Повечето нови криптовалути се появяват, за да решат някои реални проблеми, използвайки технологията на блокчейн. Полкадот, от друга страна, възникна за решаване на проблема с блокчейна себе си.

Какво е Polkadot?

Polkadot, като официален уебсайт е „хетерогенна многоверижна технология“. По същество това е (или по-скоро възнамерява да бъде) a blockchain, който свързва много различни blockchains. Той е предназначен да реши някои от основните проблеми, които пречат на блокчейн технологията да достигне до широкомащабно приложение в реалния свят. Два от основните въпроси са:

 • Мащабируемост – Съвсем просто, блокчейн технологията, каквато съществува днес не може да изпълнява броя на транзакциите в предвидения децентрализиран свят. Днес мрежовите възли обработват транзакции индивидуално, образувайки пречка, която ограничава по-големи обеми.
 • Изолация – Блокчейн мрежите остават дискретни и независими, липсва взаимодействие и оперативна съвместимост.

Polkadot все още е в етап на разработка с целева дата на стартиране на своя блок Genesis през четвъртото тримесечие на 2019 г..

Структурата на Полкадот

За да разберем как Polkadot възнамерява да реши тези проблеми, нека разгледаме структурата му. Има три термина че Polkadot използва в своята лека хартия, която съставлява сърцевината на структурата на Polkadot. Те са:

 • Релейната верига – Това е основната верига Polkadot, към която ще се свържат всички отделни блок-вериги.
 • Парачаинът – Съкратено от „паралелизирани вериги“, тези отделни блок-вериги ще работят паралелно през мрежата Polkadot.
 • Мостовата верига – Мостовата верига е изградена за свързване на блок вериги, които не използват протоколите за управление на Polkadot.

От четенето на краткото описание на трите компонента по-горе, вероятно вече сте започнали да получавате визия на високо ниво как ще работи мрежата Polkadot. Свързването с релейната верига е за решаване на проблема с оперативната съвместимост с него интелигентни договори функция, гарантираща, че транзакциите между отделни вериги са вярно екзекутиран. Parachains могат да решат проблема с мащабируемостта чрез паралелна обработка на транзакции.

Структура на Полкадот

Друга идея зад мрежата Polkadot е споделена сигурност. Ресурсите за сигурност ще бъдат обединени в мрежата Polkadot. Това ще позволи на отделните вериги да използват колективната сигурност, без да се налага да започват от нула.

Протоколи за управление

Polkadot ще приложи протокол за доказателство за залог. Валидатори ще закрепи релейната верига чрез залагане на DOT (жетонът Polkadot), участие в консенсус с други валидатори и валидиране на доказателства от съпоставители. Ролята на Collators е да поддържа парашаините чрез събиране на парашайн транзакции от потребители и изготвяне на доказателства за преход на състоянието, които да се предоставят на валидаторите.

Упътване за управлението на Polkadot’s

Двете финални роли са Номинатори и Рибари. Номинаторите избират добри валидатори и залагат DOTs, помагайки закрепете релейната верига още по-нататък. Рибарите са последната граница на сигурността; те наблюдавайте мрежата и доказват лошо поведение на валидаторите.

Ролята на DOT Token

Токенът DOT ще служи за три основни цели в мрежата на Polkadot. Те са:

 • Управление: Притежателите на токени ще имат пълен контрол над протокола. Привилегиите, които обикновено са запазени за миньори на други платформи, включително определяне на таксуване, промени в протокола и добавяне или премахване на парашайн, ще бъдат дадени на притежателите на символи. Тези функции не се предоставят официално на притежателите на символи, но те ще могат да участват в процеса на вземане на решения по силата на това, че са притежатели на символи. Тази функция за участие ще бъде вградена в основния код.
 • Операции: DOT жетони ще улесняват основният консенсусен механизъм на мрежата Polkadot. Притежателите на токени трябва да бъдат активни участници и ‘връзка’Жетони (излагайки ги на риск), за да обезкуражат злонамереното поведение.
 • Обвързване и плащане: Това е ценностният механизъм. DOT ще бъдат издавани като награди за активно участие в мрежата. Вие също ще трябва DOTs за облигации да добавите нови парашани, което е вид доказателство за залог.

The първоначална доставка на DOT за блока Polkadot Genesis ще бъде 10 милиона. 5 милиона от тези DOT бяха на търг в ICO на Polkadot’s през октомври 2017 г.. 2 милиона още DOTs са за по-нататъшно приноси преди старта, а останалите 3 милиона са запазени за Фондация Web3.

Тези 10 милиона първоначални доставки обаче са не твърда капачка. Създателите предвиждат предлагането да бъде инфлационен да стимулира да участва в механизма за доказване на залог. Моделът на инфлационното предлагане все още не е определен по време на настоящото писане.

Използвайте примери за случаи

Polkadot е проектиран да има гола костна структура, с по-голямата част от сложността, адресирана на ниво среден софтуер. На този ранен етап на развитие, съчетан с продължаващата бърза еволюция на блокчейн технологията, е трудно да се каже как ще се побере конкретно Polkadot в рамките на бъдещия пейзаж. Независимо от това, ето няколко от случаите на потенциална употреба, споменати в неговия документ.

 • Проект за блокчейн иска повишаване на ETH но изисква проверка от частна банкова верига, преди да приеме ETH.
 • Подобно на горното, обработващият плащания може да изисква същия вид проверка преди да приемете плащане в BTC.
 • Децентрализиран парашайн за обмен позволява BTC депозити използвайки доказателства за нулево знание от парашайн на Zcash.
 • Интернет на нещата: Има ураган. Метеорологичният оракул го потвърждава, а оракулите IOT потвърждават щетите. Частната застрахователна верига издава символично изплащане.

Създателят и Екипът зад Polkadot

Полкадот е основан от Гавин Ууд, който е съосновател и бивш главен технически директор на Ethereum. Той е и основател, технически директор и председател на Паритет Технолоджис ООД, която доставя екипа на разработчиците зад Polkadot. Той е и основател и президент на Фондация Web3, който има за цел да развива технологии, които могат да се възползват от предвидената екосистема Web3 на наистина децентрализиран Интернет.

ICO на Polkadot’s беше едно от най-големите през 2017 г.

Полка точки ICO беше един от най-успешните ICO за 2017 г.. Крайната цена на DOT беше 0,109ETH което означава, че общо 485 331 ETH е вдигнат от продажбата на 5 милиона жетона. Търгът беше завършен на 17 октомври 2017 г., когато цената на ETH беше около 320 долара, превеждайки на обща стойност от около 150 милиона долара. Няколко месеца по-късно обаче ETH се търгуваше до $ 1400.

Бум на пътя – замразени средства

Parity Technologies, компанията, разработваща Polkadot, обявен за голяма уязвимост в своя договор за библиотека на Ethereum Parity Wallet. Въпреки че не се съобщава за откраднати средства, a значителен размер на средствата (над 500 000 ETH) остават замразени, около 68% от общия етер, набран в ICO.

Замразените фондове на Polkadot

Към момента на написването Parity все още не е разрешил проблема. През декември 2017 г. те предложи да се направи хард форк, което би включило промени в цялата платформа Ethereum. Последният хард форк към Ethereum доведе до отделяне на криптовалута Ethereum Classic. Тази предложена твърда вилка обаче беше отхвърлен от общността, и въпросът остава нерешен, а средствата все още недостъпни.

Къде мога да закупя или да търгувам DOT жетони?

Краткият отговор е, не можеш. Ако сте закупили някакви DOT жетони по време на октомврийския търг, ще получите само своите токени кога и ако стартира блокът Genesis. Това е значителен риск, но показва, че тези, които са инвестирали в ICO, очевидно не са искали да „помпа и изхвърляне.’В известен смисъл тези притежатели на ранни символи вероятно са истински вярващи във визията и това, което Polkadot се опитва да постигне.

Полкадот постигна ли е датата на стартиране за четвъртото тримесечие на 2019 г.?

Въпреки че по-голямата част от средствата му бяха замразени, екипът на Polkadot първоначално твърдеше това графикът и целите ще останат непроменени.

Много експерти прогнозираха, че ако успеят да доставят, това може да бъде a чейнджър за цялото пространство на блокчейн. Ако не са успели, тогава всички тези хора, които са участвали в ICO може да остане без нищо.

Е, макар че наистина имаше леко забавяне при разпространението на мрежата Polkadot, тяхното дългоочаквано пълно издание най-накрая се случи в Май 2020 г., които са изградени върху тяхната версия на канарската мрежа на Kusama по-рано през 2019 г. Нека разгледаме изданието по-подробно по-долу. 

Пускане на мрежата Polkadot и Kusama Alpha

Мрежата от канарчета Kusama беше алфа версията на мрежата на Polkadot и от старта си тя привлече хиляди разработчици и ентусиасти, които искаха да надграждат мрежата Polkadot. 

Kusama е създаден, за да позволи на разработчиците и членовете на общността бързо да изграждат и внедряват децентрализирани идеи за приложения, без стриктното тестване, необходимо за стартиране в основната мрежа на Polkadot. Затова той успя да привлече много новатори, които искаха да изследват технологията на Polkadot, и мрежата Kusama ще продължи да работи за разработчици, за да изпробва нови идеи. 

Пускането на May, стартирано от фондацията Web3, е първата итерация на основната мрежа на Polkadot. В основата си Polkadot е проточен протокол, който позволява на децентрализираните блок-вериги да работят заедно – известен като оперативна съвместимост. 

Проблемът за свързването на отделни блок-вериги заедно отдавна е основен проблем за света на блок-веригите и решението на Polkadot ще отвори редица нови вълнуващи случаи на употреба. 

Екипът на Polkadot се надява, че тяхното решение за оперативна съвместимост ще улесни обмена на данни и паралелизирането на натоварването между блокчейн -тата – решаване на проблеми с пропускателната способност, които са пречка за приемането на dApp, и увеличаване на мрежовата мащабируемост в множество блокчейн. 

Вече има множество участници в основната мрежа на Polkadot, включително уважавани разработчици като Acala, Moonbeam, Chainlink, Laminar и др.. 

Заедно тези екипи изграждат и внедряват решения за безброй приложения от реалния свят, като кръстосани стабилни монети, блок-верижни агностични интелигентни договори, протоколи за запазване на поверителността и мрежи на Oracle. 

Като цяло разпространението на мрежата Polkadot имаше зашеметяващ успех и много експерти по блокчейн сега търсят протокола за ролята му в мащабирането на полезността на цялостната индустрия на блокчейн. 

Ще успее ли Полкадот?

Какво мислите за новите решения за оперативна съвместимост и мащабируемост на Polkadot? Ще промени ли целия блокчейн пейзаж? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу! Можете да следите техническото развитие на Polkadot тук.

Препратки