Az elmúlt évtizedben a kriptovaluták és a centralizált pénzintézetek folyamatos leszámolásának világában élünk. De úgy tűnik, ez hamarosan megváltozik. A Központi Bank digitális pénzneme koncepció kezd reflektorfénybe kerülni, hidaként szolgál a hagyományos papírpénzpiac és a teljesen digitalizált gazdaság között.

Ebben a cikkben a CBDC alapjairól fogunk beszélni, összehasonlítjuk a modern decentralizált kriptovalutákkal, felfedezzük előnyeit és hátrányait, és megnézzük, hogy mely országok már elfogadták ezt a koncepciót, vagy fontolóra veszik, hogy rövidesen megteszik.

Ha még nem ismeri a kriptovaluták működését, ez segíthet a blokkláncról és az elosztott főkönyv technológiáról szóló cikkünkben.. 

Mi a Központi Bank digitális pénzneme?

A CBDC vagy a Central Bank Digital Currency a digitális pénz egy olyan formája, amely egy adott ország fiat pénznemét képviseli. Ami a koncepciót illeti, a CBDC-k nem a papírpénzt hivatottak pótolni, hanem csupán kiegészítik azoknak az országoknak a meglévő pénzügyi rendszerét, amelyek fel merik venni őket.

Technológiailag a Központi Bank digitális pénznemei nem jelentenek semmi újat. Az elképzelés az, hogy egy olyan blokkláncon (vagy bármely más főkönyvön) dolgoznak, amelyet egy kormány, egy politikai szervezet (az EU esetében) vagy egy magánjogi szervezet irányít, akiben megbízik a feladat. A CBDC egy óriási központosított adatbázis, amely tükrözi, hogy minden állampolgár vagy szervezet mennyi vagyonnal rendelkezik, és rögzíti az eszközök mozgását.

Mivel a CBDC-k állítólag a fiat pénz teljes egyenértékének felelnek meg, ezeket a központi bankok bocsátják ki, terjesztik és irányítják, valamint fizetési eszközként és elszámolási egységként szolgálnak. A kínálat és a kereslet meghatározza annak értékét, de a fiat pénzhez hasonlóan más tényezők is befolyásolják a CBDC értékét, ideértve a monetáris politikát, az általános világgazdasági helyzetet, a kereskedelmi többleteket stb..

2020 szeptemberétől a CBDC a koncepció igazolásának szakaszában marad: egyes kormányok fontolgatják a digitális pénz bevezetését, de még senki sem tette meg. Számos ország azonban közel került a digitális fiat-pénz kibocsátásához. Például ebben az évben a kínai CBDC elérte fejlődésének újabb mérföldkövét: a kormány teszteli a digitális jüant Hongkong Nagy-öböl térségében. Merüljünk el mélyebben a különböző országok kísérletében a CBDC elfogadására.

CBDC a különböző országokban

Kína kétségtelenül megelőzi a játékot, amikor a központi bank digitális pénznemeiről van szó. Az elmúlt néhány évben a A kínai kormány a DCEP-n dolgozik – Digitális valuta elektronikus fizetési rendszer. Ezt az erősen központosított nemzeti kriptovalutát már négy nagy kínai városban, Sencsenben, Szucsouban, Xiong’anban és Csengduban tesztelték..

Nézze meg a cikkünket titkosítási előírások Kínában hogy naprakész hírek maradjanak.

A CBDC egyéb hírei között 2020-ban Japán és Anglia összegyűjtötte saját kiemelkedő közgazdászok és piaci elemzők csoportját, hogy jen és font alapján dolgozzák ki a CBDC-ket..

Thaiföld és a Fülöp-szigetek bejelentették, hogy csatlakozni kívánnak a központi bank digitális pénznemeihez. Benjamin Diokno fülöp-szigeteki kormányzó elmagyarázza:

“A kriptovaluta számunkra mindig meghaladta magát az eszközt, de inkább az ezt megalapozó blokklánc-technológián.”

Az USA megerősítették terveiket hogy dolgozzon egy digitális dolláron. Eközben Svédország egy e-korona kibocsátásán gondolkodik, amelyet az idén a Riksbank, az ország központi bankja tesztel. A Riksbank közgazdásza, Gabriel Söderberg nem annyira biztos a döntés helyességében:

„Jelenleg nincs döntés az e-korona kibocsátásáról, az e-korona kialakításának módjáról vagy a használt technológiáról. Ez a döntés túl nagy egy központi bank számára, legalábbis svéd viszonylatban. ”

Ami a kanadai CBDC-t illeti, a Bank of Canada készenléti tervet dolgoz ki amely készpénzszerű CBDC-t tartalmaz. Az Európai Központi Bank digitális euro-projekten is dolgozik, és ha elindul, akkor a legszélesebb körű CBDC lesz, amely legalább 19 országot lefed.

Az ígéretek szerint a központi bank kriptovalutáját magán, biztonságos és kriptográfiailag védett módon tervezik meg. De lehet-e még titkosításnak is nevezni? Nos, a legtöbb szakértő meglehetősen szkeptikus az ügyben, mivel a kriptovaluták és a CB digitális pénznemek között számos kritikus különbség van.

CBDC vs. kriptovaluták

Vessünk egy pillantást a legfontosabb különbségekre a CBDC és a titkosítás között.

CBDC Kriptopénzek
A hatóság jellege Erősen központosított Többnyire decentralizált vagy a teljesen decentralizált felé tart
Az érték jellege A piacból származik, és sok más külső tényező befolyásolja Teljesen a piacról származik
Hatály Amint a rendszer elindul, kötelező lesz elfogadni a CBDC-t a fiat pénz egyenértékűjeként egy adott országban Minden piaci szereplő maga dönti el, hogy egy adott kriptovalutát el akar-e fogadni, vagy sem
Földrajzi szövetség Egy adott ország gazdaságához kötődik Geopolitikai szempontból nem szövetséges

Miért használja a kormány a CBDC-t??

Ami a központi bankokat és a kriptovalutákat illeti, a kettő közötti fő nézeteltérés mindig a decentralizációt jelentette. A CBDC lehetőséget kínál a kormányoknak arra, hogy az új pénzügyi technológia minden előnyét kihasználják anélkül, hogy feladnák az elsődleges szabályozó hatáskörét.

A központi bank digitális pénzneme az átutalási díjak és az idő csökkentése szempontjából hatékonyabbnak ígérkezik, mint a hagyományos fiat pénz. Le is vonják a pénzverés költségeit, mivel nincs fizikai pénz, amit ki lehetne nyomtatni. Sőt, a CBDC banki műveletei a nap 24 órájában elérhetőek lesznek, mivel azokat a bankok nyitvatartási ideje már nem korlátozza.

A CBDC hozzáférést biztosít a világ jelentős alulfinanszírozott lakosságának a fizetési eszközökhöz, és pénzügyi befogadást biztosít. Aki okostelefonnal rendelkezik, banki műveleteket hajthat végre, így nincs szükség banki lehetőségre vagy ATM-re a közelben. Ugyanakkor nehezebbé válik az adókijátszás és más adóügyi bűncselekmények elkövetése. Összességében a világ már a készpénz nélküli gazdaság felé halad, és a CBDC gördülékenyebbé teszi az átmenetet az összes érintett fél számára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me