Az Ethereum 2.0 kiadás és hatása a kriptoparra

A 2020-as év eredményes volt a figyelemre méltó kriptoesemények terén: a Bitcoin felére csökkent, az egész kriptopiaci bika futott, a DeFi szektor felemelkedett és olyan régóta várt Ethereum 2.0 kiadás volt. Előkészítettük az Ethereum 1.0 alapjait, és elmagyaráztuk, hogy az Ethereum 2.0 mit fog meglepni az idén a kriptográfia területén.

Ethereum 1.0 fő problémák

A 2015-ben indított Ethereum blokklánc célja az új internetes korszak elérése volt, miközben feltárta az intelligens szerződésekben rejlő lehetőségeket. Mint ma láthatjuk, Vitalik Buterin társalapítónak az Ethereum csapatával együtt mindenütt sikerült megvalósítania az intelligens szerződéseket. Az Ethereum a decentralizált alkalmazás (dApp) központi telepítési platformjává vált jóval azelőtt, hogy Justin Sun bevezette volna a TRON-t, Dan Larimer pedig elindította az EOS-t. A mai naptól kezdve több ezer dApps épül az Ethereum blokkláncra, amely folyamatosan javítja ökoszisztémáját.

Úgy tűnt azonban, hogy a fent említett EOS és a TRON az Ethereum méltó ellenfeleivé vált, vagy ahogy „Ethereum-gyilkosoknak” hívták. Új elképzelést hoztak az intelligens szerződések tömeges felhasználásáról, miközben skálázhatóbb és gyorsabb decentralizált környezeteket vezettek be a dApp fejlesztők számára.

2018 decemberében a TRON platform a dApp használatban felülmúlta az Ethereumot. Ennek ellenére Justin Sun projektje nem tudta eltávolítani az Ethereumot a decentralizált trónról. Az Ethereum továbbra is az intelligens szerződések királya, amely ma gyorsan meghódítja a decentralizált finanszírozás (DeFi) piacát. És miután az Ethereum 2.0 megjelenik, senki sem állíthatja meg.

Kezdjük azonban olyan problémákkal, amelyek jelenleg akadályozzák az Ethereum 1.0-t. Ezek:

 • Gázdíjak
 • A nagyobb méretezhetőség hiánya
 • Alacsony tranzakciós sebesség

Gázdíjak

gázdíj

A DApp fejlesztői a dApp felhasználókkal egy nagy kérdésben botlanak meg – a magas gázdíjakban. Miért olyan magasak a gázdíjak az Ethereum hálózatban? Csakúgy, mint a Bitcoin, az Ethereum is a proof-of-work (PoW) konszenzus algoritmust használja, amely nagy számítási teljesítményt igényel blokkok előállításához és tranzakciók feldolgozásához. Következésképpen jutalmazni kell azokat a bányászokat, akik fenntartják az egész rendszer megfelelő működését.

Ráadásul 2020-ban a DeFi piac égig emelte a gáz árát. A gázkorlát emelésének hátterében (2020 júliusában 12,5 millióra nőtt) az Ethereum hálózat napi tranzakcióinak száma meghaladta az 1,26 milliót.

Nincs rögzített mennyiségű gáz, amelyet fel kellene tölteni. Valójában rajtad múlik, hogy meghatározza-e a gáz árát. A bányászok viszont kiválaszthatják a feldolgozni kívánt tranzakciókat. Ezért a nagyobb gázdíjas tranzakciókat gyorsabban fogjuk feldolgozni. Az átlagos gázár körülbelül 20 Gwei vagy 0,00000002 ETH, de a magas hálózati forgalom miatt drasztikusan növekedhet.

Méretezhetőség

méretezés

A skálázhatóság fájdalmas pont a legtöbb elosztott főkönyvnél. Lényegében a skálázhatóság a rendszer azon képessége, hogy kezelje és kezelje a megnövekedett igényeket. Sajnos a jelenlegi Ethereum hálózat egyáltalán nem méretezhető. Emlékszel, amikor a hírhedt Ethereum dApp, a CryptoKitties lelassította az egész blokkláncot 2017-ben? Abban az időben a CryptoKitties játékfiókok átvették a hálózati forgalom 10% -át az Ethereum blokkláncon, ami őrült gázdíjakká és hosszú tranzakciók feldolgozásává nőtte ki magát.

Az Ethereum másodpercenként 15 tranzakciót dolgoz fel (tps) – ami meglehetősen kevés. Csak néhány szám, amely tükrözi a tranzakció-áteresztési helyzetet a világon.

 • Visa szerint fel tudja dolgozni 65 000 tranzakciós üzenetek másodpercenként
 • A Bitcoin másodpercenként körülbelül 7 tranzakciót képes kezelni
 • 2020-ban az EOS 3000 tps és 9656 tps a Dzsungel teszthálózatán

Kulcsmegoldások

Ahogy mondani szokták, ha nem tudja, hol kezdje, térjen vissza az elejére. Az Ethereum PoW-ról PoS konszenzusos algoritmusra való áttérésével kapcsolatos pletykák csaknem három évvel ezelőtt jelentek meg. Azóta a hálózat a PoS átmenet felé halad. A szilánkosítás ötletét három éven át vitatták meg, és úgy tűnt, hogy a következőkben él Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0 ütemterv

Csak annak érdekében, hogy az Ethereum 2.0 elindításának minden fázisa egyenes legyen:

 1. Határ (az Ethereum hálózat kezdeti szakasza)
 2. Tanya (az a szakasz, amelyet 2018-ban láttunk)
 3. Világváros. Ez a szakasz két alállomásból áll Bizánc és Konstantinápoly keményvilláiból. Jelenleg ebben a szakaszban vagyunk.
 4. Ethereum 2.0 vagy ahogy nevezik is, Higgadtság szakasz is három alfázisból áll.
 • (i) 0. szakasz. A Serenity bemutatja az Ethereum Beacon láncot, amely elősegíti a hálózat áttelepítését a PoW-ról a PoS-re.
 • (ii) 1. fázis. Ethereum szilánkosítása
 • (iii) 2. fázis: eWasm (Ethereum Flavored WebAssembly) integráció. Az eWASM gyorsabb kódfuttatást tesz lehetővé, és jelentős fejlesztéseket kell hoznia a fejlesztői környezetben.

Tétbiztosítás (PoS) átmenet

A Serenity a Proof-of-Stake algoritmust fogja használni („Casper” néven is ismerheti). Egy ilyen globális átállás mind a rendszeres felhasználók, mind a dApp fejlesztők számára előnyös lesz, akiknek sokkal kevesebb díjat kell fizetniük. Valójában egyáltalán nem lesznek gázdíjak, mivel a PoS nem igényli a bányászatot. Nincsenek bányászok – nincs bányajutalom – nincsenek magas díjak. Nincs is szükség drága bányászati ​​berendezések beszerzésére. Ennek eredményeként vagyont spórol meg a számítási áramköltségeken és az áramszámlákon.

Munkabizonyítás (PoW) Cövek igazolása (Pozíció)
Egy blokk felfedezéséhez a bányászoknak túl sok számítási erőt kell elkölteniük. Nincs szükség erőteljes bányászati ​​berendezésekre. A blokk készítőjét egy algoritmus választja ki (a validátor tétje szerint).
Az első bányász, aki véletlenül felfedez egy blokkot, jutalmat kap. Az ETH megszerzésével és az érvényesítővé válással az lesz jutalmazták további ETH-val egész hálózatra kiterjedő kamatlábon keresztül, valamint megkapják a hálózati tranzakciós díjak egy részét.
51% -os támadás akkor lehetséges, ha a bányász számítógépe erősebb, mint a hálózat többi résztvevőjének számítógépe. 51% -os támadás akkor lehetséges, ha az érvényesítő a hálózat összes ETH-jának 51% -át ellenőrzi.

Bányászok helyett vannak validátorok, amelyek blokkokat állítanak elő és fenntartják a hálózatot. Ahhoz, hogy eggyé válhasson, minimum 32 ETH-t kell tennie. Röviden: az érvényesítőknek bizonyos eljárásokat kell követniük a blokkok előállításához. Zárniuk kell egy kis ETH-t, és szavazniuk kell a következő blokkról. A szavazatok súlya a tét nagyságától függ. Miután a blokkot ellenőrizte és hozzáadta a blokklánchoz, a validátorokat további ETH érmékkel jutalmazzák.

Beacon Chain

A Beacon lánc célja, hogy egy teljes Ethereum 2.0 hálózat felügyelője legyen. Koordinálni fogja a zökkenőmentes átállást a PoW-ról a PoS-re, kijelölni az érvényesítőket és tanúsítani a munkájukat. A Beacon lánc felelős lesz a megfelelő szilánkokommunikációért és a virtuális gépekért is.

Az Eth 2.0 tanácsadója és kutatója, Ben Edgington szerint: „Ennek számos aspektusa van: a validátorok és tétjeik kezelése; minden egyes szilánkra kijelöljük a választott blokkjavaslót minden lépésnél; validátorok bizottságokba szervezése a javasolt blokkok szavazására; a konszenzus szabályainak alkalmazása; jutalmak és büntetések alkalmazása a validátorokra; és mivel a szilánkok rögzítik az államokat, hogy megkönnyítsék a keresztek közötti tranzakciókat. “

Szilánkos

A Sharding végül a skálázhatóságot, a nagy tranzakciós sebességet és az áteresztőképességet hozza az Ethereumhoz. Lényegében az aprítás egy méretezési megoldás, amelynek célja a hálózat 64 darabra osztása. Minden szilánk képes lesz tranzakciókat egyidejűleg és más szilánkokkal egyidejűleg feldolgozni. Nyilvánvaló, hogy minden szilánk a fő Ethereum lánchoz van kötve, így Merkle-fát alkotnak. Mégis, minden szilánk külön blokkláncként működik.

merkle

Az aprítás lehetővé teszi, hogy minden szilánk tranzakciókat tároljon. És mivel kriptográfiailag biztonságos, ezeket a tranzakciókat bármikor vissza lehet adni a fő láncba. Minden szilánkhoz hozzá lesz rendelve Ethereum számla. A helyzet az, hogy minden Ethereum-fiók tranzakciókat folytathat ugyanazon szilánk többi számlájával. A kereszt-kommunikáció ötlete a következő fázisokban adható fel.

Vitalik Buterin egyszerű kifejezéssel magyarázza a szilánkosítást: Képzelje el, hogy az Ethereumot több ezer szigetre osztották fel. Minden sziget megteheti a maga dolgát. A szigetek mindegyikének megvannak a maga egyedi jellemzői, és mindenki, aki ezen a szigeten tartózkodik, azaz a számlák, kölcsönhatásba léphetnek egymással, és szabadon engedhetik magukat minden jellemzőjének. Ha más szigetekkel akarnak kapcsolatba lépni, akkor valamilyen protokollt kell használniuk.

Ethereum 2.0 kiadás

Az utolsó és lényeges kérdés itt az: mikor jelenik meg az Ethereum 2.0? A legutóbbi Ask Me Anything (AMA) Reddit ülésen Vitalik Buterin és az Ethereum 2.0 fejlesztőcsapatával Justin Drake elmondta, hogy a csapat reményei szerint 2020 július 30-ig elindíthatja az Eth2 0. fázist, közvetlenül az Ethereum 1.0 ötödik évfordulójára. Buterin megjegyezte, hogy „Sok optimalizálás folyamatban van a 0. fázissal, amelyet a következő néhány hónapban tovább fogunk finomítani.”

reddit ethereum

Később az Ethereum Alapítvány fejlesztői hivatalosan is megerősítették az ETH2 betéti szerződés elindítását, és megnevezték a genezis blokk létrehozásának dátumát is.

eth2 gyors frissítés 19.https://t.co/ruz3PQJXd1

v1.0.0 specifikációk megjelentek

A mainnet indítópult élőben &# 128640;

Köszönöm számtalan kutatónak, mérnöknek, közreműködőnek és a közösség tagjainak, akik ezt megvalósították

– dannyryan (@dannyryan) 2020. november 4

A protokoll második verziójának v1.0.0 specifikációi szerint a genezis blokk december 1-jén, UTC 12: 00-kor indul. Ezt a dátumot eredetileg 2021. január 3-án határozták meg.

A betéti szerződés lehetővé teszi, hogy az ETH-t a meglévő hálózatról az ETH2-re küldje, megerősítve az érdekelt felek jogkörét.

Az Ethereum 2.0 téten való részvétel minimális küszöbértéke 32 ETH. Az Ethereum 2.0 fő hálózat elindításának feltétele 16 384 validátor részvétele, akiknek a kitűzött időpontig összesen 524 288 ETH-val kellett hozzájárulniuk.

Következtetés

A közelgő fejlesztések nemcsak az Ethereumot, hanem az egész blokklánc-iparágat is frissíteni fogják: a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektort, a játékipart, a blokklánc-fejlesztési szektort és még sokan mások. Mondanom sem kell, hogy ezek a frissítések időt és emberi erőforrásokat igényelnek, de úgy tűnik, hogy az Ethereum remekül teljesít. És csakúgy, mint az intelligens szerződések esetében, az Ethereum is megint forradalmasítani fogja a kriptográfiát.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map