Changelly a spus deja povestea noastră înfricoșătoare de culcare despre Quadriga și fondatorul său, Gerard Cotten. Cu toate acestea, nu este singura poveste înfiorătoare despre investitorii înșelați. În 2019, cea mai semnificativă parte a pierderilor criptografice a fost asociată cu infracțiuni cibernetice, cum ar fi escrocheriile de ieșire și schemele Ponzi, și anume 3,1 miliarde de dolari. Echipa Plustoken a furat 2,9 dolari B. Ce coșmar pentru cei care au investit și au avut mari speranțe!

Aceasta nu este o situație obișnuită pentru spațiul cripto. Dar suntem aici pentru a vă spune că uneori cripto nu este despre ponei albi și curcubee. După ce am citit acest articol cu ​​evenimente oribile implicate de escrocherii de ieșire și o mulțime de bitcoini furate, ne poate lăsa un gust foarte neplăcut.

Cum a început proiectul Plustoken?

Să începem criptoarea noastră cu informațiile de bază despre proiectul Plustoken. Această schemă cripto Ponzi a fost lansată în 2018 sub forma unui program de investiții cu randament ridicat, care a atras două milioane de utilizatori. De fapt, această soluție descentralizată a oferit un portofel și un schimb în aplicația mobilă. Echipa a promis o recompensă masivă pentru investiție: aproximativ 9% până la 20% randament lunar. Aplicația Plustoken a permis oamenilor să depună rapid KRW sau Renminbi pentru a face schimb de Bitcoin, EOS, Ethereum, Litecoin și Dogecoin.

A existat o altă opțiune pentru a obține o recompensă, care este un program de recomandare. Volumul investiției a indicat nivelul (sau nivelul) fiecărui utilizator. Cu cât nivelul era mai înalt, cu atât recompensa era mai mare. Cu toate acestea, proiectul a atras utilizatorii cu ironic cea mai tipică schemă de înșelătorie: oamenii au făcut investiții reduse și au obținut randamente mari în criptomoneda PLUS. Plustoken este similar cu BitConnect, care s-a prăbușit în ianuarie 2018.

Echipa Plustoken este renumită pentru marketingul agresiv. Compania de PR a început în WeChat. Plustoken a dat o iluzie a afacerilor durabile și a pretins fonduri utilizate pentru a dezvolta produse legate de cripto, cum ar fi portofelul și schimbul lor. A existat, de asemenea, o gamă largă de activități promoționale, cum ar fi conferințe și întâlniri, care au fost transmise în direct.

Zona de promovare a fost centrată în Asia în China, Coreea de Sud, Japonia, Myanmar și Vietnam. Campania Plustoken a ajuns chiar și în UE și Rusia. A fost o reclamă chiar și în supermarketuri pe standurile cu fructe și legume.

reclama plustoken într-un magazin chinezesc

Acum putem spune că totul este un jaf pe autostradă. Cu toate acestea, investitorii par a fi atât de naivi să creadă în această afacere cu maimuțe. Iată o explicație. După cum a susținut analiza, majoritatea părților investitorilor erau începători. Echipa Plustoken a învățat utilizatorii cum să cumpere BTC și altcoins și să obțină profit din aceasta.

În ultimul deceniu, a existat o presiune semnificativă de capital în China. De aceea, chinezii, care s-au obișnuit să obțină un profit rapid, l-au luat pe Plustoken la valoarea nominală. Clienții nu au putut lua ceva cu un praf de sare, deoarece au obținut dividendele la cel pătrat. Au avut acele recompense în criptomoneda nativă, așa că, la sfârșitul zilei, jetoanele PLUS nu au valorat nimic, iar recompensa de asemenea.

Plustoken Exit Scam – un punct fără returnare

În iunie 2019, bula Plustoken a început să se dezumfle. Pe atunci, proiectul avea 1% din totalul Bitcoin și mai mult de 2 milioane de utilizatori. Dintr-o dată, aplicația a blocat retragerea fondurilor. Echipa a explicat situația ca „probleme tehnice”. Pe 29 iunie, aplicația Plustoken își oprește activitatea. Clienții erau cu siguranță conștienți.

În același timp, poliția a arestat chinezi acuzați de crearea unor escrocherii de ieșire. ei au fost capturați pe insula Vanuatu și extrădate în China. Două săptămâni mai târziu, guvernul a confirmat implicarea arestului în proiectul Plustoken, care era în curs de anchetă.

Șase chinezi arestați în iulie 2019 au legat de Plustoken Scam

Pe 12 iulie, reprezentanții Pulstoken au mărturisit că arestații erau cu adevărat asociați cu proiectul. Cu toate acestea, au susținut că aceste șase persoane erau doar utilizatori obișnuiți și nu lucrau în management. Pe atunci, au promis să restabilească accesul la funcția de retragere. Aceștia fac apel la utilizatori să nu se conecteze la cont deoarece acesta pornește sistemul.

Cel mai înfiorător lucru este că utilizatorii au crezut în toate aceste mesaje despre „probleme tehnice”. A mai fost o scuză: întârzierile în blockchain din cauza taxelor mai mari ale minerilor. Dintr-o dată fondurile încep să se miște. Una dintre tranzacții conținea mesajul echipei „scuze, am fugit”.

Plustoken: Unde s-au dus toți banii?

După o înșelătorie de ieșire, au existat sume uriașe de bani în portofelele echipei Plustoken:

  • 70 de mii de BTC
  • 789 mii de ETH
  • 2,7 milioane de EOS

În toamna anului 2019, fondurile au început să se mute. Sumele erau enorme. Există o teorie conform căreia transferul de fond Plustoken a cauzat scăderea Bitcoin. Unii experți spun chiar că începutul creșterii Bitcoin este asociat cu atracția fondurilor Plustoken și căderea – cu arestarea fondatorilor.

Deci, din august până în noiembrie 2019, managerii trebuiau să mute fondurile din portofelele hardware. În acea perioadă, atacatorii au transferat aproximativ 1,3 mii de bitcoin pe zi. Apoi au făcut o pauză.

Una dintre tranzacțiile Plustoken care a cauzat o scurgere de BTC

În primăvara anului 2020, aplicația Plustoken a anunțat versiunea 3.0 a aplicației. Dezvoltatorii au susținut că, odată ce versiunea este live, unii utilizatori vor primi o recompensă. În mai 2020, fondurile furate au început să se miște din nou. Cu ajutorul serviciilor de amestecare, aproximativ 300-500 de Bitcoins pe zi au fost transferați la burse.

Ultimul transfer de bani a fost capturat pe 24 iunie 2020, când aproape 780 de mii de Ethereum au fost mutați în Binance, Huobi, OKEx și Gate.io.

&# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; 789.534 #ETH (187.847.558 USD) transferat de la PlusToken la un portofel necunoscut

Tx: https://t.co/z2jqlfZ21h

– Alertă de balenă (@whale_alert) 24 iunie 2020

Întrebarea este cum schimburile nu au captat banii furați? Să ne dăm seama cum platformele de tranzacționare pot ajuta la detectarea escrocilor.

Este vorba despre măsuri KYC. Vânzările masive pe Huobi și OKEx au arătat vulnerabilitate în sistemul KYC. Ulterior, platforma de tranzacționare Huobi a lansat Star Atlas, un instrument de analiză în lanț care identifică activități infracționale, cum ar fi spălarea banilor și frauda..

În septembrie 2020, șase membri (care sunt lideri) au fost suspectați de organizarea și conducerea schemelor piramidale. Aceștia sunt acuzați de organizarea și administrarea unui sistem fraudulos. Potrivit oamenilor legii, aproximativ 2 milioane de persoane au devenit victime ale PlusToken. Pagubele totale provocate de activitățile piramidei s-au ridicat la 5,8 miliarde de dolari, deși mai devreme erau de aproximativ 3 miliarde de dolari.

După cum ați înțeles, ancheta este încă în desfășurare. Si acum! Iată a doua zi a misterioasei enigme. În fiecare poveste înfricoșătoare, lăsăm un puzzle, care este identificat printr-un singur cuvânt. Faceți o frază de trei cuvinte după ce a ieșit a treia parte a poveștilor de groază. Primii 5 participanți vor împărți un premiu de 100 USD. Aflați mai multe pe Twitter.

ghicitoarea echipei Changelly pentru Halloween.