След като разбрахте техническите аспекти на закупуването на биткойн, е време за следващата стъпка: съхранение. Биткойнът и криптовалутата като цяло със сигурност правят вълни в глобалните финтех и финансови сцени – в резултат на това се появяват нови парчета софтуер и хардуер за съхранение, добив, покупка и продажба на биткойн и други видове криптовалута горе наляво и надясно.

Следователно е по-важно от всякога да бъдеш проницателен. Когато избирате метода си за съхранение на крипто, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид:

Горещо или студено: искам ли монетите ми да се съхраняват онлайн или офлайн?

„Горещият“ портфейл е портфейл, който по някакъв начин е свързан с интернет. Някои от най-популярните горещи портфейли са Coinbase, Copay и Exodus. Въпреки че различните видове горещи портфейли имат различни нива на сигурност, те не са толкова сигурни, колкото „студените портфейли“.

„Студените портфейли“ са портфейли, които държат биткойн и други видове криптовалута, съхранявани офлайн, в „студено съхранение“. Те включват хардуерни портфейли (като Trezor и KeepKey) и хартиени портфейли. Въпреки че студените портфейли не са податливи на хакване, те са уязвими към други неща – стихийни щети (т.е. огън и вода) или дори просто да се изгубят (не дай боже). Те обаче все още могат да бъдат обезопасени, както е обяснено в нашата задълбочена статия за сигурност.

Кой държи личните ключове на моите биткойни?

Частни ключовеТъй като никой не може да притежава физически биткойн, нещото, което дава на някого контрол върху използването на един биткойн (или част от него), е нещо, наречено „частен ключ“. Частният ключ е низ от символи, който представлява определено количество биткойн. Когато харчите биткойн, частният ключ е нещото, което се изпраща за завършване на транзакциите.

Някои портфейли позволяват на потребителите да контролират своите лични ключове; други не. Изборът на портфейл, който искате да използвате, е въпрос на лични предпочитания. Портфейлите, които съхраняват частни ключове за потребителя, могат да накарат някои потребители да се чувстват по-сигурни, тъй като компанията на портфейла поема отговорност за частните ключове. Това обаче със сигурност не гарантира много по отношение на обезщетението ако сървърът на този портфейл бъде хакнат.

Използването на портфейл, който дава на потребителя достъп до нейните лични ключове (и по този начин отговорността за опазването им) означава, че те не са податливи на централизирана сървърна атака. Това обаче означава и това вие поемате пълната отговорност за опазването на вашите монети.

Колко често ми трябва достъп до моите биткойни?

В зависимост от това какъв тип крипто потребител сте, може да искате портфейл, който е много лесно достъпен. Портфейли като Mycelium, Coinbase и Copay са портфейли, които имат интерфейси за мобилни приложения, които могат да се използват за покупка и продажба на биткойни в движение.

За колко биткойна говорим?

Наличието на значително количество биткойн или друга криптовалута означава, че ще искате да използвате портфейл, който е по-сигурен. Ако имате само малко биткойн, може да успеете да се измъкнете, като го съхранявате на платформа с по-малко сигурност, като обмен – въпреки че това никога не е добра идея.

Въпросът е, че ако имате значителна част от промените, инвестирани в биткойн, ще искате да инвестирате в съоръженията, за да ги запазите в безопасност. Най-добрият вариант за вас е хардуерен портфейл (т.е. Trezor, KeepKey, Ledger) и се уверете, че го използвате правилно.

Защита на себе си

Много от отделните компании, създаващи софтуер и хардуер, ориентирани към криптовалутата, са възхитителни и имат добри намерения. Shapeshift и Изход, например, са компании, които са посветени да направят инвестицията в криптовалута бърз и лесен процес, дори и за най-отдадените от лудитите.

Има обаче и много хора, които виждат огромните суми пари, изливани в криптовалута, като възможност да се възползват от крипто инвеститорите, които не са експертни компютърни хакери.

Тъй като Биткойн и други криптовалути съществуват в нещо като правна „сива зона“ в много страни, търсенето на законно възмездие или обезщетение за откраднати Биткойн и криптовалута може да бъде сложен и предизвикателен процес – често безплоден. Следователно извършването на много изследвания върху монети, обмен или портфейл, преди да решите да ги използвате, е наложително

Дори ако нов портфейл за биткойн не е злонамерена работа на измамник, има няколко неща, които трябва да бъдат проучени, преди да се реши дали да се използва портфейл или не.

Какво да търсите:

Отзиви на клиенти

Отзиви на клиентиСамата концепция за криптовалутата е родена от онлайн общност. И до днес онлайн общностите и ресурсите са единственият начин да научите за криптовалутата. Един от най-добрите ресурси са други потребители на крипто, които често са наясно с важността на споделянето на своя опит.

Какви конкретни отзиви на клиенти е получил портфейлът? Как компанията отговаря на тези отчети? Какви действия предприема компанията, за да поддържа или увеличава положителното отношение с клиентската си база?

Ресурси за поддръжка на клиенти

Един добър портфейл ще има отлична поддръжка на клиенти, която е на разположение денонощно или поне много близо до това. Разбира се, има някои забележителни изключения от това (т.е. Electrum), но това все пак трябва да се има предвид при избора на портфейл. Ако решите да използвате портфейл, който наистина разполага с ресурси за поддръжка на клиенти, изберете портфейл, който има страхотна добра поддръжка на клиенти.

Неща, които трябва да си зададете: какъв вид подкрепа предлага компанията – имейл ли е, телефон, чат на живо или и трите? Какво се случва, когато се опитате да се свържете с отдела за поддръжка на клиенти? Колко време им отнема да се свържат с вас?

Опции за архивиране и шифроване

Един от недостатъците на притежаването и използването на криптовалута (или положителните страни, в зависимост от вашата гледна точка) е, че няма гаранция, че ще можете да си върнете парите, които сте инвестирали, ако те бъдат загубени или откраднати от вас. Ето защо е наложително портфейлът, който решите да използвате, да има надеждни практики за сигурност, методи за криптиране и опции за архивиране.

Ако портфейлът е „горещ“ (онлайн), какво използва за защита на данните ми като потребител (т.е. двуфакторна идентификация, мултисиг вход)? Как мога да архивирам портфейла си? Как се кодира портфейлът? Какво ще се случи, ако загубя достъп до портфейла или резервните си копия?

Какви претенции прави портфейлът?

Това не е само за биткойн портфейли – това важи и за борси, ICO и други крипто монети. Например, ако портфейлът ви гарантира, че ще депозира определена сума BTC във вашата сметка всеки ден, само за да го използвате, пуснете в другата посока. Въпреки че в света на криптовалутата има луди суми пари, които има абсолютно никакви гаранции.

За съжаление, поговорката е също толкова валидна в криптосферата, колкото и в останалия свят: ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така.

Ето ги: Най-добрите портфейли за биткойни

Разбира се, има много други портфейли за биткойн, които може да ви харесат по-добре от тези – за всеки свой. В този контекст обаче „най-доброто“ означава най-относително сигурните и лесни за използване портфейли, които са налични днес.

Най-добър хардуерен портфейл: Trezor

Trezor от няколко години си носи името като индустриален златен стандарт. Това е отлична възможност за някой, който държи голяма част от биткойн и не иска да разчита на портфейл със сървър на трета страна, за да запази личните си ключове в безопасност.

Trezor е проектиран така, че дори да влезе в контакт с „несигурен“ компютър, чиято сигурност е нарушена, никой хакер няма да може да получи достъп до частните ключове на вашите биткойни. В Trezor се поддържат няколко вида криптовалута в допълнение към Bitcoin.

Ledger и KeepKey, макар и не толкова известни като Trezor, също са чудесни опции за хардуерни портфейли.

Най-добрият портфейл за настолни компютри: Изход

Пуснат на пазара през юли 2016 г., Exodus е горещ портфейл, който бързо спечели репутацията си като изключително лесен за ползване вариант с добра поддръжка на клиенти и вградена борса. В допълнение към Bitcoin, Exodus поддържа няколко други вида криптовалута. Exodus е криптиран и предоставя мнемонични семена за архивиране.

Тъй като Exodus е горещ портфейл, не е препоръчително да го използвате, за да съхранявате големи количества активи в крипто, особено на компютър, който използвате ежедневно. Освен това не е с отворен код.

Electrum също е чудесен портфейл за настолни компютри, но не предлага никакви опции за поддръжка на клиенти. Освен това изисква малко техническо ноу-хау (не е много удобно за потребителя). Electrum е с отворен код и позволява на потребителя да държи контрола върху личните ключове на своите биткойни.

Най-добрият мобилен портфейл за iOS: Copay

Copay използва мултисиг вход, което го прави един от най-сигурните мобилни портфейли там. Той съществува от 2014 г. и има също интерфейс за настолни компютри за Mac, Windows и Linux. Можете лесно да закупите биткойн в рамките на Copay, но бъдете предупредени, че приложението начислява високи такси.

Най-добрият мобилен портфейл за Android: Mycelium

Компанията зад Mycelium непрекъснато работи за подобряване на портфейла. Mycelium съхранява вашите лични ключове в частния си сървър, но те са криптирани с помощта на вашата парола. Mycelium предлага и предплатени карти за студен портфейл, така че има някои опции за студено съхранение в Mycelium. Mycelium има и функция Escrow, която гарантира безопасността на вашите транзакции.

Създаване на хартиен портфейл

Хартиен портфейлСъздаването на хартиен портфейл за биткойн е бърз и лесен начин да вкарате монетите си в хладилно хранилище. Уверете се, че използвате уважавана платформа за създаване на портфейла си, и се уверете, че принтерът, който използвате, за да отпечатате портфейла си, е офлайн, за да попречите на хакерите да получат достъп до вашия портфейл чрез него.

Бъдете умни, бъдете в безопасност и разпространявайте любовта!

Без значение какъв вид портфейл сте избрали да използвате, има някои практики за „добра хигиена“, които всеки притежател на биткойн трябва да спазва.

Никога. Никога! Покажете личните си ключове на всеки. Никога не се знае кой може да гледа. През 2013 г. имаше известен инцидент, при който котва на Bloomberg за кратко задейства частния ключ на своите биткойни по телевизията на живо по време на специален празник „12 дни биткойн“. Той беше ограбен в рамките на минути. За щастие крадецът се свързал с котвата и върнал монетите си (на стойност само 20 щатски долара по това време) с плесница по китката.

Уверете се, че изпращате правилния вид криптовалута на правилния адрес. Портфейлите, които поддържат няколко вида криптовалута (т.е. Exodus) имат отделни адреси на портфейла за всеки отделен вид криптовалута. Изпращането на грешен вид на грешен адрес може да доведе до загуба на вашите монети.

Когато е възможно, съхранявайте множество резервни копия на множество защитени места. Никога не знаете кога може да се случи нещастие и временно можете да загубите достъп до вашата крипто. Бъдете инициативни и разпространявайте тези резервни копия (за хартиени резервни копия, дори един може да бъде нарязан на филийки и поставен на различни места).

И накрая, бъдете добри към другите хора. Има много новодошли в света на крипто и не всички от тях може да са наясно с „правилата на пътя“. Когато видите някой, когото познавате да се впуска в света на крипто за първи път, предоставете му същите ресурси, които са ви помогнали да постигнете успех (като например тази статия).

Ако сами сте нови в света на криптовалутата, ние непрекъснато добавяме допълнителна информация към нашия обширен каталог от внимателни ръководства и други ресурси. Абонирането за нашия бюлетин е най-добрият начин да гарантирате, че никога няма да пропуснете ценна информация. Разпространете любовта и разпространете думата!

Имали ли сте опит с биткойн портфейли? Знанието е сила! Оставете коментар по-долу и уведомете света как вървят нещата – ние само ще се възползваме от споделянето и обсъждането на личния ни опит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me