Bitcoin je, bez sumnje, najdominantnija kripto imovina. Tome pridonosi njegova dugogodišnja povijest i medijska pažnja koja je okružuje. Trenutno indeks dominacije Bitcoina oscilira na oko 70%. Ovako visok postotak nije zabilježen od travnja 2017., malo prije početka prethodnog tržišta bikova.

Tržišne metrike rijetko su korisne pojedinačno, obično samo uz analizu grafikona. Prvo, međutim, da bismo razumjeli što nam govori indeks dominacije Bitcoina, moramo bolje razumjeti što je to i ako i zašto sve veći broj ne mora nužno biti dobra vijest. Što je dominacija Bitcoina i kako se indeks mijenjao tijekom povijesti Bitcoina? Doznajmo u ovom članku Changelly!

Što je Bitcoin Dominance?

Dominacija Bitcoina postotak je ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta koja se pripisuje Bitcoinu. Prema CoinMarketCap-u, BTC sada dominira na 66,45% tržišta. BTC cijena je 8.259,63 USD. Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi 148,74 milijarde USD.

karta dominacije

Tijekom dugoročnih tržišnih pomaka, metrika dominacije može pokazati ostaje li potražnja za Bitcoinom veća od tržišnog prosjeka. Kada se tržišna vrijednost poveća, dominacija BTC-a opada. Primjerice, od veljače do lipnja 2017. tržišni udio Bitcoina smanjio se s 85% na 37%.

Kako Bitcoin brzo raste, ostatak tržišta može pumpati bilo u vrijeme lokalnih BTC korekcija ili kada je mjerilo barem usporeno na značajnim razinama otpora.

Cijena mjeri popularnost Bitcoina. Dominacija mjeri njegovu popularnost u usporedbi s drugim kriptovalutama. Teoretski, to može značiti da investitori biraju kvalitetu. Oni se plaše tržišnog rizika i sa žetona s manje kapitala prelaze na sigurniju imovinu. To također može značiti sve veći interes za sektor u cjelini, zajedno s uvjerenjem da je Bitcoin samo najpouzdanije ulaganje.

Ovo naglašava da je od svih kripto imovine Bitcoin najatraktivniji za investitore. Može se smatrati manje špekulativnim od manjih tokena u smislu kapitalizacije, s obzirom na njegovu relativnu likvidnost, povijest i veličinu mreže.

BTC tablica dominacije

Ovdje je Bitcoin Dominance grafikon. Pomaže u analizi promjena u indeksu dominacije Bitcoina.

grafikon BTC.D

Kao što smo već spomenuli, dominacija BTC-a bila je solidna do 2017. godine. Prvi najniži nivo od 38,99% zabilježen je u srpnju 2017. Tada je indeks dominacije Ethereuma bio blizu BTC-a, – 31,5%. Bitcoin indeks pao je još niže u siječnju 2018. 8. dana 2018. njegova je dominacija bila samo 33%.

Od tada je indeks dominacije BTC porastao na 70%. Sada je 66,44%.

Najviša točka dominacije bitcoina

Od objavljivanja 9. siječnja 2009., Bitcoin je uvijek dominirao na tržištu kriptovaluta. Značajni pad dominacije Bitcoina vidjeli smo tek 2017. godine – prvi put se indeks dominacije Bitcoina smanjio s 86% na 39%. Razlog je bio jasan. 2017. godine pojavili su se mnogi ICO-i i altcoins. Tržišna kapitalizacija Ethereuma povećala se na 31%, a XRP na gotovo 10%. 8. prosinca 2017. Bitcoin je pao na novi najniži nivo od 32%.

2017. godinu su obilježili Ethereum i Bitcoin borbe za dominaciju na tržištu kriptovaluta. Trenutno ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi 223 milijarde dolara, s tim da je Bitcoin odgovoran za 148, a Ethereum za 19.

U rujnu 2019. indeks dominacije Bitcoina dosegnuo je 70,42%. To je najviši bod koji je postigao u posljednjih godinu i pol.

Tržišni udio Bitcoina i Altcoina

Sada dominacija Bitcoina fluktuira na oko 70%, što nije primijećeno od travnja 2017., malo prije nego što je započelo prethodno tržište bikova. Neki nagađaju da to znači da će postojati još jedno tržište bikova koje će dominaciju bitcoina podići na iznad 90% i zapravo ubiti tržište altcoina.

Nakon što se broj kriptovaluta drastično povećao u 2013. i 2014. godini, od svih njih samo je oko 600 ostalo u optjecaju do kraja 2014. Od tada se ta brojka nije značajno promijenila. Evo zašto: svaki se tjedan pojavi oko sedam novih kriptovaluta, ali otprilike isti broj nestane. Kako bi se postiglo zasićenje tržišta, stope rođenja i smrtnosti novčića postavljene su na 1,16, odnosno 1,06. To se naziva zakonom funkcioniranja kriptovaluta.

rođena i smrt altcoina

Drugi to vide kao znak da su alternativne kripto imovine na ivici oporavka jer investitori počinju tražiti bolje koristi. Međutim, dominacija Bitcoina na tržištu sugerira da ga većina investitora radije kupuje dugoročno, “hodl”, umjesto u špekulativne svrhe, uključujući, ali ograničeno na naknadno stjecanje relativno jeftinih altcoina.

Očito je da se čini da investitori kupuju altcoine u trenutku predaha nakon što su djelomično uzeli dobit na dugim pozicijama na Bitcoinu. Ovu situaciju ne razumiju u potpunosti igrači koji su se navikli na činjenicu da tržište raste ne samo u usmjerenju, već i ispred altcoina za 20-30%. Taj se trend primjećuje od prosinca 2018., nakon što je dosegnuto dno.

Indeks dominacije Bitcoina služi kao bitni pokazatelj za odluku hoće li se ulagati u altcoin portfelje ili ne. Ako se dosegne indeks dominacije od 70% i više, tada će to biti važan signal da je vrijeme za napuštanje Bitcoina i kupnju altcoina. Budući da možda neće pokazivati ​​sličan rast, to ne može biti pokazatelj njihove temeljne slabosti.

Evo tablice koja prikazuje postotke ukupne tržišne kapitalizacije za neke glavne kovanice.

Imovina Postotak
Bitcoin 66,44%
Ethereum 8,57%
XRP 5,66%
Bitcoin Cash 1,88%
Litecoin 1,57%
Monero 0,45%
CRTICA 0,28%
JOTA 0,33%
NEO 0,23%
NEM 0,16%
Drugi 14,43%

Je li pravo vrijeme za ulaganje u Bitcoin?

Veliki tradicionalni fondovi uglavnom ne vode računa o relativnim zaslugama jednog tokena u usporedbi s drugim. Vjerojatnije je da će procijeniti isplati li se ulagati u kriptovalutu u cjelini ili bilo koju drugu špekulativnu klasu imovine kao dio diverzifikacije njihovog portfelja. Ako se mnogi odluče ulagati u ovaj sektor, bitcoin je jedina održiva opcija jer je jedina koja:

  • ima dovoljnu likvidnost da apsorbira mala i srednja sredstva;
  • ima živo tržište derivata;
  • može računati na široku podršku;
  • definitivno se neće smatrati vrijednosnim papirima u većini jurisdikcija.

Prema Julianu Hospu, suosnivaču tvrtke Cake, Bitcoin Dominance ide na 80%.

Čini se kao da idemo do 80% #bitcoin ponovno prevlast na tržištu koju smo imali prije posljednjeg balona. To znači:

1. BTC ide dalje

2. Altovi se spuštaju dalje

3. Kombinacija 1 i 2

Sve je u stvarnoj vrijednosti i čini se da su to tržišne vrijednosti $ btc puno. pic.twitter.com/6riZGAGRV8

– dr. Julian Hosp (DFI – DeFi na Bitcoin!) (@Julianhosp) 20. srpnja 2019

Sve u svemu, trebali bismo se sjetiti da niti jedna druga valuta na svijetu posljednjih desetljeća nije pokazala nešto slično. Cijena 1 Bitcoina porasla je s nekoliko centi na 1000 USD u samo 5 godina. Na svom apsolutno najvišem, tečaj bitcoina objasnio je jednostavnim problemom ponude i potražnje.

Količina valute bila je (i još uvijek je i uvijek će biti) ograničena, ali broj rudara i korisnika neprestano raste (i nastavlja rasti), što je povećalo razinu složenosti njenog vađenja. Prema predviđanjima mnogih analitičara, Bitcoin će pokazati ravnomjerniji uspjeh kao alat za ulaganje.

Poanta

U očima šire javnosti Bitcoin ostaje najpriznatija kripto valuta. Neki mediji podržavaju samo Bitcoin, jer smatraju da je to jedina kripto valuta vrijedna pažnje. Većina tvrtki spremna je ulagati samo u Bitcoin. Najbolja stvar kod Bitcoina je što je u potpunosti otvoren za svakoga. Možda ove stvari objašnjavaju zašto je Bitcoin tako dominantan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me