Ebben a cikkben megpróbálom elmagyarázni a blokkláncon végrehajtott Atomcsere alapjait és technológiáit.

Dióhéjban az Atomics Swap egyfajta módot kínál a kriptovaluta kereskedésére közvetlenül két oldal között, közvetítő nélkül, ami általában egy központosított harmadik fél tőzsde.

Tehát, ha van némi Bitcoinod, és el akarod adni őket, és kapsz egy kis étert cserébe, meg kell találnod valakit, aki el akarja adni neked az éterét a Bitcoinodért cserébe.

Ezenkívül szüksége van egy módra annak biztosítására, hogy ez a kereskedelem biztonságos legyen – ez azt jelenti, hogy mindkét fél megállapodott az ügylet feltételeiben, és megtartja az alku végét..

De nem mindig ismered azt az embert, akivel kereskedsz, így hogyan lehetsz biztos abban, hogy nem veszi el a Bitcoineidat, és nem ad neked semmit cserébe?

A probléma leggyakoribb megoldása a csere, amely „megbízható” harmadik félként működik.

Tehát, hogyan működnek a kriptográfiák?

Amikor fiókot nyit egy tőzsdén, az létrehoz egy pénztárcát az Ön számára, és a tőzsdén vásárol vagy áthelyez néhány kriptovalutát a pénztárcájába, így kereskedhet vele.

Ezt azért hívják őrizetben lévő pénztárcának, mert amíg Ön a pénztárca tulajdonosa, a csere a magánkulcsot tartja magán, az összes tranzakciót kizárólag a tőzsdén végzik, és nincs közvetlen hozzáférése pénztárcájához, ill. valuták.

Gondolj a Őrzői pénztárca a bankban bérelt széfként. Ön dönti el, mit tartson a letétben, és mikor költözzön át bármit, amit ott tart, de maga nem fér hozzá, ehhez szüksége van a bankjára.

Szóval, mi a baj ezzel a megoldással? Évek óta használják azt a gyakorlatot, hogy letétkezelőre van szükség a saját forrásokhoz való hozzáféréshez, miért kell ezt frissíteni?

A fő probléma az, hogy ez egy központosított csere, vagyis van egy entitás, amely az összes hozzáférési kulcsot megőrzi, ami nagyon tiszteletben tartja a támadásokkal szemben. A széftől eltérően a pénze nincs biztosítva a veszteség ellen.

Más kérdés a díj, amelyet a tőzsde felszámít a felhasználóknak a kriptovaluta átutalásáért. Ha belegondol, furcsa, hogy a közvetítő (The Blockchain) eltávolításán alapuló koncepció egy közvetítőre (csere) támaszkodik.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a központosított cserék nem valósítják meg Satoshi elképzelését.

Van más módszer? Ha nincs közvetítőm, hogyan bízhatok abban, akivel kereskedni akarok?

Nos … nem kell! tudsz használja az Atomic Swap-okat mindkét fél kitart az ügylet vége mellett.

Hogyan működnek az atomcserék?

Használjuk újra a széf példáját.

Tegyük fel, hogy néhány amerikai dollárt szeretnék veletek cserélni néhány euróért cserébe, de most találkoztunk, és még nem alakult ki bizalom, ezt tesszük:

Vesszük a két speciális erős dobozunkat, amelyek képesek kommunikálni egymással, az egyik dobozban egy kulcs van elrejtve egy kis lezárt kamrában, ez az én dobozom, én pedig beleteszem a dollárjaimat, és odaadom neked.

Ezt a négyzetet “Dollár doboznak” hívjuk. Természetesen nem veheti el a pénzemet a Dollár dobozból, mert nincs meg a kulcsa.

Most fogd az erős dobozodat, és tedd bele az euródat, zárd be, és add oda nekem. Ezt a mezőt „Euró doboznak” hívjuk. Nem tudom elvinni a pénzét az euró dobozából, mert nincs kulcsom.

Tehát mindkettőnknek van egymás doboza, mindkettő zárva van, és nem férünk hozzá a pénzhez. Amint készen áll a kereskedelem lebonyolítására, elküldi nekem az Euró dobozának kulcsát, hogy most kinyithassam és elvihessem az euróit. Ezzel egyidejűleg hozzáférést kap a dollárokhoz a dollár mezőbe.

A dobozok kommunikálnak, és miután az egyeztetett üzletfeltételek megegyeznek, a Dollár doboz feloldja a kulcsot tartó kamrát, és most már hozzáférhet a dollárjaimhoz. Mindkét doboz kinyit a kereskedelem végrehajtásához.

A speciális dobozok varázslatosan visszaadhatják a dolláromat nekem és az euróit neked is, ha mindketten nem nyitnánk meg a dobozt egy meghatározott időn belül.

Lássuk, hogyan működik ez a tényleges blokkláncon.

Először tisztáznunk kell néhány alapvető kifejezést, amelyet használni fogunk:

  • Hash funkció – A hash függvény egyedi kimenetet hoz létre, és lehetetlen megismerni a bemenetet, ha csak a kimenet rendelkezik. Például, ha a bemenetem “123456” és a hash függvényem “654321” kimenetet adott, akkor nincs más szám, amely a “654321” kimenetet adná, és nincs mód a funkció megfordítására és annak megtudására, hogy használtam „123456” bemenetként.
  • Időzár szerződés – a Time-lock szerződés intelligens szerződés, amely a rá meghatározott idő lejárta után lejár.

Vegyük példánkat a kriptovaluta világába, és mondjuk, hogy 1 BTC-t szeretnék eladni Önnek 3 ETH-ért, így fogjuk ezt megtenni az Atomic Swap-ok segítségével:

  1. Letétbe helyezem a BTC-t egy intelligens szerződésre a Bitcoin láncon, és az „123456” kulcsommal zárolom, és megadom a „654321” hash-t.
  2. Elveszi az ETH-ját, és leteszi őket egy intelligens szerződésre az Ethereum láncon, amely rögzíti azt a „654321” jelzéssel, de a szerződés csak az eredeti „123456” bevitelt fogadja el a „654321” kivonatolására és kulcsként használja.
  3. Amikor kinyitom a szerződésedet az „123456” használatával, most már tudod a kulcsomat, mivel az nyilvános az Ethereumon, és felhasználhatod a szerződésem feloldására a Bitcoin-on.

Mindkét szerződés időzáras szerződés, vagyis ha a tranzakció nem teljesül a határidőn belül, azaz 24 órán belül, az érmék visszakerülnek a tulajdonoshoz. Így megszületik az igazi P2P kereskedés.