На 13 септември министър-председателите на Франция и Германия съвместно заявиха, че криптовалутата Libra, която Facebook активно лобира в Европа, е заплаха за финансовата стабилност на целия регион на ЕС.

Виртуалните валути представляват риск за потребителите, финансовата стабилност и дори за „паричния суверенитет“ на европейските държави, заявиха френският министър на финансите Бруно Льо Мейр и германският му колега Олаф Шолц на среща на финансовите министри на ЕС в Хелзинки.

Връзка към официалното изявление

Бруно Льо Майр, министър-председател на Франция, за Везни

Бруно би искал да постави на маса предложение за създаване на публична цифрова валута на следващата среща на МВФ, която ще се проведе във Вашингтон, 14-20 октомври.

Защо Европейската централна банка не харесва Везни?

Европейската централна банка не е загрижена само за това, тъй като в продължение на 20 години те изградиха единно Европейско икономическо пространство (SEPA) с единна валута, което в крайна сметка постави еврото на второ място веднага след долара на международния пазар.

# 1. Правителственият паричен суверенитет е заложен

Най-просто казано, Везните не предлагат децентрализирана цифрова валута, а само планират постепенно преминаване към такава система на управление в далечно бъдеще, след преминаването към алгоритъм за консенсус Proof-of-Stake и прехвърлянето на 20% от гласовете на фондация Везни към валидиране на възли.

„Що се отнася до парите, централизацията е само добродетел в правилната институционална среда, която е тази на суверенен субект и централен орган за издаване. Конгломератите от корпоративни образувания, от друга страна, са отговорни само пред своите акционери и членове. Те имат привилегирован достъп до лични данни, които злоупотребяват. И те имат пълен контрол върху мрежата за дистрибуция на валута. Те трудно могат да бъдат разглеждани като хранилища на обществено доверие или легитимни емитенти на инструменти с атрибути на парите. ”

Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

От гледна точка на европейските регулатори Фондация „Везни“ не е стигнала далеч от централизираните емисии на държавно ниво. Още по-лошото е, че частните компании са загрижени само за доходите на своите акционери.

# 2. Антимонополни опасения

Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, вижда екосистемата на Везните като картел-подобна организация. Според него въпросът за валута, контролирана от 28 членове на Асоциацията Везни, поражда въпроси.

Той твърди, че частните компании, които са част от сдружението с нестопанска цел, със сигурност ще спечелят сеньораж (печалба от емисия на монети минус разходите за издаване) и неизбежно ще осигуряват приходи от частна информация за потребителите на Везни в полза на собствениците и борда в техните компании . В този смисъл Ив се застъпва за централизиран въпрос за държавните валути, цитирайки държавната теория за парите на Knapp и в Чарталистката школа на икономическата мисъл.

Прочетете пълната реч на Yves във Франкфурт на уебсайта на ЕЦБ

# 3. Личните данни на потребителя са изложени на риск

ЕЦБ е загрижена, че Facebook ще участва в разработването, издаването и последващия контрол на Везните.

… същите хора, които трябваше да се обясняват пред законодателите в Съединените щати и Европейския съюз относно заплахите за нашите демокрации, произтичащи от обработката на лични данни в тяхната социална медийна платформа.

Ив Мерш, изпълнителен директор на ЕЦБ

Припомнете си, че миналата година Марк Зукърбърг трябваше да отговаря на неудобни въпроси пред Сената на САЩ след скандала с изтичането на лични данни на повече от 50 милиона потребителски профила във Facebook в Cambridge Analytica, което помогна на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г..

Въпреки важността и на трите причини, Европейската комисия на ЕЦБ изпрати въпросник с въпроси до различни страни, участващи в проекта „Везни“, където подчерта важността на относителното използване на потребителски данни.

„Комисията е по-специално загрижена за възможните ограничения на конкуренцията, които могат да произтекат от Асоциацията, особено по отношение на информацията, която ще се обменя и използването на потребителски данни“, се казва във въпросника.

Реакция на фондация Везни

Към момента не е получен официален отговор от Везни или техни представители. Преди това Facebook наел лобистка фирма със седалище във Вашингтон за защита на Везните в отговор на отрицателна обратна връзка от регулаторите от цял ​​свят.

Партньорите на фондация „Везни“ са доста сдържани в своите изявления, например:

„Очевидно мисля, че има още много работа, която трябва да се свърши, преди да стигнем до точката, в която става повече от вълнуваща идея.“

Габриел Рабинович, вицепрезидент за връзки с инвеститорите в PayPal

Междувременно американският сенат не е одобрил стабилната валута, нито като сенатори, загрижени за това как ще се събират и обработват данните на клиентите във и извън мрежата на Везните.

Мнението на Доналд Тръмп по въпроса:

…. По същия начин, „виртуалната валута“ на Facebook Libra няма да има голяма репутация или надеждност. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те трябва да търсят нова банкова харта и да се подчиняват на всички банкови разпоредби, точно както другите банки, и двете национални …

– Доналд Дж. Тръмп (@realDonaldTrump) 12 юли 2019 г.

Други страни също са отрицателно към Везни и подобни проекти за криптовалута. Все пак глобалната игра за стабилни валути продължава и базираната в Женева организация, наречена Libra Foundation, планира да пусне криптовалутата Libra през първото тримесечие на 2020 г..

Междувременно Китайската банка планира да стартира подобен проект за криптовалута.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me