Au explodat finanțele descentralizate (DeFi), precum și platformele Ethereum și contracte inteligente. Agricultura cu randament a devenit o nouă modalitate de distribuție a simbolurilor. Una peste alta, tehnologiile au schimbat jocul criptografic în 2020.

Protocoalele automatizate pentru producătorii de piață, cum ar fi Uniswap sau Balancer, și-au pus bucata din plăcintă. Popularitatea unor astfel de platforme a devenit enormă nu doar în ceea ce privește tehnologia în sine, ci și în ceea ce privește lichiditatea și volumele de tranzacționare. Cum funcționează AMM și care este viitorul său? Suntem aici pentru a da răspunsurile la aceste întrebări.

Ce este un Market Maker automat și cum funcționează?

Un producător automatizat de piață este un tip de schimb descentralizat. Diferența fundamentală este că AMM-urile folosesc o formulă matematică pentru a calcula rata, și nu un carnet de comenzi (comenzi de cerere și licitație), ca la un schimb de cripte tradițional. Criptomonedele sunt evaluate conform unui algoritm de preț calculat folosind formula care variază de la platformă la platformă.

Am descris deja formula de calcul pe protocolul Uniswap.

x * y = k

În acest caz, x și y înseamnă numărul de jetoane Ethers și, respectiv, ERC-20, disponibile în fondul de lichidități la un moment dat. k este o valoare constantă, ceea ce înseamnă că lichiditatea fondului este fixă ​​permanent. Alte platforme pot calcula valorile activelor în mod diferit, dar principala similitudine este că totul se întâmplă algoritmic pe toate platformele.

Activitatea AMM se bazează pe aceleași perechi de tranzacționare. Cu toate acestea, nu este nevoie să aveți un comerciant de cealaltă parte, deoarece contractul inteligent va încheia afacerea pentru dvs. Această interacțiune se numește peer-to-contract (p2c). Cantitatea de criptomonedă primită și prețul acesteia sunt determinate automat folosind o formulă, deci nu este nevoie de contrapartide.

Ce este AMM? S-a explicat Protocolul automatizat pentru producătorii de piață

Ce creează atunci lichiditate dacă nu există contrapărți? În sistemul AMM, au fost inventate fondurile de lichiditate și participanții acestora. Să vorbim despre ele.

Ce este un fond de lichidități?

Furnizorii de lichiditate depun criptomonedele în fondul de lichidități. Aceștia primesc recompense în schimbul furnizării de lichiditate sub formă de comisioane comerciale. Să luăm Uniswap ca exemplu. Furnizorul de lichiditate depune aceeași sumă în două jetoane, de exemplu, ETH / DAI (50/50). Vrei să cumperi toate activele din piscină. Cu toate acestea, nu o puteți face din cauza x * y = k. Chiar dacă plătiți mai mulți bani pentru fiecare eter din acest pool, x sau y nu pot fi egale cu zero.

Fiecare platformă determină comisionul pentru comerciant, de exemplu, 0,3%, așa cum o face Uniswap. Platformele se luptă pentru cea mai bună ofertă pentru furnizorii de lichidități, deoarece existența lor depinde direct de nivelul de lichiditate din fonduri. Aici apare încă un termen – pierderea impermanentă.

Ce este pierderea impermanentă?

Pierderea impermanentă apare în cazul în care raportul de jetoane depuse se modifică după depunere. Cu cât schimbarea este mai mare, cu atât este o pierdere impermanentă. De aceea, AMM funcționează excelent atunci când monedele din perechea de tranzacționare sunt similare la preț sau au diferențe minore. Cu toate acestea, chiar și atunci când perechea ETH / DAI, care a fost afectată de pierderea impermanentă, comisioanele acopereau aceste pierderi. Cel mai bine ar fi să luați în considerare riscurile înainte de a depune o anumită pereche.

Ce este PIERDEREA IMPERMANENTĂ? DEFI explicat – Uniswap, Curve, Balancer, Bancor

Ce este mineritul de lichiditate?

Minarea lichidității este un proces pe o platformă AMM care oferă un activ unei piețe pentru a primi recompense care pot fi denumite în jetoanele platformei. Această tehnologie este destul de controversată, deoarece are atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Există un risc ridicat de fluctuații în prețul activelor furnizate. Cu toate acestea, beneficiul este evident în recompensă. Furnizorii de lichidități pot vinde jetoanele native ale platformei.

Exemple de Market Maker automatizat (AMM)

Proiectele Uniswap, Curve și Balancer, care funcționează pe un model de market maker automatizat (AMM), reprezintă mai mult de 90% din piață pentru bursele descentralizate. Veniturile anuale ale furnizorilor de lichiditate Uniswap sunt de 406 milioane dolari. SushiSwap are această cifră de aproximativ 228 milioane dolari, în timp ce Balancer are 114 milioane dolari. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare proiect.

Uniswap

Prima versiune a producătorului automatizat de piață Uniswap a intrat pe piață în noiembrie 2019. Platforma permite oricui să implementeze un fond de lichidități format doar din două perechi, una împotriva oricărui jeton ERC-20. Orice comerciant din ecosistem poate contribui la lichiditate. Platforma a explodat după actualizarea din mai 2020, când Uniswap a lansat a doua versiune.

După cum am menționat deja, prețul jetoanelor este determinat de raportul de echilibru dintre două jetoane din pool. Cele mai comune perechi sunt ETH / ERC-20 și DAI / ERC-20. Dacă doriți să aflați mai multe despre platforma Uniswap, am făcut un ghid cuprinzător despre modul în care funcționează.

Echilibrist

Balancer este un protocol automat de creare a pieței lansat în martie 2020. Protocolul funcționează pe un model similar cu cel folosit de centralele descentralizate precum Uniswap. Este un protocol de marketing automat multicanal construit pe Ethereum.

Balancer funcționează ca un schimb și un fond de lichidități. Când schimbați jetoane, alegeți perechea de tranzacționare. Serviciul vă oferă o scădere estimată a prețului în care puteți defini limita suplimentară. Există, de asemenea, o mulțime de pool-uri pentru a vă alătura sau puteți începe propriul pool de lichidități.

Grupurile de echilibrare conțin două sau mai multe jetoane cu greutate arbitrară din valoarea totală a pool-ului. Pool-urile furnizează lichidități protocolului Sold și, în schimb, percep comisionarii comercianților. Balancer a introdus propriile jetoane de guvernanță, numite BAL, distribuite furnizorilor de lichidități prin extragerea lichidității.

Procesul de lichiditate în rețeaua BancorProcesul de lichiditate în rețeaua Bancor. Sursa: site-ul Bancor

Curba.fi

Curve este un schimb de criptomonede descentralizat bazat pe fondul de lichidități care rulează pe Ethereum. Este conceput să servească două scopuri principale: să ofere furnizorilor de lichidități venituri suplimentare și tranzacționare de stablecoin foarte eficientă. Curba acceptă DAI, USDC, BUSD, USDT, TUSD, SUSD, precum și BTC tokenizat și vă permite să tranzacționați aceste perechi extrem de rapid și eficient.

Platforma utilizează un algoritm special conceput pentru stablecoins. Prezintă taxe reduse și alunecare minimă a prețului (puteți seta chiar și alunecarea maximă). yToken este un jeton agregator de randament special care vă permite să îl găsiți pe cel cu cele mai bune rate ale dobânzii dintre toate grupurile. Dezavantajul acestei metode este că sunt utilizate mai multe protocoale simultan, ceea ce înseamnă că riscul de vulnerabilitate este mai mare.

Când utilizatorul furnizează lichidități pool-ului prin depunerea jetoanelor în acesta, acesta este automat convertit în mai multe tipuri de jetoane, pe baza nevoilor de echilibru ale pool-ului. De exemplu, puteți depune 1000 DAI și puteți obține 500 USDT, 324 USDC, 150 TUSD și 26 DAI. Acești indicatori se schimbă tot timpul pe măsură ce oamenii tranzacționează sau depun / retrag fonduri.

Rețeaua Kyber

Rețeaua Kyber este un protocol bazat pe Ethereum care permite schimbul și conversia instantanee de jetoane și criptomonede utilizând un nivel ridicat de lichiditate. Kyber este similar cu proiectul 0x, dar efectuează toate acțiunile pe blockchain. Rețeaua Kyber oferă un schimb descentralizat pe blockchain fără cărți de comenzi. Vă permite să faceți schimb instantaneu de active digitale la un cost minim.

Lichiditatea Kyber Network este asigurată printr-un fond de rezerve dinamic. Bazinul este format din toți subiecții de rezervă ai sistemului. A avea mai multe entități într-un pool previne monopolizarea și menține ratele de schimb competitive.

Atunci când un utilizator trimite o cerere de finalizare a unei tranzacții, contractul inteligent Kyber efectuează tranzacția printr-o entitate de rezervă, alegând cea mai bună rată pentru utilizator. Atracția entităților de rezervă evită centralizarea și deschide ușa listării jetoanelor cu volum redus. Rezervele externe pot fi utilizate pentru a face față jetoanelor care nu sunt listate de Kyber.

Uniswap vs. Balancer vs. Curve vs. Kyber Network

Uniswap Echilibrist Curba Rețeaua Kyber
Data lansării Mai 2020 Martie 2020 Ianuarie 2020 Februarie 2018
Monede disponibile Aproximativ 500 103 7 72
Taxă de tranzacționare 0,3% 0,0001% până la 10% (în medie 0,1% până la 0,15%) 0,04% 0,2%
Activele maxime ale grupului 2 8 personalizat personalizat
Jeton nativ UNI BAL CRV KNC
Prevenirea impermanentă a pierderilor Nici unul Bun Excelent Excelent
Experiență comerciant Mediu Mediu Mediu Uşor

Defi DEX comparate: Uniswap vs. Curve vs. Balancer

Pro & Contra de la Market Makers automatizate

Nu putem spune cu siguranță dacă AMM-urile sunt rele sau bune. Cu toate acestea, există o listă de argumente pro și contra pentru a puncta i-urile și a traversa t-urile.

Pro Contra
Fără KYC și trebuie să vă înregistrați un cont special Riscuri ridicate de hacks și vulnerabilități
Modul de a lansa un nou token pe piață Pierderi de bani în caz de pierdere impermanentă
Fără intermediari AMM stimulează prețul gazului

Viitorul AMM-urilor

Economia descentralizată se dezvoltă treptat. Producătorii automatizați de piață sunt perfecționați încet în ultimii ani. Deoarece DeFi are o astfel de popularitate acum, creează un nou val de interes pentru AMM-uri. În ansamblu, tehnologia, care permite oamenilor să tranzacționeze și să obțină recompense într-un spațiu descentralizat și anonim, sună atractiv.

Proiectele AMM lovesc intermediarul care a conectat istoric utilizatori și piețe. Tehnologia înlocuiește păstrătorii de date cu linii de cod. Dacă dezvoltatorii înțeleg necesitatea analizei proiectului și a contractelor sale inteligente, utilizarea AMM-urilor va fi lină și profitabilă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me