Što se događa s bitcoinima kada se iskopaju svi novčići?

Kao što znate, ukupno je 21 milijun bitkoina dostupno za rudarenje. Kad se svi miniraju, novi se neće pojaviti. Bitcoin se bitno razlikuje od nacionalnih valuta. Novčana masa Fiata neprestano raste jer vlada ima koristi od inflacije. Istodobno, to dovodi do devalvacije valute.

U slučaju bitcoina, to se ne događa. S vremenom bi trebao postati samo vrijedniji, jer se broj novih tokena koji ulaze u sustav neprestano smanjuje. Uz to, ukupan broj bitcoina ograničen je na 21 milijun. Što će se dogoditi s bitcoinom kada se iskopuju svi novčići? Shvatimo to.

Objašnjeno rudarstvo bitcoina

Kako bismo odgovorili na pitanje, važno je znati principe rudarstva virtualnih valuta. Član mreže izvođenjem matematičkih izračuna izračunava bonus za rudarstvo blokova kriptovaluta Bitcoin.

Drugim riječima, rudari pružaju raspoloživu opremu (ASIC-ovi, GPU farme) za rudarstvo. Prilikom zatvaranja sljedećeg bloka plaća se premija. Ako mrežni sudionik radi u spremištu, prima samo dio naknade, uzimajući u obzir snagu prenesenu na opću mrežu.

Rudari ne samo da zarađuju, već i održavaju performanse mreže. Stvaraju lančane blokove, dodaju im nove transakcije i provjeravaju valjanost operacija. Ispada da rudarstvo osigurava funkcioniranje blockchaina. Bez rudara postojanje Bitcoina bilo bi nemoguće.

Što se događa nakon što se iskopaju svi bitcoini

bitcoins generirani graf

Otprilike svake četiri godine, broj bitcoina koji nagrađuju rudarstvo sljedećeg bloka prepolovljen je. Isprva je to bilo 50 bitkoina, zatim 25, a zatim 12,5. 2020. to će već biti 6,25 bitcoina. Ako vlade neprestano povećavaju svoju novčanu masu, algoritam Bitcoin djeluje na suprotan način, sprečavajući inflaciju.

U nekom trenutku, vjerojatno oko 2140. godine, bit će iskopan i posljednji bitcoin. Međutim, to ne znači da će se mreža srušiti. Uz nagrade za računalne hashove, rudari dobivaju naknade za obradu transakcija. Sada su te naknade male, oko djelića posto. Međutim, kako se smanjuje naknada za izračun novih blokova, naknada za obradu transakcija će rasti zajedno s troškovima bitcoina.

Te naknade treba održavati na razini koja rudarima i dalje daje motivaciju. Iako će se prestati pojavljivati ​​novi bitcoini, rudari bitcoina i dalje će dobivati ​​novac.

Neki će rudari biti prisiljeni napustiti tržište. Kako je bitcoin sve teže rudariti, rudari za to moraju koristiti sve učinkovitiju opremu. Stvar je u potrošnji energije. Kada se koristi nedovoljno učinkovita oprema, račun za struju može biti toliko velik da će rudar biti na gubitku. Dakle, iskopani bitkoini neće pokriti troškove.

BTC cijena nakon što se iskopaju svi novčići

Bitcoin monetarna inflacijaBitcoin monetarna inflacija

Naknade za obradu transakcija trebale bi biti prilično velike, što znači da bi se troškovi bitcoina trebali povećati. Kao što smo već rekli, ponuda tradicionalnih valuta u praksi nije ograničena, a vlade povećavaju novčanu masu. Istodobno se smanjuje vrijednost svake pojedine novčane jedinice, na primjer, dolara.

Zamislite da je novčana masa divovska pizza. Povećavanjem novčane mase ne povećavate pizzu već je režete na sve manje dijelove. Kako vlada povećava novčanu masu (tj. Reže pizzu sve manje i manje), trošak novca (veličina kriške) opada. Rast novca potiče ulaganja. Tvrtke i ljudi moraju trošiti novac dok previše ne pojeftnuju, pa nas vlada često namjerno čini siromašnima.

U slučaju Bitcoina, novčana masa će rasti do 2140. Međutim, budući da je ovo prethodno opisan i stoga predvidljiv postupak, to ne dovodi do gore opisanih negativnih posljedica. U srpnju 2016. godine hash nagrada smanjena je s 25 na 12,5 bitcoina.

Ususret ovom događaju, cijena bitcoina znatno je porasla, s oko 450 na 750 dolara. Rast cijena zaustavio se kad je premija pala. Može se pretpostaviti da će, kad se primitak novih bitcoina ponovno smanji za pola, cijena kriptovalute opet skočiti. Ista stvar trebala bi se dogoditi za sljedeće četiri godine.

Rudari nakon 21 milijun BTC-a

Oni koji uglavnom pate od ograničenja bitcoina su rudari. Dakle, nakon 21 milijun, neće dobiti nagradu. Kao što je gore spomenuto, rudarstvo nije samo proces unošenja novih kovanica u ekosustav, već je i način održavanja decentraliziranog bloka bez takozvane središnje banke ili bilo kakve administracije. Ako rudari odu, mreža će vjerojatno postati centralizirana ili se srušiti.

Bitcoin bez rudarstva

Danas je ukupna vrijednost kriptovaluta 217 180 980 909 američkih dolara. Kada se proizvede posljednji bitcoin, rudari će vjerojatno sudjelovati u internom radnom procesu i imati dobit od naknada za transakcije. Trenutno su naknade vrlo niske, ali mogu se povećati u budućnosti i funkcionirati kao porezi. Bitcoin će postati zatvorena ekonomija. Vrijednost naknada za transakcije mora poticati rudare kako bi sudjelovali bez blok nagrade. Međutim, prilično je jasno da će neki od njih biti prisiljeni napustiti tržište.

Poanta

Prema nekim izračunima, zadnji bitcoin bit će iskopan 2140. Općenito, investitori i korisnici nemaju se što brinuti oko ograničenja bitcoina, jer neki stručnjaci vjeruju da će nakon završetka rudarstva bitcoin i dalje postojati.

Jedino što točno znamo, bitcoin će rasti do kraja rudarstva. Ovo je unaprijed opisani postupak, koji je u osnovi ugrađen u sam bitcoin. Međutim, ključno je napomenuti da se kriptovaluta promijenila od sada do tada. Zamislite samo koliko se toga dogodilo na tržištu kriptovaluta u samo 10 godina. Ovi i neki daljnji događaji mogu utjecati na budućnost rudarstva. Stoga je prilično teško predvidjeti budućnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map