Sietségben? Ellenőrizze a számokat és a gyors tényeket 30 másodperc alatt.

Weboldal: Hatás.ai

ICO: A tervek szerint 2018 márciusában kezdődik (pontos dátum TBD). Puha sapka 4 280 000 euróban, kemény sapka: 14 820 000 euró

Jelképes: EFX, a NEO Blockchain-ra épített NEP-5 token.

Dióhéjbanl: A mesterséges intelligencia decentralizált hálózata

„Függetlenül attól, hogy szénen vagy szilíciumon alapulunk, nincs alapvető különbség; mindannyiunkat megfelelő tisztelettel kell kezelnünk. “

Nincs jobb nyitóbeszéd, mint Sir Arthur Charles Clarke-t idézni, azt a nagyszerű elmét, amely 2001-et adott nekünk – Űr-Odüsszea. Az egész a földönkívüli élet általános fantáziájával kezdődött. Csak kideríteni, hogy a valóság néha furcsább, mint a fikció. Úgy tűnik, hogy egy jobb föld emberi meghódítása vezetett minket a mesterséges intelligencia útjára.

A számítástechnika saját választ adott, a gépek sok feladatban folyamatosan felülmúltak minket. Személyesen felidézem a történelmi „Deep Blue versus Garry Kasparov” első sakkjátékot, 1996. február 10-én. A szívtelen gép legyőzte az életben élő egyik legnagyobb elmét egy játékban, amely mélyen támaszkodik az intuícióra, a mentális erőre, a személyiségre és a stratégiára – általában emberi vonások. A válasz mégis hangos és világos: az embereknek választaniuk kell a csatáikat.

Néhány évvel az úton a mesterséges intelligencia piacok minden növekedési rekordot megdöntenek. Várhatóan 10,5 trillió dollárra bővül 2020-ig [Statista – Bevételek a mesterséges intelligencia (AI) piacáról világszerte], Az AI megzavarja a földi élet legtöbb aspektusát. A kereskedelem, az egészségügy, a közlekedés és még a kriminológia fejlesztése is. Ez már nem versenyző egy sakkjátékban. Ez egy szilícium és acél szövetségese, akinek lelke horgonyzott algoritmusokban és a vér nagy adataiban.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy csak olyan csúcstechnológiai óriás, mint a Google, az Amazon és a Facebook van beleszólása ezen algoritmusok vezetésébe. Ez elsősorban a hatalmas kezdeti tőkekiadásoknak és a piacra lépés akadályainak tudható be.

De a Blockchain indulói egyre inkább részt vesznek a képben, miközben beszélünk. Ez a cikk az Effect.Ai-ra koncentrál, egy amszterdami alapú startupra, amely kihasználja a NEO blokkláncának képességeit az AI fejlesztésében és az AI-vel kapcsolatos szolgáltatásokban. Kezdjük egy rövid bemutatóval.

EffectAi – Poszter

Effect.ai Ránézésre

Az Effect.ai ötlete a „Effect Network”, egy decentralizált ökoszisztéma felépítése a mesterséges intelligencia fejlesztése és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szolgáltatások számára. Ennek a hálózatnak az a célja, hogy alternatívát nyújtson a hasonló szolgáltatásokhoz Amazone Mechanical TurkIBM Watson, és Google Cloud ML.

A hálózat a NEO Blockchain-on kifejlesztett intelligens szerződések felhasználásával fog működni. Az Amazon által nyújtott szolgáltatásokkal ellentétben az Effect Network nem vesz fel jutalékot, és jelentősen csökkenti a belépési korlátokat, ami együtt jár azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy teljesen magán, decentralizált és egészséges AI-piacot.

A weboldalon áttekintve egyértelmű, hogy az indítás még mindig az ötletelés korai szakaszában van. Itt-ott elírások vannak és pontatlan állítások. Ennek ellenére az induló vállalkozás egyértelműen keres egy skálázható üzleti modellt, amely a HIT (Human Intelligence Tasks) piaccal kezdődik, mielőtt globális szintre bővülne.

Ezért a projektnek három különböző szakasza lesz, amelyeket alább tárgyalunk.

A projekt fázisai, forrás: effect.ai

1. fázis – Hatás Mechanical Turk

Az Effect Mechanical Turk (EMT) az Amazone MT-jének decentralizált alternatívájaként működik. Olyan feladatok piaca, amelyek emberi intelligenciát igényelnek, például objektumok azonosítása a fényképeken, videó / hangfelvételek átírása vagy adatmásolás eltávolítása.

Az EMT összeköti a kérelmezőket és a dolgozókat, miközben intelligens szerződésekkel szabályozza a feladatok teljesítését. A rendszer architektúráját az alábbiakban mutatjuk be.

Effect Mechanical Turk – Rendszerarchitektúra, forrás: a folyóirat

Az EMT használatával a munkavállalók kompenzációban részesülnek az Effect saját tokenjének használatával (a fehér könyvben AIX-nek, a fénypapírban EFX-nek hívják). Ennek az a célja, hogy növelje a token likviditását és általános értékét, miközben levonja az összes harmadik fél díját a feladatokról. Érdemes megemlíteni, hogy az ilyen díjak 20 és 40% között változnak a meglévő HIT központosított piactereken.

Nem lehet azonban észrevenni, hogy nincs egyértelmű választottbíráskodás a rendszerben. Csak olyan felülvizsgálati / értékelési folyamat lesz, amely a „Honor Token” -eket jutalmazza a jó teljesítményt elérteknek. Ezekkel a tokenekkel azonban nem lehet kereskedni vagy eladni, és idővel lejárnak (további specifikációkat nem adtak meg).

2. fázis – Decentralizált AI-csere

Ez az AI algoritmusok tervezett piaca. Dióhéjban a szolgáltatók kereskedhetnek AI-know-how-jukkal az EFX tokenek formájában meghatározott használati díjakért. A felhasználók viszont blokkláncon regisztrált engedélyeket kapnak a megadott AI algoritmushoz való hozzáférés biztosítására..

3. fázis – Decentralizált AI algoritmusok

Az utolsó telepítési szakaszban az összes algoritmust integrálják a NEO blokkláncba. Ez globális skálázhatóságot biztosít a projekt számára, és megszünteti a kudarcokat. Ezért a számítást elosztják. A hálózat olyan mély tanulási hálózatokon fog alapulni, mint a Caffe, az MXNet és a Tensorflow.

A Whitepaper & Fénypapír

Fehér papír 2017 novemberében jelent meg, és tömören és leegyszerűsítve olvassa el a 13 oldalt. Annak érdekében, hogy az olvasók könnyebben tájékozódhassanak a technikai részletekről, a csapat kiadott egy majdnem azonos tartalmú fénypapírt, amely marketingorientáltabb megjelenésben és hangulatban készült.

A dokumentum minősége meghaladja az átlagot, bár én személy szerint több technikai részletre számítottam, nem pedig ugyanazt az állítást ismételtem meg. Ennek ellenére egy növekvő startupról van szó, amely komolyan foglalkozik a technológiával, és nem csak az egyszerű finanszírozást keresi. A csapat kevés finanszírozással dolgozott, és sikerült együttműködnie a NEO-val a platform felállításában. A teszteléshez nem állt rendelkezésre prototípus a sajtóidőig.

A Token Sale esemény

A token értékesítési eseményt 2018 márciusára tervezik, pontos dátumot még nem közöltek.

Tokenek kiosztása, forrás: effect.ai

650 millió EFX zsetont adnak el, amelynek célja 4,28 millió euró (puha sapka) 14,28 millió euróra (kemény sapka) való emelése. A NEO-t és a GAS-t minimum 50, de legfeljebb 25 000 euró befektetéssel fogadják el.

Érdemes megjegyezni, hogy a tokenek 20% -át 18 hónapra intelligens szerződés zárja. Ezeket a tokeneket a projekt későbbi szakaszainak finanszírozásának második fordulójára bocsátják ki, ha az ICO sikerrel jár.

A Team Behind Effect.ai

Effect.ai csapat, forrás: effect.ai

Első pillantásra a projekt vezetői közül sokan találkoztak, miközben az Itsavirusnál dolgoztak.

A projekt vezérigazgatója Chris Dawe, a Torontói Egyetemen végzett, digitális marketing és vállalkozói háttérrel rendelkezik. Projektvezetõi posztot vezetett annak vírusában.

Van még Jesse Eisses, társalapító és a Blockchain vezető, korábbi tapasztalattal rendelkezik az Itsavirus fejlesztőjeként, és rövid ideig megáll a MyAdbookernél. Az Amszterdami Egyetemen végzett, 2017-es felvétel, BS-vel és MS-vel rendelkezik AI-ban.

Egy másik társalapító és fejlesztési vezető Laurens Verspeek, egy webfejlesztő, aki az amszterdami egyetemen szerzett informatikai diplomát, és a számítástechnika MS-je a VU amszterdami.

A weboldal nem említi a tanácsadó testület egyetlen tagját sem, és a csapatot tekintve nyilvánvalóan szükség van több mesterséges intelligenciára koncentráló munkatárs felvételére kulcsfontosságú pozíciókban. Az AI-hez akut technikai hozzáértés szükséges, de decentralizált mesterséges intelligencia, amely megbontja az akkora vállalatok monopóliumát, mint az Amazon, és a Google-nek nem csak egy jó kezdeményezésre van szüksége..

Mérföldkövek és út előtt

A projekt ötlete 2016-ig nyúlik vissza, a startup végül 2017 harmadik negyedévében indult el. 2017 negyedik negyedévében az induló közzétette a fehér könyvét, és meghatározta a crowdfunding ICO esemény 2018. márciusi dátumát.

Menetrend, forrás: a fénypapír

A projekt 1. fázisa hivatalosan 2017. negyedik negyedévében kezdődött, még bemutatandó prototípussal. Az 1. fázis teljes kiadása 2018. harmadik negyedévére van beállítva. A 2. szakasz jelenleg 2019 második negyedévében jelenik meg, míg a 3. szakasz 2019. negyedik negyedévére szól..

Hasznos Linkek