Platforme de tranzacționare criptomonede centralizate (CEX) sau descentralizate (DEX) și diferența dintre acestea

În ultimii ani, termenul de criptomonedă este bine cunoscut de toată lumea. Criptomonedele sunt de interes datorită securității și fiabilității lor, în plus, nu pot fi falsificate. Odată cu popularitatea monedelor, a crescut și cererea de schimburi unde pot fi tranzacționate. Astăzi, schimburile criptografice joacă un rol crucial în dezvoltarea industriei blockchain.

De obicei, schimburile de criptomonede acceptă tranzacționarea în mai mult de 20 de valute diferite. În consecință, oamenii au posibilitatea de a-și folosi activele criptomonede cât mai profitabil posibil și de a le schimba între ele. În zilele noastre, avem atât schimburi de criptomonede centralizate, cât și descentralizate. Care este diferența? Sunt mai populare schimburile descentralizate? Să aflăm în comparația lui Changelly.

Care este diferența

schimburi centralizate vs descentralizate

Platformele criptomonede au două tipuri – centralizate și descentralizate. Un schimb centralizat funcționează ca băncile și bursele tradiționale:

 • are un proprietar;
 • este responsabil pentru securitate;
 • respectă regulile și legile.

În ciuda existenței multor schimburi centralizate, se poate auzi din ce în ce mai mult despre conceptul de schimburi descentralizate. Ai putea spune chiar că a izbucnit un adevărat război împotriva schimburilor centralizate.

Un schimb descentralizat este o platformă care permite utilizatorilor să-și controleze pe deplin propriile fonduri. În plus, nu există intermediari pentru un astfel de schimb. Au apărut schimburi descentralizate de la egal la egal pentru a rezolva problemele asociate platformelor centralizate. Peer to peer înseamnă că utilizatorii pot tranzacționa între ei direct, transferând criptomonede între portofelele lor.

Este posibil să fi auzit despre conceptul de dovadă a cheii, care a fost propus de celebrul entuziast cripto Trace Mayer. El consideră că toți cei care dețin bitcoini la bursele centralizate ar trebui să-i transfere în propriile portofele.

După cum știți cu toții, monedele stocate într-un serviciu terță parte nu vă aparțin. De exemplu, stocarea bitcoin-urilor pe bursă și fără a avea o cheie privată pentru a le accesa sau a le recupera în caz de furt, vă expuneți unui risc imens de a rămâne fără nimic.

Trebuie să fii pregătit pentru riscurile asociate schimburilor centralizate:

 • pot fi ușor piratate și, ca urmare, fondurile se vor pierde;
 • proprietarii de schimb valutar pot dispărea brusc cu banii clienților.

Riscurile reale ale schimburilor centralizate sunt evidente. Schimburile criptografice descentralizate sunt considerate de unii comercianți ca fiind soluția reală a acestei probleme. Permit utilizatorilor să dețină activele lor. Iată principalele caracteristici ale schimburilor descentralizate:

 • confidențialitate îmbunătățită din cauza lipsei cerințelor de înregistrare sau de identificare personală;
 • nu este nevoie să depuneți și să retrageți fonduri către un serviciu terț. Toate tranzacțiile sunt efectuate direct și procesate prin contracte inteligente sigure;
 • lipsa unui singur punct de eșec (vulnerabilitate), control sau reglementare.

În urmă cu câțiva ani, schimburile de criptomonede descentralizate s-au confruntat adesea cu diverse probleme, iar oamenii au pierdut bani din cauza unor erori minore. Acum este o platformă intuitivă pentru schimbul direct de criptomonede.

În plus, pentru a preveni frauda, ​​schimburile descentralizate oferă servicii de escrow, adică capacitatea de a rezerva și de a primi garanții de a primi fonduri în anumite condiții.

Cum funcționează un schimb descentralizat?

Un schimb descentralizat funcționează după cum urmează:

 • deținătorul de jetoane plasează o comandă pentru schimbul activelor sale cu un alt activ disponibil la bursă;
 • dacă este plasată o comandă de vânzare, atunci alți utilizatori își pot plasa comenzile de cumpărare;
 • când expiră timpul stabilit de vânzător, toate comenzile de cumpărare sunt revizuite și executate de ambele părți.

Dacă priviți etapele din punctul de vedere al utilizatorului care plasează comanda:

 • Folosiți adresa portofelului pentru a introduce schimbul descentralizat pe blockchain;
 • Puteți solicita o achiziție sau o vânzare;
 • Contractele inteligente sunt executate și activele sunt transferate.

Cum se alege un schimb de criptomonede

În plus față de cele de mai sus, trebuie luate în considerare și următoarele.

Taxe mici

Comisiile de tranzacționare sunt la care acordă atenție majoritatea comercianților de cripto. În cazul platformelor tradiționale, clienții plătesc un comision fix pentru fiecare tranzacție. Schimburile criptografice sunt diferite în acest caz.

Schimburile criptografice centralizate percep de obicei un procent pentru fiecare tranzacție. Comisioanele pentru bursele descentralizate seamănă cu taxele de tranzacție tradiționale, doar dvs. plătiți pentru a vă confirma tranzacția pe blockchain. De obicei, un astfel de comision nu depășește un dolar echivalent.

Anonimatul comerciantului

Schimburile descentralizate nu au de obicei un organism central de conducere. Prin urmare, nu au cerințe în ceea ce privește verificările suplimentare de identitate. Puteți pur și simplu să vă înregistrați și să începeți tranzacționarea. În plus, anonimatul oferă utilizatorilor acces la instrumente care altfel nu sunt disponibile.

Puteți da un exemplu de BitMEX – un crypto-exchange care vă permite să tranzacționați folosind efectul de levier, dar nu permite comercianților din Statele Unite să își folosească serviciile. Pe de altă parte, schimbul descentralizat dYdX permite tuturor să folosească toate serviciile.

Lichiditatea activelor cripto

Unul dintre avantajele inerente schimburilor centralizate este lichiditatea, adică prezența unei cereri și oferte bune pentru diverse criptomonede. Fără lichiditate, este dificil să se obțină prețuri adecvate.

Lichiditatea criptomonedelor poate fi asigurată prin conectarea activelor criptografice la activele tradiționale ca și cum ar fi combinarea piețelor criptomonede și fiat. Lichiditatea mai mare duce la tranzacții mai rapide, prețuri stabile și, în consecință, la un număr mai mare de jucători pe piață. Acest lucru contribuie la adoptarea pe scară largă a tehnologiei blockchain și a instrumentelor de criptare și la maturitatea industriei.

Sunt populare acum schimburile de Bitcoin descentralizate?

În general, nu. Judecând după bursele centralizate – Binance, Coinbase, Bittrex – acestea reprezintă 99 la sută din volumul total al tranzacțiilor cu criptomonede. Cu toate acestea, astăzi un număr mare de start-up-uri sunt interesate să creeze schimburi descentralizate, deoarece acestea pot deveni populare și profitabile. În momentul în care a intrat pe piață cel mai mare număr de investitori cripto, erau disponibile doar burse centralizate.

Dacă comparăm caracteristicile schimburilor centralizate și descentralizate, atunci schimburile descentralizate sunt o prioritate în multe privințe. Mai mult, întrucât oamenii sunt din ce în ce mai înclinați spre schimburi de acest tip, ar merita să fie considerată o nouă direcție în afaceri.

Linia de fund

Pe măsură ce lumea criptografică se îmbunătățește și se transformă într-un ecosistem complet funcțional, schimburile criptografice vor continua să joace un rol central. În prezent, monedele și jetoanele sunt utilizate în principal în speculațiile investiționale, ceea ce înseamnă că platformele unde pot fi tranzacționate determină dezvoltarea industriei. Multe startup-uri își dezvoltă acum propriile opțiuni pentru schimburi.

Alegerea între schimburi centralizate și descentralizate depinde în totalitate de dvs. și de obiectivele dvs. Dacă alegeți un schimb descentralizat, aveți întotdeauna nevoie de un nivel mai ridicat de responsabilitate pentru a vă proteja activele. În cazul centralizat, ar trebui să fiți pregătit pentru hacking și pierderea de fonduri. Deși site-urile mari vor compensa în mod evident eventualele daune.

Descentralizarea ne oferă o lume nouă în care nu este nevoie să aveți încredere în intermediari, dar trebuie totuși să aveți încredere în dvs. și în responsabilitatea dvs..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map