În ciuda faptului că mineritul Bitcoin există de mai bine de 10 ani, oameni noi și noi se alătură comunității minerilor. Dacă doriți să vă alăturați acestora, trebuie să stăpâniți elementele de bază ale tehnologiei miniere care vă vor permite să alegeți echipamentul necesar și să evaluați productivitatea acestuia. Unul dintre cele mai importante aspecte este hash-ul Bitcoin, iar astăzi vom discuta despre acest fenomen și legătura acestuia cu alți indicatori.

Mining Hashrate Înțeles

Bitcoin net hashrate (sau frecvența de hash) este un parametru care caracterizează viteza de rezolvare a problemelor matematice de către dispozitive care sunt implicate în producerea de blocuri noi în rețele care rulează pe algoritmul Dovadă de lucru (PoW). Cu alte cuvinte, este o măsură a performanței echipamentului care este utilizat pentru minerit. Când vine vorba de Bitcoin hashrate, ne referim la puterea totală de calcul a tuturor dispozitivelor miniere conectate la rețeaua Bitcoin.

Cum se măsoară Hashrate?

Deoarece problemele matematice care trebuie rezolvate pentru a genera blocuri noi se numesc hashuri, rata de hash este măsurată în hash pe secundă (H / s). Puterea de calcul a rețelei Bitcoin a crescut rapid în ultimii 10 ani de la apariția criptomonedelor, iar productivitatea echipamentelor a crescut, de asemenea, în mod constant. Prin urmare, astăzi, comunitatea criptografică folosește alte unități de măsură pentru a exprima rata hash, de exemplu, Terahash / s (1 TH / s = 1 000 000 000 000 H / s) și Petahash / s (1 PH / s = 1000 TH / s). În prezent, hash-ul Bitcoin este măsurat în Exahashes (1 EH / s = 1000 PH / s).

Istoricul BTC Hashrate

În primul an de existență a Bitcoin, puterea rețelei a fost extrem de redusă în comparație cu cifrele de astăzi. În acel moment, hashratul Bitcoin era măsurat în Megahashes / s (MH / s), adică în milioane de hashuri.

Inițial, acest indicator a fost susținut de echipamentele dezvoltatorilor și de o mână de entuziaști apropiați. Din această cauză, în prima lună a anului 2009, hash-ul Bitcoin a fost foarte instabil (4,5-10 MH / s). Apoi, până în iunie, capacitatea rețelei a devenit mai stabilă și a egalat practic 5-6, trecând ocazional dincolo de aceasta.

În iunie, hashratul a scăzut brusc și a rămas în intervalul 1-4,5 MH / s timp de șase luni. În decembrie, pe fondul lansării primei platforme de tranzacționare Bitcoin New Liberty Standard și al extinderii cercului de persoane conștiente de prima criptomonedă, a existat în cele din urmă un salt puternic la 10 MH / s, care a marcat începutul unui creșterea rapidă constantă a puterii de calcul a rețelei.

BTC hashrate - stadiu incipient.jpeg

În anul și jumătate următor, s-a observat o creștere exponențială a hashratului: a fost provocată de popularizarea Bitcoin și mențiuni în unele medii online. De asemenea, BTC a devenit popular datorită lansării MtGox în iulie 2010: a devenit primul crypto-exchange cu drepturi depline.

Creșterea capacității a fost inhibată aproape de nivelul de 10 TH / s numai după piratarea schimbului în iunie 2011. După o lună și jumătate, hackerii au atacat portofelul MyBitcoin, după care cursul de schimb Bitcoin a scăzut până în decembrie, timp în care rata de hash a scăzut la 7 TH / s.

Pe tot parcursul anului 2012, capacitatea rețelei a crescut treptat (proporțional cu mișcarea ratei BTC) și până la prima înjumătățire Bitcoin (28 noiembrie) a ajuns la 29 TH / s. Înjumătățirea premiului i-a speriat pe unii dintre mineri, declanșând o scădere a ratei de hash la 18 TH / s în doar 2 săptămâni.

BTC hashrate - 2013-2015.jpeg

În prima jumătate a anului 2013, capacitățile rețelei cresc de 10 ori și ajung la 200 TH / s (în acest timp, Bitcoin crește de la 14 USD la 266 USD). Apoi, pentru timpul rămas până la sfârșitul anului, hashratul crește și mai repede și atinge 17 PH / s (în acest moment, Bitcoin se tranzacționează la 1240 USD).

De-a lungul anului 2014, în ciuda tendinței descendente pe piață provocată de o nouă piratare și închidere a bursei MtGox, puterea de calcul a rețelei Bitcoin crește treptat la nivelul de 300 PH / s.

În ianuarie 2015, bursa de criptomonede Bitstamp a anunțat pierderea a 19.000 BTC din cauza unui atac de hacker. Acest eveniment stabilește tonul pentru tot anul – rata de schimb Bitcoin se consolidează în intervalul 200-300 USD, iar rata de hash se încetinește la aproximativ 400 PH / s.

La sfârșitul lunii octombrie, Înalta Curte a UE scutește deținătorii de Bitcoin de la impozitele pe vânzarea criptomonedelor, ceea ce provoacă o creștere a valorii BTC de până la 500 USD. Acest lucru dă naștere unui nou val de popularizare a Bitcoin și, ca rezultatul, accelerează creșterea capacităților rețelei la 770 PH / s până la sfârșitul anului.

BTC hashrate - 2016-2017.jpeg

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, hashratul atinge 1 EH / s (1000 PH / s) pentru prima dată. Bitcoin și-a dublat prețul în acest an (de la 500 la 1.000 de dolari). Același lucru se întâmplă și cu puterea de calcul – până în decembrie se vor dubla și va fi depășită nota de 2 EH / s. Este interesant faptul că minerii nu au acordat atenție celor întâmplate la jumătatea anului 2016 și au continuat să crească productivitatea echipamentelor lor.

În prima jumătate a anului 2017, a existat o accelerare a creșterii hashratului. Până în august, ajunge la 7 EH / s și apoi scade la 4,3 EH / s datorită transferului unora dintre mineri la extragerea Bitcoin Cash – o monedă care a apărut ca urmare a forței Bitcoin.

În următoarele trei luni, capacitățile rețelei se triplează aproape (11,5 EH / s). În acest moment, cursul de schimb Bitcoin atinge 8.000 de dolari pe fondul unei acoperiri mediatice extinse și a forței de așteptat SegWit2x, după care există o corecție pe termen scurt a prețului la 5800 USD și o scădere a ratei de hash la 4,9 EH / s. Până la sfârșitul anului, cursul de schimb Bitcoin continuă să crească rapid la 20.000 de dolari, atrăgând din ce în ce mai multă atenție din partea minerilor care reușesc să își mărească puterea de calcul la 15 EH / s în doar o lună.

2018 începe cu știri negative despre închiderea schimburilor criptografice din Coreea de Sud, însoțind începutul unei tendințe descendente, din care piața, ca urmare, nu poate ieși mai mult de un an. În ciuda acestui fapt, rata de hash Bitcoin continuă să crească non-stop până în octombrie, ajungând la 58-60 EH / s. Acest lucru se explică prin faptul că mineritul rămâne profitabil atâta timp cât Bitcoin tranzacționează peste 6.000 USD.

Situația se schimbă pe 14 noiembrie, când cursul de schimb Bitcoin scade brusc sub acest nivel și continuă să scadă până la jumătatea lunii decembrie, oprindu-se la aproximativ 3.100 USD. În acest moment, o parte semnificativă a minerilor care nu suporta presiunea urșilor este deconectată de la rețea, iar puterea de calcul a rețelei este redusă la 35 EH / s.

În primele patru luni ale anului 2019, în timp ce cursul de schimb bitcoin s-a consolidat la 4000 USD, apoi a crescut în mod neașteptat la 5000-5600 USD, hashratul a crescut puțin și a rămas în intervalul 40-50 EH / s.

La jumătatea lunii mai, costul BTC s-a dovedit în cele din urmă a fi peste 6.000 de dolari, iar apoi a ajuns complet la 8.000 de dolari, redând încrederea în „nativ”. Minerii au început să-și întoarcă activ echipamentele în rețea și puterea totală de calcul a revenit pentru prima dată la valoarea maximă a anului trecut – 58 EH / s.

La momentul scrierii acestui articol, Bitcoin stă în jurul valorii de 9.500 USD, iar rata de hash a crescut la 65 EH / s. Având în vedere statisticile din anii trecuți, creșterea puterii de calcul ar trebui să continue. Diferența poate fi doar în ritmul său, care va depinde de mișcările ulterioare ale cursului de schimb Bitcoin.

Bitcoin hashrate & dificultate minieră: care este legătura?

De asemenea, nu trebuie să uităm că dificultatea Bitcoin hashrate este un alt indicator crucial. De asemenea, continuă să crească atunci când numărul de mineri crește:

BTC hashrate difficult.jpeg

După cum putem vedea în grafic, hashrate-ul din toate timpurile pentru Bitcoin a atins recent cel mai înalt nivel. Până la sfârșitul anului 2017, lumea nu știa prea multe despre criptocurrency (cel puțin, acest fenomen a fost răspândit doar în SUA). Dar după aceea, numărul minerilor a crescut exponențial.

Bitcoin hashrate.jpg din toate timpurile

Dificultatea minării hashtate BTC este o caracteristică dinamică care este indisolubil legată de un hashrat. Lucrul este că fluctuațiile puterii totale a rețelei duc la o schimbare a timpului de ședere al blocurilor noi, care în mod ideal ar trebui să fie de 10 minute.

Pentru a preveni o accelerație sau o decelerare semnificativă a ratei emisiilor de Bitcoin, la fiecare blocuri din 2016 extrase (aproximativ la fiecare două săptămâni), sistemul ajustează valoarea complexității în direcția corectă. Dacă vă uitați la graficul acestui indicator, de exemplu, în ultimul an și jumătate, veți observa că acesta repetă complet modificările ratei de hash.

Astfel, rețeaua Bitcoin se autoreglează: menține între numărul de capacități conectate la aceasta, complexitatea operațiunilor de calcul și profitabilitatea mineritului.

Astfel, rata de hash Bitcoin este afectată în principal de:

  • Numărul și performanța echipamentelor conectate la rețea;
  • Curs BTC;
  • Tarifele la electricitate (ca și factorul anterior, afectează profitabilitatea dispozitivelor utilizate pentru minerit);
  • Nivelul popularității Bitcoin (variază în funcție de direcția tendinței prețurilor);
  • Intrarea pe piață pentru echipamente mai avansate din punct de vedere tehnologic.

Distribuția Bitcoin Hashrate (în general & după țară)

Deoarece marea majoritate a mineritului Bitcoin se realizează prin intermediul bazinelor miniere, distribuția hashrate este următoarea:

BTC hashrate de pools.jpg

Bazinele miniere chineze primesc cea mai mare parte a hashtatului minier BTC. În același timp, când vine vorba de numărul de noduri Bitcoin, majoritatea sunt situate în SUA, Franța și Germania.

Bitcoin nodes.jpg

BTC Hashrate & Corelarea prețului

Trei creșteri recente ale dificultății Bitcoin au devenit o prevenire a creșterii puternice a #Bitcoin prețuri în 2019. Vi se pare mai degrabă un tipar sau o coincidență?https://t.co/nk8It6jxZX pic.twitter.com/RTojDCXDOo

– DataLight (@DataLightMe) 15 mai 2019

Analiștii de la DataLight au explicat că, potrivit unei teorii, complexitatea și hashratul criptomonedelor sunt în creștere după prețul său, pe măsură ce tot mai mulți mineri încep să extragă bani digitali. Potrivit unei alte ipoteze pe care comerciantul Max Kaiser a susținut-o de când a cumpărat Bitcoin pentru 3 dolari, opusul este adevărat. A treia presupunere este că există o anumită formulă care poate fi dezvoltată prin studierea istoriei schimbărilor în complexitatea și valoarea monedei..

Lista Hashrate a criptomonedelor

Să vedem care este rata actuală de hash pentru diferite criptomonede:

Bitcoin 89, 840, 146 TH / s
Ethereum 183, 258, 2215 GH / s
Litecoin 180, 529, 8 TH / s
Monero 317,0829 MH / s
ZCash 4.7133 GH / s
Dash 5.1432 PH / s
Bitcoin Cash 4,457 PH / s

Linia de fund

Pe parcursul existenței Bitcoin, distribuția hashtate BTC a fost diferită: depindea de o multitudine de factori, inclusiv numărul de mineri, echipamentele utilizate, factori externi și, fără îndoială, prețul Bitcoin. Acum știți ce definiție Bitcoin hashrate: nu uitați să o utilizați în scopuri miniere și comerciale, ca un profesionist!