Въпреки че наскоро празнува своята десета годишнина, закупуването на биткойн все още може да бъде предизвикателство за средния инвеститор на дребно. С много сенчести борси, услуги и продавачи наоколо, потребителите трябва да знаят, че купуват своите биткойни от надежден източник. Трябва да съставим това ръководство, за да ви помогнем да избегнете тези лоши участници и да гарантирате, че правите бизнес само с надеждна и надеждна услуга.

Това ръководство е за всеки и всеки, който иска да започне в объркващия понякога свят на покупка и търговия с криптовалути.

Как да закупите биткойн през 2020 г. – Пълното ръководство за начинаещи

Нашата подробна инструкция ще помогне на новите инвеститори да се научат как да купуват и съхраняват най-популярната криптовалута в света, Bitcoin.

Бързо вземане

 • Етап 1: Изберете обмен на биткойн:

Coinbase ОТИВАМ
CEX.io ОТИВАМ
Кракен ОТИВАМ
Coinmama ОТИВАМ
 • Стъпка 2: Депозит в брой
 • Стъпка 3: Обменяйте пари в брой за биткойн
 • Стъпка 4: Изтеглете своя биткойн в хардуерен портфейл:

Вижте Ledger Nano S

Въведение

UСъздаден през 2008г от мистериозното Сатоши Накамото, Биткойн (символ на тикер: BTC) беше първият блокчейн и криптовалута някога да бъде успешно внедрен и до голяма степен е останал доминиращ както по отношение на пазарната капитализация, така и по отношение на обема през цялата си търговска история.

По време на живота си Биткойн видя шеметни височини около 20 000 долара през декември 2017 г., сега се търгува на малко под $ 7000. Не е чудно тогава, че все още пленява умовете на инвеститорите, като някои експерти от бранша дори прогнозират, че може да достигнат максимуми от 250 000 долара, което кара хората да продължат да инвестират спекулативно.

Диаграма на историята на цените на биткойн – Източник: CoinMarketCap

Но въпреки дългата история на Биткойн, за много непосветени инвеститори на дребно процесът на закупуване на Биткойн все още им се изплъзва.

Преобразувания от фиат в биткойн, адреси на портфейли, частни ключове, мрежови такси и платформи за обмен – за опитния ентусиаст на криптовалутите тези процеси може да изглеждат от второ естество, но за новодошлите в криптопространството сложността, свързана с закупуването на първия ви биткойн, може бъдете поразителни и понякога отблъскващи.

Продължаващото приемане на криптовалута разчита на нейната използваемост и лесен достъп. Ето защо ние написахме това ръководство, за да ви преведем през най-важните стъпки за закупуване, обмен и съхранение на вашите биткойни.

Тези стъпки включват:

 • Закупуване на биткойн с фиатна валута на големи борси
 • Закупуване на биткойн peer-to-peer
 • Биткойн банкомати
 • Решавате кога да закупите биткойн
 • Съхраняване на вашия BTC в защитен хардуер портфейл

Купуване на първия ви биткойн

Има множество начини за закупуване на биткойн, а някои са по-лесни и по-сигурни от други. Ще проучим подробно как можете да закупите биткойн от доверена борса, като Kraken или Coinbase (вижте пълния ни текст Преглед на Coinbase тук) с използване на дебитна карта или банков превод; а също така, разгледайте процеса на закупуване на биткойн чрез peer-to-peer (p2p) пазар, като например LocalBitcoins.com.

Това е подходящ момент да отбележим, че въпреки че говорим за закупуване на „биткойн“, не е нужно да купувате цяла монета. Биткойнът се дели на 8 знака след десетичната запетая, така че независимо дали имате $ 10 000 или $ 100 за инвестиране, можете да притежавате някои BTC.

Купуване на биткойн

Също така ще ви дадем плюсовете и минусите на покупката чрез надеждна борса спрямо други методи за придобиване на първия ви биткойн и ще разделим стъпките, свързани с закупуването на BTC от Coinbase.

Фиат за обмен на биткойни

Покупката на биткойн започва с борса, която предлага опция за закупуване на BTC за „фиат“ пари. Терминът „Фиат“ се използва във финансовите кръгове и обикновено в сектора на криптовалутите, за да обозначи валута, подкрепена и емитирана от правителството, като USD, GBP или JPY.

Освен ако заплатите ви не се изплащат под друга форма на криптовалута, покупката на биткойн почти винаги ще започне с фиатно плащане.

Има множество борси, където можете да закупите биткойн, но някои са по-лесни, по-безопасни и по-сигурни от други. По-долу е даден списък на най-добрите борси за криптовалута които ви позволяват да закупите BTC с традиционна фиатна валута.

Топ борси за биткойни

Обмен Налични държави Професионалисти Минуси
1. Coinbase 42 Coinbase е свършил отлична работа за удобство и опит, особено със своите приложения за iOS и Android. В сравнение с други борси, Coinbase има относително ограничен брой активи за продажба. ОТИВАМ
2. CEX.io Всичко* CEX.io е достъпен за потребители във всяка държава. * Забрана за няколко държави (някои щати на САЩ също са ограничени). CEX.io има ограничен брой активи за продажба в сравнение с други борси. ОТИВАМ
3. зодия Близнаци 7 Gemini предлага интегрирани собствени решения за крипто съхранение. Gemini се предлага на сравнително ограничен брой места. ОТИВАМ
4. Coinmama 195 Търговията в Coinmama е отворена за огромен брой държави и юрисдикции, с ниски KYC бариери. Вижте нашите Преглед на Coinmama за повече информация. За съжаление Coinmama е ограничен в 11 щати на САЩ. ОТИВАМ
5. Кракен 197 По време на теста за доказателство за ключове е установено, че Kraken отговаря на изискванията за сигурност на потребителския фонд. Много потребители критикуват Krakens UI като по-малко от перфектен в сравнение с други борси. ОТИВАМ
6. BitStamp 64 BitStamp спазва разпоредбите до голяма степен и предлага доста ниски такси. BitStamp не предлага същата юрисдикция като някои други борси в нашия списък. ОТИВАМ

Създаване на акаунт за обмен

Въпреки че всички борси имат различни изисквания, средният процес, през който ще преминете, за да се регистрирате и закупите биткойн чрез една от тези борси, е както следва:

 • Регистрирайте се за сметка в борсата, като предоставите регистриран адрес в допустима юрисдикция.
 • Посочете данните си за плащане или някакъв начин за финансиране на покупки във вашата сметка, например дебитна карта или свързана банкова сметка за банкови преводи. Някои издатели на карти няма да разрешат закупуването на криптовалута на кредитни карти.

Създайте акаунт – Източник: Shutterstock.com

 • Проверете вашия имейл и телефонен номер – тази стъпка обикновено се изисква, за да започнете да търгувате на повечето борси.
 • Извършете проверка на вашите клиенти (KYC) и борба с изпирането на пари (AML). За да депозирате, изтеглите или закупите каквато и да е значителна сума биткойн, повечето доставчици на обмен ще изискват от вас да потвърдите самоличността си. Това обикновено включва качване на копие на фотографски документ за самоличност, доказателство за адрес (т.е. скорошна сметка за комунални услуги) и понякога селфи с датата върху него.

Купуване на биткойн на борса

По-голямата част от новодошлите в крипто ще купуват биткойн чрез една от петте борси, изброени по-горе, а тази, която остава изключително популярна и лесна за използване за начинаещи, е Coinbase, която ще използваме тук като справка.

След като настроите акаунтите си, свържете начин на плащане и бъдете одобрени, ето стъпките, свързани с закупуването на биткойн с помощта на уеб версията на Coinbase:

 • Етап 1: Влезте в Coinbase.com, и разгледайте предлаганите активи. Имайте предвид, че Bitcoin Cash е коренно различна криптовалута спрямо Bitcoin, въпреки че все още е налична в списъка с активи на Coinbase – уверете се, че купувате правилната. Можете също да видите вашите активи на тази страница.

Табло за управление на Coinbase

 • Стъпка 2: Изберете Bitcoin от списъка с активи под диаграмата. Сега ще видите опростена диаграма за търговия, текущата цена от 1 BTC във вашата родна валута и някои исторически данни за цените. Ако изглежда, че биткойн току-що е направил огромен скок в цената, може би си струва да изчакате той да се „върне“, но ще стигнем до това по-късно. От дясната страна въведете колко във фиатна валута искате да купите и изберете начин на плащане и кликнете върху „купуване“.

Coinbase Bitcoin

 • Стъпка 3: Сега борсата ще ви помоли да потвърдите начина на плащане и сумата на покупката си. Уверете се, че всичко е правилно – след като сте закупили BTC чрез приложение за обмен, няма възстановяване. Ще трябва да продавате по пазарния курс и ще губите средства от такси и движение на пазара. Обърнете внимание и на таксите, които ще платите по тази транзакция. След като сте сигурни, кликнете върху „Купете сега“.

Количество биткойни в Coinbase

 • Стъпка 4: Обикновено транзакцията ще бъде двойно проверена и одобрена от вашата банка. Често, ако за първи път купувате цифрова валута, може да се наложи да потвърдите транзакцията в банката. Ако всичко се обработва правилно, трябва да видите екран като по-долу.

Обработка на транзакции в Coinbase

Сега вашите биткойни трябва да са налични във вашия портфейл Coinbase! Поздравления, успешно сте закупили първия си биткойн!

За начинаещи препоръчваме да използвате една от надеждните борси, изброени по-горе, тъй като ако възникне проблем, ще има някой на ръка, който да помогне. Coinbase има добри решения за попечителство в биткойни (съхранение на вашия BTC), заедно със застраховка за всички крипто, които държат онлайн, но има и други решения. Прочетете, за да разберете повече.

Най-популярните борси за биткойни

Има редица добре познати и уважавани борси, на които можете да купувате биткойни. Вече проучихме Coinbase, която е една от най-добрите борси за директно закупуване на биткойн с фиат, като USD или GBP. Но къде другаде можете да купите крипто с фиат валута?

Други популярни борси между фиат и биткойн включват:

 • Binance – Създадена в Китай и откакто се премести в централата в Малта, Европа, Binance е една от най-големите и най-доверените крипто борси в света. Binance наскоро започнаха да предлагат покупки от фиат към биткойн или чрез своите регионални уебсайтове, като Binance Jersey (за клиенти от Обединеното кралство), Binance USA или Binance Nigeria. Можете също така да използвате редица фиатни валути, за да купите биткойн на основния уебсайт на Binance.
 • CEX.IO – Лесна и лесна за използване крипто борса, CEX.IO предлага търговия с фиат към биткойн, с неограничена търговия и тегления за напълно проверени притежатели на акаунти. CEX.IO ви позволява да купувате биткойни с Visa, Mastercard, SWIFT, по-бързи плащания, SEPA и други.
 • Coinmama – Много лесна за ползване борса, Coinmama позволява на потребителите бързо да купуват BTC с редица фиатни валути като GBP, USD, EUR и други. Coinmama са известни с високите си разходи, ограничени за проверени потребители, незабавна доставка на крипто и страхотна поддръжка на клиенти.

Peer-to-peer размяна на биткойни

Друг по-рядък вариант за закупуване на биткойн е чрез P2P пазарите.

Докато другите борси функционират точно като традиционната фондова борса, като поръчките за покупка и продажба се изпълняват автоматично, пазарите на P2P обикновено включват транзакции с известна организация, с която сте комуникирали.

Това може да бъде член на форума, някой във вашия район, който също е ентусиаст на криптовалута, или някой, който желае да търгува с нещо уникално в замяна на BTC.

Например, ако нямате дебитна карта или банкова сметка, която позволява покупки на криптовалута, можете да търгувате с P2P, като се срещнете лично и платите с фиат в брой.

Peer to Peer Bitcoin Exchange – Източник: Shutterstock.com

Съществуват определени сайтове, като LocalBitcoins.com, за да се улесни тази нужда. Тъй като обаче сделките с P2P са предмет на малко или никакви KYC изисквания, не забравяйте да запазите запис на търговията за бъдещи цели.

С развитието на криптовалутното пространство се появяват децентрализирани борси. Това са изцяло цифрови P2P борси, където за разлика от централизираните борси, никой централен орган не управлява или не действа като посредник за потребителите.

Децентрализираните борси улесняват P2P транзакциите и често носят по-ниски такси и подобрена поверителност. Binance, водещата в света крипто борса по обем, наскоро стартира своя децентрализирана криптовалутна борса.

Binance DEX се превърна в доста популярен децентрализиран начин за достъп до крипто пазара, особено Bitcoin и Ethereum, тъй като предлага добра ликвидност и същия изпитан интерфейс, който използват останалите продукти на Binance. Можете също така да влезете с нормалните си идентификационни данни за Binance.

Binance DEX работи на Binance Chain, която е децентрализирана блокчейн, върху която могат да се създават и търгуват активи. Потребителите могат да купуват биткойн на Binance DEX, като използват BNB, популярния токен за обмен на Binance.

Има и Bisq, което е изключително популярно настолно приложение с отворен код, което позволява на потребителите да купуват и продават биткойни на напълно децентрализирана борса, използвайки фиатна валута.

Биткойн банкомати

Тази опция може да не се отнася за по-голямата част от хората, но все пак си струва да се спомене за новост. Ако живеете в голям град, има вероятност банкомат за биткойни да ви дебне в кафене, гара или летище някъде близо до вас.

Биткойн банкомат

Всъщност, свърши 4 400 Bitcoin банкомати по целия свят, и 2700 само в САЩ.

Купуването на биткойн чрез един от тези банкомати е лесно. Инвеститорите могат или да посочат предварително определен адрес, на който да изпратят своите BTC, или някои машини предлагат услуга, която отпечатва хартиен портфейл за вас с вашия баланс на Bitcoin и частни ключове, отпечатани върху него.

Повечето биткойн банкомати приемат основни банкови карти, а някои дори приемат депозити в брой в замяна на крипто!

Ако решите да използвате биткойн банкомат, едно нещо, което трябва да наблюдавате, е валутните курсове. Известно е, че компаниите за банкомати за биткойни налагат огромни такси за конвертиране на пари в биткойн и вероятно ще получите далеч по-добър процент на конверсия, използвайки надежден обмен.

Това може би не е най-практичният начин за всеки да купува биткойн, но със сигурност е един от най-вълнуващите и с увеличаването на приемането със сигурност ще се появят повече от тези машини близо до вас.

Знаейки кога да купите биткойн

Биткойнът е спекулативна инвестиция, известна с дивите си колебания на цените и общата нестабилност. Покупката често се извършва в интензивни периоди на волатилност на пазара, наречени „помпи“ и много често пада също толкова бързо по време на „изхвърляне“ на цифровия актив.

Кога да купя биткойн? – Източник: Shutterstock.com

Естествено, за биткойн инвеститорите и дневните търговци купуването на минути преди сметището е по-малко от идеалното. Много хора предпочитат времето си BTC покупки да съвпадат с потапяне на пазара, където те ще получат сравнително повече Bitcoin-взрив за своите пари.

Много опитни търговци и дългосрочни инвеститори са се научили да забелязват тенденциите в цените на биткойн или също използват сложни алгоритмични индикатори за търговия, за да определят времето на пазара и да намерят перфектната входна точка за сделка.

За средния инвеститор на дребно, който иска да направи първата си инвестиция в BTC, времето на пазара е извънземна територия. Тук ще трябва да оцените дългосрочните си цели. Ако купувате на стойност в продължение на много месеци или години, времето на пазара не е толкова важно, но ако търсите бърза печалба за дни или седмици, ще искате да изчакате спад на цената.

Пазете в тайна, пазете го в безопасност – Биткойн портфейли

Попечителските услуги за криптовалути не са същото като съхраняването на вашите фиатни спестявания в банка или в друга доверена трета страна. С биткойн тежестта е да съхранявате и обезопасявате криптовалутата си и да гарантирате, че тя остава безопасна и достъпна.

Подобно на физическата валута, можете да съхранявате BTC в „портфейл“, въпреки че за разлика от надеждния стар портфейл, който седи в джоба ви с монети или банкноти, портфейлите на Bitcoin са цифрови и ви позволяват достъп до вашите средства в блокчейна чрез вашия частни ключове, мнемонична фраза (обикновено случайна фраза от 12 думи, използвана за възстановяване на портфейла ви) и адрес на портфейла от всяка точка на света.

Биткойн портфейл – Източник: Shutterstock.com

Това не означава, че трябва да се отнасяте с цифровите портфейли с по-малко внимание, отколкото с физически портфейл. Вашият частен ключ и мнемонична фраза са по същество паролите за вашия портфейл и ако не ги съхраните безопасно, това може да доведе до загуба на средства.

Точно както ако крадецът имаше ключовете за къщата ви, ако нападателят придобие частния ключ или мнемоничната фраза за портфейла ви, той може да получи достъп до вашите биткойн средства от всяка точка на света.

За да се предпазите от това, препоръчваме никога да не съхранявате вашите лични ключове или мнемонична фраза по електронен път (т.е. като текстов документ на вашия компютър), а вместо това да ги запишете физически и да ги съхраните някъде на сигурно място.

По същия начин може да пожелаете да съхраните записания си частен ключ и семенна фраза на място, безопасно от фактори на околната среда – например, ако вашите лични ключове са на хартия и са унищожени заедно с компютъра ви в пожар, никога няма да можете да го повторите портфейла си.

Защо първо да използвате дигитален портфейл?

Току-що купихте първите си притежания от BTC. Трябва да се гордеете със себе си, но пътуването още не е приключило. Може да се изкушите да оставите BTC на борсата, да излезете и да не мислите за това в продължение на няколко месеца или години.

Представете си тогава, че когато влезете отново, за да продадете или проверите своя биткойн, той изчезва. Още по-лошото е, че борсата, на която сте купили своя BTC, вече дори не съществува. Звучи като кошмар? Не е; това е много реален риск.

Кейтлин Лонг, Ветеран от Уолстрийт и дългогодишен защитник на криптовалутите написа в Twitter за безопасността на биткойните през 2019 г .:

Утре е #ProofOfKeys-3 януари на 10 годишнина от # БиткойнБлок за генезис. Ако някой друг има вашите ключове за поверителност, знаете ли дали #BTC наистина ли е там? Не. Декларирайте своя паричен суверенитет, като държите личните си ключове #notyourkeysnotyourbitcoin @TraceMayer https://t.co/TYk73D0x2W

– Кейтлин Лонг &# 128273; (@CaitlinLong_) 2 януари 2019 г.

Цялата предпоставка на Биткойн се върти около индивидуален паричен суверенитет и отстраняване на трети страни. Борсите и други приложения на трети страни са уязвими за хакове, измамни дейности и понякога излизане от измами, при което вашите средства могат да бъдат откраднати, загубени или недостъпни.

Най-известният пример за това е Mt. Скандалът с Gox, който беше един от първите големи хакове за обмен на биткойни, и видя Откраднати 850 000 биткойни (на стойност 450 милиона долара) и в крайна сметка доведе до гибелта на борсата. Много потребители бяха засегнати и изцяло загубиха своите биткойн притежания.

Откраднати биткойни – Източник: Shutterstock.com

За да сте сигурни, че това не се случва с вашите средства, винаги трябва да използвате надежден цифров портфейл, за който държите частните ключове, и да прехвърляте BTC на борса само когато сте готови да продадете своите притежания.

Това е от основно значение за основните теми на Биткойн и се отбелязва всяка година от „Доказателство за ключове“ движение, показано във видеото по-горе.

Изборът на подходящия цифров портфейл

Така че установихме необходимостта от защитен цифров портфейл. Но сега, може би по-объркващо, откриваме, че не всички цифрови портфейли са създадени еднакво. Някои са по-сигурни от други. Нека ги разгледаме по-подробно.

Има много различни видове цифрови портфейли, включително:

Горещи портфейли

Горещите портфейли са цифрови портфейли, които се съхраняват и имат достъп до устройства, свързани с интернет, като компютър или смартфон.

Въпреки че те са фундаментално по-малко сигурни от студените портфейли, те предлагат големи предимства в лекотата на достъп, използване и цена.

Онлайн портфейли

Онлайн портфейли – Източник: Shutterstock.com

Облачни цифрови портфейли, които могат да бъдат генерирани и достъпни онлайн.

Те обикновено са безплатни за използване и лесен достъп и ако запишете частния ключ на портфейла си и го запазите в безопасност, можете бързо да получите достъп до портфейла си в движение.

Въпреки това, в сравнение с други портфейли, те са най-малко сигурната опция.

Хакерите преди това са се възползвали от грешки в сайтовете на онлайн портфейли и са получили достъп до средствата на потребителите.

Мобилни портфейли

Мобилните портфейли идват от множество разработчици за различни видове мобилни устройства, като iOS и Android. Потребителите могат да изтеглят тези портфейли на мобилното си устройство, да генерират адрес и да изпращат своите биткойни до портфейла си.

Мобилен портфейл

Някои разработчици на приложения работят върху начини да похарчите крипто в реалния свят директно от мобилния си портфейл, като например с Android pay. Мобилните портфейли обикновено са по-безопасни от онлайн портфейлите, но въпреки това са уязвими за определени експлойти.

Настолни портфейли

Подобно на мобилните приложения, потребителите на крипто също могат изтегляне на портфейли на работния си плот, за да съхраняват криптовалутата си. Тъй като до тях няма достъп чрез уеб браузър, портфейлите за настолни компютри са значително по-безопасни от онлайн портфейлите.

Ако обаче компютърът ви е компрометиран, например заразен с вирус или троянски кон, вашите средства може да бъдат загубени.

Студени портфейли

Студените портфейли са портфейли, които са „офлайн“, като например хартиен портфейл или хардуерен портфейл.

Тъй като тези портфейли съхраняват вашия Bitcoin офлайн и са свързани обратно към блокчейна само когато искате да извършвате транзакции, те предлагат далеч по-голяма сигурност от горещите портфейли.

Въпреки това, те често се нуждаят от по-големи технически познания или имат висока цена.

Хардуерни портфейли

Може да сте чували за хардуерните портфейли на Ledger или Trezor. Това са устройства, подобни на USB, които съхраняват частни ключове в устройството. Когато за първи път използвате устройство с хардуерен портфейл, ще създадете мнемонична фраза, използвана за възстановяване на устройството, или като резервно копие, в случай че бъде загубено или повредено.

Ledger Nano X

Ledger Nano X

Trezor Модел T

Trezor Модел T

Хардуерните портфейли са невероятно сигурни; тъй като през повечето време те са офлайн. Ще трябва обаче да се откажете от първоначалните разходи за закупуване на устройството и те не са толкова лесни за настройка, колкото някои от горещите портфейли, описани по-горе.

По същия начин, ако загубите хардуерния си портфейл, докато никой друг няма да има достъп до него, ще трябва да си купите друг и да възстановите от семена.

Хартиени портфейли

Евтини (практически безплатни) и гъвкави, хартиени портфейли са се превърнали в доста популярен начин за съхранение на криптовалута. Когато използват хартиен портфейл, притежателите на биткойн отпечатват „портфейл“, който съдържа техния публичен ключ (т.е. адреса на портфейла) и частния ключ на потребителите, който контролира достъпа до портфейла.

Хартиен портфейл

Хартиените портфейли не пропускат онлайн хакове, тъй като са студен портфейл и се съхраняват офлайн. Освен това са изключително евтини за разпечатване и съхранение. Освен ако някой физически не открадне хартиения портфейл от вас, вашият биткойн е защитен.

Тъй като обаче са направени само от хартия, има голям риск да бъдат унищожени или изгубени, така че ако изберете хартиен портфейл, най-добре е да го държите някъде насаме и на сигурно място.

Готови да купите биткойн?

Откакто за пръв път написахме тази статия, цената на биткойните постоянно се покачваше, почти на ниво 12 000 долара по време на писането, постигайки огромни печалби след намаляване на биткойните наполовина. Сега някои инвеститори питат дали биткойнът – и пазарът на криптовалути като цяло – е готов да влезе в нов опит.

Надяваме се, че вече сте готови и уверени да скочите в света на биткойните и криптовалутата. Не забравяйте, че всички криптовалутни активи са спекулативни и могат да доведат до пълна загуба, така че рискувайте само това, което можете да си позволите да загубите!

Благодарим ви, че прочетохте пълното ръководство на Blokt за закупуване на биткойн.

Coinbase ОТИВАМ
CEX.io ОТИВАМ
Coinmama ОТИВАМ

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me