5 до 15 работници изпълняват същата задача, за да постигнат консенсус.

Механизмът за репутация на Expand е прост резултат на доверие, свързан с адреса на Ethereum. Този резултат се използва, за да се посочи надеждността на миньор или заявител, а също така влияе върху необходимите суми за залагане. Миньори с достатъчно високи оценки на доверие също могат да кандидатстват за проверка.

Проблем # 3: Ограничени възможности за плащане

Този проблем се отнася за необезпеченото население. Според Световната банка, към 2015 г., около 2 милиарда души не са имали банкова сметка. Това е масивен сегмент от населението, сегмент, който понастоящем не е в състояние да се възползва от сегашните платформи за микрозадачи, наред с други неща. Тези хора може да имат достъп до Интернет, но не подходяща банкова инфраструктура.

Разгънете опциите за плащане

Разширение на решението: Съвсем очевидно. Майньорите се плащат чрез токена ERC20 XPN, които могат да се съхраняват без банкова сметка. Разбира се, това повдига въпроса за какво ще направят необезпечените с жетоните, тъй като те вероятно няма да имат достъп до опции за конвертиране на крипто-фиат. Но това е нещо, което всички блокчейн проекти, за които се твърди, че „обслужват необезпечените“, имат общо.

Проблем # 4: Трудни за използване интерфейси

Работниците с микрозадачи се насочват повече към по-нискоквалифициран и по-ниско образовани края на спектъра. Следователно потребителските интерфейси на платформи за микрозадачи трябва или по-скоро трябва, да бъдат достъпни за тези без висока компютърна грамотност. Интерфейсът на Amazon Mechanical Turk е известен със своята лош потребителски интерфейс, като заявителите често изграждат свои собствени интерфейси. Тези лоши потребителски интерфейси създават неефективност и намаляват броя на изпълнените задачи с течение на времето.

Лош потребителски опит – Източник: Shutterstock.com

Разширение на решението: Потребителски интерфейс с отворен код и потребителски опит. Интерфейсите на Expand Network са известни като Разширяване на модулите ще бъде с отворен код. Това ще позволи на всеки да може да изгради свой собствен модул. Освен това екипът на Expand ще работи в тясно сътрудничество с ранните заявители на изграждане на първоначалните модули.

Екипът зад Expand

Уебсайтът Expand изброява само неговите двама съоснователи, които изглежда са се срещали в Харвард. Докато единият отпадна, и двамата имат доста впечатляващи автобиографии. Единият е човек от Тийл, който спечели място Форбс ’30 под 30 ’ докато друг основава Gifs.com (URL адресът трябва да е обяснителен).

Нито дума за останалите членове на екипа, които не е положителен знак. Често задаваните въпроси за уебсайта Expand отбелязват, че наемат фронтенд и бекенд инженери.

Разширяване на състоянието и пътната карта за развитие

Expand вече пусна своя алфа версия на Testnet, което можете намерете тук, през януари 2018 г. Ще ви трябва MetaMask, за да го използвате и ще можете да усетите платформата, включително проверка на работа и оттегляне (не истински XPN жетони, разбира се). Алфа версията е само интерфейс; бекендът все още се разработва.

Разгъване Развитие – Източник: Shutterstock.com

В момента екипът на Expand е фокусиран върху продажбата на символи. След приключването му следващите стъпки в пътната карта ще бъдат до поставете платформата Expand на MainNet, продължете да разработвате и итерации на модулите, подобряване на протоколите и завършване на API за създаване на работни места. Всичко това е насочено да бъде завършен до първото тримесечие на 2018г.

Разпродажбата на скъпоценни камъни – анулирана след издигане на червени знамена от общността

Оригиналната продажба на жетони Gems беше трябва да се случи на 30 януари 2018 г., но беше отменено след издигане на общността няколко значителни червени знамена. Към момента на това писане новата дата за продажба на символи има предстои да бъде обявено от Expand. Следващото уравнение може да обобщи основните червени знамена, които бяха повдигнати по отношение на първоначалната планирана продажба на символи.

Нека разбием уравнението за червения флаг на Gems.

Масивен Hype

Първо, проектът Gems (сега се нарича Expand) имаше огромно количество шум. Неговата Telegram група почти достигна максимален брой от 50k. И докато скъпоценните камъни имаха добра идея, голяма част от шумотевицата идваше от нещо, наречено Програма на Gem Community.

Програмата на Gems Community (сега затворена) беше основно „направете безплатен маркетинг за Gems и ще получите място в нашия бял списък“. Потребителите биха могли печелят своето място от писане на публикация в блог за скъпоценни камъни, правене на видео за нея и т.н.. По това време екипът на Gems твърди, че е получил над 35 000 приложения за тази маркетингова, съжалявам, общностна програма.

Gems Massive Hype

Това, което отблъсна общността, беше новината, че екипът на Gems не бяха толкова строги относно пускането на хората в белия списък както изглеждаха. Един човек твърди, че след като е написал обидно съобщение за скъпоценните камъни, той все още беше приети в белия списък. Очевидно хората, които са свършили „истинска работа“, за да влязат в белия списък, не са били развълнувани да чуят това.

Но най-важното е това; имаше огромно количество реклама влизане в първоначалната планирана ICO.

Структура на холандския търг

Второ, продажбата на символи беше обявена за холандски търг. При този вид структура цената на символа намалява с напредването на наддаването, докато се достигне равновесие. Тази структура обикновено се мрази от крипто-общността, но сама по себе си не е проблем. Но комбинирайте това с ….

Ограничени във времето отстъпки

като много ICO, Скъпоценни камъни имаше три нива на сътрудници, като всеки получава различни бонус нива, вариращи от 10% до 20%. Необичайното беше, че екипът на Gems направи тези отстъпки сериозно ограничени във времето. Периодите на отстъпка бяха един час за най-високо ниво, два часа за второто ниво и 20 часа за най-ниското ниво. О, и за най-ниското ниво с период на отстъпка от 20 часа, бонусът също намалява всяка секунда, приблизително 1% на всеки два часа.

Ограничени във времето отстъпки

Така че това, което имате, е a ограничен период на отстъпка предназначени да накарат хората да инвестирайте възможно най-бързо с холандска аукционна структура, при която цените на символите започват най-високо. Можете да разберете защо мнозина в общността започват да наричат ​​това като грабване на пари в брой. Но изчакайте, има още …

Без твърда капачка

Поради структурата на холандски търг, твърдата капачка на продажба на символи ще започне високо и ще намалее с времето. Първоначалната твърда граница е нереално висока цифра, която никога няма да бъде достигната. Въпреки това, Gems определи своето първоначална твърда граница на 18 трилиона долара (!!) и въз основа на неговата формула за разграждане (как твърдата капачка намалява с течение на времето), продажбата на жетони Gems по същество имаше изобщо няма твърда капачка.

Но последният пирон в ковчега за първоначалната планирана продажба на жетони на Gems беше ….

Екип, поддържащ по-голямата част от жетоните

Общото предлагане на жетони Gem е 8 милиарда. Просто 2 милиарда беше планирано да бъде на търг при продажба на символи, с останалото 6 милиарда да бъде съхранявани от екипа на Gems. Това беше най-големият звънец за много хора. Тъй като екипът разполага със 75% от жетоните, те биха могли лесно изхвърлят своите токени на пазара след ICO за a бърза печалба, в ущърб на ICO инвеститорите.

Планирано ли е за скъпоценни камъни ICO, очевидно грабване и незабавно изхвърляне?

Разбира се, има и вероятно никога няма да има убедителни доказателства, че първоначално планираната ICO на Gems не е нищо повече от откровено грабване на пари от екипа. Но ако беше, плановете им се провалиха като общността правилно идентифицирани и извикаха тези червени знамена, водещ до засега неопределен отлагане на ICO.

Какви са краткосрочните и дългосрочните възможности за разширяване?

В краткосрочен план, не изглежда добре за Expand. Огромният шум, влязъл в ICO на Gems, вече се превърна в кисело и освен ако екипът не може да измисли ICO структура, която е честен към инвеститорите, целият проект може да бъде мъртви във водата. Екипът на Expand сега започва с отрицателен резултат и може би сега трябва да бъде неговата ICO структура пристрастен към инвеститорите, за да успее.

Краткосрочни и дългосрочни възможности за разширяване

Това е жалко, защото проектът Expand има добра дългосрочна концепция. Сегментът на микрозадачите в икономиката на концертите е значителен и Expand е предложил отличен начин за това подобряване на текущия модел с помощта на блокчейн технология. Изглежда, че разработката върви добре и с вече пусната тестова версия. Но освен ако не успее бързо да разреши краткосрочните си проблеми, всичко това дългосрочният потенциал може да е за нищо.

Какво мислите за Expand Network? Как трябва да преструктурира своята ICO и ще бъде ли достатъчно, за да преодолее негатива около него сега? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me