Având în vedere conceptul său în 2009, Bitcoin a fost promis că va perturba economia mondială. Deși este departe de a înlocui monedele fiduciare, rolul său în sistemul financiar global nu poate fi exagerat. Să aruncăm o privire mai atentă asupra BTC în contextul economiei globale și să analizăm valoarea netă a Bitcoin în 2019.

Cât costă un Bitcoin

Valoarea BTC în raport cu banii mondiali

După cum putem vedea în infografie, valoarea globală a Bitcoin reprezintă aproximativ 60% din valoarea globală a criptomonedei sau 1/70 din valoarea rezervei globale de aur (de aceea dominanța Bitcoin vs aur este clară). Valoarea totală a dolarului american este de 14 ori mai mare decât valoarea totală a Bitcoin. Trebuie subliniat faptul că criptomonedele reprezintă doar 0,23% din toți banii din lume.

Judecând din perspectiva întregii rezerve de bani din lume, Bitcoin reprezintă o mică parte din aceasta. Cu toate acestea, din perspectiva averii individuale sau naționale, capitalizarea pieței BTC pare a fi o sumă semnificativă. De exemplu, în 2018, PIB-ul Ucrainei era de 112 miliarde USD, valoarea totală a Bitcoin la acea vreme.

Care este valoarea Bitcoin în economia globală?

Poziția Bitcoin pe piața financiară devine mai stabilă în fiecare an, în ciuda faptului că banii digitali și-au început existența abia recent. Zi de zi, lista companiilor și țărilor care recunosc BTC și banii digitali, în general, este în creștere. Bitcoin se stabilește treptat ca mijloc de plată atât în ​​lumea online, cât și în cea fizică.

Funcțiile banilor obișnuiți sunt transferate către monedele digitale. Cu toate acestea, unele caracteristici sunt unice pentru criptomonede. Acestea includ stocarea, plata online anonimă, schimbul de mărfuri și fluctuațiile grave de preț.

Datorită digitalizării masive a datelor, avansarea economiei globale la un nou nivel devine inevitabilă. Apariția criptomonedelor este naturală, este un nou pas logic pe drumul către o lume complet digitalizată. Influența monedelor digitale se intensifică și lasă o amprentă asupra economiei naționale și a cifrei de afaceri monetare globale. Este afectat de următorii factori:

  • Investiția criptomonedelor are un potențial de venituri mai mare în comparație cu alte valute.
  • Banii digitali sunt gratuiți: Bitcoin și alte criptomonede nu au proprietari centralizați permanenți, în timp ce banii fiduciari sunt legați de situația economică și politică a unei țări.
  • Prețul Bitcoin depinde pur și simplu de cerere. Având o mulțime de avantaje față de banii fiduciari, criptomonedele devin din ce în ce mai populare: sunt implementate în diverse industrii și domenii.

Bitcoin merită de-a lungul istoriei

Istoricul prețurilor BTC din toate timpurile

Bitcoin și-a început ascensiunea la vârf în mai 2013. Prețul său a început să crească de la nivelul de 90 USD și, în aproximativ trei săptămâni, a crescut la 134 USD, dar apoi a fost urmat de o revenire. Drept urmare, până la 6 iulie, prima criptomonedă a scăzut de aproape două ori în preț, la 69 de dolari. În următoarele șase luni, activul a crescut cu 1571%: un maxim (la acea vreme) de 1.153 USD a fost înregistrat pe 5 decembrie 2013. Piața bull a durat cinci luni.

După aceea, în două săptămâni, criptomoneda a scăzut cu 50% la 552 USD, dar până la 7 ianuarie 2014, Bitcoin a crescut din nou la o marcă de 1000 USD, dar urșii au interferat.

În 2015, prețul criptomonedelor a scăzut, dar uneori ar crește pentru perioade scurte de timp. Comunitatea criptografică a asistat la o scădere serioasă la 173 dolari până la 17 ianuarie 2015 și la o scădere de 85% în 12 luni. Rata nu s-a putut reveni după o scădere atât de accentuată până în octombrie a acelui an: nu a depășit 300 USD, dar nici nu a scăzut sub 200 USD. Pe 25 august 2015, se tranzacționa la 205 USD, iar după 2,5 luni, pe 4 noiembrie, se tranzacționa la 488 USD.

În iunie 2016, valoarea Bitcoin a depășit 761 USD, în martie 2017 a actualizat maximul istoric anterior și a crescut pentru prima dată la 1.274 USD. Pe 17 decembrie 2017, Bitcoin se tranzacționa la 19 974 USD. Dacă bifați graficul în valoare de BTC, veți înțelege că acest record nu a fost doborât până acum.

Ca urmare, după estimări aproximative, piața bull a durat 28 de luni: din august 2015 până în decembrie 2017. În acest timp, prețul criptomonedei a crescut cu 9884%.

În 2018, cursa urșilor a afectat întreaga piață monetară digitală: rata Bitcoin a început să scadă. Până în februarie, acesta era sub 7.200 USD, iar pe 16 decembrie 2018 a scăzut până la 3.200 USD. Căderea de peste 12 luni a fost de 84%, la fel ca cu patru ani mai devreme.

Graficul prețurilor BTC 2019

În cursul anului 2019, BTC a ajuns în primăvară la 6.000 de dolari. În iunie, aproape că a atins nivelul de 13.000 de dolari, dar cursa de tauri nu a durat mult. A scăzut treptat la 8.000 de dolari până în noiembrie și a fost în jur de 7.200-7.600 de dolari în ultimele săptămâni.

Criptomonede în economia mondială

  • Ethereum (capitalizarea pieței: 13 762 170 080 USD) este primul blockchain din lume care implementează contracte inteligente. A devenit din ce în ce mai popular datorită progreselor tehnologice și unei sfere largi de aplicare. Astăzi, ETH este a doua cea mai mare criptomonedă din lume după capitalizare de piață, iar moneda este utilizată nu numai în dApp-uri, ci și în tranzacționare.
  • XRP (capitalizare de piață: 8 226 360 909 dolari) a apărut în 2012 ca un produs care răspunde nevoilor întreprinderilor. Scopul principal al XRP este de a oferi instituțiilor (furnizori de plăți și bănci) o mai mare securitate și comoditate pentru tranzacțiile internaționale. XRP are un mare avantaj față de multe alte valute – lichiditatea. Fostul CTO Ripple, Stefan Thomas, a susținut că tranzacțiile XRP vor fi efectuate de până la 1.000 de ori (sau mai mult) mai repede decât tranzacțiile Bitcoin.

Viteza tranzacției XRP

  • EOS (capitalizarea pieței: 2 404 400 602 dolari) criptomoneda a fost dezvoltată de Block.one cu participarea lui Dan Larimer (cofondator al Bitshares și Steemit) și Brendan Bloomer. EOS-coin a fost lansat pentru a oferi Eosio, un sistem de operare descentralizat open-source pentru dezvoltatorii de software. În multe privințe, EOS este similar cu Ethereum, deoarece este construit pe baza sa, dar cu îmbunătățiri semnificative. De exemplu, EOS nu necesită microplăți pentru a-și gestiona software-ul.
  • Stelar (capitalizarea pieței: 901 018 586 dolari) a devenit una dintre cele mai importante monede digitale de pe planetă: a fost concepută pentru a simplifica tranzacțiile financiare între criptomonede. Costul serviciilor crește cu 1% fix pe an, care este mult mai mic decât rata anuală pe termen lung chiar și în SUA (2-3%). Spre deosebire de XRP, Stellar este descentralizat și construit pe un algoritm consens care face tranzacțiile mai „fără probleme”.

Linia de fund

Valoarea BTC continuă să crească zi de zi, și vorbim nu numai despre prețul și capacitatea sa de piață. Criptomoneda joacă un rol crucial în remodelarea sferei financiare moderne – lumea devine digitală, băncile încep să se bazeze pe tranzacții online și soluții mai avansate din punct de vedere tehnic. Ținând cont de faptul că BTC nu este reglementat de nicio parte, acest activ criptografic poate obține în curând aceeași semnificație ca aurul sau dolarii SUA..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me