Fiecare criptomonedă folosește algoritmul său specific de criptare. Echipamentele miniere decriptează, asigurând funcționarea blockchain-ului, procesând tranzacțiile și primind recompense sub forma monedelor unei anumite criptomonede. Fără alte întrebări, să ne scufundăm în lumea funcțiilor de criptare hash.

Ce înseamnă algoritmul Hashing

Algoritmii criptomonedelor sunt un set de mecanisme și reguli criptografice specifice care criptează o monedă digitală. Minerii care folosesc echipamente speciale decriptează algoritmul unei anumite criptomonede. Acest proces constă în găsirea unui hash.

De îndată ce este găsit hash-ul corect, este generat un bloc nou în blockchain, care stochează informații despre tranzacții, hash-ul blocului anterior, suma primită de miner etc..

Ce este Blockchain? Ghidul final al tehnologiei contabile distribuite

Procesul de decriptare (sau extragerea monedelor) transformă un set de date aleatorii în informații sistematice ordonate, înregistrate ulterior în blockchain. Astăzi, există câteva zeci de algoritmi de criptomonedă.

Unii algoritmi sunt mai populari și sunt utilizați pentru mai multe criptomonede diferite (blockchains). De exemplu, cei mai comuni algoritmi sunt SHA-256, Scrypt, Ethash, X11, Lyra2Z, Equihash și RandomX. Vom explica fiecare dintre acestea mai jos.

SHA-256

Ce este un hash Bitcoin și SHA-256

SHA-256 este un algoritm de criptare sigur care a câștigat popularitate datorită codului Bitcoin. Abrevierea SHA este algoritmul Secure Hash și 256 înseamnă că algoritmul criptomonedă generează un hash de 256 de biți, adică un șir de 256 de biți. Rata de hash pentru criptomonedele bazate pe SHA-256 este calculată în unități de Gigahash pe secundă (GH / s). Este nevoie de șase până la zece minute pentru a crea un bloc.

Agenția Națională de Securitate a SUA a inventat algoritmul SHA-256 în 2001. Face parte din familia de algoritmi SHA. Acum, este singurul algoritm de criptomonede din această familie care a trecut testul de rezistență la astfel de tipuri de atacuri precum detectarea coliziunilor și detectarea inversă a imaginii, care are o soluție decisivă pentru securitatea criptomonedelor bazate pe acest algoritm..

În plus față de criptomonede, SHA-256 este, de asemenea, utilizat pe scară largă în alte tehnologii. De exemplu, funcționarea protocoalelor de securitate precum TLS, SSL, PGP, SSH, construite pe SHA-256.

În 2009, când Bitcoin era cunoscut doar de câțiva oameni, computerele obișnuite erau folosite pentru minerit, care efectuau calcule folosind un procesor central. Mai târziu au început să folosească procesoare grafice mai puternice. Cu toate acestea, acum popularitatea Bitcoin este enormă. Utilizarea minerilor ASIC, dispozitive speciale cu o putere de calcul ridicată, a devenit profitabilă din punct de vedere economic.

Cei mai buni mineri ASIC

Bitcoin este utilizat pe algoritmul SHA-256, precum și în alte criptomonede, în principal furci de Bitcoin.

Predicția Bitcoin (BTC) pentru 2020, 2025, 2030 & 2040

Criptomonede ale algoritmului SHA-256:

  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Bitcoin SV (BSV)
  • Peercoin (PPC)
  • BitcoinDark (BTCD)
  • Litecoin Cash (LCC)

Scrypt

Scrypt este un algoritm de extragere a criptomonedelor. Viteza de creare a blocurilor într-un blockchain bazat pe Scrypt este de aproximativ 30 de secunde. Hashratul este măsurat în Megahash pe secundă (MH / s). Scrypt a devenit popular datorită criptomonedelor Litecoin.

Despre ce este criptomoneda Litecoin (LTC)?

Când a apărut algoritmul Scrypt, a devenit curând clar că extragerea bitcoinului este foarte ușor de monopolizat, deoarece simplitatea funcției SHA-256 vă permite să automatizați procesul de extragere. Prin urmare, scopul principal al creării Scrypt a fost de a complica mecanismul de generare a blocurilor din cauza cerințelor crescute pentru resursele utilizate pentru operațiile de calcul.

În special, cantitatea de memorie RAM este crucială, în timp ce cerințele pentru consumul de energie și puterea de procesare sunt mult mai mici decât în ​​cazul SHA-256. Inițial, procesoarele centrale și grafice au fost utilizate pentru extragerea criptomonedelor bazate pe Scrypt. Cu toate acestea, algoritmul nu a putut rezista corporațiilor miniere și în 2014 a fost creat primul ASIC pentru monedele Scrypt.

Algoritmul de exploatare Scrypt stă la baza următoarelor criptomonede:

  • Litecoin (LTC)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Redcoin (RED)
  • Viacoin (VIA)
  • Syscoin (SYS).

Equihash

Equihash este un algoritm de criptomonede anonim lansat în 2016. Prima criptomonedă care a folosit Equihash ca bază a fost Zcash. Crearea blocurilor durează 150 de secunde, iar hashul este măsurat în Megahash pe secundă (MH / s).

Baza acestui algoritm este o funcție hash, care este construită pe principiul problema zilei de naștere. Este o regularitate matematică care este utilizată pentru a calcula probabilitatea. Regula spune:

Dacă sunt 23 de persoane într-o cameră, atunci probabilitatea ca cel puțin doi dintre ei să aibă ziua de naștere în aceeași zi este de 50%. Pe baza acestui model, probabilitatea de a găsi numărul nonce în procesul minier este de 2, crescută la puterea lui N și împărțită la 2.

Alexander Biryukov și Dmitry KhovratovichAlex Biryukov și Dmitry Khovratovich

Acest algoritm de criptomonede a fost dezvoltat de Alex Biryukov și Dmitry Khovratovich, oameni de știință de la Universitatea din Luxemburg, care fac parte din grupul de cercetare CryptoLUX. În 2016, dezvoltarea a fost prezentată unui cerc complet.

Equihash are nevoie de cantitatea de memorie RAM și nu de viteza de procesare a calculelor matematice. Acest lucru face minarea rezistentă la ASIC și rețeaua mai descentralizată.

Pentru extragerea criptomonedelor care rulează pe Equihash, sunt utilizate plăci video cu o capacitate minimă de memorie de 2 GB. Cel mai potrivit GPU este NVidia.

Cel mai bun GPU pentru minerit

Cu toate acestea, dispozitivele ASIC au fost dezvoltate și pentru extragerea Equihash. Astăzi, cele mai populare sunt Antminer Z9 Mini de la Bitmain și A9 ZMaster de la Innosilicon.

Cele mai populare criptomonede care rulează pe algoritmul Equihash:

  • Zcash (ZEC)
  • Bitcoin Gold (BTG)
  • Komodo (KMD)
  • ZClassic (ZCL)
  • ZenCash (ZEN)
  • Bitcoin Private (BTCP)

Ethash

Ce este Ethash?

Ethash (Dagger Hashimoto) este un algoritm de criptomonede dezvoltat în mod explicit pentru mineritul Ethereum. Acest algoritm de hash se bazează pe doi algoritmi diferiți: Dagger, creat de Vitalik Buterin și Hashimoto (numele constă din cuvintele hash, shift și modulo), dezvoltat de programatorul Thaddeus Dryja. Algoritmul Ethash hashrate este măsurat în Megahash pe secundă (MH / s).

Dagger este un algoritm de criptomonede care are nevoie de o memorie de placă video. Principiul funcționării sale este similar cu Scrypt, dar performanța sa este mai mare. Acest lucru este remarcabil mai ales în condiții de complexitate crescută a rețelei. Cu toate acestea, Dagger are unele vulnerabilități, deci este eficient numai atunci când este asociat cu Hashimoto.

Algoritmul Hashimoto funcționează cu operații I / O într-un mod special. În special, limitează viteza de producție, deoarece cantitatea de memorie pentru scrierea și citirea informațiilor nu este infinită. Hashimoto este un algoritm de criptomonede care necesită o cantitate mare de memorie, din cauza căruia nu este posibil să se efectueze un număr mare de operații de intrare / ieșire, adică pentru decriptare, nu va funcționa pentru a utiliza metoda unei selecții infinite de valori aleatorii . Acesta a fost principalul motiv pentru care dispozitivele ASIC nu erau potrivite pentru mineritul Ethereum.

Cel mai bun hardware pentru minerit Ethereum (ETH) în 2020

Procesoarele GPU sunt potrivite pentru extragerea monedelor Ethahs. Cele mai eficiente plăci video sunt AMD. Cu toate acestea, utilizarea plăcilor video din seria Nvidia 10 aduce profituri minere. Principala cerință este un indicator ridicat de memorie RAM, care este în continuă creștere datorită complexității crescânde a rețelei.

amd și nvidiaAMD și Nvidia

După cum am spus mai sus, dispozitivele ASIC nu erau potrivite pentru extragerea de monede bazate pe Ethash. Totuși, totul s-a schimbat în vara anului 2018, când cel mai mare producător chinez de miner Bitmain a lansat modelul Innosilicon A10 ETHMaster, adică ASIC pentru Ethereum.

Ethash a fost creat pentru Ethereum. Cu toate acestea, și alte monede au început să folosească acest algoritm. Următoarele criptomonede folosesc Ethash:

  • Ethereum (ETH)
  • Ethereum Classic (ETC)
  • Ubiq (UBQ)
  • Extensie (EXP)
  • Pirl (PIRL)
  • Musicoin (MUZICĂ)
  • QuarkChain (QKC)

X11

Evan Duffield

Algoritmul de criptare X11 a fost dezvoltat de Evan Duffield, creatorul uneia dintre criptomonedele de top Dash. Totul a început cu faptul că a vrut să îmbunătățească anonimatul și interschimbabilitatea Bitcoin, dar comunitatea nu a aprobat ideea sa. Atunci Evan nu a avut de ales decât să-și creeze propria criptomonedă.

Potrivit lui Duffield, dezvoltarea a durat doar un weekend. Avantajul X11 este că extragerea criptomonedelor create pe baza sa este foarte economică în ceea ce privește consumul de energie. Eficiența energetică este doar un bonus frumos, deoarece Evan nu și-a propus să creeze un algoritm care să nu necesite costuri mari de energie.

Experimentele au arătat că exploatarea Dash pe plăci video consumă cu 30-50% mai puțin electricitate decât extragerea Bitcoin pe dispozitivele ASIC. Pentru a extrage monede care funcționează pe baza algoritmului X11, puteți utiliza nu numai GPU, ci și CPU. Acesta este unul dintre puținii algoritmi de astăzi care permite extragerea procesorilor, făcându-l atractiv pentru mineri singuri și companii mici.

Cel mai bun 5 CPU pentru minerit în 2020

Există, de asemenea, ASIC-uri pentru extragerea criptomonedelor bazate pe algoritmul X11. După cum a recunoscut însuși creatorul X11, el nu a încercat să creeze un algoritm rezistent la ASIC, dar a făcut tot posibilul, astfel încât producătorii să fie nevoiți să lucreze din greu..

În prezent, X11 nu este singurul de acest gen care folosește mai multe funcții hash. Urmând exemplul său, au fost creați alți algoritmi care sunt, de asemenea, construiți pe baza integrării mai multor funcții hash: X12, X13, X14, X14, X15, X16 și chiar X17. Cu toate acestea, X11 este încă cel mai popular.

Următoarele monede sunt create pe algoritmul de criptomonedă X11:

  • Dash (DASH)
  • Pura (PURA)
  • Tao (XTO)
  • Sinergie (SNRG)
  • Enigma (ENG)
  • CannabisCoin (CANN).

RandomX

RandomX Monero Profitability – Mine Monero Step by Step

RandomX este un algoritm Proof-of-Work optimizat pentru plăci grafice de uz general (GPU-uri) și procesoare de uz general (CPU-uri). Principala caracteristică a inovației este executarea diferitelor părți de cod în ordine aleatorie și încărcarea memoriei dispozitivului.

Dovada de lucru Algoritm explicat

RandomX folosește o mașină virtuală care rulează programe într-un set de instrucțiuni special. Aceste programe pot fi convertite în cod procesor din mers. Ca rezultat, ieșirea programelor executate este combinată într-un rezultat de 256 de biți utilizând funcția hash criptografică Blake2b.

Random X acceptă mineritul atât cu CPU, cât și cu GPU (AMD și Nvidia). Majoritatea modelelor de CPU de la Intel și AMD din 2011 ar trebui să fie destul de eficiente pe RandomX, precum și plăcile video cu cel puțin 2 GB de memorie.

FPGA-urile obișnuite nu pot funcționa pe RandomX deoarece nu au timp să-și reconfigureze dinamic circuitele. Modele mai eficiente pot extrage acest algoritm prin emularea procesorului. Cu toate acestea, FPGA-urile vor fi mult mai puțin eficiente decât aceleași procesoare.

Criptomonede care utilizează RandomX:

  • Monero (XMR)
  • Ledger rezistent cuantic (QRL).

Lyra2Z / Lyra2REv2

Lyra2z – Un algoritm de criptare eficient care este compatibil cu CPU

Lyra2Z și Lyra2REv2 sunt algoritmi care utilizează funcțiile Blake256 și Lyra2 schimbându-se succesiv. Acestea sunt optimizate pentru un consum redus de energie la extragerea pe plăci video.

Algoritmii Lyra2Z / Lyra2REv2 sunt foarte populari pentru extragerea criptomonedelor pe plăci video Nvidia, inclusiv:

  • Zcoin (XZC)
  • Verge (XVG)
  • Veles (VLS)

Linia de fund

Pentru a rezuma toate afirmațiile de mai sus, toate criptomonedele folosesc diferiți algoritmi de hashing responsabili de funcționarea blockchain-ului. Cu ajutorul lor, decriptarea reușește și, datorită lor, fiabilitatea datelor este garantată.

Industria criptomonedelor este încă la începutul dezvoltării sale. În fiecare zi apar noi tipuri de consolidare a consensului pe blockchain. Algoritmii criptomonedelor se schimbă și se îmbunătățesc. Astfel de evenimente sunt fascinante de observat pe piață.

Despre Changelly