Apariția Bitcoin s-a dovedit a fi un reper important, deoarece a demonstrat că este posibilă o monedă digitală cheltuibilă de la egal la egal. Cu toate acestea, în ciuda succeselor imense pe care Bitcoin le-a acumulat în cei nouă ani de existență, există un domeniu în care s-a dovedit slab: confidențialitatea.

Această aparentă slăbiciune a Bitcoin a încurajat dezvoltarea altor criptomonede care au caracteristici de confidențialitate mult mai puternice, asigurându-se că utilizatorii și informațiile lor tranzacționale pot rămâne cu adevărat complet private și anonime.

Pseudonimitate și Fungibilitate Bitcoin

De multe ori se crede că Bitcoin este o criptomonedă privată și de urmărit; cu toate acestea, aceasta este o concepție greșită obișnuită. Identitatea utilizatorului din blockchain este oarecum deghizată, deoarece numele de utilizator sunt înlocuite cu adrese publice. Cu toate acestea, această protecție este mai mult pseudonimă decât este privată.

Dacă se poate lega o adresă Bitcoin de o persoană, atunci este posibil să se urmărească fluxul de fonduri care se deplasează în și din acea adresă și să se determine în mod eficient obiceiurile tranzacționale ale acelei persoane. S-ar putea, de asemenea, să puteți identifica alte părți care pot tranzacționa cu aceeași adresă.

Această caracteristică de confidențialitate slabă a Bitcoin are ca rezultat și probleme legate de fungibilitate. Fungibilitatea descrie un bun sau marfă ale cărui unități individuale sunt interschimbabile. De exemplu, dolarul SUA este fungibil, deoarece un dolar SUA este același cu un alt dolar SUA corespunzător.

Pila de criptomonede împreună. Sursa: Shutterstock.comO grămadă de criptomonede împreună. Sursa: Shutterstock.com

Această ușurință a interschimbabilității este una care poate sustrage Bitcoin, având în vedere caracteristicile sale slabe de confidențialitate. De exemplu, dacă se știe că o adresă publică Bitcoin implică o activitate ilegală, atunci Bitcoin-urile conținute în acea adresă ar putea deveni „contaminate” din perspectiva altor utilizatori din rețea.

Este posibil ca comercianții și alte persoane să nu accepte acele Bitcoins pentru că este posibil să nu dorească să finanțeze activitățile ilegale în care se angajează adresa. În acest caz, Bitcoins-urile conținute în această adresă nu sunt fungibile, deoarece devin mai greu de schimbat cu o altă unitate echivalentă Bitcoin.

Caracteristicile puternice de confidențialitate rezolvă această problemă, deoarece, dacă o persoană nu poate identifica originile și fluxul de fonduri pe blockchain, atunci nu are cunoștințe despre istoria sa. În acest caz, comercianții și alte persoane sunt mai susceptibile să o accepte în activitățile lor tranzacționale.

Monede de confidențialitate

Există numeroase proiecte care dezvoltă monede de confidențialitate, cele mai notabile fiind Monero, Zcash și Dash.

Monedă monero de argint pe fundalul graficului. Shutterstock.comMonedă monero de argint pe fundalul graficului. Shutterstock.com

  • Monero. Este o criptomonedă special axată pe confidențialitate care a fost lansată în 2014. Monero aduce o mai mare confidențialitate utilizatorilor care tranzacționează pe blockchain-ul său prin utilizarea a trei tehnologii distincte:
  1. Semnături de apel. Semnături inel Monero protejați confidențialitatea utilizatorului în partea de intrare a unei tranzacții. Face acest lucru prin fuzionarea unui grup de posibili semnatari pentru a produce o semnătură digitală distinctă, care este capabilă să autorizeze o tranzacție. Acest lucru face incredibil de dificil pentru o terță parte să identifice cine a autorizat exact o tranzacție pe blockchain.
  2. Sună tranzacții confidențiale (RingCT). Monero RingCT funcționează ascunzând valoarea fondurilor care sunt tranzacționate pe blockchain. Face acest lucru folosind o dovadă criptografică care arată că intrarea unei tranzacții este egală cu ieșirea sa, totul fără a fi nevoie să dezvăluie valoarea reală a tranzacției.
  3. Adrese Stealth. Această caracteristică oferă confidențialitate suplimentară adreselor utilizatorilor din blockchain-ul Monero. Adrese stealth solicitați unui expeditor să creeze adrese unice pentru fiecare tranzacție în numele destinatarului. Astfel, este dificil pentru o terță parte să conecteze orice tranzacție la adresa reală a destinatarului.

Concept fizic monedă Zcash pe fundalul graficului. Sursa: Shutterstock.comConcept fizic monedă Zcash pe fundalul graficului. Sursa: Shutterstock.com

  • Zcash și zk-SNARK-uri. Este o altă monedă digitală orientată spre confidențialitate, care a fost fondată de Zooko Wilcox. Principala caracteristică de confidențialitate a Zcash este noua sa criptografie cu cunoștințe zero, cunoscută sub numele de zk-SNARKs, care înseamnă „Zero-Knowledge Argument succint non-interactiv al cunoașterii.”Zk-SNARKs funcționează prin criptarea datelor tranzacționale stocate pe blockchain. Prin urmare, este capabil să verifice dacă aceste date tranzacționale sunt exacte, fără a fi nevoie să dezvăluie date. Funcția de confidențialitate a lui Zcash este opțională, ceea ce oferă utilizatorilor opțiunea de a opta sau nu.

Concept fizic Monedă Dash pe fundalul graficului. Sursa: Shutterstock.comConcept fizic Monedă Dash pe fundalul graficului. Sursa: Shutterstock.com

  • Dash. Este o altă monedă digitală orientată spre furnizarea de funcționalități de confidențialitate pentru tranzacționarea utilizatorilor din blockchain-ul lor. Dash face acest lucru prin utilizarea funcției sale PrivateSend, care este o caracteristică descentralizată de amestecare a monedelor în rețea. Funcția PrivateSend funcționează prin amestecarea fondurilor unui utilizator cu alții din rețea, ceea ce face dificil pentru o terță parte să stabilească de unde provin efectiv fondurile.

Concluzie

Deși Bitcoin s-a dovedit a fi cea mai dominantă criptomonedă în ultimii ani, nu a reușit să răspundă nevoilor tuturor utilizatorilor săi. Și, într-o eră în care confidențialitatea devine o problemă mai importantă în comunitate, se pare că unele persoane sunt în favoarea criptomonedelor precum Monero, Zcash și Dash, care s-au dovedit a fi mai eficiente în protejarea confidențialității utilizatorilor.

Este, de asemenea, probabil că vom începe să vedem că proiectele care nu vizează confidențialitatea adaugă caracteristici de confidențialitate criptomonedelor lor pentru a consolida anonimatul utilizatorilor. Proiecte precum Litecoin și Ethereum și-au exprimat cu toții dorința de a adăuga caracteristici de confidențialitate lanțurilor lor de blocuri, împreună cu IOTA și arhitectura lor încurcată.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me