Az alapjául szolgáló blokklánc-technológia Bitcoin, Az Ethereum és más népszerű kriptovaluták óriási lehetőségeket rejt magában, de ez a lehetőség nem korlátlan. Bár a blockchain képes megváltoztatni a világot – az áruk és szolgáltatások ellenértékének megváltoztatásától a választások biztonságosabbá tételéig -, elengedhetetlen megérteni annak korlátait valamint annak óriási előnyökkel jár.

Így, mik a korlátai a blockchain technológia használatáról, és hogyan lehetne ezeket a korlátozásokat hatás a kriptovaluta piac, a pénzügyi világ, és egyéb fontos iparágak?

Könnyű elkapni a hype környező Bitcoin és egyéb kriptovaluták, és sokan belegondoltak, hogy a blokklánc korlátlan potenciállal rendelkezik. Sajnos nem ez a helyzet. Vannak jelentős kihívások és korlátozások hoz blockchain koncepció, és e korlátok megértése kritikus fontosságú.

Míg a blockchain technológia erőteljes következményei sok ipar számára, felhasználása lehet alkalmatlan sőt még kontraproduktív számos iparágban és a digitális interakciókban. Ezek a korlátozások nem mindig nyilvánvalóak, és sokukat megtanulták nehéz úton – végig próba és hiba.

A Blockchain korlátait próbával és hibával ismerjük meg

Mostanra egyértelmű, hogy a blockchain koncepció nagyon ígéretes, és hogy erőteljes következményei lesznek mindenféle ipar számára. Az is egyértelmű, hogy a blokklánc nem gyógymód, és hogy aktuális kérdései súlyosan leállíthatják a jövőbeni növekedést és elfogadást. Fedezzük fel ezeket korlátozások és hogyan lehetne legyőzni őket.

Komplex rendszer

A blockchain koncepció egyik legjelentősebb problémája az a benne rejlő összetettség. A blokklánc-koncepciót az emberek nehezen tudják megérteni, és az arcán szakzsargon és az iparra jellemző rövidítések használata megnehezíti a nehézségeket.

Számos projekt azonban most a blokklánc-alapú infrastruktúra kialakításán dolgozik könnyen kezelhető és ügyfél felé fordítva, anélkül, hogy feltétlenül arra összpontosítanánk, hogy blokklánc-technológiával működnek.

A Blockchain egy komplex rendszer

Ez elengedhetetlen lépés a tömeges örökbefogadás felé, mert ahogyan az emberek mindennapjaikban használják az internetet anélkül, hogy megértenék magát a technológiát, a blokkláncnak is ugyanaz lehetősége mindenütt jelen lenni mindennapi tranzakcióink kulisszái mögött.

A blockchain rendszer mérete és elosztott jellege további korlátozás. Mint minden elosztott rendszer, a blokkláncok is nem teljesen immunizált a hackerekkel szemben és más aljas színészek. Ehelyett ezek az elosztott hálózatok jobban képesek válaszoljon a támadásokra és erősödni ennek eredményeként.

A központosított rendszerekben, amelyek jelenleg az adatok tárolásának és kezelésének leggyakoribb módja, aggodalmak merülnek fel aadat silók.’Az adósilók hatalmas tárolóközpontok a potenciálisan érzékeny adatok számára, amelyek rendkívül sebezhetőek a hackerek ellen, mivel egyetlen forrást jelentenek a megcélozni. Ehelyett blockchain ezeket az adatokat több csomóponton osztja szét, jelentősen csökkenti az adatmegsértés valószínűségét.

Központosított és decentralizált

Megcsinálja a blokklánc ellenállóbb a támadásokkal szemben, de az ipar egésze korántsem immunis. Valójában számos kriptovaluta-tőzsde már áldozatul esett csapkod, lopások és szolgáltatásmegtagadási támadások. De ezek pénzveszteség miatt fordulnak elő emberi hiba vagy a felhasználó hanyagsága, ahelyett, hogy maga a blokklánc sérülne. Ahogy növekszik az alapok biztonságáról szóló oktatás és javul a pénztárca-megoldások egyszerűsége a kriptográfiai eszközök tárolására, valószínűleg ez az a feltörések és a titkosítási lopások jelentősen csökkennek.

Tranzakciós költségek

Bár sok korai alkalmazó arra számított, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták használata gyakorlatilag ingyenes lesz, ez még nem derült ki.

Különösen a Bitcoin szenvedett rendkívül magas díjak az átlagosnál nagyobb hálózati terhelés idején, lassúvá és drágává téve a kis összegek mozgását.

A blockchain technológia jelenlegi helyzetében az a kérdés, hogy a a hálózat kapacitása nem elegendő hogy lépést tartson a kereslettel. Ez a kapacitáshiány azt jelenti, hogy a hálózati díjakat meg kell emelni a kereslet ideiglenes csökkentése érdekében.

Tranzakciós költségek

Azonban még mindig sok olyan forgatókönyv létezik, ahol blockchain alapú kifizetések terület rendkívüli az elszámolás módja a fiat pénzküldéshez képest. Határokon átnyúló fizetések esetében,nemzetközi átutalás,’A kriptovaluták a fiat pénznemek költségeinek töredékével küldhetők el, és sokkal rövidebb időkben.

Vegyük a Csillag Lumeneket (XLM) például. A Stellar arra összpontosít nemzetközi átutalás, val vel minden egyes tranzakció csak 0,00001 XLM-be kerül átlagosan és percek tranzakciói – mindezt a blokkláncon keresztül dolgozzák fel. A hagyományos, határokon átnyúló átutalásoknál a felhasználók pénze több közvetítőn keresztül haladna át, és napok vagy hetekbe telik a kiegyenlítése.

Tehát bár a Bitcoin valóban lehet drága módon nagy tranzakciók küldéséhez és feldolgozásához más második és harmadik generációs kriptopénzek töltik be ezt a rést és olcsó és könnyű elszámolást kínál.

Lassabb hálózati sebesség

Mint fent említettük, a a blockchain hálózatok sebessége súlyos korlátozás is lehet. 2016-tól a Bitcoin hálózat csak körülbelül hét kriptovalutát tudott feldolgozni tranzakciók másodpercenként (TPS), míg a Ethereum hálózat csak 20-at képes kezelni – a modern szabványok szerint lassú.

Lassú hálózati sebesség

Vannak azonban újabb generációs blokkláncok, amelyek drámai módon a tranzakció sebességének javítása. Megtört az EOS, egy blokklánc, amely 2018 januárjában minden idők legsikeresebb ICO-ját zárta le 3000 TPS – az egyik leggyorsabb blokklánc lett.

Míg ezeknek a blokklánc-hálózatoknak a sebessége javul, egyelőre, hálózati sebesség marad a komoly akadály a növekedéshez és az elterjedt elfogadáshoz.

Politikai szempontok

Végül, de nem utolsósorban vannak komoly politikai következményekkel jár a blockchain technológia nem monetáris tranzakciókhoz történő felhasználására.

Néhány kormány kifejezte a érdeklődés ban ben szavazói adatok tárolása blokklánc formában, és a támogatók szerint a lépés biztonságosabb választásokhoz és kevesebb választói csaláshoz vezethet. Mások attól tartanak, hogy a választói adatok ilyen módon történő tárolása a blokkláncot a csábító célpont a hackerek számára és más rossz színészek.

A kormányok és a Blockchain

Néhány kormány jobban fogadta a blokklánc-technológiát, mint mások. Kína, például széles körben elterjedt kritikus a kriptovalutákkal szemben, a kriptók használatának és befektetésének betiltása, valamint a kriptográfiák tiltása.

Másrészt egyes kormányok nagyon fogékonyak a blokklánc-technológiára. Máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, címet adott az Egyesült Királyságnak, ahol beszélt a a blockchain hasznossága, „pénz jövőjének” üdvözölve. Málta, amely régóta ismert az új pénzügyi technológiák iránti fogékonyságáról, örömmel fogadja a blokklánc technológiát – még üdvözölve Binance-t a partjaikon.

Megoldás, amely problémát keres?

Az egyes vállalatok által tett ígéretek miatt, hogy miként teljesítenek blockchain alapú projektek akarat forradalmasítani miközben a világ még egy alapvető működő terméket is lassan szállít, sokan kritizálták a a blockchain hasznossága.

Ez arra késztette egyeseket, hogy a blokkláncot „a problémát kereső megoldás.’Igaz, hogy sok vállalat előállt a blokkláncon és a kripto bandwaggonon blokklánc implementációk a problémákhoz amelyet a meglévő technológia könnyen vagy még hatékonyabban ki tudna szolgálni.

Megoldás problémát keres? – Forrás: Shutterstock.com

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a blockchain nem tart hatalmasat megzavaró potenciál át a az iparágak széles skálája. Ahelyett, hogy a kriptovalutákra és a tokenekre összpontosítanánk, mint a blockchain kezdeti napjaiban, sok vállalat most azt tervezi, hogy az alapul szolgáló technológiát olyan változatos területeken valósítsa meg, mint kereskedelemfinanszírozás, szerencsejáték, kaszinók, marketing, és logisztika.

Természetesen, mint minden kialakulóban lévő ipar esetében, vannak ilyenek akadályok és leküzdendő korlátozások – de mint technológia, a blokklánc képes arra, hogy ugyanolyan bomlasztó legyen, mint az internet, valódi értékes internetet működtetve mindennapjainkban.

Hivatkozások

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me