Bár az Ethereum a második legnépszerűbb kriptovaluta, piaci kapitalizációja 21,47 milliárd dollár, és a legerősebb fejlesztői közösségi hálózattal rendelkezik, egy egyetemi kutatási cikk nemrégiben felfedezte, hogy az Ethereum hálózaton a legtöbb szerződés közvetlen vagy közeli közvetlen mása más szerződéseknek . A széles körben hozzáférhető kód megléte az Ethereum népszerűségének mozgatórugója lehet. Ez azonban az egész hálózatot veszélyezteti, különösen, ha vannak sérülékenységek és hibák az eredeti kódban.

Jelentős kód újrafelhasználás az Ethereumban

Szerint a lapnak:Az Ethereum szerződéses topológiájának elemzése,”, Amelyet az Northeastern University és a Marylandi Egyetem 2018. október 31-én tett közzé, miközben az Ethereum platform nagyon népszerű a fejlesztők körében, a hálózaton belül jelentős újrafelhasználás történik.

Az elemzők megállapították, hogy az 1,2 millió felhasználó által létrehozott szerződés 5877 szerződésből álló klaszterekké redukálható, amelyek kódja nagyon hasonló. A sokféleség és a változatosság hiánya azt mutatja, hogy egy szerződés hibája egy széleskörű hatást gyakorolhat az Ethereum felhasználói és fejlesztői közösségére. Ezeket a hibákat és a rendszer sérülékenységeit a múltban fedezték fel, amelyek sajnos támadásokhoz vezettek, és az Ethereum közösség több száz millió dolláros veszteségbe kerültek. A hálózat növekedésének ütemében az Ethereum különböző kódok hiánya egyre sürgetőbb kérdéssé válik.

E következtetések levonása érdekében mindkét egyetem elemzői összegyűjtötték a bájtkódot az Ethereum blokklánchoz közzétett összes szerződésből az első 5 millió blokk során, amely három évvel ezelőtt, 2015-ben történt az Ethereum első kiadása során. Emellett módosított adatokat gyűjtöttek az Ethereum Geth néven ismert virtuális gépéről, és naplózták a szerződések és a felhasználók közötti összes interakciót.

Az Ethereum növekedésével kapcsolatos sokszínűség hiánya

Az Ethereum jelenleg a legnépszerűbb blokklánc platform a fejlesztők számára. Az Ethereum piaci kapitalizációja és árfolyama, amely kezdete óta több mint 1000-szeresére nőtt. Körülbelül háromszor több intelligens szerződés van az Ethereum hálózaton, mint bármely más blockchain hálózat. Az Ethereum felhasználása, a rendszerben végrehajtott tranzakciók számával mérve, szintén ugrásszerűen megnőtt, a napi átlagos tranzakciók száma 40 000-ről 1 millió fölé emelkedett.

Bár az Ethereum árcsökkenést tapasztalt a 2018. januári csúcsról, 1477 dollárról, 2018 novemberében 208,09 dollárra, látott tovább CoinmarketCap, a lap megjegyezte, hogy a napi tranzakciók növekedése és száma viszonylag stabil maradt.

Ernst és Young ICO 2017 jelentése igazolták hasonló megállapításokat. Míg a NEM, a NEO, a Waves és a Stellar nagy figyelmet keltett 2017-ben, egyetlen más blockchain platform sem tudta felvenni a versenyt az Ethereummal. Az Ethereum fejlesztői közösség továbbra is a Githubon a legerősebb, és a legmagasabb közösségi média-aktivitással rendelkezik a Facebookon, a Twitteren és a Reddit-en keresztül.

A jelenlegi ütemben az Ethereum platform továbbra is több szerződést vonz. A kutatási cikk ugyanakkor hangsúlyozta aggodalmaikat a nagyon hasonló kódok ismételt használatával kapcsolatban. Megállapították, hogy a teljes szerződések számához képest az a kevés alkotó, hogy a kódot széleskörűen újrafelhasználják, befolyásolva a szerződéses ökoszisztéma általános megbízhatóságát. Továbbá, egy olyan blokklánc-rendszerben, mint az Ethereum, az intelligens szerződések nem változtathatók meg, mivel a blokklánc-állapottól elkülönülnek. Az alkotóknak teljesen új szerződéseket kell kötniük, és a meglévő vagy régi kódokat át kell helyezniük.

Elemzők aggódtak a múltbeli támadások miatt

Az egyetemi kutatási cikk megjegyezte, hogy az Ethereum a múltban sok támadást szenvedett kódja sebezhetősége miatt. Nagy példa a Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO) hackje. A „minden intelligens szerződéses hack anyjaként” ismert DAO kockázati tőkealap volt kriptovaluta vállalatok számára, amelyek központi irányító hatóság nélkül működtek. Mindent intelligens szerződésekkel teljesítettek, és minden szabályt és pénzügyi tranzakciót kódoltak a blokkláncon.

Míg a DAO 12,7 millió étert (akkoriban körülbelül 150 millió dollárt) gyűjtött 2016 májusában, ezzel az egyik legnagyobb tömeges finanszírozási projekt lett, hamarosan egy hónappal később, 2016 júniusában feltörték. Sajnos volt egy hiba és kiskapu a DAO-ban kódot, amely lehetővé tette a hacker számára, hogy elárassza a forrásokat a vállalattól. Az első órákban a hacker 3,6 millió ETH-t lopott (akkoriban körülbelül 79,6 millió dollárt).

A DAO hack sajnos csak egy példa. Mások közé tartozik a Parity hack, egy 2017 júliusi eset, amikor egy hacker megtámadta a Parity Wallet szervezetet, és ellopott 150 000 Ethereumot (akkoriban körülbelül 30 millió dollár volt az Egyesült Államokban), annak ellenére, hogy egy szilárdsági szakértő áttekintette őket, és átfogó auditálási és szakértői felülvizsgálati folyamaton esett át..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me