Most fejezte be az első (vagy talán nem az első) kriptovaluta tranzakcióját Bitcoinban, Ethereumban, XRP-ben vagy bármely más valutában? Hirtelen a címzett megkéri, hogy küldjön neki TxID-t? Általában ezt az érthetetlen kifejezést kérik elküldeni a fizetés igazolásaként.

Mi tehát a TxID, és hogyan segíthet a kriptovaluták kezelésében? Changelly itt van, hogy segítsen megérteni a digitális pénzügyletek alapjait.

TxID jelentése

A Tx Hash a tranzakció kivonata. Tranzakcióazonosító (TxID) néven is ismert. Alfanumerikus karakterekből áll, és a Bitcoin tranzakcióhoz megadott azonosító számot képviseli.

Minden tranzakció, amely a Bitcoin blokkláncon történik, rendelkezik ezzel az egyedi azonosítóval. Hasonlóképpen, az Ethereum blokklánc tranzakcióinak egyedi Tx Hash-ja lesz, és a Litecoin blokklánc minden tranzakciójának TxID-je is lesz.

Itt van egy példa egy Bitcoin tranzakcióazonosítóra. Egyébként ez Hanyecz László TxID-je, aki 10 000 BTC-t küldött pizzára 2010 májusában.

a1075db55d416d3ca199f55b6084e2115b9345e16c5cf302fc80e9d5fbf5d48d

a bitcoins László tranzakció részletei

Ez az egyedi azonosító egy hosszú betű- és számfüzér, amelyet egy adott tranzakció azonosítására használnak a blokkláncon.

Miért fontos megtalálni a tranzakció azonosítóját

Miért van szüksége bárkinek erre a tranzakcióazonosítóra? A blokklánc minden tranzakciója nyilvánosan elérhető. Miután befizetett vagy érméket utal át egy másik címre, a tranzakció közvetítésre kerül, és létrejön egy TxID.

Ha ismeri a feladó TXID számát, az befolyásolhatja a tranzakció mozgását. Például, ha az alacsony jutalék miatt átadási problémát észlelnek, az átutalást meg lehet szakítani, hogy új tranzakciót hozzon létre megemelt díjakkal és gyorsabb ellenőrzéssel. Az azonosítóval könnyen nyomon követhető a tranzakció állapota.

Aki rendelkezik TxID-vel, megtudja az átutalás minden részletét, például:

  • a feladó címe
  • címzett címét
  • elküldött teljes összeg
  • az átadás dátuma
  • tömbmagasság
  • díj
  • számos megerősítést

A tranzakciós kivonat és az azonosítók nem tartalmaznak személyes adatokat, ezért teljesen biztonságos megosztani őket senkivel.

Megoszthatja ezeket az információkat a szolgáltatóval, hogy tájékoztassa őket az átviteli állapotról. Meg tudja osztani tranzakcióazonosítóját a kereskedővel, hogy megerősítse, hogy a tranzakció sikeres volt. Mondhatjuk, hogy a tranzakció azonosítója a fizetés igazolása.

A tranzakciós hash ellenőrzése

A legtöbb kriptovaluta nyilvános nyilvántartásokon működik, amelyekben az információk minden felhasználó számára elérhetőek. Először is, a tranzakciót a blockchain explorerben találja meg. Attól függően, hogy melyik blokkláncban történt a tranzakció, ebben kell keresnie.

A TxID megtalálható annak a kriptovaluta pénztárcának a tranzakciós naplójában, amelyből a tranzakciót végrehajtották. Speciális szolgáltatásokat is fejlesztettek. Lehetővé teszik a tranzakcióazonosító nyomon követését. Például ellenőrizheti Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP blokklánc-felfedezőiben.

Példa Ethereum tranzakcióraPélda Ethereum tranzakcióra

Ahhoz, hogy megtalálja a tranzakció TxID-jét, ismernie kell a vele kapcsolatos egyéb információkat. A címzett nyilvános címe biztosítja a legkényelmesebb hozzáférést. A tranzakció keresése azon a kriptovaluta weboldalon történik, amelyen a fizetést elküldték.

Itt van egy alapvető algoritmus a tranzakció feltárásához:

  1. Töltse ki a „Keresés” hiányosságot a nyilvános megszólítással. A szolgáltatás megmutatja az összes tranzakciót, amely megfelel a nyilvános címnek. Találja meg azt, amire szüksége van.
  2. Mivel a lista nagyon hosszú lehet, adhat további információkat, például a tranzakció összegét. Ez segíthet a szükséges információk gyorsabb megtalálásában.

Bizonyos esetekben egy TxID-szám egyszerre több tranzakciót is tartalmazhat. Ezt az esetet többszörös kifizetési tranzakciónak nevezzük. Ilyen műveletek esetén a kereső csak az azonosítónak megfelelő első befizetést jeleníti meg, a többit követni lehetetlen.

A lényeg

A kriptovaluta világ nagyban különbözik a hagyományos fizetéstől vagy banki tranzakciótól. A vásárlásról nem talál nyugtát. Viszont viszonylag könnyű megtalálni alternatíváját a tranzakciók azonosításában. Ez az egyetlen eszköz, amely lehetővé teszi a tranzakciók minden részletének megszerzését. A TxID igazolja a sikeres fizetést.

A szükséges tranzakció megtalálásának legmegbízhatóbb módja a pénztárca vagy egy adott blockchain explorer főkönyvének használata. Minél több információt tud, annál gyorsabban tudja észlelni a tranzakciót.

Changellyről & Changelly PRO