В чест на петте успешни години на Monero от старта, аз събрах a кратко уводно ръководство за Monero. Целта на Monero е красиво проста: използваема криптовалута за ежедневни плащания, която функционира както потребителите очакват. Това включва защита на потребителите от мрежови атаки, широкомащабно наблюдение и най-важното да бъдат достъпни навсякъде.

История

Монеро, символ за тикер XMR, е основана на 18 април 2014 г. от потребител на форум Bitcointalk, работещ под псевдонима „благодарна_за_ днес.„Проектът първоначално се нарича„Битмонеро“Беше ново стартиране на протоколите ByteCoin и CryptoNote, използвайки тяхната кодова база.

Въпреки че ByteCoin и технологията CryptoNote, на която се основава, имаха своите недостатъци, тя беше един от най-добрите налични решения за поверителност по това време и впоследствие привлича много разработчици и изследователи. Малко след създаването на CryptoNote, основният екип отклони проекта от първоначалния създател, който пожела да продължи проекта по начини, по които останалата част от общността не беше съгласна.

Monero – Частна цифрова валута

Monero стартира с лош код за добив, относително слаба поверителност и много други ограничения. През годините Monero подобри своя протокол, за да го направи по-стабилен. Monero добави RingCT за много по-добра поверителност, задайте минимум размери на пръстена, създаден a процес на отговор на уязвимостта, и изпълнени бронежилетки.

Сега Monero успя да изгради един от най-големите общности с отворен код в блокчейн и разработи нагласа за непрекъснато усъвършенстване за справяне с бъдещите предизвикателства. От своето скромно начало във форума на Bitcointalk, той е нараснал в класацията, за да се брои първите 10 криптовалути от пазарната капитализация и е може би най-успешните монети за поверителност към днешна дата.

И така, как разработчиците, членовете на екипа и по-широката общност помогнаха да допринесат за превръщането на Monero в толкова успешен проект?

Разработчици и общност

Monero има един от най-активните екипи за развитие и общност. Monero е управляван от Основен екип, нерегистрирана организация, която обработва заявки за обединяване и поддържа основна инфраструктура на общността. Въпреки че основният екип участва в дискусии и помага задайте визията, те не вземайте едностранни решения. Обикновено се вземат решения по въпроси на GitHub, GitHub изтегля заявки и срещи на IRC.

Общност на Monero

Общността организира в полуавтономни работни групи въз основа на функцията. Примерите включват Общностна работна група, Изследователска лаборатория, Работна група за реагиране на злонамерен софтуер, Локализация на работната група и работната група на терен. Потребителите се насърчават да се присъединят към съществуващите работни групи или да създадат свои собствени. Не липсва работа, за която проектът Monero се нуждае от помощ!

Потребителите и разработчиците се насърчават да задават въпроси по Monero StackExchange. Monero има третият най-активен сайт на StackExchange на която и да е криптовалута, зад само Биткойн и Етериум. Това е чудесен ресурс и се нуждаем от помощта на всички наши членове на общността, за да отговорим на въпроси.

Технология за запазване на поверителността

Monero е уникален в това е не е изграден върху кода на Bitcoin. Вместо това започна с протокола CryptoNote, но през годините се промени толкова много, че по същество е собствена платформа. Monero е далеч най-голямата криптовалута, изградена върху този код. Monero осигурява поверителността на транзакциите си по три начина: скриване на получателя, подателя и сумата.

Monero – Технология за запазване на поверителността

Няма начин да изпратите транзакция на Monero, която е напълно публична по веригата. Вместо това потребителите могат споделете ключа за изглед с избрани страни, за да разкрие подробности за сделката, ако е необходимо. Тази група може да бъде толкова малка или голяма, колкото е необходимо.

Първо, Monero скрива всички адреси с помощта на стелт адрес система. По същество потребителите получават средства в сейфове за еднократна употреба, които само те могат да отворят. Никой друг не знае кои кутии са им определени или колко държат (ако има такива).

По същия начин, Monero скрива подателя чрез закриване на източника на средства. Пръстените подписи скриват истинските изразходвани изходи (тези полета), наред с други в блокчейна. Освен това, тъй като тези изходи не са свързани с конкретни адреси, наблюдатели не може да каже с какви адреси са свързани тези изходи или. Вместо това възлите виждат, че транзакциите се изпращат от възможни източници на средства, които самите те са препратки към много малко. Стелт адресите и звънените подписи работят заедно, за да скрият ефективно графиката на транзакциите.

И накрая, Monero скрива сумата с ринг поверителни транзакции (RingCT). RingCT се основава на поверителни транзакции за биткойн. Въпреки името си, тази технология просто скрива сумата на транзакцията, не всички подробности за транзакцията. За щастие на помощ идват другите защити на Monero.

Monero Mining

Освен това Monero има достъпно доказателство за работа алгоритъм за копаене който може да се извлича на процесори и графични процесори. Той има размер на адаптивния блок за приспособяване на големи скокове в обема на транзакциите, без да нараства ненужно или да бъде в капан в произволно ограничение. Monero поддържа резитба, позволявайки старите транзакции да бъдат намалени до около две пети от техния размер. Поверителността, сигурността и мащабирането на Monero винаги се подобряват.

Покупка и харчене на Monero

Monero е криптовалута с висока полезностy и е предназначен да се използва преди всичко за ежедневни транзакции, вместо да се държи като спекулативна инвестиция или запас от богатство.

Monero може да бъде купувани и продавани на много борси, включително Circle, Poloniex, Binance, Bisq, Bitfinex и Kraken. Потребителите трябва да се уверят, че вашата инвестиция в Monero също е инвестиция в общността; помислете за подкрепа на основите, които дават стойността на актива до дарение за различни обществени проекти в Система за краудфъндинг на общността.

Система за краудфъндинг на общността Monero

И така, къде можете да прекарате Monero? Както можете да си представите, много от услугите, които приемат XMR, също са фокусиран върху поверителността или са в бранш, където потребителите може да пожелаят защита на самоличността им. Например, има редица уеб сайтове за крипто казино, които приемат XMR, включително CryptoLotto, Bitsler и MoneroDice; както и редица доставчици на VPN, доставчици на електронни цигари и търговци на хардуер за поверителност.

въпреки това, не само услугите, насочени към поверителността, приемат Monero. Можете дори прекарайте XMR на първокласно тайландско кафе на зърна от Justroasted, купете преносими слънчеви панели от Mobisun или вземете дрехи с крипто тематика. Освен това, както Blokt съобщава по-рано, Играчите на Fortnite също могат да харчат своите Monero в онлайн магазина за стоки, за да закупите кожи на играчи, модове за оръжия и други.

Портфейли Monero

Решихте, че искате да купите Monero, но как да го съхранявате? Има a брой опции за потребители, които искат сигурно да съхраняват своя XMR, включително официален портфейл за Windows, Max, Linux и FreeBSD. Целият изходен код за тези портфейли е достъпен на GitHub.

Портфейли Monero

Трябва да се отбележи, че изтеглянето на официалния портфейл на Monero ще бъде изискват потребителите да синхронизирайте целия блокчейн с тяхната машина. За потребители, които предпочитат олекотен портфейл, който е сравнително много по-бърз за настройване, има няколко портфейла които са официално призната от доверени членове на общността на Monero. Те включват портфейла за торти, Монерухо, и портфейл Edge за iOS и Android или MyMonero за потребители на настолни компютри.

По същия начин има и специален хардуерен портфейл в разработките за XMR, финансирани отчасти от огромната общност на Monero, която би била Книга или Трезор тип устройство, фокусирано върху сигурно съхранение на XMR.

Как можете да научите повече за Monero?

Monero разполага с много ресурси в общността, но един от най-добрите е безплатно копие на Овладяване на Monero. Това е добро уводно ръководство за начинаещи и разработчици. Тези, които се интересуват от скок в гранулирани детайли също може да чете Нула до Monero.

Как можете да научите повече за Monero?

Общностната работна група Monero провежда ежемесечно виртуални чатове за кафе където потребителите могат да задават въпроси и да слушат най-новите новини. The Revuo, инициатива, ръководена от общността, обхваща най-големите събития за седмицата за Monero.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me