Az olyan digitális pénznemeket, mint a Bitcoin, a Monero vagy a Litecoin, gyakran hívják üzemanyagként, amely fenntartja a darknet piactereket.

Érthető módon! Már jóval azelőtt, hogy magára vonta volna a mainstream média figyelmét, mint titokzatos és csúcstechnológiájú, gazdag potenciállal rendelkező befektetési lehetőség, a Bitcoin népszerűsége nagyjából csak néhány kis niche csoportra korlátozódott.

Leginkább technikusok, kevés akadémikus, és az árnyékból operáló bűnözők akkor a darknet részét az eszközbe fektették.

Ezek voltak a Bitcoin alkalmazásának, mint életképes pénzügyi eszköznek a korai észlelői.

Míg a stréber közösség nyilvánvalóan nyáladzott Satoshi Nakamoto létrehozásának jövőbeli lehetőségeiről, az árnyas srácokat elbűvölte a Bitcoin azon képessége, hogy engedélyezzék a névtelen tranzakciókat, amelyeket a bűnüldöző szervek nem tudtak könnyen nyomon követni és megragadni..

A két ökoszisztéma kapcsolata ma minden eddiginél erősebb, mivel a dollármilliárdok értékű kriptovaluták évente gazdát cserélnek a darknet piacokon.

Ennek eredményeként szinte minden sötéthálós mellszobrot általában nyomozó ügynökségek követnek el, amelyek tetemes kriptográfiai rejtekhelyeket ragadnak meg.

Az alábbiakban bemutatjuk a legnagyobb sötéthálós mellszoborokat, amelyek aláhúzzák a kripto és az illegális darknet piacok közötti szentségtelen kapcsolatot.

1. Op Bayonet: Az AlphaBay leállítása és letartóztatása

Mire 2017 júliusában a függönyt felhúzták az AlphaBay-re, már több mint 369 000 listája, 400 000 felhasználója volt, és napi becsült tranzakciója 600 000-800 000 dollár volt..

Alexandre Cazes-t, a webhely állítólagos alapítóját Thaiföldön rabolták el, és kiadatásának kellett volna alávetnie az Egyesült Államokban, mielőtt öngyilkos lett volna, miközben még thaiföldi Kábítószer-ellenes Iroda központjában volt..

Per Visszavonási panasz benyújtották a keleti kaliforniai kerületi bírósághoz:

„Az AlphaBay csak digitális pénznemben engedte meg a tranzakciókat, mint például a Bitcoin, a Monero és az Ethereum, de az AlphaBay felhasználók számára a Bitcoin volt a preferált digitális pénznem.

A hatóságok 1605,05 Bitcoint, 8309,28 Ethereumot, 3692 ZCash-ot és néhány Monerót foglaltak le..

Összesen több mint 23 millió dollár értékű eszközt foglaltak le Cazes-től, egy 1991. október 19-én született kanadai állampolgártól.

Az AlphaBay bukása és alapítójának későbbi letartóztatása amatőr hibák sorozatának tulajdonítható, ideértve az online adatvédelmi és biztonsági hibákat, valamint a Cazes mutatós életmód.

2. Amerika első országos titkos művelete, amely a Darknet szállítókat célozza meg

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) bejelentett 2018. június 26-án 35 sötéthálózat-kereskedőt tartóztattak le egy országos művelet során, amelyben legalább öt szövetségi ügynökség vett részt.

A DoJ azt is elárulta, hogy a titkos művelet azzal tetőzött, hogy az ügynökségek hatalmas mennyiségű kábítószert, lőfegyvert és milliók értékű eszközt foglaltak le..

A lefoglalt értéktárgyak között voltak készpénz és aranyrudak 3 millió dollár értékben; ezer bitcoin és más kriptovaluta volt, amelyek értéke meghaladta a 22 millió dollárt a felszámolás idején; és nem ismert számú Bitcoin-bányászati ​​eszköz.

3. Op Onymous: A selyemút leállítása

Ha ismeri a sötét hálót, akkor valószínűleg hallott már a Selyemútról.

Ez volt az első modern piac a darkneten, és mindenféle illegális áruk és szolgáltatások menedéke volt, beleértve a kábítószereket és a fegyvereket is.

A Silk Road alapítóját, Ross Ulbricht 2013. október 2-án tartóztatták le, számítógépes hackeléssel, pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel vádolták.

A nyomozó ügynökségek megállapították, hogy Ulbricht összeesküvést követett el, hogy hat embert meggyilkoljanak, akik szerinte ártanak a Selyemútnak.

Ulbricht jelenleg életfogytiglani szabadságvesztést tölt le, feltétel nélküli feltételes szabadlábra helyezéssel.

Megdöbbentő volt a Selyemút-megtorlás során lefoglalt kriptók száma.

Az FBI kezdetben mintegy 26 000 Bitcoint birtokolt, de október végéig ez a szám egészen 144 000 Bitcoin.

Ez az 5 milliárd dollár értékű Bitcoin a mai értékelésben.

Viszont a megtorlás idején a Bitcoin ára marginális volt a mai árhoz képest – valahol a 100 dollár – 200 dollár körül mozog.

4. Amikor a holland rendőrség a Hansa Market üzemeltetőjének tettette magát

A Hansa Market üzemeltetőinek letartóztatása és az oldal későbbi leállítása jelentős volt, tekintve, hogy ez nem sokkal az AlphaBay kiütése után történt.

A forgalom vagy a bevétel szempontjából nem egészen akkora Hansa, mint az AlphaBay, hirtelen leállása után folyamatos új felhasználók beáramlását látta el.

Valójában a Hansát az AlphaBay mögött hagyott trón lehetséges utódjaként hozták létre a megfoghatatlan online kábítószer-kereskedelemben.

A holland rendőrségnek azonban más tervei voltak, miután a webhely szervereit egy litvániai tárhelyszolgáltatóhoz követték.

Miután a német bűnüldöző szervek 2017 júniusában megragadták a webhely két adminisztrátorát – mindkettő német állampolgár -, a holland rendőrök felléptek teljes irányítást feltételezve a Hansa háttérprogramja felett.

Nem azonnal bezárták a webhelyet, és csaknem egy hónapig folytatták a vevők és az eladók ellenőrzését, hogy további bizonyítékokat és hírszerzést gyűjtsenek..

Több mint 1200 bitcoin került lefoglalásra a Hansából, és a pénzügyi esések valószínűleg később megnövekedtek, mivel az EU-ban a nyomozó ügynökségek cselekvésre alkalmas adatokat adtak át az illegális áruk lehetséges szállítóiról és vevőiről.