A blokklánc-technológiát széles körben az egyik legforradalmasabb technológiai fejlődésnek tekintik, amely az elmúlt tíz évben történt. A blokklánc-hálózatok megváltoztathatatlan és gyakorlatilag feltörhetetlen jellege egyre több felhasználási esetet inspirált a hihetetlenül érzékeny információk kezelésére – a blokklánc-hálózatok az identitás, az orvosi és a kormányzati adatok kezelésére egyre népszerűbbek.

Valójában a kriptopénzek volatilitása kapcsán felvetett összes aggály miatt a blokklánc-hálózatok biztonsága nagyon ritkán kérdőjeleződik meg. Végül is a kriptovaluta-hálózatokon használt kriptográfia olyan hatékony, hogy a ma létező legerősebb számítógépnek is évekbe telik a hálózat bármely részének visszafejtése.

A technológia azonban exponenciális ütemben fejlődik. Nem sokkal később a rendelkezésre álló legerősebb számítógépek sokkal-sokkal nagyobbak lesznek, mint a jelenleg létező legfejlettebb gépek. Ez az oka annak, hogy egyesek a kvantumszámítás gyorsan közeledő megjelenését fenyegető fenyegetésnek tekintik a blokklánc-hálózatok biztonságát.

Mi a kvantumszámítás?

Évente a számítógép alkatrészei egyre kisebbek. Azok a gépek, amelyek korábban teljes szobákat töltöttek fel berendezésekkel, most könnyen elférnek a zsebünkben – egyes számítógép-alkatrészek elérik az atomméretet.

A kvantumszámítás működésének alapos elmagyarázása megköveteli a kvantumfizika tisztességes megértését, ezért itt egy rövid összefoglaló: lényegében a kvantum a kvantumfizika tulajdonságait alkalmazza az adatok feldolgozására. Ennek során a problémákat, amelyek megoldása normál számítógépes napokat vagy heteket igényel, kvantumszámítással lehet megoldani percek vagy órák alatt.

Ez teszi a kvantumszámítást fenyegetéssé a blokklánc-hálózatokra, mivel azok jelenleg léteznek.

(Mellékjegyzet: Sok nagyszerű forrás áll rendelkezésre a kvantumszámítással kapcsolatos további információk megismeréséhez. Ha kíváncsi a témára, nagyon ajánlom a Kurzgesagt magyarázata.)

A kvantumszámítás minden bizonnyal nem lesz alkalmas minden számítási feladatra – bizonyos dolgokat jobb hagyni a hagyományosabb számítógépekre. A kvantumszámítástechnika megjelenése azonban számos iparágban innovációs hullámot okozhat – például tartósabb akkumulátorok elektromos autókhoz, vagy kémiai fejlesztések, amelyek javítják az üzemanyag- és orvosi technológiákat.

Ezenkívül a kvantumszámítógépek fejlesztésével foglalkozó tudósok becslések szerint évek telnek el, mire a technológia készen áll a bármilyen széles körű megvalósításra. Ennek ellenére közelebb vagyunk, mint valaha voltunk, és egyre több vállalat fektet be kvantumszámítási rendszerek gyakorlati felhasználására.

Miért számítja ki a kvantum a blokklánc veszélyét??

A kriptovaluta tulajdonjogát bemutató információkat „kulcsoknak” nevezzük. Kétféle kulcs létezik: magán és nyilvános. Mindkettő hosszú, véletlenszerű karakterlánc.

Nyilvános kulcsokat használnak a kriptopénz fogadására – mint például, ha egy bitcoinot küldök neked, akkor elküldeném a kriptovaluta pénztárcád nyilvános kulcsára. A titkos kulcsok szolgálnak a kriptovaluta küldésére – ha nincs meg az érmém magánkulcsa, akkor nem rendelkezem az érmék felett.

Adam Koltun, a Quantum Resistant Ledger vezető stratégája a következőket írta Bloktnak:

„A mai hagyományos és régi blokkláncokban a nyilvános kulcs / magánkulcs párosításának leggyakoribb formája az elliptikus görbe digitális aláírás algoritmusán (ECDSA) alapszik … Az ECDSA biztonsági feltételezéssel él, hogy a számítógépek, még a nagyon erősek is, nem tudnak nagyon nagy tényezőket számok emberi idõben. “

Koltun elmagyarázta:

„Ezekben a nyilvános kulcsú titkosítási rendszerekben (más néven aszimmetrikus kulcsú titkosítási sémákként) bárki küldhet tranzakciókat vagy üzeneteket nyilvános kulcsra, de csak a párosított magánkulcs birtokosa férhet hozzá a nyilvános kulcshoz / címhez elküldöttekhez. . ”

Hozzátette:

“Olyan ez, mint egy postafiók – bárki betűzheti a betűket az elülső nyílásba, de szüksége van a (privát) kulcsra, hogy kinyissa a hátlapot és bármit kivegyen belőle.”

A nyilvános és a magánkulcs közötti kapcsolat – és miért számít

Ez a kétféle kulcs rejtjelesen van összekapcsolva: a magánkulcsok a nyilvános kulcsok titkosított változatai. Más szavakkal, a magánkulcsok matematikailag a nyilvános kulcsokból származnak. Elegendő számítási erővel lehet nyilvános kulcsot használni a magánkulcs kiszámításához.

Még a ma létező legerősebb hagyományos számítógépek esetében is évekbe telik a nyilvános kulcs visszafejtésének folyamata, hogy felfedezzék a hozzá tartozó magánkulcsot. A kvantumszámítás esetében azonban nem ez a helyzet – és a kriptovaluta pénztárcák nem az egyetlen titkosított webrész veszélyeztetettek.

Mark Pesce, az Új feltalálók című ausztrál innovációs verseny tévéműsorának bírája és a hét indulója a Startups Australia podcast műsorvezetőjeként elmondta a Bloktnak:

„Ha továbbra is ugyanazokat a titkosítási technikákat alkalmazzuk, amelyeket jelenleg használunk, akkor a„ kvantumfelsőség ”- amikor a kvantumszámítógépek végül felülmúlják a klasszikus számítógépeket – azt jelenti, hogy mind ez a titkosítás, és szinte az összes titkosítás, amelyet mindenki használ az interneten – kiszolgáltatott lesz. ”

Más szavakkal, az e-mailek, a jelszóval védett fiókok és a titkosításra támaszkodó webhelyek titkosításának veszélye lehet a feltörés kockázata..

Mindez felveti a kérdést – mit lehet tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a kriptopénztárcák ilyen jellegű széles körű feltörését?

A Quantum technológia integrálása a blokkláncba

Pesce kifejtette, hogy „a kvantumszámítás azt jelenti, hogy az összes általunk használt titkosítási és biztonsági szabvány hatalmas frissítést igényel – ez ugyanúgy hatással lesz a blokkláncra, mint bármi más, és arra utalhat, hogy amikor a meglévő blokkláncokat új, kvantumokkal kell„ alaphelyzetbe állítani ” -számítás-ellenálló titkosítás. ”

Hogyan nézne ki ez a „hatalmas frissítés”? Néhány különböző útvonalat megtehet.

Az MIT Technology Review az év elején készített jelentésben azt állította, hogy „a kvantumszámítógépek nem képesek megszakítani a kvantum kriptográfiai kódokat”. Ezért a kvantum kriptográfia hozzáadása a meglévő blokkláncokhoz megakadályozhatja a széleskörű hackelés bekövetkezését.

Egy másik, „alapvetőbb” megoldás, amelyet Del Rajan és Matt Visser javasolt a Wellingtoni Victoria Egyetemen, az az, hogy blokkláncokat építenek „kvantumjelenségként” az alapoktól fogva..

Rajan és Visser kvantumblokkja az összefonódás elvére támaszkodna. Ez egyike azon sok helynek, ahol a kvantummechanika furcsa, menő, tudományos-fantasztikus fordulatot vesz. Amikor két részecske összefonódik, akkor lényegében ugyanaz a létezésük van – például amikor egy részecske forog az univerzum egy helyén, akkor a vele összefonódott részecskék is forogni fognak, annak ellenére, hogy a az Univerzum.

Az időbeli összefonódás az, ami akkor történik, amikor a részecskék összefonódnak az idő múlásával. Amikor ez megtörténik, a különböző időpontokban létező kusza részecskék hatással lehetnek egymásra a létezésük pillanatában: például egy jelenben létező részecske megpörgetése a múltban létező kusza részecskék forgását is okozhatja.

Az idő során felépített kvantum blokklánc lehet a válasz

Alapjában véve Rajan és Visser időbeli összekuszálódott részecskéket akar használni egy blokklánc kialakításához. A tranzakciós adatokat egy kvantumrészecskére kódolják.

Az MIT technológiai áttekintése a következőket magyarázza:

„Ha több adat áll rendelkezésre, ezt kombináljuk az első részecske adataival egy olyan kvantumműveletben, amely összekeveri egy második részecskével … Az előbbit ezután elvetjük, és az első tranzakciós blokk rekordját a második blokkkal kombináljuk. . A harmadik blokk adatai ugyanúgy hozzáadhatók, létrehozva egy láncot. ”

Egy ilyen hálózat bármely aspektusának feltörése gyakorlatilag lehetetlen lenne, még egy kvantum számítógép számára is – mivel a főkönyv a időben létezik, nem pedig a térben, bárki, aki megpróbálja azt meghamisítani, azonnal érvénytelenítené. Ezenkívül a múltbeli blokkok manipulálása is lehetetlen lenne, mert ezek már nem léteznének.

A megoldások a láthatáron vannak, de még mindig mérföldnyire vannak

Számos más megoldás is javasolt arra, hogy megvédje a blokklánc hálózatokat a kvantum számítógépek általi feltöréstől.

Például Koltun kifejtette, hogy a Quantum Resistant Ledger „a korábban ellenőrzött, bizonyíthatóan biztonságos Extended Merkle Signature Scheme (XMSS) rendszert használja annak biztosítására, hogy genetikai blokkjától kezdve ellenálljon a kvantumszámítási támadásoknak”.

A Digital Reserve és az IOTA hálózat a kvantum számítógépekkel szembeni védelmi intézkedések kidolgozásán is dolgozott. A blokklánc-világ azonban csúnya meglepetést okozhat, ha nem sikerül időben megfelelő védelmet kialakítania.

A Digital Reserve alapítója, Jomari Peterson a Bloktnak elmondta:

“A jelenlegi blokklánc-megvalósítás többsége megbénul, ha nem költöztetik át az összes létező címet, mielőtt egy életképes kvantumszámítógép megvalósulna.”

Most, abban az időben, amikor a „termés” valószínűleg több évre van, úgy tűnik, nincs sok aggodalomra ad okot. A kvantumszámítás megjelenése azonban elkerülhetetlen – ezért elkerülhetetlen, hogy életképes megoldást találjunk. Csak előbb-utóbb kérdés – és remélhetőleg nem késő.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me