Базираната на блокчейн валута, известна като Биткойн съществува само от осем кратки години. Това е по-малко време от iPhone, който дебютира преди цяло десетилетие. В този относително кратък период, Биткойнът привлече вниманието в цял свят, от инвестиционни банкери, които твърдят, че това е измама, на киберпрестъпници, които са го използвали, за да трупат огромно състояние, и на ранни осиновители, които са видели, че притежанията им набъбват в стойност.

Биткойн създаде изцяло нов клас милионери и изцяло нов начин за правене на бизнес. В същото време много хора все още се съмняват в дългосрочното предложение за стойност на биткойн и други криптовалути.

И така, какви са последиците от реалния свят на биткойн, и как криптовалутата и блокчейнът, който я подкрепя, променят нещата в ежедневието на реални хора? Ето няколко конкретни примери за това как биткойн се използва осем години след създаването му.

Дневна търговия и спекулации

Волатилността на биткойните е нещото от легендата и е достатъчно да накарате дори ветеран от фондовата борса да се изчерви. Биткойнът може да се движи близо до върховете си за всички времена, но това е всичко друго, но не и право изкачване по стълбата. Биткойн рутинно пада или се покачва със стотици долари за един ден, проправяйки пътя за деня търговци и спекуланти, за да спечелят състояние.

Биткойн търговия

Да вземем например неговото натрупване от ниските до средните стотици долари до средните хиляди до края на 2017 г. Такива увеличава стойността са на практика нечувано на традиционните пазари на ценни книжа и акции и дори търговците на чуждестранна валута ще трябва да търгуват невероятно добре, за да се радват на подобни печалби.

Тези, които могат точно да предвидят краткосрочните ходове на пазара на биткойни, могат правят огромни суми пари, банкирайки висока възвращаемост и използвайки печалбите им, за да спекулират още повече. Разбира се, това намалява и двата начина, и загубите могат бързо да се добавят в резултат на лошо вземане на решения.

Дългосрочна инвестиция

Докато някои виждат биткойн като краткосрочен инструмент за търговия и шанс да спекулират, други виждат популярната криптовалута като дългосрочна инвестиция. Тези, които влязоха рано и се осмелиха да останат на курса, бяха красиво възнаградени. Биткойн натрупа a възвръщаемост над 50 000%, подвиг, който никоя друга инвестиция не е успяла да постигне.

Биткойн инвестиция

Разбира се, само времето ще покаже дали Биткойн е истински инвестицията за цял живот или просто най-новото в дълъг списък с мехурчета, които в крайна сметка се пукат. Ако биткойнът се окаже балон, както твърдят мнозина във финансовия свят, тези огромни печалби могат да изчезнат за една нощ. От друга страна, повишаването на цените може да продължи, което прави биткойн солидна дългосрочна инвестиция, макар и изключително нестабилна.

Това обаче не пречи на множество инвеститори на дребно и институционални инвеститори да добавят биткойн към портфолиото си. В резултат на това сравнително младият дигитален актив започва да се нарича „цифрово злато.’

Хазарт и казина

Светът на онлайн хазарта вижда все повече и повече законодателство през последните месеци. На много граждани на САЩ и жителите на европейските страни е забранено да залагат онлайн. Крипто-хазартната индустрия се възползва от това, към което се обръщат много потребители крипто базирани казина и сайтове за игри. Някои традиционни онлайн казина също са интегрирали Bitcoin депозити и тегления, въпреки че техните потребители все още са обект на местното законодателство.

Много крипто казина също се появиха, за да запълнят тази нова индустрия. Много от тези казина предлагат идентичен опит на играча до редовно онлайн казино, макар и с уреждане на печалбите на потребителя, извършено и проверено в блокчейна – където са игрите доказуемо справедлив, и всичко изплащанията са напълно проследими.

Полуанонимна форма на плащане

Пазарът отдавна търси анонимна форма на плащане и има много по-ранни опити. Но най-накрая биткойнът се хвана, обещавайки анонимност, сигурност, и проследимост за всяка транзакция и всеки потребител.

Полуанонимна форма на плащане

Въпреки че много потребители го виждат като омърсяване на имиджа на Биткойн, Биткойн е такъв все още се използва за покупки на пазара на Darknet. Silk Road предостави платформата за първия случай на реална употреба на биткойн, като анонимизирани транзакции на стойност милиони долари се случват на сайта от месец на месец. След гибелта на Пътя на коприната се появиха много нови пазари на тъмни мрежи приемане на биткойн като начин на плащане.

Анонимността на платежната система за биткойни отдавна е един от нейните отличителни белези и тя остава една от най-значимите предимства на криптовалутата. Скорошното сваляне на голям доставчик на наркотици в тъмната мрежа илюстрира неблагоприятните употреби, на които биткойн може да се използва, но има много легитимни начини за да използвате и криптовалутата.

Пазаруване с отстъпка

Само за осем кратки години биткойнът се превърна в популярен начин на плащане за търговци по целия свят, толкова много, че някои от тях сега предлагат значителни отстъпки за купувачите, които използват популярната криптовалута. Приложения като Портмоне.io и Foldapp правят по-лесно от всякога хората да харчат своите биткойни.

Пазаруване с отстъпка

Тъй като приемането на биткойн става все по-широко, купувачите могат да очакват тези отстъпки да станат по-чести и по-щедри. Някои търговци ще използват тези стимули, за да спечелят нови клиенти, докато други ще ги използват, за да възнаграждават дългогодишни клиенти. Без значение как се използват, присъствието на тези отстъпки за пазаруване е една от най-големите реални ползи, които биткойн може да предложи.

Случаи за бъдещо използване на биткойн

През 2016 г. беше обявена мрежата за биткойн светкавици. Това ‘слой-2‘Технологията би позволила биткойн да бъде изпратени и получени далеч по-бързо отколкото е възможно в момента, значително подобрявайки полезността му за ежедневни плащания.

Биткойн мълниеносна мрежа

С тази подобрена преносимост биткойнът би имал потенциала да бъде приети на мястото на продажба в много от реалния свят търговци на дребно, кафенета, и ресторанти – позволява на потребителите на Bitcoin да харчат BTC толкова лесно, колкото използването на кредитна или дебитна карта.

The Lightning Network използва интелигентни договори изграден върху слоя Bitcoin-1 или слоя за сетълмент, за незабавно уреждане на транзакции. В реалния свят това означава да не чакате повече от десет минути или повече поради задръстванията на мрежата, за да видите дали вашето кафе е платено в BTC – всичко е направено за миг на око.

Цифрова икономика?

Биткойнът е мощна концепция, но е много повече от теоретична идея. Откакто Bitcoin излезе на пазара преди осем години, той го направи порасна неимоверно както в парична стойност, така и в отношение.

Докато мнозина се съмняваха в оставащата сила на криптовалутата, досега Изглежда, че биткойнът е в стабилна посока. Цената може да е нестабилна, но е ясно, че биткойнът има реални предимства и това може да е добра новина за бъдещето му. Така че, бихме могли да се движим в бъдеще, което е доминирани от цифровите валути, за разлика от издадения от правителството фиат?

Цифрова икономика

Все още има ключови бариери пред масовото приемане, които криптовалутите ще трябва да преодолеят, преди да направят физическите монети и банкноти остарели – ако това някога се случи. Например дигиталната природа на Биткойн го прави идеален за споделяне между връстници и трансгранични плащания, но за селските и развиващите се общности, които имат ограничен или никакъв достъп до ИТ инфраструктура или интернет, понастоящем биткойнът е малко полезен.

Мобилните портфейли и приложения могат да помогнат за промяната на това, тъй като дори някои от най-бедните общности на Земята имат достъп до мобилни технологии – но широкомащабното прилагане на това вероятно все още е десетилетие или повече.

Препратки