Bitcoin, fără îndoială, este cel mai dominant activ criptografic. Acest lucru este facilitat de istoria sa de lungă durată și de atenția mass-media care o înconjoară. În prezent, indicele de dominanță Bitcoin fluctuează la aproximativ 70%. Un procent atât de ridicat nu a fost observat din aprilie 2017, cu puțin timp înainte de începerea pieței bull precedente.

Valorile pieței sunt rareori utile individual, de obicei numai în plus față de analiza diagramelor. În primul rând, însă, pentru a înțelege ce ne spune indicele de dominanță Bitcoin, trebuie să înțelegem mai bine ce este și dacă și de ce numărul în creștere poate să nu fie neapărat o veste bună. Ce este dominanța Bitcoin și cum s-a schimbat indexul de-a lungul istoriei Bitcoin? Să aflăm în acest articol Changelly!

Ce este Bitcoin Dominance?

Dominanța Bitcoin este un procent din capitalizarea totală a pieței criptomonedelor atribuită Bitcoin. Potrivit CoinMarketCap, BTC domină acum 66,45% din piață. Prețul BTC este de 8.259,63 USD. Capitalizarea totală a pieței este de 148,74 USD b.

diagrama dominantei

În timpul schimbărilor pe termen lung ale pieței, metrica de dominanță poate arăta dacă cererea de Bitcoin rămâne mai mare decât media pieței. Când valoarea de piață crește, dominanța BTC scade. De exemplu, din februarie până în iunie 2017, cota de piață Bitcoin a scăzut de la 85% la 37%.

Pe măsură ce Bitcoin crește rapid, restul pieței este capabil să pompeze fie în momentul corecțiilor locale BTC, fie când valoarea de referință este cel puțin încetinită la niveluri de rezistență semnificative..

Prețul măsoară popularitatea Bitcoin. Dominanța își măsoară popularitatea în comparație cu alte criptomonede. Teoretic, acest lucru poate însemna că investitorii aleg calitatea. Ei sunt speriați de riscul de piață și trec de la jetoane cu mai puțin capital la un activ mai sigur. Poate însemna, de asemenea, un interes tot mai mare pentru sector în ansamblu, împreună cu credința că Bitcoin este doar cea mai fiabilă investiție.

Acest lucru subliniază faptul că, din toate activele criptografice, Bitcoin este cel mai atractiv pentru investitori. Poate fi considerat mai puțin speculativ decât jetoanele mai mici în ceea ce privește capitalizarea, având în vedere lichiditatea relativă, istoricul și dimensiunea rețelei..

Diagrama dominanței BTC

Iată o diagramă Bitcoin Dominance. Ajută la analiza schimbărilor în indicele de dominanță Bitcoin.

grafic BTC.D

După cum am menționat deja, dominația BTC a fost solidă până în 2017. Primul minim istoric de 38,99% a fost înregistrat în iulie 2017. La acel moment, indicele de dominanță Ethereum era aproape de BTC, – 31,5%. Indicele Bitcoin a scăzut și mai jos în ianuarie 2018. În ziua a 8-a din 2018, dominația sa a fost de doar 33%.

De atunci, indicele de dominanță BTC a crescut la 70%. Acum este de 66,44%.

Cel mai înalt punct de dominare Bitcoin

De la lansarea sa pe 9 ianuarie 2009, Bitcoin a dominat întotdeauna piața criptomonedelor. Am văzut doar o scădere semnificativă a dominanței Bitcoin în 2017 – pentru prima dată, indicele de dominanță Bitcoin a scăzut de la 86% la 39%. Motivul era clar. În 2017, au apărut multe ICO-uri și altcoins. Capacitatea pieței Ethereum a crescut la 31%, iar XRP-urile la aproape 10%. La 8 decembrie 2017, Bitcoin a scăzut la un nou minim istoric de 32%.

2017 a fost marcat de Ethereum și Bitcoin care se luptă pentru dominare pe piața criptomonedelor. În prezent, capitalizarea totală a pieței tuturor criptomonedelor este de 223 miliarde USD, Bitcoin fiind responsabil pentru 148 și Ethereum pentru 19.

În septembrie 2019, indicele de dominanță Bitcoin a ajuns la 70,42%. Acesta este cel mai înalt punct pe care l-a atins în ultimul an și jumătate.

Cota de piață Bitcoin vs. Altcoins

Acum, dominația Bitcoin fluctuează la aproximativ 70%, ceea ce nu a fost observat din aprilie 2017, cu puțin înainte de începerea pieței bull precedente. Unii speculează că acest lucru înseamnă că va exista o altă piață a taurului care va ridica dominația bitcoinului peste 90% și va ucide piața altcoin.

După ce numărul criptomonedelor a crescut drastic în 2013 și 2014, dintre toate doar 600 au rămas în circulație până la sfârșitul anului 2014. De atunci, această cifră nu s-a schimbat semnificativ. Iată de ce: aproximativ șapte noi criptomonede apar în fiecare săptămână, dar aproximativ același număr dispare. Pentru a atinge saturația pieței, ratele de naștere și deces ale monedelor au fost stabilite la 1,16 și respectiv 1,06. Aceasta se numește legea funcționării criptomonedelor.

născut și moarte de altcoins

Alții văd acest lucru ca pe un semn că activele criptografice alternative sunt pe cale de recuperare, pe măsură ce investitorii încep să caute beneficii mai bune. Cu toate acestea, dominația Bitcoin pe piață sugerează că majoritatea investitorilor preferă să-l cumpere pe termen lung, „hodl”, mai degrabă decât în ​​scopuri speculative, inclusiv, dar limitat la achiziționarea ulterioară de altcoini relativ ieftini.

Evident, investitorii par să cumpere monede în momentul răgazului după ce au preluat parțial profituri pe poziții lungi pe Bitcoin. Această situație nu este pe deplin înțeleasă de jucătorii care s-au obișnuit cu faptul că piața crește nu numai co-direcțional, ci și înaintea altcoinelor cu 20-30%. Această tendință a fost observată din decembrie 2018, după ce s-a atins nivelul de jos.

Indicele de dominanță Bitcoin servește ca un indicator esențial pentru a decide dacă să investească sau nu în portofolii altcoin. Dacă se atinge indicele de dominație de 70% sau mai mult, atunci va fi un semnal important că este timpul să ieșiți din Bitcoin și să cumpărați altcoini. Deoarece este posibil să nu prezinte o creștere similară, nu poate fi un indicator al slăbiciunii lor fundamentale.

Iată un tabel care prezintă procentele de capitalizare totală a pieței pentru unele monede majore.

Activ Procent
Bitcoin 66,44%
Ethereum 8,57%
XRP 5,66%
Bitcoin Cash 1,88%
Litecoin 1,57%
Monero 0,45%
DASH 0,28%
IOTĂ 0,33%
NEO 0,23%
NEM 0,16%
Alții 14,43%

Este momentul potrivit pentru a investi în Bitcoin?

Fondurile tradiționale mari, în general, nu țin cont în mod deosebit de meritele relative ale unui jeton comparativ cu altul. Este mai probabil să evalueze dacă merită să investești în criptomonede în ansamblu sau în orice altă clasă speculativă de active, ca parte a diversificării portofoliului lor. Pentru mulți, dacă decid să investească în acest sector, Bitcoin este singura opțiune viabilă, deoarece este singura care:

  • are suficientă lichiditate pentru a absorbi fondurile mici și mijlocii;
  • are o piață plină de instrumente derivate;
  • poate conta pe un sprijin larg;
  • cu siguranță nu va fi considerat o garanție în majoritatea jurisdicțiilor.

Potrivit lui Julian Hosp, cofondator al Cake, Bitcoin Dominance se îndreaptă spre 80%.

Se pare că ne îndreptăm către un procent de 80% #bitcoin dominarea pieței din nou pe care o aveam înainte de ultima bulă. Asta înseamnă:

1. BTC crește mai mult

2. Altele coboară mai departe

3. O combinație de 1 și 2

Totul este despre adevărata valoare și se pare că valorile pieței $ btc mult. pic.twitter.com/6riZGAGRV8

– Dr. Julian Hosp (DFI – DeFi pe Bitcoin!) (@Julianhosp) 20 iulie 2019

Una peste alta, ar trebui să ne amintim că nicio altă monedă din lume în ultimele decenii nu a arătat așa ceva. Costul unui Bitcoin a crescut de la câțiva cenți la 1.000 USD în doar 5 ani. La cel mai înalt nivel, cursul de schimb bitcoin a fost explicat de o simplă problemă a cererii și ofertei.

Cantitatea de monedă a fost (și este și va fi întotdeauna) limitată, dar numărul de mineri și utilizatori a continuat (și continuă) să crească, ridicând astfel nivelul de complexitate al extracției sale. Conform previziunilor multor analiști, Bitcoin va prezenta un succes mai uniform ca instrument de investiții.

Linia de fund

În ochii publicului larg, Bitcoin rămâne cea mai recunoscută criptomonedă. Unele mass-media acceptă doar Bitcoin, deoarece consideră că este singura criptomonedă care merită atenția. Majoritatea companiilor sunt dispuse să investească doar în Bitcoin. Cel mai bun lucru despre Bitcoin este că este complet deschis oricui. Poate că aceste lucruri explică de ce Bitcoin este atât de dominant.