Helyi kriptovaluták, más néven regionális kriptovaluták úgy tervezték, hogy kiegészítő valuták legyenek, amelyek kielégítik a közösség igényeit és segítenek abban, hogy a pénz benne maradjon. A gondozott közösségek nagysága változó lehet, és egy kis falutól az egész nemzetig, vagy akár a határokat átlépő hatalmas régiókig terjedhet..

A helyi / regionális kriptovaluták célja nem feltétlenül az, hogy versenyezzenek a nemzeti fiat pénznemekkel. Ezeket azonban kétségtelenül úgy alakítják ki, hogy bizonyos előnyökkel rendelkezzenek velük szemben. Lehet, hogy a helyi kriptopénzek rendelkeznek állami támogatással, de ennek létrehozásához nem szükséges. Néhány a szakértők megjósolják hogy egy napon az összes fiat valuta digitalizálódik, de ez valószínűleg hosszú ideig marad, ha mégis megtörténik.

Míg a helyi kriptovaluták gyökerei szilárdan be lesznek telepítve egy közösségbe, globálisan is felhasználhatók és kereskedhetők. Ahogy az amerikai dollár az USA helyi pénzneme, felhasználása nem korlátozódik szigorúan a nemzet határain belül, és az egész világon megtalálható.

Államilag támogatott helyi kriptovaluták

Számos ország kutatja és fontolgatja, hogy létrehozzanak-e egy állam által támogatott nemzeti kriptovalutát. Ezen országok között szerepel Törökország, Irán, Kína, Oroszország, Észtország és Svédország, valószínűbb a jövőben.

A Sveriges Riksbank, Svédország központi bankja jelenleg azt vizsgálja, hogy az országnak szüksége van-e nemzeti kriptovalutára, amelyet e-koronának hívnának. Ez akkor következik be, amikor Svédország tovább halad a készpénz nélküli társadalommá válás felé, és mivel felismerik a kriptovaluták és fizetési módok gyors technológiai fejlődését.

Az egyetlen államilag támogatott kriptovaluta jelenleg Petro. petróleum 2018. február 20-án engedték szabadon, és Venezuela kormánya támogatja. Venezuela az elmúlt négy év eddigi legnagyobb pénzügyi válságát élte meg, és nemzeti valutáját, a Bolivart nagymértékben leértékelte. A Petro még nem lesz elérhető bármely nemzetközi tőzsdén, és nagyon ellentmondásos, mivel az ország jelenleg az Egyesült Államok szankciói alatt áll.

Érdekes látni, hogy az állam által támogatott helyi kriptovaluta létrehozását fontolgató kormányok egy részét szankcionálják. Irán és Oroszország egyaránt szankciók alatt állnak, és a kriptovalutákat megkerülési módnak tekinthetik. Az Egyesült Államok már kijelentette, hogy ha annak az állampolgárok Petro-ba fektetnek, ellentmondhat a szankcióknak és jogi kockázatoknak teheti ki őket.

Helyi kriptovaluták (nem támogatott állam)

A helyi kriptovaluták nem igényelnek állami támogatást. Valójában a kriptopénzek vonzereje sok ember számára az, hogy decentralizáltak, és nem támaszkodnak kormányokra, bankokra vagy egyetlen intézményre.

Bárki, aki rendelkezik technikai know-how-val, létrehozhat egy kriptovalutát, és úgy tervezheti meg, hogy egy közösségnek megfeleljen. Valójában a helyi / regionális kriptovaluták legsikeresebb példái nem támogatták államilag.

Két példa a helyi kriptovalutákra, amelyek némi sikert arattak: a SIBCoin és az AuroraCoin. Mindkét érme több mint két éve létezik, és 2017-ben mindkettő több mint 1000% -os növekedést ért el. Míg a helyi kriptovaluták célja nem feltétlenül a spekuláció eszköze, növekedésük elfogadottsági szintet mutat és felhasználói bázis fenntartásának képessége.

SIBCoin

A SIBCoin a Dash blokkláncra épül, és „egyenesen Szibéria szívéből származó emberek kriptopénzeként” jellemzi magát. 2015-ben hozták létre orosz nyelvű közösségeket kiszolgáló digitális pénznemként, és felhasználói bázist építettek szerte a világon. A SIBCoin magánélet-orientált és ASIC-ellenálló. A SIBcoin piaci korlátja jelenleg 33,5 millió dollár, és elérhető a Bittrex, Upbit, YoBit és Cryptopia tőzsdéken..

SIB / USD grafikon

A diagram a SIBCoin amerikai dollárban kifejezett történelmi értékelését mutatja.

AuroraCoin

Az AuroraCoin izlandi alternatívája mind a helyi pénznemnek, az izlandi koronának, mind a Bitcoinnak. A 2008–2009 közötti pénzügyi válság Izlandot súlyosan sújtotta, ami bankjainak összeomlásához vezetett, ami sok polgár megtakarítását törölte. Az AuroraCoin 2014-ben indult az izlandi bankrendszertől független digitális pénznemként. Van egy alapítvány létrehozása amely az AuroraCoin izlandi fejlesztésére és bevezetésére összpontosít. Az AuroraCoin piaci felső határa jelenleg 15,5 millió dollár, a Bittrex, a YoBit és a Cryptopia tőzsdéken érhető el..

AUR / USD grafikon

A diagram az AuroraCoin amerikai dollárban kifejezett történelmi értékelését mutatja.

Mit hoz a jövő a helyi / regionális kriptovaluták számára??

Úgy tűnik, hogy a jövőben további regionális kriptovalutákra számíthatunk, különösen most, amikor kormányok és központi bankok lépnek a színre. Biztosan különböző megközelítéseket alkalmaznak, amelyek különböző eredményeket fognak eredményezni. A helyi kriptovaluták készítői fontolóra vehetik azokat az intézkedéseket, amelyek csökkentik a volatilitást, vagy korlátozzák annak használatát és elérhetőségét. A jövőben a legsikeresebb helyi kriptovaluták állami támogatást kapnak-e vagy sem? Vajon úgy jönnek létre, hogy a legjobban szolgálják közösségeiket, vagy lesznek más napirendek is? Érdekes lesz látni, hogy játszik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me