Ethereum este a doua cea mai faimoasă criptomonedă din lume. De asemenea, ocupă locul doi în ceea ce privește capitalizarea pieței. Interesul în jurul ETH, precum și prețul său, continuă să crească, făcând din Ethereum unul dintre cei mai influenți jucători de pe piața criptografică. Vom observa în detaliu Ethereum, vom explica ce este de fapt Ethereum, cine l-a creat și ce impact are asupra comunității.

Ce este Ethereum?

Ethereum este o platformă descentralizată care permite oricui să construiască și să implementeze aplicații descentralizate (dApps). Platforma este, de asemenea, open-source, ceea ce înseamnă că oricine îi poate examina codul, actualizările și alte detalii în depozitul GitHub. Ethereum este un lanț public, astfel încât oricine dorește să devină miner ETH se poate alătura liber rețelei. Toate tranzacțiile efectuate pe blockchain pot fi găsite cu ușurință în exploratorul de blocuri Ethereum.

Inițial, blockchain-ul Ethereum folosește algoritmul de consens al dovezii de lucru, care necesită activități miniere. La fel ca rețeaua Bitcoin, Ethereum are mineri care susțin un mediu sănătos în cadrul rețelei, procesează tranzacțiile și descoperă noi blocuri. În schimb, minerii primesc o recompensă în criptomoneda ETH.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2018, creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a introdus conceptul Ethereum 2.0. Această platformă descentralizată actualizată ar arăta o tranzacție mai bună, va fi mai scalabilă și mai eficientă în utilizare. Buterin a dorit ca Ethereum să migreze de la algoritmul PoW la PoS (Proof-of-Stake) pentru ca toate caracteristicile menționate anterior să fie difuzate. Ethereum 2.0 are o foaie de parcurs detaliată, deoarece migrarea unei rețele atât de mari precum Ethereum către noul algoritm va necesita mult timp și efort.

Aflați mai multe despre Ethereum 2.0 aici.

Începând cu decembrie 2020, sunt îndeplinite toate condițiile pentru a aduce Ethereum 2.0 / Faza 0. Buterin a anunțat că lansarea a avut succes. Schimburi de top precum Binance și Coinbase vor adăuga în curând jetoane ETH2 pe platformele lor.

Să revenim la Ethereum V1. Ceea ce face Ethereum atât de special?

Ethereum este unic, deoarece este una dintre primele platforme care permit construirea și implementarea aplicațiilor descentralizate. Aceste aplicații nu presupun niciun intermediar și reunesc direct oamenii.

Conform cărții albe Ethereum, există trei tipuri de dApp-uri:

 • Aplicații care gestionează banii. Un utilizator schimbă Ethereum ca metodă de soluționare a unui contract cu un alt utilizator, utilizând noduri distribuite de rețele de calculatoare pentru a simplifica distribuirea datelor.
 • Aplicații care rulează cu bani implicați. Conține fonduri cu informații în afara blockchain-ului.
 • Alte aplicații, inclusiv sisteme guvernamentale precum votul.

Puteți crea jetoanele pe baza platformei Ethereum. Aceste jetoane se numesc ERC-20. ERC (Ethereum Request for Comments) este Protocolul oficial pentru a face propuneri de îmbunătățire a rețelei Ethereum. Douăzeci (20) este numărul unic de identificare al propunerii. Specificațiile tehnice pentru jetoanele emise pe blockchain-ul Ethereum au fost publicate în 2015. Jetoanele care îndeplinesc aceste specificații sunt cunoscute sub denumirea de jetoane ERC-20. Sunt contracte inteligente pe blockchain-ul Ethereum. Cazurile reale de utilizare ale aplicațiilor dere Ethereum vor fi descrise mai jos.

Ce este Eter?

Ether (ETH) este o criptomonedă nativă a blockchain-ului Ethereum. Fiind o parte esențială a întregii rețele, eterul joacă mai multe roluri critice.

 1. ETH este utilizat ca entitate de plată
 2. Eterul alimentează întreaga rețea. Minerii Ethereum sunt plătiți în ETH, astfel încât tranzacția să poată fi procesată, blocurile sunt adăugate blockchain-ului și rețeaua să funcționeze impecabil;

Apropo, ETH și peste 170 de cripto-active pot fi transferate în portofel în câteva minute. Changelly oferă acces rapid la lumea criptografiei, astfel încât chiar și bunica ta să poată achiziționa criptomonede cu un card de credit, transfer bancar sau Apple Pay.

Cine a creat Ethereum

Vitalik Buterin Ethereum

Oricine este implicat în industria criptografică știe probabil două nume importante: Satoshi Nakamoto (creatorul Bitcoin) și Vitalik Buterin (cofondatorul platformei Ethereum). În 2013, un tânăr programator și cofondator al revistei Bitcoin Vitalik Buterin a introdus o carte albă în care a descris o platformă descentralizată care ar permite construirea de aplicații bazate pe blockchain.

Fiind implicat în comunitatea criptografică, Buterin a trimis cartea albă a lui Ethereum prietenilor săi pentru a obține o recenzie. În schimb, aproximativ 30 de persoane l-au contactat pentru a discuta despre conceptul și potențialul tehnologiei. La sfârșitul anului 2013, erau mai mulți investitori notabili implicați în proiectul Ethereum, care mai târziu va fi numit „primii cinci”. Aceștia au fost Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Amir Chetrit și Vitalik Buterin. Alți trei cofondatori importanți s-au alăturat echipei Ethereum la începutul anului 2014. Și a început povestea celei mai influente platforme descentralizate.

Este Ethereum ca Bitcoin?

Practic, bitcoinul este „tatăl” pentru restul criptomonedelor. Unele proiecte utilizează doar codul sursă Bitcoin pentru a-și crea propria criptomonedă bazată pe blockchain; unii pot actualiza codul și pot crea un alt blockchain și criptomonedă (cum ar fi Bitcoin Cash, Litecoin etc.) Dar toți entuziaștii cripto sunt inspirați de tehnologia Bitcoin. Vitalik Buterin a demonstrat faptul că blockchain-ul și criptomoneda pot fi îmbunătățite și pot fi mai mult decât Bitcoin.

În general vorbind, ETH este ca BTC – ambele sunt criptomonede bazate pe tehnologia blockchain. Totuși, asemănările se opresc aici. Bitcoin este o monedă digitală cu un număr limitat. Există 21.000.000 BTC în sistemul Bitcoin, în timp ce monedele Ethereum pot fi emise la nesfârșit – aprovizionarea maximă ETH este nelimitată.

Ethereum oferă mai multe moduri de utilizare a tehnologiei. Datorită contractelor inteligente, Ethereum este o platformă gigantică care oferă dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru construirea de aplicații descentralizate.

Cum funcționează Ethereum?

Înainte de a citi despre modul în care funcționează Ethereum, este foarte recomandat să studiați articolul nostru Ce este blockchain?

Echipa Ethereum a creat un mediu virtual numit Ethereum Virtual Machine (EVM), care permite contractelor inteligente să interacționeze între ele. În cadrul rețelei Ethereum, nodurile pornesc blockchain-ul Ethereum și astfel formează EVM. Acest sistem este mai bine să fie considerat un computer virtual pe blockchain, care transformă ideile tale în cod și le reproduce în rețeaua globală a Ethereum.

Standardul ERC-20 este setat pentru toate jetoanele. Conține un set de reguli pentru crearea de monede bazate pe

Ethereum. Respectarea lor este necesară pentru interacțiunea regulată a jetoanelor cu sistemul. Accesul la resursele blockchain nu este gratuit.

Se plătește un comision pentru fiecare operațiune. Se măsoară în unități de gaz. Pentru toate operațiile de calcul are propria rată fixă ​​în funcție de complexitate. Dar trebuie să plătiți pentru gaz în Ethereum, iar utilizatorul stabilește costul fiecărei unități de combustibil. Cu cât prețul de execuție al unui contract inteligent este mai mare, cu atât prioritatea și viteza de procesare sunt mai mari.

Ecosistemul Ethereum este format din mai multe componente esențiale:

 • Conturi

Există două tipuri în rețeaua Ethereum: 1) cont deținut extern (conturi de utilizatori sau acele conturi care necesită chei private; 2) cont de contract sau un contract inteligent. Un astfel de cont este controlat de cod.

 • Dovada muncii (PoW)

La fel ca Bitcoin, Ethereum folosește algoritmul de consens PoW. Cu toate acestea, Ethereum necesită mai puțină putere de calcul. PoW le permite minerilor să ajungă la consens și să adauge noi blocuri lanțului.

 • Minerit

Actualul Ethereum 1 necesită minerit și mineri. Acesta din urmă joacă un rol crucial în sănătatea blockchain-ului. De fapt, minerii validează tranzacțiile și adaugă blocuri noi în blockchain. Minerii sunt recompensați cu ETH. Vă rugăm să rețineți că, odată ce Ethereum migrează complet către PoS, nu vor exista mineri în sistem. Rețeaua va fi întreținută de validatori sau stakers. Minerii Ethereum folosesc de obicei CPU sau GPU pentru a extrage ETH.

 • Blocuri

Minerii Ethereum concurează între ei pentru a găsi hash-ul potrivit pentru următorul bloc. Odată ce a fost găsit, următorul bloc este adăugat la lanț în timp ce un miner primește o recompensă. Fiecare bloc constă din mai multe componente, inclusiv antet, nonce, hash-ul blocului anterior, informații despre tranzacțiile cuprinse etc..

 • Gaz și taxe

Utilizatorii se plâng de obicei de taxe mari în cadrul sistemului Ethereum. Fiecare calcul efectuat pe Ethereum este de fapt o tranzacție care impune utilizatorilor să plătească o taxă. Taxele de tranzacție Ethereum sunt exprimate în gaze. La inițierea unei tranzacții, un utilizator stabilește limita de gaz și prețul gazului – suma gwei (o unitate pe care un expeditor dorește să o plătească pentru executarea tranzacției). Cu cât este mai mare prețul gazului, cu atât mai rapid minerii vor procesa tranzacția.

 • Dovada mizei (PoS)

Etapa 2.0 a fazei 0. Serenity introduce Ethereum Beacon Chain, care va ajuta rețeaua să migreze de la PoW la PoS. Ideea a fost implementată la începutul lunii decembrie, permițând miza. Anul următor este promis că va fi interesant pentru comunitatea Ethereum.

Blockchain-ul Ethereum este imposibil de piratat. Cu toate acestea, a existat o situație care a dus la un conflict în cadrul comunității și mai târziu la o forță dură.

Scandalul din jurul Ethereum s-a produs la mijlocul lunii iunie 2016. Actori răi anonimi ar putea retrage peste 60 de milioane de dolari din Organizația Autonomă Descentralizată (DAO). Pentru a remedia situația, au fost propuse trei opțiuni:

 1. Implementați o furcă moale și reveniți la sistem
 2. Faceți hard fork și resetați contractele inteligente, pe care atacatorul le-a implementat
 3. Pentru a nu interveni în proces

Pe 20 iulie, dezvoltatorii, împreună cu comunitatea, au ales a doua opțiune și s-a produs marea divizare Ethereum. Furca dură a ajutat la returnarea fondurilor furate victimelor, în timp ce două lanțuri separate au prins viață – Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC)

Unii dezvoltatori Ethereum s-au concentrat pe noul lanț (Ethereum), inclusiv Vitalik Buterin, Charles Hoskinson și Gavin Wood. Unii au fost împotriva unor schimbări atât de radicale, deoarece au urmat regula conform căreia „codul este legea”. Acești dezvoltatori și membri ai comunității au rămas pe vechiul (și lanțul original) numit Ethereum Classic (ETC).

Astăzi, ETC și ETH nu diferă atât de mult. Ambele blockchains continuă să avanseze prin introducerea de noi funcții și actualizări.

Pentru ce poate fi folosit Ethereum?

Ethereum a fost una dintre primele platforme care a oferit contracte inteligente. Înapoi la glorios pentru ofertele inițiale de monede (ICO) anul 2017, rețeaua Ethereum a devenit extrem de populară, deoarece majoritatea proiectelor „de top” au introdus platforme bazate pe Ethereum și au emis jetoane ERC-20.

Ce le permite utilizatorilor să facă blockchain-ul Ethereum?

 • Construiți contracte inteligente complexe pentru gestionarea lanțului de aprovizionare;
 • Rulați diverse aplicații, de la utilități la jocuri;
 • Transformați în jetoane orice active, inclusiv diverse criptomonede, fiat și chiar metale prețioase;
 • Creați servicii de identificare a utilizatorilor, autentificare a documentelor etc..
 • Organizați un schimb descentralizat de active.

Jocurile și jocurile de noroc dApp-urile au sporit gradul de conștientizare al industriei criptografice, aducând în același timp un aspect nou și în sectorul divertismentului. O binecunoscută aplicație de joc construită pe blockchain-ul Ethereum, CryptoKitties, a reușit să încetinească întreaga rețea datorită popularității sale mari și a dorinței utilizatorilor de a avea un „animal de companie nemuritor”.

cryptokitties

Anul acesta, sectorul financiar descentralizat a influențat cu siguranță atât recunoașterea Ethereum în afara industriei cripto, cât și prețul ETH. Cele mai multe schimburi descentralizate (DEX-uri) sunt construite pe blockchain-ul Ethereum, principalele stablecoins și jetoanele DeFi sunt susținute de Ethereum. DApp-urile care sunt construite cu ajutorul Ethereum preiau mai mult de 50% din toate aplicațiile bazate pe blockchain.

Pro și dezavantaje ale Ethereum

Nimeni nu este perfect și, la fel ca și restul lucrurilor din lume, Ethereum are urcușurile și coborâșurile sale. Pentru a inspecta rețeaua din diferite perspective, am adunat urcușurile și coborâșurile Ethereum.

Pro de Ethereum

Ethereum este prima platformă care oferă dezvoltatorilor un mediu prietenos și un ecosistem pentru implementarea descentralizată a aplicațiilor. Există truse de instrumente, videoclipuri tutoriale și articole care oferă instrucțiuni cuprinzătoare despre cum să construiți dApp-uri pe blockchain-ul Ethereum. În plus, ethereum.org acceptă peste 30 de limbi, făcând accesul la platformă disponibil pentru multe țări și naționalități.

Descentralizarea Ethereum oferă utilizatorilor libertatea atât de mult așteptată și șansa de a răspândi puterea între toți participanții la rețea. Nu există nicio autoritate centrală care să poată edita sau influența rețeaua în vreun fel. Teoretic este imposibil să hack Ethereum (sau orice alt blockchain). Prin urmare, rețeaua Ethereum este un loc sigur și sigur pentru a face din ideile dvs. criptografice o realitate.

Contra de Ethereum

Ethereum 1 se confruntă cu aceleași provocări ca și restul blockchain-urilor bazate pe PoW care necesită multe resurse pentru minerit (atât cheltuieli cu energie electrică, cât și echipamente). Fiind utilizat algoritmul PoW, Ethereum îi face pe utilizatori să plătească taxe pe gaz care, în timpul supraîncărcării rețelei, pot fi foarte mari.

În plus, rețeaua actuală Ethereum este capabilă să proceseze aproximativ 15 tranzacții pe secundă (TPS), ceea ce cu siguranță nu este atât de mult. Cu toate acestea, odată ce toate lucrările de pregătire sunt terminate și Ethereum va fi complet comutat la Ethereum 2.0, toate dezavantajele actuale ale rețelei vor fi eliminate.

Cum să obțineți eter

În primul rând, există două modalități de a obține ETH: îl puteți extrage sau îl puteți cumpăra de la o criptomonedă.

Dacă decideți să extrageți eterul, atunci trebuie să fiți pregătiți în consecință. Minerul ETH ar trebui să obțină echipamente miniere adecvate, să aibă un portofel digital sigur pentru a stoca eterul, să se alăture unui fond minier de încredere (în cazul în care el / ea nu dorește să exploateze criptomoneda solo).

Algoritmul hash folosit de Ethereum se numește Ethash. Hash metadatele ultimului bloc din sistem utilizând un cod unic numit nonce (un număr binar aleatoriu care stabilește valoarea excepțională a funcției hash). Pentru fiecare bloc nou din blockchain, rețeaua stabilește o valoare hash țintă și toți minerii din sistem încearcă să ghicească valoarea nonce care va duce la o astfel de valoare.

fotografie ethereum

Principiile criptografice care stau la baza fac aproape imposibilă o selecție aleatorie a noncei. Aceasta înseamnă că singura modalitate de a găsi nonce-ul corect este de a parcurge întreaga gamă de soluții posibile până când se găsește cea corectă. În acest caz, soluția poate servi drept „dovadă a muncii” că computerul a detectat valoarea corectă a nonce și a finalizat lucrarea. Cu alte cuvinte, ei folosesc puterea de calcul pentru a rula algoritmul de hash.

Este profitabil să obțin ETH-ul meu? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să țineți cont de mulți factori:

 • Costul energiei
 • Costul hardware-ului
 • Taxe pentru piscină
 • Rata de schimb ETH / USD
 • Rata hash

Puteți verifica întotdeauna profitul folosind calculatorul de minerit.

Pentru a obține toate nuanțele mineritului ETH, am colectat articole care vă ajută să începeți exploatarea Ethereum.

Cel mai bun software Ethereum Mining

Cel mai bun hardware pentru minerit Ethereum

Cele mai bune portofele Ethereum

Cele mai bune bazine miniere Ethereum

Întrucât Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă, poate fi achiziționată pe aproape orice schimb de cripte și prin mai multe metode de plată. Vom furniza o listă cu cele mai bune locuri pentru tranzacționare și cumpărare de ETH în paragraful următor.

Unde să cumpărați și să vindeți eter

Dacă doriți să cumpărați rapid ETH folosind Visa / Mastercard, transfer bancar sau Apple Pay, atunci Changelly va fi ultima oprire. Cumpărați ETH instantaneu sau schimbați-l cu peste 170 de altcoini în câteva minute. Există o gamă largă de monede fiat disponibile – alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai mult. Changelly este partener cu cei mai buni furnizori de criptare fiat-to-crypto care ne ajută să vă oferim cele mai competitive tarife de pe piață.

Pentru a alege cel mai bun loc pentru tranzacționarea criptomonedelor, ar trebui să ne amintim de regula de aur a industriei – ori de câte ori o faceți, nu uitați să faceți propriile cercetări (DYOR). Este vital să veniți cu caracteristici esențiale pentru dvs. personal. Cu toate acestea, există câteva puncte care ar trebui luate în considerare, indiferent de locul de tranzacționare a criptomonedelor pe care îl alegeți.

 • Pentru a elimina problemele legate de depuneri și retrageri, nu uitați să verificați dacă schimbul este disponibil în țara dvs. de reședință. Acest lucru poate fi descoperit în secțiunea Politicii de confidențialitate pe care trebuie să o aibă fiecare schimb decent;
 • Ar trebui examinate îndeaproape toate aspectele comisioanelor percepute la un anumit schimb;
 • Verificați numărul de piețe disponibile pe o bursă. De asemenea, este important să știm dacă schimbul permite sau nu depozite fiduciare;
 • Securitatea platformei de tranzacționare este de fapt securitatea fondurilor dvs. Nu uitați să verificați ce măsuri de precauție ia un schimb pentru a vă menține în siguranță depozitele. De asemenea, este foarte recomandat să setați o autentificare cu 2 factori. În cazul în care cineva ar decide să vă pună mâinile în borcan, veți primi imediat o alertă;
 • Aflați mai multe despre un schimb: istoria, reputația, recenziile sale (în special cele rele). Cu toate acestea, amintiți-vă că utilizatorilor nu le place să lase recenzii pozitive, dar se concentrează adesea pe cele negative. Citiți-le critic.
 • Chiar dacă sunteți un comerciant cu experiență, veți contacta asistența bursei mai devreme sau mai târziu. În acest caz, este crucial să știm dacă asistența este receptivă și utilă;

Dacă preferați să tranzacționați ETH cu ușurință în timp ce exprimați nativitatea și securitatea unei platforme de tranzacționare, iată o listă a primelor cinci platforme de tranzacționare robuste care v-ar putea ajuta să faceți acest lucru..

Platformă Numărul de instrumente de tranzacționare Lansat
Binance 1013 2017
Changelly PRO 83 2020
Coinbase 129 2014
HitBTC 870 2013
Bitfinex 301 2012

Viitorul lui Ethereum

Viitorul celei de-a doua criptomonede pare a fi luminos și promițător. Îmbunătățirile viitoare vor actualiza nu numai Ethereum, ci și întreaga industrie blockchain: sectorul finanțelor descentralizate (DeFi), industria jocurilor, sectorul dezvoltării blockchain și multe altele. Inutil să spun că toate aceste actualizări necesită timp și resurse umane, dar se pare că Ethereum se descurcă excelent. Și, la fel ca în cazul contractelor inteligente, Ethereum va revoluționa din nou industria criptografică.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me