Ideea cheie a blockchain-ului este că trebuie făcută o muncă complicată pentru a adăuga un bloc nou. Această lucrare complexă face ca blockchainul să fie fiabil și holistic. De asemenea, se plătește o recompensă pentru această muncă. Acesta este modul în care oamenii primesc monede pentru minerit.

Pe lângă faptul că munca trebuie făcută, trebuie dovedită. Aici vom începe să vorbim despre dovada muncii. Changelly explică elementele de bază ale acestui algoritm de consens.

PoW Semnificație

Proof-of-Work (PoW) a fost primul algoritm de consens descentralizat de blockchain de succes. PoW este utilizat în Bitcoin, Ethereum (Ethereum intenționează să treacă la Proof-of-Stake), Litecoin, ZCash, Monero și multe alte blockchains.

Cel mai faimos algoritm funcționează după cum urmează: la început, utilizatorii de rețea își trimit tokenuri digitale, apoi toate tranzacțiile efectuate sunt colectate în blocuri și înregistrate într-un registru deschis distribuit – blockchain.

dovada muncii

În PoW, toate tranzacțiile sunt dovedite cu ajutorul unor calcule matematice complicate, a căror validitate poate fi verificată de orice utilizator al rețelei. Minerii rezolvă problema, formează un bloc nou și confirmă tranzacția. Sarcinile devin mai dificile de fiecare dată, pe măsură ce numărul de utilizatori crește, iar încărcarea în rețea devine mai mare.

Citiți mai multe despre extragerea criptomonedelor în Ghidul minier Changelly.

Hashing înseamnă introducerea informațiilor de orice lungime și dimensiune în linia sursă și returnarea unui rezultat al unei lungimi fixe specificate de funcția hash a algoritmului. În contextul criptomonedelor precum Bitcoin, tranzacțiile după hashing la ieșire arată ca un set de caractere definit de un algoritm de lungime (Bitcoin folosește SHA-256).

Hashul fiecărui bloc conține ieșirea hash a blocului anterior. Acest lucru crește securitatea sistemului, iar ordinea blocurilor create nu poate fi încălcată. Utilizatorul trebuie mai întâi să determine corect „nonce” – numărul adăugat la sfârșitul liniei pentru a crea un hash care începe cu numărul cerut de zerouri. Dacă minerul a reușit să rezolve problema, se formează un nou bloc: următorul set de tranzacții este plasat în acesta și sunt considerate confirmate.

Dovada scopului de lucru

Algoritmii de consens sunt concepuți pentru a asigura acuratețea tranzacțiilor prin verificarea acurateței acțiunilor întreprinse, distribuite între mulți participanți la rețea.

Precizia și viteza blockchain-ului depind de acest mecanism. În același timp, problema nu ar trebui să fie prea complicată. În acest caz, generarea blocurilor va dura mult timp, ceea ce înseamnă că multe tranzacții incomplete atârnă în rețea.

Dacă problema nu poate fi rezolvată într-un timp previzibil, crearea blocurilor va fi o întâmplare. Dacă problema este rezolvată prea mult, acest lucru face ca sistemul să fie vulnerabil la abuz, spam și atacuri DoS.

Soluția ar trebui să fie ușor corectă, altfel, nu toate nodurile vor înțelege dacă calculul a fost efectuat corect, ceea ce înseamnă că vor trebui să aibă încredere în alte noduri, ceea ce nu este în concordanță cu unul dintre principiile esențiale ale blockchain – transparență completă.

Dovadă a dezavantajului de lucru

51 atac

Acest algoritm este onest și de înțeles. Se poate avea încredere. Cu toate acestea, principalele sale probleme sunt cheltuieli enorme și un atac de 51%.

În 2017, a fost necesară o medie de 163 kW / h de energie pentru a finaliza o singură tranzacție în sistemul Bitcoin. Cu această cantitate de energie, cinci zile și jumătate pot satisface nevoile unei familii de trei care locuiesc într-o casă mică cu un etaj.

De asemenea, acei mineri care au ASIC-uri mai rapide și mai puternice primesc mai mult decât restul. Ca urmare, Bitcoin nu este atât de descentralizat pe cât a fost intenționat inițial.

Dovada cazurilor de utilizare a muncii

Unde se folosește POW? În multe criptomonede. Desigur, cel mai faimos dintre ei este Bitcoin și Bitcoin a fost cel care a stabilit această tendință. Folosește algoritmul Hashcash, care vă permite să schimbați complexitatea sarcinii în funcție de puterea totală de calcul a rețelei.

Timpul mediu de formare a blocului este de 10 minute. Un sistem similar este implementat în criptomonedele de tip bitcoin, de exemplu, în Litecoin. Un alt proiect major care folosește PoW este Ethereum. Având în vedere că aproape trei sferturi din toate proiectele blockchain sunt implementate pe această platformă, putem spune cu încredere că majoritatea aplicațiilor folosesc un model de consens cu dovada muncii.

Dovada muncii vs. Dovada mizei

minerit

Pentru a verifica tranzacțiile, dovada mizei solicită participanților să partajeze o parte din monedele pe care le stochează online. PoS este un mecanism alternativ PoW, implementat pentru prima dată în 2012 în criptomoneda PPCoin (redenumită PeerCoin). Ideea din spatele Proof-of-Stake este de a rezolva problema Proof-of-Work asociată cu costurile ridicate ale energiei.

Validatorii confirmă validitatea tranzacțiilor finalizate. Avantajul PoS este că este mai eficient din punct de vedere energetic și poate previne atacurile mai bine decât PoW.

fotografie ethereum

Validatorii își pun monedele pe tranzacții blocând monedele. Mixerul care este utilizat pentru a finaliza blocul este selectat proporțional cu valoarea setată în rețea. Dovada mizei previne comportamentul necorespunzător al rețelei prin transferarea autorității de verificare către utilizatorii cei mai activi și interesați. Algoritmul consens al mizei este utilizat în Peercoin, Decred, și va funcționa în curând pe Ethereum, în care tranziția de la un algoritm la altul a fost prescrisă în prealabil.

Miza Ethereum va fi profitabilă?

Care sunt alte mecanisme de consens acolo în criptomonede?

Dovada muncii și Dovada mizei pot fi considerați cei mai populari doi algoritmi de consens din lumea criptomonedelor. Cu toate acestea, mai multe mecanisme au subtilitățile și caracteristicile lor.

Lista lor poate fi destul de extinsă, așa că enumerăm câteva dintre cele mai faimoase:

  • Dovada delegată a mizei este un termen generic care descrie evoluția protocoalelor de bază de consens bazate pe confirmarea mizei. DPoS este utilizat în BitShares, EOS și Tezos;
  • Dovada autorității este un algoritm de consens bazat pe reputație care oferă o soluție practică și eficientă pentru blockchain-urile (în special cele private).
  • Zero-Knowledge Proof este un protocol criptografic care permite unei părți (proverul) să confirme adevărul declarației către cealaltă parte (verificatorul), fără a dezvălui informații suplimentare despre aceasta (nici conținutul, nici sursa din care proverul am aflat despre deschidere).

Linia de fund

În ciuda tuturor avantajelor și dezavantajelor metodelor de consens, securitatea fiecărui protocol depinde în mare măsură de dezvoltator. În acest moment, cea mai profitabilă opțiune este combinarea celor doi algoritmi, astfel încât să apară alte mijloace de probă, bazate pe un principiu individual de coexistență a PoS și PoW.

Separat, merită subliniat algoritmii Dovada capacității și Dovada stocării, în care pentru a confirma acțiunile din sistem, aceștia utilizează o resursă reală, care este cantitatea de spațiu pe disc.

Despre Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me