Според доклад на 12 май Павел Дуров обяви окончателното спиране на проекта TON. Преди две години и половина той събра 1,7 милиарда долара от инвеститори за революционен блокчейн, предназначен да трансформира идеите на хората за плащания и да изгради децентрализиран интернет.

Дуров смята, че провалът на проекта е по вина на американския съд, докато неговите инвеститори обвиняват самия предприемач. Все още не е ясно как ще завърши историята, но спирането на TON вероятно не е краят изобщо. Changelly винаги е следвал различни млади криптовалути и TON не е изключение. Така че нека да разберем корените на най-големия криптопровал през 2020 г..

Какво беше TON?

Нека поговорим накратко за идеята за мрежата TON.

TON или Telegram Open Network е Peer-to-Peer мулти блокчейн платформа с вграден Gram (GRM). TON беше проектът на разработчиците на Telegram и социалната мрежа VK.com. Целта на създателите на TON крипто е да надмине съществуващите блокчейн проекти, включително Bitcoin и Ethereum, по скорост и мащабируемост. Те планираха да постигнат това с помощта на алгоритъма за консенсус Proof-of-Stake (PoS), византийския протокол за толерантност към повреда, технологията за шардинг и незабавното маршрутизиране на хиперкуба.

Основната услуга трябваше да бъде TON Payments и неговият крипто портфейл. Архитектурата на блокчейн трябваше да осигури безпрецедентна скорост на операции (милиони транзакции в секунда).

Какво се обърка?

Пост на Павел Дуров

Шест месеца преди ICO на Durov’s (Павел Дуров е главен изпълнителен директор на Telegram), SEC публикува резултатите от разследване за криптопроекта DAO, където за първи път се споменава като ценни книжа за криптовалута. Това беше пряко предупреждение, че подобна секюритизация в САЩ без регистриране на жетони в SEC би била нарушение на американското законодателство. Същото се случи и с такива проекти като Kick and Block.One.

SEC заведе дело срещу Telegram за 11 октомври 2019 г., по-малко от месец преди стартирането на блокчейн TON. Той унищожи всички планове както на компанията, така и на нейните инвеститори. Временно на Telegram беше забранено да пуска Gram. В края на октомври, седмица преди старта, Telegram предложи на инвеститорите да поемат 77% от инвестицията сега или да изчакат още шест месеца, до 30 април 2020 г. До този момент компанията обещаваше или да реши проблема, или върнете парите на инвеститорите.

Не се получи обаче.

TON срещу правителството на САЩ

Павел Дуров

12 май 2020 г. Павел Дуров публикува публикация в своя блог, обясняваща защо проектът TON е приключил. Той казва, че американският съд забранява TON, което е безсмислено за целия свят.

Как Представете си, че няколко души събраха парите си, за да построят златна мина – и по-късно да разделят златото, което излиза от нея. Тогава идва съдия и казва на строителите на рудници: „Много хора инвестираха в златната мина, защото търсеха печалби. И те не искаха това злато за себе си, те искаха да го продадат на други хора. Поради това нямате право да им давате златото. ”

Главният изпълнителен директор на Telegram твърди, че правителството на САЩ е изиграло роля в предотвратяването на старта на TON, който се основава на принципите на децентрализация. Дуров посочва още, че по-голямата част от глобалните финансови процеси са под надзора на САЩ.

Може би дори по-парадоксално, американският съд обяви, че Grams не могат да се разпространяват не само в Съединените щати, но и в световен мащаб. Защо? Защото според него гражданин на САЩ може да намери някакъв начин за достъп до платформата TON, след като тя стартира. Така че, за да се предотврати това, Grams не трябва да се разрешава да се разпространяват навсякъде по света – дори ако всяка друга страна на планетата изглеждаше напълно добре с TON

Той също така подчерта, че решението на съда нарушава суверенитета на юрисдикциите по света, като заявява:

„Това съдебно решение предполага, че други държави нямат суверенитет, който да решава кое е добро и кое е лошо за собствените им граждани.“

Дуров също заключи, че сред 96% от хората, които живеят по света, има само 4% от тези, които гласуват за политиката, от която всички трябва да разчитаме.

Ами инвеститорите?

През януари 2018 г., когато всичко започна, изглеждаше, че проектът има голямо бъдеще. В два кръга на ICO Telegram събра 1,7 милиарда долара от инвеститори.

От съдебните материали стана известно, че Telegram има 175 инвеститори (фондове и лица), 39 от тях са от САЩ. Американците са инвестирали 424,5 милиона долара в TON, включително най-значимите средства в долината: Kleiner Perkins, Benchmark и Sequoia Capital.

Тази седмица Telegram представи окончателно предложение за инвеститорите. След забраната на TON компанията обеща, че всички, които не са свързани със САЩ, ще върнат 110% от първоначалната инвестиция за една година или 72% от нея сега. Инвеститорите бяха разделени на две групи: тези, които се съгласиха да изчакат още една година, и тези, които биха искали да вземат средствата си незабавно.

Безплатен ТОН

Безплатен ТОН

На 7 май Общността на Free TON, която включва разработчици на платформата TON blockchain и нейните потенциални потребители, стартира платформата Free TON – без участието на водещия основател на проекта Павел Дуров.

Платформата Free TON се основава на протокола TON, който е създаден от Николай Дуров, програмист и брат на основателя на Telegram Павел Дуров. Платформата ще има същите функции, но все още не е известно дали ще бъде интегрирана в месинджъра на Telegram.

Дмитрий Горошевски, важен член на Free TON, остави коментар на публикацията на Дуров:

Ами съвсем ясно е. Павел беше принуден да направи това изявление. И все пак съм съгласен с всяко негово настроение и особено с последното изявление относно децентрализацията. Това резонира точно с целите на Free TON. Ще продължим да разработваме, изграждаме и разпространяваме TON по целия свят. Ще го получим в ръцете на милиони хора. Защото това е правилната цел!

В поста си Павел Дуров обобщава:

Искам да завърша този пост, като пожелая късмет на всички, които се стремят към децентрализация, баланс и равенство в света. Водите правилната битка. Тази битка може да е най-важната битка на нашето поколение. Надяваме се, че ще успеете там, където ние се провалихме.

Финални мисли

TON беше значителен проект, който се провали. Всеки, свързан с крипто общността, трябва да осъзнае, че правилата и разпоредбите са от съществено значение. Ако сте разработчик, копач, инвеститор или дори ходлер, трябва да проверите дали действията ви са законни в държавата, в която оставате. Сигурни сме, че TON ще бъде отличен пример за крипто обществото да не направи това отново грешка.

Не забравяйте, че Gram жетоните вече не са нещо. Само измамниците предлагат на потребителите да обменят или купуват Gram токени. Ако се интересувате от закупуване или размяна на монети, платформата Changelly ви предлага начин да обмените над 150 криптовалути, като използвате вашата банкова карта бързо, безопасно и с минимална процедура за удостоверяване.

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me