Lisk este o platformă bazată pe blockchain care oferă dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru construirea de aplicații descentralizate. Oferă o varietate de elemente ale kitului de dezvoltare software (SDK) care facilitează procesul de creare și gestionare a dApp-urilor. Lisk este alimentat de moneda LSK pe care ICO a dat-o în 2016. Platforma folosește JavaScript ca limbaj de codare, ceea ce îl face accesibil pentru un număr mai mare de dezvoltatori.

În acest articol, vom vorbi despre rețeaua Lisk și structura sa, istoria platformei, particularitățile sale blockchain și cazurile de utilizare. De asemenea, vom discuta despre cripta Lisk, despre locurile în care o puteți comercializa și stoca, și vom compara rețeaua Lisk cu o altă platformă populară de dApp, Ethereum.

Vă interesează dApp-urile? Consultați recenzia noastră despre fenomenele aplicațiilor descentralizate și cele mai bune aplicații dApp din 2020.

Istoria platformei Lisk & Noțiuni de bază

Povestea lui Lisk a început în mai 2016, când a ieșit de pe o altă platformă de dezvoltare dApp numită Crypti. Max Kordek și Oliver Beddows, cei doi cofondatori ai Lisk, au avut o viziune clară asupra modului în care ar trebui să funcționeze o astfel de platformă. Au dorit să se concentreze pe accesibilitate și utilitate pentru dezvoltatori, precum și pe viitorul întregii industrii dApp.

 • Oliver Beddows, regizorul și cofondatorul proiectului LiskOliver Beddows
 • Max Kordek co-fondator și CEO al LiskMax Kordek

O parte crucială a ecosistemului Lisk este o Kit de dezvoltare software. A fost conceput pentru a simplifica procesul de creare a dApp. Practic, SDK constă din module care sunt accesibile pentru toți utilizatorii rețelei Lisk și pot fi utilizate pentru a dezvolta dApp-uri personalizate. Lisk face publicitate SDK pentru a fi pentru totdeauna gratuit și open-source, înrădăcinat în JavaScript, flexibil și modular și pentru a avea o documentație cuprinzătoare.

Schema care descrie Lisk SDK. Se compune din module: Lisk Framewoek și Lisk Elements și fac parte din interfața cu utilizatorulSchema Lisk SDK. Sursa: Lisk Documentation

O altă particularitate importantă a ecosistemului Lisk este că folosește lanțuri laterale pe lângă lanțul principal.

Sidechain este un blockchain separat bazat pe un blockchain mama. Este posibil să transferați activele digitale între lanțuri în siguranță și să le utilizați într-un lanț lateral, apoi să le mutați înapoi la un blockchain original fără pierderi de valoare sau încălcări ale securității. Se întâmplă printr-o tehnologie de fixare bidirecțională – un protocol care permite mutarea activelor de la mainchains la sidechain-uri și invers.

Lanțurile laterale Lisk rezolvă problema scalabilității, rămânând în același timp la fel de sigure ca lanțul părinte: în ecosistemul Lisk, lanțurile laterale sunt întreținute de către 101 masternode care funcționează pe mecanismul consens DPoS. Mecanismul de probă delegată a mizei implică faptul că există o cantitate limitată de noduri care securizează rețeaua. Utilizatorii Lisk aleg nodurile printr-un vot deschis și există întotdeauna 101 noduri.

Rețeaua Lisk este adesea numită „blockchain pentru dezvoltatori”. Într-adevăr, Lisk își propune să ajute dezvoltatorii să creeze dApp-uri mai ușor și mai rapid. Echipa de dezvoltare a platformei intenționa să construiască o platformă care să popularizeze dApp-urile și să implice mai mulți programatori în crearea lor.

Una dintre modalitățile de a face acest lucru a fost utilizarea unui cod pe care dezvoltatorii de toate vârstele îl cunosc deja – JavaScript. Se știe că acest limbaj de programare este cel mai frecvent utilizat pe web. Așadar, echipa Lisk a rezolvat una dintre problemele cu care se confruntau dezvoltatorii încă de pe vremea blockchain-ului: trebuia să învețe un nou limbaj de programare pentru a putea lucra cu platformele dApp.

De exemplu, Ethereum folosește Solidity și, pentru a începe să creeze dApp-uri în această rețea, trebuie să înveți un nou limbaj de programare. Asta a făcut ca platforma Lisk să fie plăcută și accesibilă pentru dezvoltatori, în primul rând.

Lisk Review: Ce se întâmplă cu LSK?

Lisk vs. Ethereum

Lisk este adesea comparat cu Ethereum, deoarece ambele platforme facilitează crearea dApps. Unii entuziaști cripto numesc chiar Lisk „Ethereum killer”, subliniind că această rețea este mai bine gândită, accesibilă și mai ușor de utilizat și va evolua într-o zi într-o platformă puternică de dezvoltare dApps. Deocamdată, Ethereum are o conducere incontestabilă pe piață. Să comparăm Lisk și Ethereum și să vedem care sunt costumele puternice și punctele slabe ale platformelor.

Lisk Ethereum
Ideea generala O platformă pentru crearea și gestionarea dApps O platformă pentru crearea și gestionarea dApps
Algoritm de consens Dovada delegată a mizei Dovada muncii (planificând trecerea la Dovada mizei)
Limbaj de programare JavaScript Soliditate
locația dApp Lanțurile laterale Mainchain
Validarea operațiunii Masternodes Minerii

Lisk este un proiect mult mai tânăr decât Ethereum și este încă pe cale de utilizare pe scară largă.

Lisk Platform Case de utilizare

Există o serie de servicii pe care le oferă platforma Lisk. Să ne uităm la mai multe proiecte reale concepute și implementate pe Lisk.

 • Educaţie. O platformă academică și de reputație descentralizată Sapiens, o platformă de stimulare educațională pentru copii REN.
 • Proprietate imobiliara. BrikBit, o platformă care dezvoltă și gestionează operațiuni întregi pentru industria imobiliară.
 • Management de date. Madana, o companie care oferă tehnologii de îmbunătățire a confidențialității pentru analize de date sigure și Global Data Chain, o bază de date descentralizată pentru stocarea seturilor de date globale.
 • Consum colaborativ. Un serviciu de partajare a bicicletelor Lisk Bike.
 • Administrare. Lisk DAO, o platformă descentralizată pentru guvernare și procesele operaționale ale comunităților.

Domeniul de aplicare al aplicației Lisk este chiar mai larg: gestionarea proprietății intelectuale, oracole blockchain, securitate digitală a identității (verificare și semnături digitale), găzduire descentralizată, gestionarea lanțului de aprovizionare etc. Iată ce cred utilizatorii Reddit despre cazurile de utilizare practice.

Care sunt utilizările practice ale lui Lisk? din Lisk

Token LSK explicat

Moneda Lisk este un simbol de utilitate nativ al platformei. LSK ICO a funcționat timp de o lună în februarie-martie 2016 și a strâns 6.472.497 USD cu aproape 4000 de participanți. Moneda a avut un preț de 0,076 USD.

Lisk crypto este utilizat în principal pentru a plăti tranzacțiile în rețea și a vota delegații. O tranzacție de ieșire standard costă 0,1 LSK. Utilizatorii sunt taxați cu 1 LSK pentru un tur de vot și cu 25 LSK dacă doresc să se înregistreze ca candidați delegați.

Inițial, au fost generate 100.000.000 de monede LSK. Stimularea a început cu 5 recompense LSK per bloc și a fost programată să scadă cu 1 LSK în fiecare an. Începând de astăzi, recompensa este egală cu 2 LSK. În octombrie 2020, va transforma 1 LSK și se va opri la această sumă pentru totdeauna, așa cum este stabilit de algoritmul platformei Lisk.

Pentru a înțelege mai bine viitorul monedei LSK, citiți un articol despre Predicția prețului Lisk pentru 2020-2025.

Unde se comercializează și se păstrează Lisk Crypto

Puteți cumpăra și vinde Lisk pe mai multe burse populare în diferite perechi de tranzacționare. Iată cei cu cel mai mare volum de tranzacționare:

BTC USD ETH USDT EOS
Binance + + +
HitBTC + + + +
Kraken + +
CoinEx + +

Stocarea criptomonedei Lisk este o bucată de tort. Există o serie de portofele calde și reci compatibile cu LSK. În primul rând, să vorbim despre portofelele mono pentru această monedă: Lisk Desktop Wallet, Lisk Core, Lisk Paper Wallet și Lisk Freewallet.

 • Lisk Core este un nod oficial Lisk, deci va trebui să descărcați întregul blockchain atunci când îl instalați. Rețineți că Lisk Core este mai mult un instrument pentru dezvoltatori care poate servi ca portofel decât un simplu depozit LSK.
 • Portofel Lisk Desktop este portofelul oficial LSK pentru desktop. Este compatibil cu sistemele de operare MacOS, Windows și Linux. Lisk Desktop Wallet este un portofel popular și ușor de utilizat, care permite deținătorilor de LSK să participe pe deplin la ecosistemul Lisk, inclusiv votarea. De asemenea, are o versiune web și o versiune mobilă.
 • Portofelul Lisk Paper este o opțiune sigură de depozitare la rece pentru această monedă. Prin acest portofel, puteți genera un cod digital aleatoriu prin simpla mișcare a mouse-ului. Mișcarea cursorului creează octeți aleatori care formează o cheie de securitate privată care vă protejează activele.
 • Freewallet este un portofel open-source bine cunoscut care funcționează cu multe criptomonede, inclusiv Lisk.

Există mai multe alte portofele multi-valute compatibile cu Lisk care merită luate în considerare: Exodus, CoinSpot, CoinPayments, Sato Wallet, Ledger Nano S și Trezor Model T.

Linia de fund

Platforma Lisk este un ecosistem digital convenabil pentru dezvoltatori. Oferă un kit de dezvoltare software care ajută dezvoltatorii să creeze și să gestioneze aplicații descentralizate. SDK este o soluție modulară open-source pentru creatorii de dApps.

Rețeaua a fost înființată în 2016 prin bifurcare de la Crypti. Ideea fondatorilor săi, Max Kordek și Oliver Beddows, a fost de a oferi dezvoltatorilor din industria cripto oportunitatea de a lucra cu dApp-uri într-un mod mai îngrijit și mai direct..

Platforma Lisk este scrisă în JavaScript, un popular limbaj de programare web, care o face mai accesibilă pentru un public mai larg. Ecosistemul funcționează pe lanțuri laterale pentru a rezolva problema scalabilității. Este construit pe algoritmul Dovedit de lucru delegat, cu 101 masternode care securizează rețeaua.

Entuziaștii lumii cripto compară adesea Lisk cu alte platforme dApp, în special Ethereum. Aceasta din urmă a fost, de ceva vreme, cea mai importantă rețea de contracte inteligente de pe piață, așa că este greu pentru Lisk să concureze cu o platformă bine promovată și larg utilizată. Cu toate acestea, unii experți consideră că acest ecosistem va depăși Ethereum la un moment dat în viitor, datorită caracteristicilor speciale Lisk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me