Elveszett Bitcoin – Hogyan lehet helyreállítani útmutatót, Hogyan lehet helyreállítani a mag kifejezést?

Az elveszett Bitcoins helyreállítása szinte lehetetlen. Megtudtunk azonban egy esetet, amikor egy korai kriptográfiai befektető, Mike Stay feltörte a fájlt, és visszakapta kriptovalutáját. Mike Stay informatikai doktor és a kriptográfia szakértője. Cikket tett közzé egy titkosított zip fájl feltöréséről, amelyben a Bitcoin pénztárcákból származó kulcsokat tárolták. Erre egy névtelen ügyfél kérte, aki még 2016-ban vásárolt kriptovalutát, de a kulcsokkal elfelejtette a jelszót az archívumba.

A Stay képes volt feltörni a zip fájlt, és ezáltal helyreállítani a kriptográfus hozzáférését a címéhez érmékkel, 300 ezer dollár értékben a jelenlegi árfolyamon. Így volt.

Mike Stay ügy

Stay még a kilencvenes években érdeklődött a rejtjelezés iránt. Ezután számos kutatási cikket publikált ebben a témában. Névtelen ügyfele felfedezte ezeket a papírokat, és úgy döntött, hogy felvesz egy szakértőt. Itt van egy idézet Mike-től, amelyben a történtekről beszélt.

2016 januárjában egy ügyfél 10–15 ezer dollár értékben vásárolt bitcoinokat, és egy titkosított zip fájlba mentette a pénztárca kulcsait. Miután az érmék költsége 300 ezer dollárra emelkedett, úgy döntött, hogy bitcoinokat ad el, de az archívum jelszava elveszett. Szerencsére a laptop maga a fájllal az ügyfélnél maradt, ráadásul pontosan emlékezett rá, amikor az archívumot titkosították.

Az archívum InfoZip használatával történő titkosításakor a dátumot figyelembe vették, így az ügyfél segített a lehetséges jelszavak számának mindössze 10 ezer milliárdra csökkentésében. Ebben az esetben teljesen lehetséges a megfelelő kombináció kiválasztása. Ennek eredményeként a problémát egy hagyományos videokártyákkal rendelkező bányafarm segítségével oldották meg.

Stay szerint a rejtjelezés terén szerzett tapasztalatai segítettek csökkenteni a munkaidőt több hónapról több napra.

Sajnos még mindig sokkal többen nem tudják visszanyerni a bitcoinjukhoz való hozzáférést. Egyes becslések szerint a bányászott érmék akár 25 százaléka is örökre elveszik. Soha többé nem mozdítják el pénztárcájukból. Ennek ellenére pár extra bitcoin nem árt senkinek.

Ez az eset az egyik nagyon ritka eset, amikor az embereknek sikerül megtalálniuk a bitcoinjaikat. Általában a jelszavakat visszavonhatatlanul elfelejtik, a kulcsokkal ellátott flash meghajtókat véletlenül kidobják, a papír pénztárcák pedig elvesznek. Ennek eredményeként ez a helyzet hangsúlyozza a jelszavak és kulcsok felelős tárolásának fontosságát. Valójában csak ezek a szimbólumok kombinációi kötik össze a kriptográf befektetőt eszközeivel, ezért rendkívül körültekintően kell kezelni őket.

Mennyi ideig tart egy Bitcoin-pénztárca magánkulcsának felvétele?

A magánkulcs egy 256 jegyű szám, amelyet 64 számjegyű hexadecimális kulcsként is ábrázolhatunk. A Better Buys webhely rendelkezik olyan szolgáltatással, amellyel ellenőrizheti jelszavának összetettségét. Mi van, ha megad egy magánkulcsot, és megtudja, mennyi időbe telik, amíg a hackerek felveszik az összes bitcoin jelszavát?

jobb srácok

Valójában csak az oldalon tudjuk meg, hogy lehetetlen feltörni a magánkulcsot egyszerű kiválasztással.

Hogyan lehet helyreállítani a mag kifejezést

Hányan ismerjük fejből pénztárcánk magánkulcsait? Egyes pénztárcák még magánkulcsokat sem adnak meg, ehelyett olyan magmondatokat adnak ki, amelyekkel előre nem látható körülmények esetén visszaállíthatja pénztárcáját. Általános szabály, hogy a magmondatok 12-16 szóból állnak, amelyeket a felhasználókat arra ösztönöznek, hogy írják le egy darab papírra és tárolják őket biztonságos helyen. Lehetetlen felvenni a 12-16 véletlenszerű szóból álló magmondatot.

Mindannyian felírtuk a magokat egy papírra, betettük egy széfbe vagy egy bankcellába, és elégedetten ültünk, bízva a bitcoinjaink biztonságában. Azonban mindig emlékeznie kell arra, hogy a pénztárcát viszont feltörheti.

Szinte mindannyian pénztárcákat telepítettünk számítógépre vagy okostelefonra. Megnyithatja őket a legegyszerűbb jelszóval, és néha ujjlenyomattal. Viszont a hardveres kriptovaluta pénztárcákat a legtöbb esetben egy négyjegyű PIN-kód védi. És mennyi idő alatt lopja el a bitcoinjait?

A négyjegyű PIN-kód kiválasztása legfeljebb 5 ezredmásodpercet igényel. Ez azonban akkor biztosított, ha végtelen számú próbálkozás van a következő számkombináció kipróbálására.

A Better Buys szolgáltatás még lehetővé teszi, hogy visszamenjen az időben, hogy értékelje a hackelés technikai képességeit abban az időpontban. Például 1992-ben a PIN-kód megszakítása valamivel több – körülbelül 3,5 percet igényel. Itt csak biztató, hogy e próbálkozások számának korlátozása szerepelt e védelmi mechanizmusban.

Bitcoin jelszavak

Ami a jelszavakat illeti, 7 véletlenszámú karakterláncot lehet felvenni fél milliszekundum alatt. Ha legalább egy betűt hozzáad ehhez a sorhoz, akkor a feltörési időszak azonnal 5 órára nő. Ha 12 véletlenszerű betűből álló jelszót használ, akkor annak feltörése 2 évszázadot vesz igénybe, még a legmodernebb technológiákat is figyelembe véve.

A jelszó bonyolultságának növelésének másik módja a kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek kombinációjának használata.

A lényeg

A legfontosabb, hogy vegye ki ezt a cikket: annak ellenére, hogy a magánkulcsok és a Bitcoin pénztárcák alapjelszavai viszonylag sérthetetlenek, mindig emlékezzen a magánéletre.

A Changelly-n keresztül mindig vásárolhat Bitcoin-t vagy bármely más kriptovalutát. További információkért kattintson az alábbi gombra.

Changellyről

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map