QuadrigaCX – Moarte sau înșelătorie a CEO-ului real? Povești din criptă – Capitolul Unu

Pe măsură ce ne apropiem încet de sezonul de Halloween, ne imaginăm oasele zdrăngănitoare, șobolani care zbârnesc, șoapte tăcute și un sunet îndepărtat de picurare, picurare, picurare. Ai văzut deja acele felinare Jack-o’d devorând cu ochii lor de foc? Toate aceste lucruri sunt cam înfricoșătoare. Dar suntem aici pentru a vă spune trei povești înfricoșătoare de culcare din lumea cripto. Primul este despre un om care deținea un întreg schimb de criptomonede și a murit pe neașteptate. Cazul Quadriga este o schemă Ponzi cu câteva răsuciri cinematografice.

Changelly va încerca să-ți răcească sângele. Să ne aruncăm în fundalul unuia dintre cele mai mari schimburi criptografice canadiene și să înțelegem cum a început totul, ce s-a întâmplat cu platforma și fondatorul acesteia și de ce oamenii încă vorbesc despre asta.

Istoria Quadriga

În 2013, doi tineri și strălucitori entuziaști canadieni de criptografie Gerald Cotten și Michael Patryn au fondat un schimb numit Quadriga (din orice motiv numit după un car roman). În curând, a părut a fi un schimb rapid și sigur de monede, în creștere rapidă pe piața criptografică canadiană.

Anul viitor, cele mai proeminente trei schimburi criptografice canadiene s-au închis pe neașteptate unul câte unul. Dintr-o dată, directorii Quadriga s-au trezit la fruntea celui mai mare schimb valutar din țară. Compania a avut mulți investitori de-a lungul existenței sale, strângând 850.000 USD în capital privat abia în 2014. Quadriga a continuat să accepte fonduri de la clienții și investitorii săi, câștigând impuls. Și-a jucat bine cărțile în timpul nebuniei Bitcoin 2017. Platforma de tranzacționare a procesat cripto în valoare de aproape 2 miliarde de dolari de la peste 360.000 de utilizatori.

Cotten și Patryn se aflau în epicentrul scenei cripto canadiene. Au organizat întâlniri în biroul Quadriga și au susținut evenimente locale legate de Bitcoin. Cotten a devenit șeful cooperativului Vancouver Bitcoin. El a instalat al doilea bancomat Bitcoin în Canada în sediul Quadriga, atrăgând și mai mulți entuziaști cripto.

În ciuda succesului aparent al Quadriga ca schimb de cripte, oamenii știau că este pește. În 2016, Cotten a devenit singurul director al companiei. La un moment dat, el era singurul angajat oficial al Quadriga, iar biroul, potrivit unui martor ocular, era doar o cameră cu câteva mese și un tip care lucra de pe un MacBookPro. Deși majorarea prețurilor Bitcoin din 2017 ar fi trebuit să aducă Quadriga milioane de cripto, ei s-au străduit să-și plătească clienții dintr-un anumit motiv. Cotten a anunțat pierderi după pierderi, eșecuri după eșecuri, oferind scuze companiei. În 2018, plângerile clienților și ale investitorilor s-au transformat în procese.

CEO’s Death

Anul 2018 trebuia să fie fericit pentru Gerald Cotten. S-a căsătorit și plănuia să-și petreacă luna de miere în India. Nimeni nu știe de ce a decis să scrie un testament chiar înainte de evadarea romantică.

Pe 9 decembrie, a murit brusc în Jaipur, India, după un șoc septic, o obstrucție intestinală și câteva episoade de stop cardiac. Se credea că acestea sunt complicațiile de la boala Crohn pe care le-a avut Cotten. Jennifer Robertson, soția sa proaspătă, a fost descoperită drept mandatarul lui Cotten. Ea a moștenit proprietatea sa de 9,6 milioane C $, inclusiv o barcă, un avion, proprietăți imobiliare în mai multe provincii canadiene și multe altele.

foto certificat de deces quadrigacx

În ianuarie 2019, bursa Quadriga a intrat în modul de întreținere și apoi a solicitat protecția creditorilor. S-a dovedit că compania datorează în jur de 190 de milioane de dolari SUA celor 115.000 de clienți ai săi. Ei bine, aceste lucruri se întâmplă, ar spune majoritatea oamenilor. Dar aici vine răsucirea.

Cotten a stocat toate fondurile utilizatorilor Quadriga pe portofele reci de pe laptopul său. El a fost singurul care a avut acces la ele: nu au fost găsite parole sau fraze de cod, nici de cercul interior al lui Cotten și nici de agențiile de aplicare a legii. Dacă știți cum funcționează portofelele criptografice, probabil că ați ghicit deja că, în acest caz, fondurile au dispărut pentru totdeauna, toate monedele în valoare de 190 milioane USD. Cotten și-a dus literalmente fondurile la mormânt.

Investigarea cazurilor

Quadriga se afla pe radarul forțelor de ordine o vreme înainte de moartea lui Cotten. De îndată ce publicul a aflat despre conturile blocate, FBI și Poliția Regală Canadiană au lansat două anchete separate la scară largă. Interesant este că nu au fost singurii. Sute de snoops anonimi din Reddit, Twitter și alte platforme au început propriile investigații. Este greu de spus cine s-a dovedit mai eficient, dar știm cu adevărat că detaliile de pe rețelele sociale au ajutat foarte mult.

Guruii Blockchain au descoperit că nu există nicio urmă a portofelelor reci ale Quadriga pe registrul public. Firma de contabilitate Ernst & Young, un terț desemnat monitor pentru falimentul Quadriga, a susținut că ar fi găsit cinci portofele reci ale companiei. Erau goi din 2018.

Apoi au apărut celelalte trei portofele, dintre care unul ar fi fost folosit pentru a transfera Bitcoins în portofelul fierbinte al Quadriga în decembrie 2018. Se pare că Cotten a mutat milioane de cripto-uri către alte schimburi și conturi personale. De asemenea, erau goi atunci când oamenii legii au ajuns la ei, așa că se părea că Gerald Cotten a risipit toți banii pentru tranzacționarea neprevăzută înainte de a muri. Din nou, se presupune.

În momentul în care anchetatorii (oficiali și amatori) și-au publicat concluziile, clienții Quadriga, jigniți, avuseseră deja ideea că totul era o farsă. Totul arăta spre el.

Ernst & Young a dezvăluit că Quadriga nu a păstrat înregistrări interne timp de ani de zile (în ciuda faptului că a avut un volum anual de tranzacționare de aproape 1 miliard de dolari). Cotten însuși a uitat în mod obișnuit să depună declarații fiscale personale și, atunci când nu a făcut-o, Quadriga nu a fost niciodată menționată ca sursă de venit. Moartea sa suspectă și în timp util a stârnit doar oala, trimițând conspirați cripto și anchetatori crescuți acasă într-o cruciadă pentru adevăr.

Ce urmeaza?

Nimeni din comunitatea cripto nu locuiește sub nici o iluzie: proiectul Quadriga a fost o înșelătorie, iar ambii fondatori ai acestuia erau oameni fermecători, dar cu sânge rece. Cu toate acestea, nu acesta este motivul pentru care discuțiile din jurul Quadriga continuă să fiarbă.

După scandal, publicul a ajuns în două tabere: unii cred că moartea lui Cotten a dezvăluit o schemă Ponzi deghizată în platformă de schimb criptografic. Alții sunt siguri că moartea fondatorului în sine a făcut parte din schemă, iar Cotten este viu și sănătos.

Susținătorii celei de-a doua teorii susțin că Cotten (probabil, în hohote cu Robertson și Patryn) plănuise să-și falsifice moartea tot timpul. Probabil că ar însemna că fondurile despre care se presupune că au fost aruncate de Cotten s-au stabilit pe un alt cont negru și l-au ajutat să meargă mai departe cu viața sa extraordinară, în timp ce vorbim.

Asta e tot pentru astăzi. Ti-am speriat pantalonii? Inflamarea cazului Quadriga poate înnebuni pe cineva odată ce începeți propria investigație. S-ar putea să nu știm niciodată adevărul despre misteriosul caz Quadriga. Oricum, mâine va fi o altă parte a poveștilor înfricoșătoare la culcare. Lumea criptografică, cu eroii și ticăloșii săi, furtuni perfecte, dispariții de mantie și pumnal, vârfuri și văi, va continua să se întoarcă în ambele sensuri.

P.S. Avem ceva pentru tine! În fiecare poveste înfricoșătoare, lăsăm un puzzle, care este identificat printr-un singur cuvânt. Faceți o frază de trei cuvinte după ce a ieșit a treia parte a poveștilor de groază. Primii 5 participanți vor împărți un premiu de 100 USD. Aflați mai multe pe Twitter.

puzzle pentru prima zi de Halloween

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map