Az Ethereum az élvonalbeli technológiák és az egyedi felhasználói élmény vadonatúj világát nyitotta meg. Automatizált megosztás, intelligens piacterek, orvosi nyilvántartás nyomon követése, sőt szerverek nélküli internet!

Nem látjuk, hogy az okos szerződések hogyan változtatják meg az életünket. Megszüntetik a küszöböket és növelik az átláthatóságot minden típusú ügyletben. 1994-ben először koncepcióként mutatták be, és megtalálta a helyét a nyilvános főkönyvi környezetben. Hogyan fejleszthetnek és hozhatnak létre intelligens szerződések egy új világot közvetítők nélkül? Itt elmagyarázzuk az intelligens szerződés alapjait és azok valós életben történő megvalósítását.

Mire használják az intelligens szerződéseket?

Az intelligens szerződés két ember / fél közötti megállapodás számítógépes kód formájában. A blokkláncon futott, hogy senki ne tudja megváltoztatni a kódot. A szerződés automatikusan aktiválódik, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Az intelligens szerződés jobb megértése érdekében áttekintünk egy példát:

Bob meg akarja vásárolni Alice házát. Okos szerződésként fogadjuk el a köztük létrejött megállapodást. HA Bob Alice-nek 1000 ETH-t fizet, akkor Bob lesz a ház tulajdonosa. Amikor ezt a megállapodást felkerül a blokkláncra, senki sem tudja megváltoztatni. Ez az okos szerződés automatikusan teljesül, miután Bob kifizeti Alice-t a házért.

Ha Bob és Alice nem használnak intelligens szerződéses technológiát, akkor néhány harmadik féltől származó szolgáltatásra, például bankokra, kormányzati ügynökökre stb.

A blokklánc az oka annak, hogy az okos szerződés ilyen nagyszerű technológia. Az élet számos különböző területén alkalmazható. Senki sem tudja ellenőrizni a blokkláncot, mert ez egy megosztott adatbázis.

Az intelligens szerződések olyan ponttá váltak, ahol egy vállalkozás találkozik a blokklánccal. Az intelligens szerződések szinte minden szférában megkönnyíthetik a folyamatot: kormányzat, ingatlan, autó, egészségügy, ellátási lánc stb. Néhányukat az Intelligens szerződés-megvalósítás a való életben részben ismertetjük.

Ki hozta létre és ki használja az intelligens szerződéseket

Az intelligens szerződések fogalmát Nick Szabo amerikai számítástechnikus vezette be még 1994-ben. Ötletét nem sikerült megvalósítani, mert nem volt megfelelő környezet. Szabo a kripto- és techvilág egyik legbefolyásosabb alakja. Úttörő kriptográfus és jogtudós, aki meghatározta az intelligens szerződések kifejezést és annak fontosságát a pénzügyi intézmények számára.

nick szabo fotóNick Szabo

Annak ellenére, hogy a blockchain technológiát még nem is találták ki, Nick Szabo 1996-ban leírta az egész mechanizmust az „Intelligens szerződések: Építőelemek a digitális szabad piac számára” című könyvben..

Amikor az első blokkláncot 2009-ben bevezették, az intelligens szerződések végül megszerezték a megfelelő környezetet. A blokklánc mentheti a tranzakciót és feldolgozhatja azt. A hétköznapi felhasználó nem látja ezt a technológiát, de használja az előnyeit.

A technológia időt takarít meg, és segít elkerülni a közvetítők konfliktusait. A felhasználók könnyedén és konfliktusmentesen cserélhetnek pénzt, vagyont vagy bármi értékeset. Szinte bárhol megvalósítható – biztosítás, szerződésszegés, vagyonjog, hiteltartás stb.

Hogyan működnek az intelligens szerződések

Az intelligens szerződések digitális automataként működnek. Bob betesz egy negyedet az automatába, majd egy szódát kap, míg Alice egy dolláros bankjegyet tesz, és szódát és pénzcserét kap vissza. Az árusító automaták szerződéskötőként működnek, és felajánlja, hogy bárki, aki rendelkezik néhány érmével, vegyen részt egy cserében.

hagyományos rendszer vs intelligens szerződésekForrás: Mantra Labs

A felhasználó egy blokkláncban elegendő mennyiségű kriptovalutát ad egy intelligens szerződésbe, így a keresett elem a számlájára esik. A felhasználó megírhatja azokat a feltételeket, szabályokat és minden egyéb részletet, amelyet az intelligens szerződés szempontjából meg kell tenni annak teljesítése érdekében.

Az intelligens szerződéses technológia egyedülálló funkcionalitással rendelkezik:

 1. Ez több aláírás. Ez azt jelenti, hogy pénzeszközöket csak akkor költenek el, ha az emberek szükséges százaléka egyetért.
 2. Hasznosságot nyújt más szerződések számára. Az intelligens szerződések függhetnek egymástól: ha az egyik szerződés teljesül, a következő indul.
 3. Információkat tárol az alkalmazásokról.

Az intelligens szerződés teljesítéséhez a felhasználónak be kell írnia egy kódot a Solidity vagy a Vyper fájlba, és elegendő ETH-érmével kell rendelkeznie a szerződés telepítéséhez. Technikailag a telepítése az Ethereum tranzakció végrehajtásának folyamata. A feladónak díjat kell fizetnie gázban. Vegye figyelembe, hogy a szerződés telepítésének gázköltségei magasabbak, mint egy szokásos tranzakció esetén.

Környezet

A megfelelő működés érdekében az intelligens szerződések megfelelő környezetben működnek. Először is fel kell szerelni egy nyilvános kulcsú titkosítási funkcióval. Ezután ennek a környezetnek nyitott és decentralizált adatbázisnak kell lennie, így minden fél megbízhat egymásban. Az utolsó követelmény a környezet megbízhatósága. Az intelligens szerződések nem kaphatnak információt a valós eseményekről, mert ez a technológia nem küld HTTP-kéréseket.

A szerződések egyetlen módja az információ megszerzése a külső blokklánc világából egy orákulumon keresztül történik. Az orákulum információszolgáltató. Megbízható információkat küld az off-chain világból, amelyek kritikusak a szerződés megfelelő végrehajtásához.

Mit adnak az okos szerződések?

Nyilvánvaló, hogy az intelligens szerződéseknek rengeteg előnye van. Íme az okos szerződések:

 • Az intelligens szerződések megoldják a bizalom kérdését.
 • Az IF-THEN elv alapján működnek, amely végső soron garantálja a teljes folyamatot.
 • Letéti szolgáltatásként dolgoznak. A pénz, a tulajdonosi jogok, a biztosítás a rendszerben tárolható, és pontosan felosztható a feleknek.

Az egyik fontos előny a közvetítők hiánya. Lehetőséget ad az okos szerződés résztvevőinek arra, hogy kedvező feltételekkel dolgozzanak (költség- és időmegtakarítás). Ezenkívül az intelligens szerződések automatikusan végrehajtják a feltételeket. A szükséges ellenőrzéseket és számításokat megfelelő sorrendben hajtják végre.

Az intelligens szerződések konfliktusmentes környezetet teremtenek, mert a felek elszigeteltek egymástól. Ha valamilyen változtatásra van szükség, a technológiához mindkét résztvevő jóváhagyása szükséges.

Intelligens szerződés-megvalósítás a való életben

Az intelligens szerződéses technológia megvalósításának nagyon sok módja van. 2016-2017-ben kezdett széles körben elterjedni, amikor az ICO-k crowdfundingjává vált dolog. A technológia alkalmazható olyan pénzügyi szolgáltatásokra, mint a pénzátutalás és a hitelkifizetések.

A lehetőségek azonban végtelenek: biztosítás, jogi folyamatok, egészségügyi rendszer, logisztika, kormány, ingatlan stb. Lássuk az igazi okos szerződés-végrehajtást.

 • Biztosítás. Az AXA egy francia biztosító társaság, amely először intelligens szerződések alapján tesztelte a repülési késés biztosítását. Ha a járat egy megbeszélt időpontban késik, akkor az ügyfél automatikusan fizet.
 • Jóslás piac. A jóslási platformok, mint például az Augur és a Gnosis, meglehetősen népszerűvé váltak. A felhasználók bármilyen eseményre létrehoznak egy előrejelzési szerződést, majd automatikus kifizetést kapnak. Ez minden fogadóirodának számít.
 • Számítógép tápellátása. A Golem projekt nagyszerű példa az intelligens szerződés-végrehajtásra. A megosztási gazdaságot képviseli, mint az Airbnb. Azonban a szállás helyett a felhasználók számítási teljesítményt bérelnek.
 • Ingatlan. Az intelligens szerződések ingatlanügynökként működnek. A PropertyClub egy New York-i székhelyű ingatlanügynökség, amely a blokkláncon dolgozik. Lehetővé teszi a felhasználók számára ingatlanok keresését, vásárlását, eladását és befektetését. A vállalat saját PropertyClub Coin (PCC) kriptovalutával rendelkezik.
 • Kormány. Az intelligens szerződések a főkönyvi védett szavazatok bevezetésével javítják a szavazási rendszert, így a túlzott számítógépes energia igényével dekódolhatók.
 • Banki hitel. A Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) intelligens szerződésekkel biztosítja a pénzkölcsönök nyújtását. A BBVA 75 millió euró értékben adott hitelt vállalati ügyfeleknek. Az üzletet intelligens szerződéssel kötötték le az Ethereum hálózaton. Az elosztott főkönyvi technológia és az intelligens szerződések egyszerűsítik a csalást és csökkentik az időköltségeket. Ez a művelet néhány nap helyett csak néhány órát vett igénybe.

Az intelligens szerződések megvalósítását és megvalósítását csak a fejlesztők fantáziája korlátozza.

ERC20 szabvány

Az ERC-20 szabvány váltakozó tokenekre, amelyek típusa és értéke megegyezik. Az ERC az Ethereum megjegyzéskérése. Ezt a típusú tokent Fabian Vogelsteller javasolta 2015-ben. Az ERC-20 bármit képviselhet, ami átkerül a virtuális valóságba, például pénzügyi eszközök, lottószelvények, hírnévi pontok stb. Tokenalkalmazások, amelyek együttműködnek a termékekkel és szolgáltatásokkal. Bármelyik ERC-20 token felületének létrehozásához a felhasználónak a Binary Contract alkalmazást kell használnia.

erc721 tokenek példa

Van még egy jelentős token szabvány az Ethereum ökoszisztémában – ERC-721. Ez egy nem helyettesíthető token, amelyet valami vagy valakinek egészen egyedi módon történő azonosítására használnak. Általában gyűjthető tárgyakkal, sportmeccsek koncertjeinek helyeivel stb. Ábrázolják. A decentralizált alkalmazások (dApps) beírhatják a tokenId-t, és képet kaphatnak a CryptoKitties játékban a cica képekről..

Ethereum intelligens szerződések – a lényeg

Az intelligens szerződéses technológia nem olyan tökéletes, mint amilyennek első látásra tűnik. A kódban lehetnek olyan hibák és hibák, amelyeket ellenőrizni és kiküszöbölni kell. Az intelligens szerződések azonban félelmetes technológiának számítanak abban az értelemben, hogy az emberek és a szervezetek hogyan tudnak kölcsönhatásba lépni egymással.

A Blockchain az a környezet lett, ahol az intelligens szerződéseket a megfelelő módon lehet végrehajtani. A technológiának olyan további funkciókra van szüksége, mint például az orákulák az intelligens szerződések fejlesztése érdekében, és elérhetővé téve azokat a felek számára, hogy közvetítők nélkül léphessenek kapcsolatba egymással.