Tezos – Üdvözöljük Athénban, a Blockchain Democracy szülőhelyén

Érme cryptocurrency Tezos a háttérben egy halom érme. XTZ érme. - Kép

A top 20 piaci sapka érme, a Tezos, kriptográfiai történelmet ír el az első, „Athén” elnevezésű, a láncra vonatkozó frissítési javaslatok körével. A két athéni javaslatban növekményes változásokat fognak bevezetni a Tezos blokkláncban, anélkül, hogy szükség lenne bomlasztó keményvillára.

Egy kis titok, hogy a Tezos a múltban méltányos részesedést kapott a kormányzási kérdésekben, és a Tezos on-chain irányításának ezek a változásai már régóta folyamatban vannak.

Az eddigi egyik legsikeresebb ICO-t követően, ahol a Tezos 232 millió USD-t vonzott, a Tezos vezetési struktúráján belül szakadás tört ki, amelynek során Arthur és Kathleen Breitman társalapítók nyílt vitába kezdtek Johann Gevers, a Tezos Alapítvány elnökével..

Gevers végül visszalépett, és most a Tezos Alapítvány, a fejlesztők és a közösség elérte a blokklánc első módosítási folyamatának utolsó szakaszát – ez a történelmi eredmény a láncolatirányításban.

A kormányzás a blokkláncok szerves folyamata. A Bitcoin korai úttörőjeként Pierre Rochard Államok, “… Az irányítás az a folyamat, amelynek során egy sor tranzakció- és blokkellenőrzési szabályról döntenek, azokat végrehajtják és betartatják … ”- a meghatározás amely a legtöbb protokollra alkalmazható volt.

Itt Blokt megvizsgálja, hogy mi a Tezos önmódosító protokoll, hogyan használják, hogyan viszonyul más blokklánc-irányítási modellekhez és jelentősége a blokklánc-protokollok számára.

Tezos Bakers és a módosítás folyamata

Ahhoz, hogy némi kontextust kínáljunk a Tezos önmódosító szavazórendszerének és annak fejlett irányítási mechanizmusának, először meg kell értenünk, hogy mi a „pék” a Tezos ökoszisztémában, és hogyan működik a módosítási folyamat.

Pékek

Ezek a „pékek” kenyér helyett tömböket sütnek. A Tezosban a sütés olyan folyamat, ahol a hálózat teljes csomópontjai új blokkokat hoznak létre a Tezos blokkláncon. Bár ez összehasonlítható a bányászattal abban az értelemben, hogy elengedhetetlen az új blokkok létrehozásához, a delegált részesedés igazolásával (PoS), nem pedig a munka konszenzus algoritmusának igazolásával történik..

A pékeket valószínűleg a Tezos zsetonjainak (XTZ) részesedésének arányában választják meg, a pékeknek 10 000 XTZ-re van szükségük ahhoz, hogy küldöttnek minősüljenek. Lényegében minél több XTZ van egy péknél, annál nagyobb az esélye annak, hogy a következő blokkkészlet érvényesítésére választják.

Javaslat időszaka

Szóval, milyen szerepet töltenek be a pékek a Tezos on-chain kormányzásában? A pékek azok a pártok, akik eredetileg kormányzási javaslatokat nyújtanak be vagy szavaznak meg az úgynevezett „pályázati időszakban”. A pékek akár 20 javaslatot is szavazhatnak időszakonként, bár csak egy javaslat kerül a feltárási szakaszba.

Ezek a javaslatok sokfélék és változatosak lehetnek, például a blokk méretének növelése, a gázhatárok növelése vagy a tekercs méretének megváltoztatása sütővé választás céljából. A Tezos Alapítvány korábban kijelentette:

“A Tezos protokoll egyik legfontosabb jellemzője, hogy képes javítani önmagát a közösség tagjai által javasolt és jóváhagyott protokollmódosítások révén.”

Felfedezési szavazás és tesztidőszak

Amint az ajánlattételi időszak lejárt, és egyetlen javaslat kapta meg a legtöbb szavazatot, a pékek ezután szavazhatnak a legnépszerűbb javaslat tesztelésére, amely akkor indítja el a tesztelési időszakot, ha a javaslat eléri a „határozatképességet” – a tagok szükséges minimális számát. hogy javaslatot tegyen erre a csoportra, és 80% -os túlsúlyt ér el. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a módosítási folyamat visszatér a tesztidőszak elejére, ezért az „önmódosító” kifejezés.

A tesztelési időszakban a Tezos forradalmasítja a kormányzást, mivel ahelyett, hogy erőteljesen meghúzná és végrehajtaná az azonnali mainnet-javaslatot; először a Tezos fő láncból 48 órán át elágazó tesztlánchoz kerül.

Ezt a javaslattal egyező láncolaton kívüli teszthálózatot használják a javaslat kezdeti értékelésére, mielőtt visszavonhatatlanul bevezetnék a Tezos mainnet-be. Röviden, mivel a résztvevők fel tudják mérni, hogy a javaslat méltó módosítás-e a protokollban, mielőtt azt mainnetre tolják, ez kiküszöböli a más projektekben elterjedt vitás nehézvágányokat, amint azt később megbeszéljük..

Előléptetési szavazás időszaka

Miután a tesztelési időszak lejárt, a pékek most szavazhatnak a testnet lánc és annak javaslatának a Tezos mainnet felé történő népszerűsítésére. Ez a láncolaton kívüli megbeszélések csúcspontja lehet, amelyek eldöntötték, hogy meg kell-e nyomni a javaslatot, vagy a javaslat tesztelési időszakban tanúsított magatartása eredményeként..

A pékek ismét leadják a szavazatokat, amelyeknek a többi szakaszhoz hasonlóan el kell érniük a minimális határozatképességet és megszerezniük a szavazatokat a sütők 80% -a, akik jóváhagyják A javaslatot. Ha a javaslat nem éri el a szükséges szavazatokat, akkor ismét visszalép a pályázati időszakra.

Az athéni láncos tezos javaslatok

Annak igazolására, hogy a kormányzási mechanizmus megfelelően működik, 2019 februárjában továbbították az első két, a láncra vonatkozó frissítési javaslatot.

A Nomadic Labs, a Tezos protokoll vezető blokklánc-építészeinek csapata elindította a pályázati folyamat kezdetét a Február 28, amelynek sikeres átadása a Tezos-protokoll migrációját indítja el az alfa fázisból az „Athénba” fázis.

A javaslatok

Az A és Athén B elnevezésű javaslatok a következő változásokat fogalmazták meg:

  • Athéni javaslat A – A gázkorlát növelése az „A” javaslat szerint és csökkentse a tekercs méretét 8000 XTZ-re a Tezos PoS konszenzusa érdekében.
  • Athéni javaslat B – Növelje a Tezos gázkorlátját, lehetővé téve az egyes blokkok számítási lépéseinek kétszeresét, és megkönnyítve az intelligens szerződések telepítését a Tezos felé.

A kezdeti pályázati szakaszban Athén „A” megkapta a a legtöbb szavazat és eljutott a következő időszakba, a feltárási szakaszba. Ezt követően a szavazás nemrégiben telt el a feltárási szakaszon, és most van az utolsó szavazási forduló, a promóciós szakasz.

Hogyan nyújtják be a résztvevők a javaslatokat és szavaznak?

A pékek használhatják a parancssort Tezos kliens hogy szavazzanak az athéni javaslatra és az összes jövőbeli javaslatra. A Tezos kliens a pékeknek egy szavazási időszak státuszát is megmutatja, beleértve az adott szavazási időszak végéig fennmaradó blokkokat is. Hasonlóképpen, az új javaslatokat az ügyfélen keresztül lehet benyújtani.

Hogyan működnek a módosítások a tezokon?

Tehát megvizsgáltuk, hogyan és miért kellene szavazni a Tezos közösségnek, de milyen technológia teszi lehetővé ezeket a frissítéseket? A protokoll-változtatások a sikeres szavazási eljárás befejezését követően váltanak ki, és a protokoll ekkor aktivál egyautomatikus frissítés.”

Lényegében a választott protokoll kivonatát (amelyre szavazott) beírja a meglévő protokoll jelenlegi állapotába,kontextus.”A kontextus elkészült a következő protokollra, amelynek végrehajtására megszavazták, és inicializálja a Tezos protokoll új struktúráját.

Hogyan viszonyul a Tezos kormányzás más láncokhoz??

Más láncoknak megvan a saját kormányzási formájuk, bár, amint később kitérünk rá, a múltban nem minden irányítási módszer működött hatékonyan. A legtöbb a „on-chain” és a „off-chain” körül forog kormányzás.

Az on-chain irányítás a kód köré épül, és a változtatások szabályait kódolják a blokkláncba. Ezzel ellentétben, a láncolaton kívüli irányítás általában jobban működik, mint a hagyományos centralizált rendszerek, és kapuőröket vagy magas szintű fejlesztőket foglal magában, amelyek javaslatot tesznek és végrehajtanak a protokoll változásaira.

Nézzünk meg néhány másik fő blokkláncot, és hasonlítsuk össze irányítási módszereiket:

  • Bitcoin – Eredetileg a szabályrendszer A Bitcoin fehér könyvében létrehozott szintaxist, időzárat, adatstruktúrát és egyebeket lefedve a Bitcoin protokollnak számos fejlesztési módja van. A probléma kutatása után javaslatok nyújthatók be egy Bitcoin Improvement javaslaton (BIP) keresztül, amelyet ha a csomópont-üzemeltetők elfogadnak, akkor a láncolaton kívüli irányítás révén beépítik a protokollba..
  • Ethereum – A dedikált on-chain irányítás helyett az Ethereum kijelölte a fejlesztőket, akik végrehajtják az Ethereum protokoll módosításait. Bár ez azt jelenti, hogy változtatásokat lehet végrehajtani hatékonyabban és gyorsan aktiválódik, rontja a blokklánc megváltoztathatatlanságának és decentralizációjának néhány alapelvét. Ez megváltozhat, ha a tétet végrehajtják az Ethereumban.
  • Cardano – Párhuzamot vonva a Tezos-szal, a Cardano egy szavazási mechanizmust fog tartalmazni a frissítésekről, a felhasználók és azok, akiknek jelentős a tétje, azaz a birtokában lévő ADA-zsetonok mennyisége, képesek javaslatot tenni és szavazni. A nem technikai felhasználók „átruházhatják” részesedésüket egy megbízható és tájékozott tétcsoportba, hogy megalapozott döntést hozzanak a nevükben. A Cardano ösztönzi a jó színészeket azáltal, hogy ADA zsetonokkal jutalmazza a résztvevőket. A Cardano még nem kezdte el a tétet, és a kormányzás összetettségéről még mindig tárgyalnak.
  • Tron – A Tron kínai blokklánc „szuper-képviselőket” használ a szélesebb Tron közösség érdekeinek képviseletében. Egy olyan kormányzati struktúrában, amely kicsit hasonlít a helyi politikai választásokhoz, ezeket a képviselőket jelképes tulajdonosok választják meg, és különböző földrajzi helyeken vannak elosztva. Justin Sun a Tron hálózat irányítását úgy írta le, mint „a kongresszus, és a szuper képviselők kongresszusi képviselők”.

Vitatott Hard-Forks

A Tezos számára létrehozott új történelmi kormányzási módszerek ellenére számos figyelemre méltó eset volt, amikor a blokklánc-irányítás kudarcot vallott, utat nyitva egy vitatott keményvilla számára.

A hard-forks az alapul szolgáló kriptográfiai protokoll változása, amely érvénytelenné teszi a korábban érvénytelen blokkokat és tranzakciókat. Ez magában foglalhatja a blokkszerkezet megváltoztatását vagy a nehézségi szabályokat. Gyakran a hard-forks-ot meg lehet kezdeni egy feltörés után, vagy ha a protokoll számos alaptagja nem ért egyet a jövőjével kapcsolatban. A mai napig a legnagyobb kormányzási viták a keményvágányokból származtak.

Ennek a forgatókönyvnek az egyik legjobb példája az Ethereum „Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO)”. Lényegében a DAO nyílt forráskódú, intelligens, szerződéses alapú kockázatitőke-szervezet volt az Ethereumra épülő projektek számára. Több mint 11,5 millió ETH összegyűjtése, akkoriban körülbelül 150 millió USD értékben ez volt a történelem legnagyobb tömeges finanszírozása.

Röviddel ezután a kódjának kritikus hibája miatt a DAO-t hackerek vették célba, akik 3,6 millió ETH-val teljesítettek. Mivel ez nem a Ethereum, hanem a DAO okos szerződéses hibája volt, úgy döntöttek, az üzletláncon kívüli kormányzással keményen elágaznak az Ethereum blokklánccal, és visszatérítik a DAO hackelés által érintett felhasználókat – ellentmondásokat és nézeteltéréseket okozva az ETH közösségen belül..

Az egyik csoport azzal érvelt, hogy a kód törvény, és ha a blokklánc megváltoztathatatlan, akkor a blokkláncon előforduló dolgoknak soha nem szabad megváltozniuk, vagyis az on-chain kormányzás hívei voltak. Mások támogatták az elágazást, és úgy vélték, hogy a hackereknek nem szabad profitot engedniük, és az embereknek konszenzus útján kell kimondaniuk a végső szót. Ennek eredményeként létrejött az Ethereum Classic, a lánc eredeti verziója, ahol a kód és a hack változatlanul beágyazódott a blokkláncba.

Hasonló forgatókönyv történt, bár nem egy feltörés következtében, a Bitcoin (core) és a Bitcoin Cash esetében, amelyekben a blokkméret korlátozásáról folytatott vita során a Bitcoin Cash egy keményvilla önálló termékévé vált. A Bitcoin Cash támogatói által javasolt megnövelt blokkméretek gyorsabb tranzakciókat tesznek lehetővé, bár sok fejlesztő nem értett egyet a változtatásokkal. A két projekt között ma is heves vita folyik.

Ehelyett a háromlépcsős Tezos javaslattételi rendszer és az önmódosító kormányzás megkerülheti a keményvállalkozások legvonzóbb vonásait, dinamikus irányítási modellt biztosítva, és biztosítva, hogy a benyújtott javaslatoknak legyen mérlegelési ideje és erős többsége – lényegében a on-chain és off-chain kormányzás.

De a Tezos irányítási modellje nem teljes moratórium a keményvillákra. A Tezos Medium hivatalos bejegyzésében Arthur Breitman kijelentette:

„Szeretnénk elkerülni a kemény villákat, mivel az innovatív, de vitatott változások bevezetésének mechanizmusaként általában központosulnak. Nem a keményvillák furcsa belső visszautasítása miatt tesszük. Nagyra értékeljük a pragmatizmust. ”

Ha a Tezos hálózat katasztrofálisan károsodna, mondja Breitman, akkor oka lenne egy kemény villának. Amit a Tezos kínál, az a legjobb forgatókönyv-alternatíva, amely pragmatikusan kezeli a kormányzási kérdéseket, mielőtt a keményvillán keresztül ultimátumra terelnék őket.

Következtetés

Reálisan, ha egyetlen irányítási módszert követnek dogmatikusan, akkor egy bizonyos ponton a protokoll olyan helyzetnek lesz kitéve, amelyet a kormányzási modell nem képes kezelni, vagy hasonlóan olyan szakadást hoz létre a közösségen belül, amelyet nem lehet helyrehozni..

A láncolaton kívüli kormányzás szembemegy a decentralizáció szemszögével és a kódszó alapértelmezésével, míg az on-chain irányítás nem tudja megbízhatóan megjósolni vagy reagálni olyan véletlenszerű eseményekre, amelyek aláássák a lánc integritását, például hibákat és feltöréseket, és gyors reagálást igényel.

Azonban a Tezos eléri az olyan kormányzási alapok megteremtését, amelyek mindkettő szempontjait tartalmazzák, a közösségi szavazást, és ha a szavazás kudarcot vall, egy másik szavazás elnapolása vagy a javaslat teljes elutasítása.

Technológiai szempontból át kell-e szavazni Athént annak során utolsó szakasz, ez lesz az első példa az élő blockchain protokoll módosításának valóban demokratikus végrehajtására.

Végül néhány felhasználó azon gondolkodhat, miért nevezi az első javaslatokat „Athénnak”? Ez egyszerű – azon kívül, hogy a demokrácia szülőhelye, minden javaslatot, és ezáltal a Tezos minden új verzióját ábécé sorrendben nevezik el egy városról. Szóval, mi lesz ezután?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map