Появата на биткойн се оказа важна забележителност, тъй като демонстрира, че е възможна консумация на цифрови валути от тип peer-to-peer. Въпреки огромните успехи, които Биткойн постигна за деветте си години на съществуване, има една област, в която той се оказа слаб: поверителност.

Тази очевидна слабост на Биткойн насърчи развитието на други криптовалути, които имат много по-силни функции за поверителност, гарантирайки, че потребителите и тяхната информация за транзакциите наистина могат да останат напълно частни и анонимни.

Биткойн псевдонимност и заменяемост

Често се смята, че биткойнът е частна и непроследима криптовалута; това обаче е често срещано погрешно схващане. Потребителската идентичност в блокчейна е донякъде прикрита, тъй като потребителските имена се заменят с публични адреси. Тази защита обаче е по-псевдоним, отколкото частна.

Ако човек може да свърже биткойн адрес с физическо лице, тогава е възможно да се проследи потока от средства, които се придвижват и излизат от този адрес, и ефективно да се определят транзакционните навици на този индивид. Може също така да може да се идентифицират други страни, които може да извършват сделки със същия адрес.

Тази слаба функция за поверителност на Биткойн също води до проблеми, свързани с заменяемостта. Запасимостта описва стока или стока, чиито отделни единици са взаимозаменяеми. Например щатският долар е заменяем, защото един щатски долар е същият като друг съответстващ щатски долар.

Стек от криптовалути заедно. Източник: Shutterstock.comКуп криптовалути заедно. Източник: Shutterstock.com

Тази лекота на взаимозаменяемост е тази, която може да избегне биткойн предвид слабите му функции за поверителност. Например, ако стане известно, че публичният адрес на Биткойн участва в незаконна дейност, тогава съдържащите се в него биткойни могат да бъдат „опетнени“ от гледна точка на други потребители в мрежата.

Търговците и други лица може да не приемат тези биткойни, защото може да не искат да финансират незаконните дейности, с които се занимава адресът. В този случай биткойните, съдържащи се в този адрес, не са заменяеми, тъй като стават по-трудни за обмен с друга еквивалентна единица от Биткойн.

Силните функции за поверителност решават този проблем, тъй като, ако дадено лице не може да идентифицира произхода и потока на средствата в блокчейна, тогава те нямат познания за неговата история. В този случай търговците и други лица са по-склонни да го приемат в своите транзакционни дейности.

Монети за поверителност

Има многобройни проекти, които разработват монети за поверителност, като най-забележителните са Monero, Zcash и Dash.

Сребърна монета монеро на фона на диаграмата. Shutterstock.comСребърна монета монеро на фона на диаграмата. Shutterstock.com

  • Монеро. Това е специално фокусирана върху поверителността криптовалута, която беше пусната през 2014 г. Monero предлага по-голяма поверителност на потребителите, които извършват транзакции с нейната блокчейн, като използва три различни технологии:
  1. Звънене подписи. Подписи на пръстена на Monero защита на поверителността на потребителя от страна на въвеждане на транзакция. Това се прави чрез обединяване на група възможни подписващи лица, за да се получи отличителен цифров подпис, който може да разреши транзакция. Това прави невероятно трудно за трета страна да идентифицира кой точно е разрешил транзакция в блокчейна.
  2. Повикване на поверителни транзакции (RingCT). Monero RingCT функции чрез скриване на стойността на средствата, които се транзактират в блокчейна. Това се прави, като се използва криптографско доказателство, което показва, че входът на дадена транзакция е равен на нейния изход, без да е необходимо да се разкрива действителната стойност на транзакцията.
  3. Стелт адреси. Тази функция осигурява допълнителна поверителност на потребителските адреси в блокчейна Monero. Стелт адреси изисква от подателя да създаде еднократни адреси за всяка транзакция от името на получателя. Това затруднява третата страна да свърже транзакция с действителния адрес на получателя.

Физическа концепция Zcash монета на фона на диаграмата. Източник: Shutterstock.comФизическа концепция Zcash монета на фона на диаграмата. Източник: Shutterstock.com

  • Zcash и з к-SNARKs. Това е друга дигитална валута, ориентирана към поверителността, която е основана от Zooko Wilcox. Основната функция за поверителност на Zcash е неговата нова криптография с нулеви познания, известна като zk-SNARKs, което означава „Нулево знание кратък неинтерактивен аргумент на знанието.”Zk-SNARKs функционират чрез криптиране на транзакционните данни, които се съхраняват в блокчейна. Тогава той е в състояние да провери дали тези транзакционни данни са точни, без да се налага да разкрива каквито и да било данни. Функцията за поверителност на Zcash не е задължителна, което дава възможност на потребителите да се включат или откажат от нея.

Физическа концепция Даш монета на фона на диаграмата. Източник: Shutterstock.comФизическа концепция Даш монета на фона на диаграмата. Източник: Shutterstock.com

  • Тире. Това е друга цифрова валута, която е насочена към предоставяне на функционалност за поверителност на транзакционните потребители на тяхната блокчейн. Dash прави това с помощта на функцията си PrivateSend, която е децентрализирана функция за смесване на монети в мрежата. Функцията PrivateSend работи чрез смесване на средства на потребител с други в мрежата, което затруднява третата страна да определи откъде всъщност са дошли средствата.

Заключение

Въпреки че биткойн се оказа най-доминиращата криптовалута през последните няколко години, той не успя да отговори на нуждите на всички свои потребители. И в ера, в която поверителността става все по-важен проблем в общността, изглежда, че някои хора предпочитат криптовалути като Monero, Zcash и Dash, които са доказано по-ефективни за защита на поверителността на потребителите.

Също така е вероятно да започнем да виждаме проекти, които не са насочени към поверителността, да добавят функции за поверителност към своите криптовалути, за да засилят анонимността на потребителите. Проекти като Litecoin и Ethereum са изразили желанието си да добавят функции за поверителност към своите блок-вериги, заедно с IOTA и тяхната заплетена архитектура.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me