Op-ed: Az OTC asztalok változó szerepe a kriptográfia területén

Az elmúlt években a tőzsdén kívüli (OTC) pultok a kriptográfiai kereskedelem környezetének kulcsfontosságú elemévé váltak. Még 2018 áprilisában arról számoltak be naponta több mint 100 millió dollárt költöttek OTC-n keresztül – annak biztos jelzése, hogy az OTC kriptográfia a tömeges elfogadás és az árstabilitás mozgatórugójaként jelenik meg.

A tőzsdén kívüli pultok intézményes és kifinomult befektetőknek adnak lehetőséget arra, hogy nagy ügyleteket kössenek anélkül, hogy tőzsdéhez kellene hozzáférniük. Természetesen ez a funkció, amelyre a hagyományos pénzügyi piacok hosszú évek óta támaszkodnak, különös tekintettel azokra, mint például a kamattermékek és a deviza származékos ügyletek. Ezért nem lehet meglepő, ha a legnagyobb kriptográfiai tőzsdék új OTC asztal képességeket jelentenek be az intézményi befektetők növekvő igényeinek kielégítése érdekében.

A Coinbase novemberben nyitotta meg OTC asztalát, a cég értékesítési vezetője, Christine Sandler magyarázta az intézményi befektetők az OTC-t látják a kriptokereskedelem megkezdésének legjobb módjaként. A Poloniex hasonló bejelentést tett decemberben, a Binance pedig nemrégiben jelentette be befektetését egy amerikai székhelyű OTC szakemberbe. Eközben egyre több OTC pult kínál elektronikus kapcsolatot. A kereskedőknek most streaming árajánlatok érkeznek, és egy gombnyomással képesek felmérni a likviditást.

Döntő szerep

Az OTC-k felhatalmazzák a kriptokereskedőket tőkéjük rugalmasabb és hatékonyabb felhasználására. Míg a tőzsdéket használó kereskedőknek előre meg kell finanszírozniuk kereskedéseiket kriptóval vagy fiat-nal, a legtöbb nagy tőzsdén kívüli pult most mentesíti őket az alapok előzetes korlátozása alól. A kereskedők eldönthetik, hogy foglalkoznak-e az OTC pulttal vagy sem, majd utólag utalják át a pénzt.

A tőzsdén kívüli pultok tőzsdén kívüli kereskedéssel biztosítják az üdvözlő fix árakat – biztosítva a szigetet és a vad piaci ingadozásoktól való biztonságot. Valójában az a szerepük, hogy természetes vevőt és eladót találjanak – egyszerűsítve a kereskedő környezetét egy egyedi szolgáltatással. Ennek során gyakran versenyképesebb ajánlatokat kínálnak.

Az olyan kriptopiacokon, amelyek sokféle érmét kereskednek és általános likviditástól szenvednek, ez kulcsfontosságú szolgáltatássá vált a kereskedők számára. Azok számára, akik nagy mennyiségben akarnak kereskedni egyetlen érmével, az OTC asztalok természetes első állomássá váltak.

Az OTC pultok relatív névtelensége sok vevő és eladó számára hab lehet. A cserék során az egész világ látja, mit csinálsz. Ha tőzsdén kívüli piaccal kereskedik, előfordulhat, hogy bizonyos információkat kiszivárogtat a piacra, de nem olyan mértékben, mint a tőzsdén keresztül.

Fejlődő környezet

Nyilvánvaló, hogy a tőzsdén kívüli kriptokereskedelem továbbra is a tömeges átvételt és az árstabilitást erősíti. Szerepük azonban elkerülhetetlenül a kriptográfiai környezet mellett fejlődik ki.

Jelenleg sok száz tőzsde van, egyetlen tőzsde sem kínál széles likviditást – a tőzsdén kívüli pultok nélkülözhetetlenek ebben a széttöredezett környezetben. Ennek ellenére a konszolidáció a láthatáron van. A piaci erők sok tőzsdét elbuknak. A szabályozás bevezetésével még sokan elveszítik engedélyüket. Ez azt jelenti, hogy a kriptopiacok likviditása növekedni fog, még akkor is, ha a kereskedelem volumene nem. Az érmék konszolidációja is megtörténik, ami növeli az egyes érmék vásárlóinak és eladóinak koncentrációját.

Ez az összevonás látszólag azt jelzi, hogy a tőzsdén kívüli irodák kevésbé lesznek fontosak, és piaci részesedésük csökken, mivel az illikvid piacokkal szemben kínált versenyelőnyök megszorulnak. Az intézményi befektetők a lehető legtöbbet kihasználhatják az ebből eredő versenyből, a legújabb kriptográfiai kereskedelem és kockázatkezelési platformok felhasználásával, hogy megtalálják a legjobb árakat.  

Még az OTC pultok által kínált finanszírozási rugalmasság is kevésbé lesz fontos, mivel az olyan innovatív kriptográfiai játékosok, mint a Silvergate Bank, olyan modell felé haladnak, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedők tőzsdén foglalkozzanak, majd utána rendezzék meg a kriptot vagy a fiat.

Új munkahelyek az OTC pultok számára

Ennek ellenére hiba lenne elvetni az OTC-pultok fontosságát. Csak az olyan hagyományos piacokra kell figyelnünk, mint a részvények, hogy tanúi lehessünk a tőzsdén kívüli pultok központi szerepének. Az olyan eszközosztályok piacain, mint az adósság és a hitel, amelyek sokféle kötvénytípust tartalmaznak, továbbra is jelentős szükség van az OTC közvetítőkre.

Amint a valós eszközök az elkövetkező években tokenizálódnak, a kriptográfiai piacok egyre inkább hasonlítanak a fix hitel- és a multi-security piacokra. Az ilyen piacokon a kereskedőknek olyan ügynökökre van szükségük, amelyek kimennek és partnert keresnek számukra. A kripto kereskedők óhatatlanul az OTC asztalokhoz fordulnak, hogy teljesítsék ezt a szerepet. Eközben az OTC pultok által kínált relatív névtelenség továbbra is értékes lesz.

A kripto kereskedési környezetnek még sok fejlődési feladata van. A piacok régóta várt likviditása az egyik legnagyobb változás a láthatáron, és az eszközök jelképezése is. Ami azt jelenti, hogy ez még messze van a végétől az OTC asztaloknál. Sok éven át központi szerepet töltenek be ebben az ökoszisztémában.

Gerrit van Wingerdenről

Gerrit a Caspian igazgatója és társalapítója, az elmúlt 12 évben a TORA ügyvezető igazgatója volt. A TORA-nál egy szoftverplatformot épített, amely a fedezeti alapok részvény kereskedelmének középpontjában áll az egész világon. Beszélgetésünk során megbeszéljük a kriptográfia TORA univerzumba juttatásának keletkezését, Gerrit szenvedélyprojektjét, miszerint kriptokereskedelmi botokat épít az ipar korai szakaszában, és a potenciális kereskedési stratégiákat a jelenlegi kriptográfiai tájban..   

Kaszpiáról

A Caspian egy teljes kötegű kriptográfiai eszközkezelő platform, amely egyetlen felületen köti össze a legnagyobb titkosítási tőzsdéket, hogy megkönnyítse a kriptográfiai eszközökbe történő befektetéseket újonnan érkezők és veteránok számára egyaránt. A nehézsúlyú Tora és a Kenetic közös vállalkozása rengeteg tapasztalatot hoz le az eszközkezelésről, amelyet évtizedek alatt felhalmoztak a kereskedési platformok és technológiák építésében és működtetésében.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map