Криптовалутите продължават да променят света, което ни позволява да разгледаме някои проблеми и области (като банкирането и здравеопазването например) от нова гледна точка. Въпреки това, въпреки че те са основна част от живота ни, криптовалутите все още имат някои проблеми, които трябва да решат. Невъзможността да ги търгувате директно между блокчейн е голяма и има много опити да се поправи това. Атомните суапове са един такъв опит.

Какво представляват атомните суапове

Без да навлизаме в много специфичния и технически език, атомните суапове са доста нова технология, базирана на интелигентни договори. Можете да прочетете за тях и в нашия блог. Той позволява бърз крипто обмен между две различни блокчейн (например Bitcoin и Litecoin) без никакви посредници. Това е обмен между партньори, при който две страни търгуват BTC или Altcoins директно от портфейлите си.

Докато обменът на атомни суапове излезе на бял свят едва през 2017 г., разговорите за възможността бяха налице още през 2012 г. Имаше малко вероятни предшественици на атомните суапове, като този беше P2PTradeX, който беше пуснат през същата 2012 г. от Даниел Лаример. За съжаление, не успя да преодолее съществуващите различия между различни криптовалути, но доказа, че самата концепция е осъществима.

Първите монети, които се търгуваха чрез технологията за атомни суапове, бяха Litecoin, Decred и Bitcoin. Общностите от тези монети взеха активно участие в мозъчната атака, концептуализирането, разработването и тестването на новите технологии и продължават да го правят и сега, въпреки че в процеса се включват и различни Altcoins и техните потребители.

Как работят атомните суапове

Както беше споменато по-рано, атомните суапове работят по технология за интелигентни договори. Те възпрепятстват достъпа до борсата отвън на страни, които я правят, както и предотвратяват измама. Сега, нека разгледаме по-отблизо вътрешната работа на този обмен.

Транзакции с атомни суаповеИзточник: Blockchain.io

Сделката започва със страните, които формират интелигентен договор за размяната. Да кажем, биткойн за Litecoin се обменя. Сега инициаторът поставя договореното количество биткойн в специалната сметка, която създава договорът, която служи като депозит. След това те получават ключ за достъп до този акаунт и трябва да споделят неговия криптографски хеш, за да може втората страна да създаде друг сигурен акаунт, в който да депозира своята криптография.

За да получи тази крипто, първата страна трябва да използва своя ключ, така че тя се разкрива и на втората страна (чрез използване на хеш заключване). С това и двете страни получават желаните от тях крипто и атомният суап официално е завършен.

Защо се наричат ​​„атомни“ суапове вместо просто суапове? Е, идва от първоначалното значение на думата „атом“ – „неделим“. Атомните суапове са атомни, защото обменът се случва изцяло или изобщо не се извършва. Ако някоя страна промени мнението си, договорът се анулира и крипто се връща при първоначалните си собственици.

On-chain срещу Off-chain атомни суапове

Атомните суапове могат да бъдат завършени по два различни начина: по веригата и извън веригата. Те се различават по това къде е завършена транзакцията и засега различните монети имат различни начини.

  • По веригата: този тип атомни суапове се извършва в блокчейна на една от криптосистемите, участващи в процеса. Това е бърз и сигурен процес, тъй като не изисква сложни стъпки или посредници за работа. Въпреки това, за да обменят криптовалути по този начин, те трябва да отговарят на следните изисквания: да имат същия алгоритъм на хеширане и да поддържат HTLC. Без това обменът на атомни суапове по веригата няма да бъде възможен. Добър пример за съвместима криптовалута биха били Decred и Litecoin.
  • Извън веригата: това е вторият тип атомни суапове, налични за криптовалути, които не споделят същия алгоритъм на хеширане или не поддържат HTLC. По този начин суапът преминава през втория слой извън блокчейна. Той е известен като „слой 2“. Използвайки този метод, Bitcoin и Litecoin бяха обменяни за първи път чрез атомни суапове през 2017 г..

Трябва също да се отбележи, че всички такси за размяната ще трябва да се плащат два пъти за атомни суапове.

10 монети, използващи атомни суапове

Засега обменът на атомни суапове все още не е готов за разширяване на по-голямата част от крипто монетите. Става още по-трудно, тъй като новите монети непрекъснато се появяват и изчезват, което е още по-вярно за жетоните. Имаме обаче списък с 10 монети, които са горе-долу готови за атомни суапове и решени проблеми с мащабируемостта.

# 1. Биткойн (BTC)

Лого на BTCCore Wallet

Биткойн някога остава на върха на криптовалутите с най-голямо покритие на цените, общността и медиите. не е изненадващо, че ще бъде един от основните кандидати, за да го направи съвместим с обмен на атомни суапове. Това беше постигнато през 2017 г., поставяйки атомни суапове на картата на най-обещаващите тенденции в криптовалутата. В момента е възможно да се използва извън верига суап за обмен на BTC с други, тъй като алгоритъмът му за хеширане не е съвместим с altcoins.

[add-changelly-widget от = usd до = btc]

# 2. Bitcoin Cash (BCH)

Лого на Bitcoin Cash

Между другото, Bitcoin Cash се реализира през същата година като обмен на атомни суапове. С нарастването на популярността, опитите за решаване на проблема с мащабируемостта, както и съсредоточаването върху подобряването на скоростта на транзакциите, като същевременно намалява следните такси, той бе незабавно приет на борда на нарастващата общност за развитие на атомни суапове. Той беше използван и за привличане на още повече внимание към проекта, тъй като BCH получи много внимание от медиите, заинтересовани от криптовалутата, крипто ентусиастите по целия свят и търговците, които бяха привлечени от обещанието за по-ниски такси и по-бързо транзакции. В момента можете да го обменяте с BTC on-chain и с други altcoins извън веригата.

[add-changelly-widget от = usd до = bch]

# 3. Деклариран (DCR)

Лого на Decred Coin

Както се случва, атомните суапове започнаха на блокчейн Decred, като нейната общност беше най-разпространената (поне в началото) в нейното развитие. Най-често Decred се сдвояваше с Litecoin, тъй като те споделят един и същ алгоритъм за хеширане и двамата поддържат HTLC протокол. Дори сега екипът за разработка на атомни суапове използва Decred хранилище на Github, за да продължи развитието на атомните суапове. Той може безопасно да се обменя с други монети от списъка.

[add-changelly-widget от = usd до = dcr]

# 4. Litecoin (LTC)

Лого на Litecoin

Друга „основателна“ монета зад атомните суапове, Litecoin е била използвана за обмен както на Decred, така и на Bitcoin, доказвайки възможността за обмен на вериги и извън вериги на обществеността. Той също така споделя същата природа от връстници към връстници, както самият обмен на атомни суапове. Засега той, заедно с Bitcoin Cash, е една от най-бързите криптовалути за биткойн вилица по отношение на транзакциите и Litecoin продължава да работи, за да запази това лидерство и в бъдеще, приемайки и подобрявайки системата Lightning Network.

[add-changelly-widget от = usd до = ltc]

# 5. Монакойн (MONA)

Лого на Monacoin (MONA)

Monacoin е друга равностойна децентрализирана криптовалута с концепция Proof-of-Work зад своята система за възнаграждение. За първи път се появи през 2014 г. и оттогава стана широко популярен в Япония, лесно наравно с Bitcoin и Ethereum. Той също беше законово приет от японското правителство, което го направи примамлив за много хора. Това, и това е хард форк от Litecoin, направи естествен избор да се включи в списъка за обмен на атомни суапове. Сега тя е напълно готова за атомна борса крипто, въпреки че повечето монети ще изискват извънбордов тип борса за търговия.

[add-changelly-widget от = usd до = mona]

# 6. Particl (ЧАСТ)

Лого на Particl (ЧАСТ)

Particl е блокчейн система, създадена специално, за да може да взаимодейства с всяка друга блокчейн там. Нейната родна монета, PART, освен че е адаптирана за работа с атомни суапове, е и монета за поверителност, позволяваща по-голяма сигурност и анонимност на транзакциите. Въпреки че е относително новодошъл на сцената на криптовалутата, Particl успя да влезе в радара на сериозни търговци, благодарение на бързото и непрекъснато подобрение и страхотните протоколи за сигурност..

[add-changelly-widget от = usd към = част]

# 7. Qtum (QTUM)

Лого на Qtum (QTUM)

Qtum е хибриден проект, чиито разработчици използват модел UTXO от Bitcoin, съчетан с поддръжката на интелигентни договори, базирани на виртуална машина Ethereum. Всичко това е осигурено с консенсус, основан на модел за доказателство за участие. Това доведе до децентрализирана криптовалута, която може да работи с повечето интелигентни договори, базирани на Solidity, като същевременно е съвместима с Bitcoin, благодарение на използването на нейния UTXO. Това позволява използването на SPV протокол на леки платформи, като мобилни телефони и IoT устройства. И сега, с Qtum, оптимизиран за атомни суапове, той може да се търгува за всяка от монетите в списъка или може да се използва за съхранение на активи от други крипто за известно време.

[add-changelly-widget от = usd до = qtum]

# 8. Vertcoin (VTC)

Лого на Vertcoin (VTC)

Vertcoin е един от подобни на биткойни криптос, които се появяват от време на време. Това, което го прави различен, обаче е как се справя с добива на монети, особено с централизираното копаене и използвайки ASIC за това. В основата му лежи протоколът, който силно ограничава възможните печалби от използването на такива методи за добив, което прави нерентабилно за големи копаещи ферми да копаят, като същевременно позволява на соло миньори да получат своите награди. За целта разработчиците на Vertcoin използват протоколи за доказателство за работа (POW), за да определят кой получава наградата за блок. Всъщност разработчиците на VTC са толкова възнамерени да останат на този курс, че са се разделили два пъти, за да подобрят своите протоколи, за да компенсират централизираното копаене. Атомните суапове изглеждат като добър начин да привлечете повече хора и да представите крипто на повече хора чрез размяна и търговия.

# 9. Viacoin (VIA)

Лого на Viacoin (VIA)

VIA е монета, получена от опита за подобряване на оригиналния дизайн на Биткойн, пуснат през 2014 г. В този случай основният проблем, който разработчиците се опитаха да поправят, беше забавянето на транзакциите. Забавянето не само забавя транзакциите, но също така предотвратява използването на микротранзакции. За да поправят това, разработчиците използваха технологията Segwit, за да ускорят процеса и да го направят по-сигурен. Това води до това, че Viacoin е 25 пъти по-бърз в сравнение с Bitcoin и подобрения продължават да се появяват. Подобно на Vertcoin, VIA използва протоколи за доказателство за работа, за да разпознае онези, които получават наградата за добива си.

# 10. Zcoin (XZC)

Лого на Zcoin (XZC)

Zcoin е друга крипто в нашия списък, която е фокусирана главно върху поверителността. Всъщност това е толкова важна част от XZC, че разработчиците му създадоха собствен протокол за сигурност, наречен Sigma. Според официалното му описание на техния уебсайт, с него потребителите могат да „секат“ частна монета от публичната. Това би прекъснало всякакви транзакционни връзки и би го направило напълно анонимно и непроследимо. Това обаче не е единственият уникален протокол към името на разработчиците на Zcoin. Те също така са създали уникален PoW протокол, наречен Merkle Tree Proof (или MTP, за кратко). Подобно на Vertcoin, това се прави, за да помогне на соло миньорите да се конкурират срещу централизираното копаене и широкото използване на ASIC.

[add-changelly-widget от = usd до = xzc]

Обобщение

Както можете да видите, обменът на атомни суапове е технология, която има потенциала да промени крипто света и протоколите, каквито ги познаваме сега, което ни позволява да разменяме монети между различни блокчейни в момента. Това ще реши проблема с различните криптовалути, изолирани една от друга.

Това от своя страна най-накрая може да ги накара да се разширят още повече в реалния свят. В момента доста услуги (дори Pornhub, в случай че не сте знаели) приемат някои монети като начин на плащане. Въпреки това, тъй като монетите не са взаимозаменяеми, имат проблеми с мащабируемостта и тъй като големите монети са все по-трудни за добиване, крипто понякога се чувстват почти като самостоятелна общност с ограничени обекти в реалния свят. С такива, свързани по този начин, те може да се превърнат в жизнеспособна алтернатива за фиатните валути. По този начин, ако атомните суапове излязат на сцената големи, може да видим цели компании, които дават и получават плащания най-вече в крипто.

И все пак, макар че това е далечна перспектива и крипто има много повече проблеми, които трябва да покрие, преди да може да замени фиатните пари, е хубаво да видим общността да работи усилено за разширяване и подобряване на съществуващите протоколи. В крайна сметка как може крипто да се провали с такава всеотдайна и трудолюбива общност зад гърба си?

И можете да използвате атомни суапове, ако закупите някоя от монетите от списъка. Просто кликнете върху бутона и изберете този, който искате.

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me