Ethereum отвори чисто нов свят на авангардни технологии и уникално потребителско изживяване. Автоматизирано споделяне, интелигентни пазари, проследяване на медицински записи и дори интернет без сървъри!

Не можем да видим как интелигентните договори променят живота ни. Те премахват праговете и повишават прозрачността при всякакъв вид сделки. Представен за първи път като концепция през 1994 г., той намери своето място в средата на публичната книга. Как се развиват интелигентните договори и създават нов свят без посредници? Тук обясняваме основите на интелигентните договори и тяхното прилагане в реалния живот.

За какво се използват интелигентните договори?

Интелигентният договор е споразумение между двама души / страни под формата на компютърен код. Той работи на блокчейн, така че никой да не може да промени кода. Договорът ще се активира автоматично, когато са изпълнени определени условия.

За да разберем по-добре интелигентния договор, нека разгледаме един пример:

Боб иска да купи къщата на Алис. Приемаме споразумението между тях като интелигентен договор. АКО Боб плати на Алис 1000 ETH, ТОГАВА Боб става собственик на къщата. Когато това споразумение е поставено на блокчейна, никой не може да го промени. Този интелигентен договор ще бъде изпълнен автоматично, след като Боб плати на Алис за къщата.

Ако Боб и Алис не използват технология за интелигентни договори, те трябва да кандидатстват за някои услуги на трети страни като банки, държавни агенти и т.н..

Blockchain е причината, поради която интелигентният договор е толкова страхотна технология. Може да се приложи в много различни сфери на живота. Никой няма контрол над блокчейна, защото това е споделена база данни.

Интелигентните договори се превърнаха в точка, в която бизнесът се среща с блокчейн. Интелигентните договори могат да помогнат за облекчаване на процеса в почти всяка сфера: правителство, недвижими имоти, автомобили, здравеопазване, верига за доставки и др. Ще опишем някои от тях в раздела за изпълнение на интелигентен договор в реалния живот.

Кой е създал и кой използва интелигентни договори

Концепцията за интелигентни договори е представена за първи път през 1994 г. от американския компютърен учен Ник Сабо. Неговата идея не можеше да бъде осъществена, тъй като нямаше подходяща среда. Сабо е една от най-влиятелните фигури в крипто и технологичния свят. Той е пионер криптограф и юрист, който дефинира понятието интелигентни договори и неговото значение за финансовите институции.

снимка на ник сабоНик Сабо

Въпреки че технологията на блокчейн дори не е измислена, Ник Сабо описа целия механизъм в книгата, наречена „Интелигентни договори: градивни блокове за цифров свободен пазар“ през 1996 г..

Когато първият блокчейн беше представен през 2009 г., интелигентните договори най-накрая извлекоха подходящата среда. Блокчейнът може да запази транзакцията и да я обработи. Обикновеният потребител не вижда тази технология, но използва нейните предимства.

Технологията спестява време и помага да се избегнат конфликтите на посредниците. Потребителите могат да обменят пари, собственост или нещо ценно по лесен и без конфликти начин. Може да се приложи почти навсякъде – застраховка, нарушаване на договори, имуществено право, принудително изпълнение на кредити и др.

Как работят интелигентните договори

Интелигентните договори работят като цифрова машина за продажба. Боб поставя една четвърт във вендинг машината и след това получава сода, докато Алис поставя банкнота от един долар и получава газировка и обратно. Автоматът действа като носител на договор, който предлага на всеки, който има някои монети, да участва в размяна.

традиционна система срещу интелигентни договориИзточник: Мантра лаборатории

В блокчейн потребителят дава необходимото количество криптовалута в интелигентен договор, така че желаният елемент пада в неговия / нейния акаунт. Потребителят може да напише условията, правилата и всякакви други подробности, които трябва да бъдат направени по отношение на интелигентен договор, за да бъде завършен.

Технологията за интелигентен договор има уникална функционалност:

 1. Той е с много подписи. Това означава, че средствата се изразходват само когато необходимият процент от хората са съгласни.
 2. Той осигурява полезност за други договори. Интелигентните договори могат да зависят един от друг: ако един договор е завършен, започва следващият.
 3. Той съхранява информация за приложенията.

За да изпълни интелигентен договор, потребителят трябва да напише код в Solidity или Vyper и да има достатъчно ETH монети, за да разположи договор. Технически, неговото внедряване е процес на извършване на транзакцията Ethereum. Подателят трябва да плати такса в газ. Обърнете внимание, че разходите за газ за разгръщане на договора са по-високи от тези за редовна транзакция.

Заобикаляща среда

За да функционират правилно, интелигентните договори работят в подходяща среда. На първо място, той трябва да бъде оборудван с функция за криптография с публичен ключ. Тогава тази среда трябва да бъде отворена и децентрализирана база данни, така че всички страни да могат да си имат доверие. Последното изискване е надеждността на околната среда. Интелигентните договори не могат да получат информация за реални събития, тъй като тази технология не изпраща HTTP заявки.

Единственият начин договорите да получат информацията от външния блокчейн свят е чрез оракул. Oracle е доставчик на информация. Той изпраща надеждна информация от света извън веригата, което е от решаващо значение за правилното изпълнение на договора.

Какво ви дават интелигентните договори?

Очевидно е, че интелигентните договори имат много предимства. Ето какво правят интелигентните договори:

 • Интелигентните договори решават проблема с доверието.
 • Те работят на принципа IF-THEN, който в крайна сметка може да гарантира цялостния процес.
 • Те работят като ескроу услуга. Парите, правата на собственост, застраховката могат да се съхраняват в системата и да се разпространяват на страните по едно и също време.

Едно от важните предимства е липсата на посредници. Той дава възможност на участниците в интелигентен договор да работят при изгодни условия (намаляване на разходите и времето). Освен това интелигентните договори изпълняват условията автоматично. Необходимите проверки и изчисления се изпълняват в правилна последователност.

Интелигентните договори създават среда без конфликти, защото страните са изолирани една от друга. Ако са необходими някои промени, технологията изисква одобрението и на двамата участници.

Прилагане на интелигентен договор в реалния живот

Има много начини за внедряване на технология за интелигентни договори. Той започна да бъде широко разпространен през 2016-2017 г., когато краудфандингът на ICO се превърна в нещо. Технологията може да се приложи към финансови услуги като превод на пари и плащания по заеми.

Възможностите обаче са безкрайни: застраховка, правни процеси, здравна система, логистика, правителство, недвижими имоти и др. Нека видим реалното изпълнение на интелигентния договор.

 • Застраховка. AXA е френска застрахователна компания, която за първи път тества застраховката за забавяне на полета въз основа на интелигентни договори. Ако полетът се забави с уговорено време, клиентът получава автоматично плащане.
 • Пазар за прогнози. Платформи за прогнозиране като Augur и Gnosis станаха доста популярни. Потребителите създават договор за прогнозиране за всяко събитие и след това получават автоматично изплащане. Това е нещо за всички букмейкъри.
 • Компютърно захранване. Проектът Golem е чудесен пример за изпълнение на интелигентни договори. Той представлява икономиката на споделяне, като Airbnb. Вместо настаняване обаче потребителите наемат изчислителна мощ.
 • Недвижим имот. Интелигентните договори действат като агент на недвижими имоти. PropertyClub е базирана в Ню Йорк агенция за недвижими имоти, която работи върху блокчейна. Позволява на потребителите да търсят, купуват, продават и инвестират в недвижими имоти. Компанията разполага със собствена криптовалута PropertyClub Coin (PCC).
 • Правителство. Интелигентните договори подобряват системата за гласуване чрез въвеждане на защитени гласове, така че те могат да бъдат декодирани, като се изисква прекомерна компютърна мощност.
 • Банков кредит. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) използва интелигентни договори за предоставяне на парични заеми. BBVA отпусна заем на корпоративен клиент на стойност 75 милиона евро. Сделката е осъществена с помощта на интелигентен договор в мрежата Ethereum. Разпределената технология на регистъра и интелигентните договори опростиха измамите и намалиха времевите разходи. Тази операция отне само няколко часа вместо няколко дни.

Изпълнението и реализацията на интелигентни договори са ограничени само от въображението на разработчиците.

Стандарт ERC20

ERC-20 е стандарт за заменяеми жетони, които са еднакви по вид и стойност. ERC означава Ethereum Request for Comments. Този тип токен е предложен от Fabian Vogelsteller през 2015 г. ERC-20 може да представлява всичко, което се прехвърля във виртуална реалност, например финансови активи, лотарийни билети, точки за репутация и др. Приложения за токени, които са съвместими с продукти и услуги. За да създаде интерфейс към който и да е токен ERC-20, потребителят трябва да използва двоичен файл за заявки за договор.

пример за токени erc721

В екосистемата Ethereum има още един значителен стандарт на символи – ERC-721. Това е незаменим знак, който се използва за идентифициране на нещо или някой по доста уникален начин. Обикновено се представя с колекционерски предмети, места за концерти на спортни мачове и др. Децентрализираните приложения (dApps) могат да въведат tokenId и да получат изображение на нещо като изображения на коте в играта CryptoKitties.

Интелигентни договори Ethereum – Bottom Line

Технологията за интелигентен договор не е толкова съвършена, колкото изглежда на пръв поглед. В кода може да има грешки и грешки, които трябва да бъдат проверени и отстранени. Интелигентните договори обаче са склонни да бъдат страхотна технология в смисъл как хората и организациите могат да взаимодействат помежду си.

Blockchain се превърна в средата, в която интелигентните договори могат да се изпълняват по правилния начин. Технологията се нуждае от такива допълнителни функции като оракули, за да подобри интелигентните договори и да ги направи достъпни за взаимодействие между страните без посредници.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me