?? Анонимност на биткойн – Анонимна ли е биткойн?

Анонимност на биткойн – Анонимна ли е биткойн?

е анонимен биткойн

Биткойнът често се описва като анонимен, тъй като е възможно да се изпращат и получават биткойни, без да се дава информация за самоличност.

Въпреки това:

Постигането на разумна анонимност с биткойн може да бъде доста сложно и перфектната анонимност може да е невъзможна.

Като Bitcoin.org сложи го,

Биткойнът е създаден, за да позволи на своите потребители да изпращат и получават плащания с приемливо ниво на поверителност, както и всяка друга форма на пари. Биткойнът обаче не е анонимен и не може да предложи същото ниво на поверителност като парите.

лого на биткойнBitcoin.org

Биткойнът е псевдоним

Изпращането и получаването на биткойни е като писане под псевдоним.

Ако псевдонимът на автора някога е свързан с неговата самоличност, всичко, което някога са писали под този псевдоним, сега ще бъде свързано с тях.

В биткойн вашият псевдоним е адресът, на който получавате биткойн. Всяка транзакция, включваща този адрес, се съхранява завинаги в блокчейна. Ако адресът ви някога е свързан с вашата самоличност, всяка транзакция ще бъде свързана с вас.

В оригинална бяла книга, беше препоръчано потребителите на Bitcoin да използват нов адрес за всяка транзакция, за да се избегне свързването на транзакциите с общ собственик.

Като допълнителна защитна стена трябва да се използва нов (адрес) за всяка транзакция, за да не се свързват с общ собственик …. Рискът е, че ако се разкрие собственикът на (адрес), свързването може да разкрие други транзакции които принадлежаха на същия собственик.

дсатоши накамотоСатоши Накамото Изобретател, Биткойн

Това би било еквивалентно на писането на много книги под различни псевдоними. Ако един от вашите псевдоними е свързан с вас, останалите все още са в тайна.

Но дали този метод е достатъчен, за да осигури пълна анонимност?

Въпреки че това остава най-добрата практика, не е достатъчно да се гарантира пълна анонимност поради транзакции с множество входове.

Транзакции с няколко входа

Транзакция с няколко входа се получава, когато получавате плащания към портфейла си на различни адреси, но след това изпращате плащане от портфейла си, което изтегля биткойни от множество адреси.

Изходящата транзакция ще включва множество адреси като входове, доказващи, че те са в един и същ портфейл и принадлежат на един и същ обект. Ако вашата самоличност някога е свързана с някой от тези адреси, никой от адресите няма да запази своята анонимност.

Например:

В показаната по-долу транзакция част от биткойните идват от адрес 12TBGSTqd1how9cpYKWTm4VUYw3QDDWMoB, а някои идват от адрес 19t1HyYqe254NxiTAGLrAR4gPJAZCkSXJY.

Това означава, че тези два адреса са в един и същ портфейл и принадлежат на един и същ потребител.

мулти-вход

Как да увеличим поверителността при изпращане на биткойни

Стартирайте собствения си пълен възел

Стартирайте собствения си пълен възел

За всеки, който може да направи транзакция в блокчейн Bitcoin, той се нуждае от портфейл, който е свързан с биткойн възел. Биткойн възлите валидират транзакциите и блоковете, съставляващи блокчейна. Ако не използвате пълен възел, разчитате на чужд възел, за да предадете транзакциите си на блокчейна.

Има и други последици. Да предположим например, че използвате хардуерен портфейл на книга. Ако използвате Ledger’s out of the box софтуер за портфейла, Ledger Live, тогава разчитате на Ledger за предаване и получаване на транзакции. Ledger твърди, че не обвързват името ви със серийния номер на устройството. И те също не събират информация за вас, когато настройвате Ledger Live. Но те биха могли да обвържат вашия IP адрес с вашето устройство и тогава поверителността ви ще бъде нарушена.

Можете да избегнете всичко това, като стартирате свой собствен пълен възел. Ще покрием скриването на вашия IP адрес в секциите по-долу и това е нещо, което трябва да направите така или иначе. Въпросът е, че трябва да стартирате своя пълен възел по множество причини.

Ако искате да го пуснете, това е страхотно видео, за да започнете:

Професионалисти за изпълнение на пълен възел

 • Не вярвайте на другите да проверяват транзакциите
 • по-добра поверителност

Минуси за изпълнение на пълен възел?

 • Коства пари за бягане
 • Не е лесно да го накараш да отиде при нетехнически хора

Използвайте VPN

Използвайте VPN

Ако все още не използвате VPN за ежедневното си използване на интернет, трябва. Когато VPN работи по предназначение (никога не използвайте безплатна VPN), той скрива вашия IP адрес и криптира трафика ви. Това означава, че вашият интернет доставчик и неговите партньори не могат да видят кои уебсайтове посещавате. Това също означава, че уебсайтовете, които посещавате, не знаят вашия IP адрес и местоположението ви.

Тук идва пускането на пълен възел. Всеки път, когато се свържете с вашия Bitcoin клиент, можете да го направите чрез VPN. Това ще попречи на зрителите да ви обвържат като собственик на вашия възел.

Бъдете наясно: Не всички VPN са надеждни. Безплатните VPN мрежи много рядко си струва да се използват. Те обикновено са много бавни и не са добри в защитата на вашите данни. Някои платени VPN, като Avast VPN, дори продават вашите данни на трети страни, което напълно унищожава целта на VPN. Предлагаме ви да направите свое собствено проучване, за да намерите надеждно с добра история на защита на своите клиенти. Ние обичаме Express VPN.

Професионалисти за използване на VPN

 • Шифрована връзка с биткойн клиент
 • IP адрес, скрит от зрителите

Минуси за използване на VPN

 • Добрите VPN мрежи струват пари
 • Може да забави вашата интернет връзка, когато е включена

Можете също да използвате Tor, която е вградена функция на клиента с пълни възли на Bitcoin Core. Tor насочва трафика ви през множество изпълнявани от потребителя възли, за да скрие вашата самоличност, нещо като VPN от равнопоставена мрежа.

Използвайте мрежата Lightning

Използвайте мрежата Lightning

Всяка транзакция, направена в блокчейн Bitcoin, е прозрачна за обществеността. Това означава, че всеки, който знае кой адрес ви принадлежи, може да обвърже всякакви транзакции с вас. Тази публична прозрачност е един от източниците на липсата на поверителност в биткойните.

Влезте в мълниеносната мрежа.

Мълниеносната мрежа е втори слой за биткойн. Подобно на биткойн, в мрежата има възли. Но за разлика от Биткойн, не всеки възел трябва да следи всяка транзакция. Те виждат само транзакциите, които идват чрез тях. Единствената история, поддържана от възел, е неговата история с останалите възли, с които извършва транзакции. Това прави търговията с биткойни много подобна на запазването на IOU между вашите приятели и след това да се уредите в брой в даден момент.

Единственият път, когато биткойн блокчейнът участва в този процес, е когато отворите или затворите канал. „Отварянето на канал“ е същото като да се съгласите да поддържате раздел с приятелите си. Когато разделът се отвори, тази информация се поставя в транзакция в блокчейна. Това се случва отново, когато уредите раздела.

Всичко това означава, че всички транзакции, които се случват между отварянето и затварянето на раздела, не са в блокчейна. Само вие и вашият приятел сте наясно с това.

Използването на мълниеносната мрежа е чудесен начин да увеличите поверителността на вашите транзакции с биткойн.

Бъдете наясно: мрежата Lightning не е напълно стабилна, така че е възможно да загубите вашите монети. Също така е по-сложно да се въведе и работи мълниеносен възел, отколкото биткойн възел към момента на писането.

Ето едно добро видео за започване (имайте предвид, че трябва да стартирате биткойн пълен възел, за да стартирате мълниеносен възел):

Професионалисти за използване на Lightning мрежа

 • По-малко такси от блокчейн Bitcoin
 • По-добра поверителност от биткойн блокчейн

Минуси за използване на Lightning мрежа

 • Мрежата е много по-малко надеждна от тази на Биткойн
 • Не е лесно да го накараш да отиде при нетехнически хора