Noha a kriptovaluta-ipar csalással és szabályozási bizonytalansággal teli, számos kriptovaluta-társaság önszabályozó szervezeteket hozott létre az ipar hírnevének javítása érdekében. Míg az önszabályozás elősegítheti a piac érését, az a Business Insider cikk az október 8-án közzétett jogi szakértők megkérdőjelezik az önszabályozó testületek hatását, és nagyon szkeptikusak abban, hogy képesek-e erőteljes és hatékony eredményeket elérni.

Virtuális árutársulás az ipar bevált gyakorlatainak kialakítása érdekében

A bizonytalan szabályozási környezetek gyakran rossz szereplőket vonzanak, ami számos problémához vezet, például csalásokhoz, csapkodásokhoz és csalárd tevékenységekhez, amelyek nagyon nyilvánvalóak a kriptovaluta szektorban. A Business Insider jelentette áprilisban, hogy 2011 és 2018 között a kriptopénzipar 1,7 milliárd dollárt veszített hackelésektől és csalásoktól. Ebből az 1,7 milliárd dollárból csak 2018 első három hónapjában 670 millió dollár veszett el.

Míg a kriptovaluta-ipar csalásokkal és Ponzi-sémákkal teli, számos kriptovaluta-társaság szívesen javítana ezen a képen. Az elmúlt hónapokban két új önszabályozó testület alakult ki. Az egyik a Virtual Commodity Association (VCA), egy test, amelyet a Gemini, a Bitstamp, a Bittrex és a bitFlyer USA kriptovalutacsere alkot..

Sajtóközlemény szerint, a VCA felügyelni fogja a virtuális árupiacokat, és szabályokat és kereteket állít össze az ipar bevált gyakorlatai számára. Míg a kriptovaluta közösségben sokan tapsolnak a VCA-nak az erőfeszítéseiért és a kezdeményezéséért, a jogi szakértők ugyanakkor nagy bizonytalanságot fejeztek ki a testtel szemben, és úgy vélik, hogy ez nem biztos, hogy nagyon eredményes eredményeket hoz..

Az önszabályozás nem lehet a válasz

Joseph Moreno, a Cadwalader Fehérgalléros Védelmi és Vizsgálati Csoportjának partnere azonban nagyon szkeptikus az önszabályozó testületekkel szemben, mint például a VCA, mivel őket nem támogatja egy meghatározott szabályozó szervezet. Mondta Moreno:

„Nincs fogazat az SRO-ban, ha nincs mögötte egy szabályozó testület. Úgy tűnik, hogy törvényi felhatalmazás nélkül nem túl hatékony. Feltehetően szabványokat fog meghatározni és hatáskörrel rendelkezik a tagok kizárására, ha azokat megsértik, de semmilyen kormányzati jellegű szabályozó hatóság nem rendelkezik végrehajtási intézkedések meghozatalára vagy díjak kivetésére. “

Moreno megkérdőjelezte a VCA hatékonyságát. Összehasonlította a VCA-t a Pénzügyi Ipari Szabályozó Hatósággal (FIRA). Míg a FIRA önkormányzati testület, az amerikai kormány felhatalmazást kapott rá, és az Értékpapír és Tőzsde Bizottság (SEC) felügyelete alatt áll.

Phil Lookadoo, a Haynes Boone nemzetközi ügyvédi iroda partnere egyetértett Morenóval. Bizonytalanságot és kétségeket fogalmazott meg az önszabályozás gondolatáról és arról, hogy ez a legjobb megközelítés a kriptopénzipar számára.

Az önszabályozás azonban nagyon sok kérdést vet fel, ha a kriptovalutákról van szó. Például a kriptovaluta és a blockchain közösség általában ellentétes a centralizáció gondolatával, és nagyban támogatja a decentralizációt. A decentralizáció a blokklánc-hálózatok kulcsfontosságú jellemzője, mivel az ötlet a központosított közvetítők eltávolítása, mint hatalom és tekintély. Az önszabályozás dacol a decentralizációval.

Az átláthatóság hiánya megakadályozza az intézményi befektetőket a piacra lépésben

Bár az önszabályozásnak számos előnye van, a Business Insider úgy véli, hogy az önszabályozó testületek közelmúltbeli megjelenése megkísérelheti a vállalatokat arra, hogy maguk és az ipar vonzóbbnak tűnjenek az intézményi befektetők számára.

A SEC rendkívül tétovázott, és még nem hagyta jóvá a Bitcoin ETF-et, és a nagy Wall Street-i alapok szintén nem csatlakoztak a kriptovaluta-piachoz. A biztosíték hiánya, az átláthatóság alacsony szintje, valamint a magas szintű csalás, feltörések és Ponzi-rendszerek miatt az erősebb és erőteljesebb szabályozás valószínűleg ösztönözni fogja az intézményi befektetőket a piacra lépésre.

Bizonytalan, hogy egy önszabályozó testület segít-e javítani a piac jelenlegi problémáin, és érettségi szintre tolni a piacot. Ennek ellenére az önszabályozó testületek nagyszerű emlékeztetőül szolgálnak a szabályozók számára a szabályozások fontosságára a növekvő kriptopénzipar számára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me