Биткойн (BTC) е най-известният дигитален актив в света. В продължение на повече от десетилетие BTC е водеща криптовалута по отношение на обем, пазарна капитализация, популярност и т. Н. Наблюдава множество възходи и падения, достига връх от 20 000 долара и достига дъно на 65 долара. Но човек (или група хора) зад технологията и монетата остава неизвестен. Въпреки това, всеки, който се занимава с крипто, веднага ще ви каже името на създателя на BTC. Това е Сатоши Накамото.

История на Сатоши Накамото

Нека се върнем към 2008 г. На 31 октомври Накамото публикува статия „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash“, в която въвежда нова цифрова валута и децентрализирана платежна система, която не изисква намеса на трета страна. Сатоши Накамото беше човек, който реши проблема с двойните разходи.

В началото на 2009 г. Nakamoto стартира Bitcoin Network с първия добит BTC блок (генезисен блок / номер на блока 0). Наградата за добив беше 50 BTC.

През ноември 2009 г. Сатоши създаде форум, посветен на технологията Bitcoin и криптовалутата, която сега е известна като bitcointalk.org. Първата транзакция с BTC се състоя във форума, когато разработчикът на софтуер Laszlo Hanyecz предложи 10 000 BTC за една пица. Три дни по-късно беше уговорено да се купят две пици.

биткойн пица

Nakamoto работи в тясно сътрудничество с други разработчици през 2010 г. Всички те трябваше да разработят и поддържат мрежата на Bitcoin. До края на същата година обаче той внезапно спря да работи по проекта. Той даде ключове и кодове на софтуерен разработчик Гавин Андресен, предаде домейни на членовете на общността и си тръгна.

През 2011 г., докато комуникира с разработчика Майк Хърн, Сатоши Накамото сресиран:

„Преминах към други неща. Той е в добри ръце с Гавин и всички. “

И тогава той изчезна толкова внезапно, колкото избухна в цифровото пространство през 2008 г..

Версии на Сатоши Накамото

Какво знаем за Сатоши Накамото? Освен че е крипто гений, някой с това име вероятно е мъж и произхожда от Япония. В своя профил в мрежата на P2P Foundation Накамото твърди, че датата му на раждане е 4 април 1975 г. Общността обаче се съмнява в тази информация.

Накамото говори и пише свободно английски както в раздели за коментари, така и в технически документи и за предпочитане работи в часовата зона GMT, което изобщо не отговаря на работното време на Япония.

Мнозина могат да кажат, че Сатоши не е един човек, а група разработчици. Поради сложността на технологията и обема на работа, ще са необходими няколко висококвалифицирани и технологично подковани разработчици, за да създадат биткойн.

Има много теории на конспирацията около напускането на Сатоши, включително разследвания на ЦРУ, прогнози на Нострадамус и т.н. Независимо от това, общността се стреми да разкрие самоличността на Накамото и в резултат предлага няколко кандидати да бъдат ръководители на биткойн.

Дориан Накамото

сатоши

Сатоши Накамото определено е умен и надарен човек, както и неговият съименник Дориан Накамото.

През 2014 г. списание Newsweek имаше за цел да разкрие идентичността на истинския Сатоши. По време на разследването си журналист Лия Макграт Гудман намери мъж, който е подходящ за баща на биткойн. Тя научи, че Дориан е японски американец, физик, завършил Калифорнийския държавен политехнически университет. Дориан е работил като инженер за американската армия (Федералната авиационна администрация) и е работил по комуникационната работа по сигурността.

Фактът, че пълното му име е Дориан Прентис Сатоши Накамото, беше сензация и допълнително потвърждение, че той е правилният човек. С изключение на една малка подробност – Дориан страстно отречен че той е Сатоши Накамото и моли репортерите да оставят него и семейството му на мира.

„Не съм създавал, изобретявал или работил по друг начин върху биткойн. Отричам безусловно доклада на Newsweek. […] Лъжливият доклад на Newsweek е източник на голямо объркване и стрес за мен, моята 93-годишна майка, моите братя и сестри и техните семейства “.

Хал Фини

Друг брилянтен кандидат за Сатоши Накамото беше Хал Фини. Сред всички шансове в историята на Сатоши имаше и един странен факт – Фини живееше само на няколко пресечки от Дориан Накамото. Възможно ли е двама криптографски гении да живеят в един малък град? Според една теория Хал Фини може да използва истинското име на Дориан, за да прикрие самоличността си. Фини беше първият човек, който получи BTC транзакция (10 BTC) направо от Сатоши Накамото.

Точно като Дориан Накамото, Фини категорично отрече всички обвинения, че е Сатоши.

Хал Фини е завършил Калифорнийския технологичен институт (Калтех) и е талантлив програмист и пионер в крипто индустрията. За съжаление, Фини почина през август 2014 г. след продължително заболяване. Тялото му беше криоконсервирано.

Ник Сабо

ник

Важна фигура в крипто индустрията, Ник Сабо, представи идея за сигурен и частен дигитален актив ‘Bit Gold’ през 1998 г. Ник беше първият човек, който разработи концепцията за интелигентни договори.

През 2014 г. финансов автор Доминик Фризби предложи Сабо е създателят на BTC: „Стигнах до заключението, че има само един човек в целия свят, който има широката широта, но също така и спецификата на знанието и това е тази глава …“

Ник Сабо по-късно отговори: „Благодаря, че ме уведомихте. Страхувам се, че сте сгрешили доксиране аз като Сатоши, но съм свикнал. “

Крейг Райт

Крейг

Докато всички гореспоменати хора отричат ​​участието си в сагата „Разкритият Сатоши Накомото“, австралийски предприемач и академик Крейг Райт твърди, че е истински създател на BTC.

През 2015 г. Wired и Gizmodo едновременно започнаха разследване срещу лице зад Сатоши Накамото. Wired заяви, че Райт „или е изобретил биткойн, или е брилянтен измамник, който много силно иска да повярваме, че го е направил“.

Списанието твърди, че само няколко часа след публикацията на Wire, къщата и офисът на Craig са нападнати от австралийската федерална полиция. Набегът е иницииран в съответствие с разследване на австралийската данъчна служба.

През 2016 г. по време на срещата с Би Би Си, Крейг Райт подписан съобщения с криптографски ключове, създадени в зората на развитието на Биткойн. Ключовете бяха свързани с блоковете, добивани от Накамото. Райт подчерта, че именно той е изпратил 10 BTC на Hal Finney през 2009 г. Това стана по-късно опроверган.

През 2019 г. Крейг Райт използва английския закон за клеветата и се опита да съди хора, които не вярваха, че той е Сатоши.

Илон Мъск

Илон Мъск може да се нарече гений на нашето време. Следователно няма изненада, че някои хора подозират, че всяка блестяща технологична идея принадлежи на него.

Бивш стажант в SpaceX твърди, че Мъск е Сатоши Накамото. И все пак нямаше допълнителни доказателства или някакво логично обяснение. Илон Мъск написа в Twitter по тези обвинения с проста реплика: „Не е вярно“. Въпросът беше разрешен.

елон накамото

Други случаи

Защо Сатоши не може да бъде злодей? Пол Солотши Калдър Льо Ру е талантлив програмист и криминален мозък. В края на 90-те Le Roux създава криптиране за маси (E4M), което позволява шифроване на цели дискове. През 2014 г. Льо Ру е обвинен в заговор за внос на наркотици на територията на САЩ.

Пол Ле РуПол Солотши Калдър Льо Ру

Американското правителство може също да играе важна роля в възхода на историята на Сатоши. Очевидно е, че никакви доказателства не могат да го докажат. Такава конспиративна теория обаче съществува.

Има множество кандидати, които са обявени за създатели на Bitcoin. И все пак никой от тях не дава солидно потвърждение за това.

Обобщение

Който и да е този мистериозен човек, ние винаги ще бъдем благодарни за неговото въздействие и революция в технологичния пробив в индустрията на FinTech. Ще бъде ли разкрита самоличността на Сатоши Накамото? Може би. До този ден загадката около създателя на първата криптовалута ще остане неразгадана.

Купете BTC чрез Changelly с USD, EUR и GBP

[add-changelly-widget от = usd до = btc]

Относно Changelly

Changelly е сигурна незабавна криптовалута, която има на разположение 150+ криптовалути, които могат да бъдат заменени и закупени на най-добрите пазарни цени. Работейки от 2015 г., платформата и нейното мобилно приложение привличат над милион посетители месечно, които всички се радват на бърз и лесен обмен, ниски прозрачни такси и денонощна поддръжка на живо.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me