Partener placeholder VC Joel Monegro, în formarea sa articol despre valoarea capturată de protocoale, a explicat că straturile de date partajate în rețelele descentralizate și jetoanele cu acces criptografic de aprovizionare limitată (de exemplu, criptomonede) fac protocoalele blockchain valoroase și accesibile pentru toți.

Proliferarea blockchain-urilor a condus la un aflux de aceste protocoale „grase”, care captează mai multă valoare decât straturile mai slabe de aplicații de sus față de cele subțiri în stive tradiționale de internet, cum ar fi TCP / IP. Ca urmare, soluțiile descentralizate de protocol care caută să rezolve diverse probleme au ieșit în prim plan.

Unele dintre aceste probleme sunt dezavantajele comunicării tradiționale pe internet, controlul centralizat asupra accesibilității web și supravegherea în masă. VPN-urile bazate pe blockchain (rețele private virtuale) sunt o soluție la această problemă. Două companii majore care lucrează la produse în acest spațiu sunt Orchid și Tachyon Protocol. Cu a lor Servicii VPN în direct luna aceasta, să comparăm cum se potrivesc cele două.

Web vs. Web 3.0 (sursă)

O introducere în orhidee și tahion

Orhidee construiește un protocol de internet open-source deasupra stivei de internet pentru a permite accesul web anonim pentru a eluda stările de supraveghere.

Face acest lucru stimulând utilizatorii să împartă lățimea de bandă cu alții într-un cadru de piață. Aceasta împarte traficul și îl direcționează prin rețeaua de noduri distribuite Orchid. Un fel de alternativă descentralizată la TOR (The Onion Router). Lansată în 2017, Orchid a strâns până acum 48 de milioane de dolari de la investitori marcați precum Sequoia, DFJ, Andreessen Horowitz, Polychain Capital, Box Group, Blockchain Capital etc..

Protocolul tahionic construiește o stivă alternativă pentru a întrerupe protocoalele de comunicații tradiționale pe internet pentru a elimina dezavantajele din TCP / IP. Este o colaborare între X-VPN și V Systems. X-VPN este un renumit furnizor de servicii VPN utilizat de peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume. V Systems este un proiect cloud de baze de date blockchain care folosește un mecanism unic de consens Supernode-Proof-of-Stake pentru securitate. Tachyon aduce la bun sfârșit ani de experiență și cercetare de către Sunny King (inventatorul mecanismului de consens Proof-of-Stake), Peerchemist (lider de proiect Peercoin și președinte al Fundației Peercoin) și investitorul FinTech, Alex Yang. Mai multe despre colaboratori și membrii echipei mai târziu.

Cu accent pe VPN, ambele platforme sunt construite pe blockchain-uri publice (Ethereum și Sisteme V). Nodurile din fiecare rețea trebuie să pună jetoane pentru verificare înainte de a putea oferi trafic utilizatorilor. În schimb, primesc plăți cripto (în jetoanele respective) prin contracte inteligente. Cu toate acestea, există diferențe majore între cele două proiecte care le diferențiază.

Protocolul Orhidee vs. Tachyon

Orchid Protocol funcționează deasupra protocoalelor tradiționale de internet și creează un strat de confidențialitate utilizând blockchain. Acest lucru se face folosind WebRTC-ul open-source pentru transmisie pentru a efectua obfuscarea preliminară a datelor și multi-hop pentru a reduce șansele de furt de date. Obfuscarea datelor face ca traficul Orchid să arate ca un trafic normal pe internet, fără identificator pentru a detecta că Orchid este utilizat.

Totuși, acest lucru duce și la posibilitatea deteriorării calității transmiterii datelor în mișcare. În practica normală, s-a văzut că ofuscarea datelor are efecte negative asupra securității rețelei și identificării firewall-ului. În mod similar, multi-hop, în timp ce ascunde nodurile originale, nu maschează activitatea individuală a nodului într-o rețea P2P. Ca urmare, nodurile sursă pot fi urmărite utilizând analiza traficului. Pentru stocare și rutare, Orchid folosește IPFS și respectiv DHT Ethereum.

Protocolul Orchid acționează ca un strat deasupra stivei normale de Internet

În comparație, abordarea protocolului Tachyon a fost de a perturba ele însele protocoalele de transmisie de bază, oferind astfel o soluție mai cuprinzătoare. Reconstruiește modelul TCP / IP folosind propriile iterații de tehnologii P2P dovedite – DHT, blockchain, UDP și criptare.

Spre deosebire de WebRTC, folosește propriul Booster UDP pentru a îmbunătăți ratele de succes ale conexiunii la rețea și calitatea transmisiei. Protocolul de securitate Tachyon este conceput pentru criptarea end-to-end și imitarea protocolului. În ceea ce privește multi-hop-ul, Tachyon Anti-analysis ajută redirecționarea multi-relee pentru a reduce riscul expunerii la informații după ce un singur nod este atacat. Tachyon folosește și propriul DHT pentru rutare.

Protocolul Tachyon înlocuiește protocolurile Internet tradiționale cu tehnologii distribuite

Orhideea este construită pe Ethereum, care este un ecosistem matur, cu mii de dApp-uri și platforme construite peste el. Cu toate acestea, în starea sa actuală, lanțul Ethereum este limitat în ceea ce privește TPS (tranzacții pe secundă) și, prin urmare, duce la blocaje de performanță în perioadele de trafic intens.

Cartea albă a Orchid Protocol menționează că, dacă ar miza exclusiv pe Ethereum, rețeaua ar permite doar până la 7 milioane de utilizatori. Comparativ, V Systems, blockchain-ul pe care se bazează Tachyon, are TPS mult mai mare și, prin urmare, poate susține teoretic un miliard de utilizatori. Cu toate acestea, este un ecosistem mai mic în comparație cu Ethereum și este relativ mai nou.

Pentru verificare, Orchid Protocol folosește un parametru reglabil un plan de ponderare a mizei pentru noduri cu timp de mizare. Perioada inițială de miză este stabilită la 30 de zile, ceea ce este bun pentru securitatea rețelei, dar crește bariera la intrare pentru participarea utilizatorilor, deoarece aceștia trebuie să suporte mai multe costuri de oportunitate din cauza riscurilor mai mari de fluctuații ale prețurilor. Pentru a rezolva această problemă, Orchid permite nodurilor cu mize mai mari / mai lungi să obțină mai mult trafic.

Totuși, acest lucru prezintă riscul efectului Matei: „Bogații devin mai bogați, săracii devin mai săraci.” În Protocolul Tachyon, cantitățile de miză și perioadele de miză sunt ambii parametri reglabili, permițând astfel modificarea mai multor parametri în cazul unui atac în stadiu incipient. Timpul inițial de stabilire este setat la 7 zile în Tachyon. Pentru a suplini costurile de oportunitate ale utilizatorilor, sistemul oferă participanților recompense fixe de miză.

Membrii cheie ai echipei Orchid Protocol sunt:

  • CEO Dr. Steven „Seven” Waterhouse care a cofondat RPX Corp și a fost lider de proiect la Fortress, Pantera Capital și Sun Microsystems. Steven are o vastă experiență în industria blockchain-ului, cu conexiuni cheie în spațiul de investiții VC.
  • Co-fondator Brian J. Fox care a fost primul angajat al Free Software Foundation și este autorul shell-ului GNU Bash. Brian are o bogată experiență în dezvoltarea comunității open source.
  • Co-fondator Jay Freeman care a dezvoltat popularul software Cydia.
  • Co-fondator Gustav Simonsson, care a ajutat la lansarea Ethereum și este o figură de autoritate în securitatea blockchain.

Oamenii cheie Tachyon includ:

  • Membru fondator Sunny King care a inventat mecanismul de consens Proof of Stake și este fondatorul proiectului blockchain V Systems. Sunny este o figură de erou de cult din criptomonedă spațiul făcând apariții rare în public pentru a-și menține anonimatul.
  • Membru fondator Peerchemist care este lider de proiect la Peercoin. În calitate de dezvoltator criptografic OG, el este foarte apreciat în comunitatea dezvoltatorilor și menține o influență globală a rețelei de dezvoltatori.
  • Membru fondator Alex Yang care este investitor și antreprenor FinTech cu peste 14 ani de experiență în domeniul bancar și financiar, inclusiv Nomura în calitate de director executiv și UBS în calitate de vicepreședinte. De asemenea, este cofondator al Beam Capital.

Prima „apariție publică” a lui Sunny King la evenimentul The Capital de CoinMarketCap (sursă)

Pentru efectuarea decontărilor, Orchid folosește plăți nano, care este, de asemenea, unul dintre punctele sale principale de concentrare. Plățile nano permit un număr mare de tranzacții mici la costuri de tranzacție reduse. Cu toate acestea, nano-plățile nu sunt complet de urmărit și, așa cum am menționat anterior, traficul individual de noduri poate fi urmărit pentru a identifica nodurile sursă.

În comparație, Tachyon are un canal unic de plată pentru mainchain. Pe lângă faptul că permite un număr mare de tranzacții mici, taxele de tranzacție din lanțul lateral sunt nule. Plățile care utilizează această metodă laterală sunt anonime, deoarece utilizează grupuri de plăți. Dar complexitatea implementării este ridicată.

După ce am analizat pe larg ambele proiecte, există cu siguranță argumente pro și contra ambelor platforme. Cu toate acestea, un avantaj major pe care Tachyon îl are față de Orchid este că este susținut de mărci consacrate precum X-VPN și V Systems, care au fost testate în luptă de milioane de utilizatori. Ca războiul din Protocoale VPN se încălzește, va fi interesant să vedem cum aceste două platforme cresc și influențează segmentul și reciproc în timp.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me