Itt, a Changelly-nél szorosan figyeljük a titkosítás és a blokklánc fejlesztését. A tömeges örökbefogadás és a decentralizált internet álmai hamarosan valósággá válhatnak. Megtiszteltetés tehát, hogy az elsők között lehetek, akik tanúi lehetünk egy ilyen forradalmi eseménynek.

Annak érdekében, hogy befolyásolja a soha véget nem érő blokklánc fejlődését, a világ óriási társadalmi hálózata, a Facebook feltárta azt a szándékát, hogy saját maga járuljon hozzá a decentralizált szektorhoz. 2019-ben bevezették a Libra Network Blockchain és a Libra kriptovalutát.

A fejlődés története

Mindannyian emlékszünk arra az időre, amikor Mark Zuckerberg vallomást tett az amerikai kongresszus előtt. El kellett magyaráznia, hogyan továbbították több mint 50 millió Facebook-felhasználó személyes adatait egy harmadik félnek. Ez volt a jövőbeli blockchain projekt első magja, amelynek célja a magáninformációk biztonságának megteremtése. A projekt neve Libra volt.

A Facebook kriptovaluta ötletét először 2018 végén jelentették be. A Facebook megpróbálta a legjobb szakembereket csábítani a blockchain projektbe. 2019 májusában Christian Catalini, az MIT professzora csatlakozott a Facebook csapatához. Az óriási közösségi hálózat két Coinbase-veteránt is meghívott, hogy segítsenek a Mérleg fejlődésében. Június 13-án a PayPal, a Mastercard, a Visa, az Uber és sok más vállalat bejelentette, hogy támogatni fogják a Mérleg érmét.

A Libra hivatalosan 2019. június 18-án került bevezetésre. A Facebook hangsúlyozta, hogy leányvállalata, a Calibra (az LBR digitális pénztárcája) révén vesz részt a Libra projektben..

Saját Libra Network blokkláncán belül működtetve a Libra egy natív kriptovaluta, amelyet egy svájci alapítvány és a Facebook – a Libra Association által vezetett konzorcium fejlesztett és üzemeltetett. Az indítást 2020 első felére tervezték, de a többi legnagyobb blockchain projekthez hasonlóan a szabályozási oldalról is szembe kellett néznie.

Mérleg kriptopénz alapjai

A Mérleg fehér könyvének első változata szerint a projekt fő célja egy egyszerű globális fizetési rendszer és pénzügyi infrastruktúra lehetővé tétele volt, amely emberek milliárdjait teszi lehetővé. Újval frissítéseket amelyet 2020-ban vezettek be, most ugyanezt a célt követi a Libra Egyesület független nonprofit szervezete.

Világszerte emberek milliói nem férnek hozzá a digitális kereskedelmi szolgáltatásokhoz, vagy egyszerűen nem rendelkezhetnek bankkártyával vagy bankszámlával. De az emberek rendelkeznek az okostelefonokkal, amelyek lehetővé teszik a Facebook és más alkalmazások letöltését. A Libra és natív Calibra pénztárcájával a Facebook mindenkinek biztosítja az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat.

Lényegében a Mérleg nem egészen kriptopénz, amelyet mindannyian megszoktunk. Az érmének stabilnak kell lennie a jobb teljesítmény érdekében. A kriptopiac rendkívül ingatag jellege miatt a Facebook úgy döntött, hogy a Mérleg eszközkészlethez kötött stabilpénz lesz..

mérleg érme

2019 szeptember közepén a Facebook felfedte a Mérleg érmét támogató devizakosarat: 50% USD, 18% EUR, 14% JPY, 11% GBP, 7% SGD. Ennek nagyobb stabilitást kellett volna hoznia az érmének a kriptográfiai környezetben, és ki kellett volna küszöbölnie a spekulatív tevékenységeket.

A szabályozók többszöri vádja után a Facebook frissítette a Mérleg fehér könyvét, amelyben meghatározta a devizákkal kapcsolatos néhány változtatást.

„Bár mindig is az volt a víziónk, hogy a Mérleg hálózat kiegészítse a fiat pénznemeket, és ne versenyezzen velük, az egyik legfontosabb aggodalom az volt, hogy a több pénznemben működő Mérleg érme (≋LBR) megzavarhatja a monetáris szuverenitást és a monetáris politikát, ha a hálózat jelentős léptékűvé válik, és nagy mennyiségű belföldi fizetés folyik ≋LBR-ben.

Ezért kibővítjük a Mérleg hálózatot azáltal, hogy az ≋LBR mellett egyvalutás alapállományokat is felveszünk, kezdetben a javasolt ≋LBR kosár néhány pénznemével kezdve (pl. LibraUSD vagy ≋USD, LibraEUR vagy ≋EUR, LibraGBP vagy ≋GBP, LibraSGD vagy ≋SGD). Ez lehetővé teszi azoknak a régióknak az embereknek és vállalkozásoknak, akiknek a helyi pénznemében a Libra hálózaton egy pénznemű állókeretek találhatók, közvetlenül elérhetik a saját pénznemükben szereplő stabil pénzt.

Csakúgy, mint a nemrégiben megszűnt TON natív érme, a GRAM, a Mérleg sem hosszú távú befektetési eszköz, hanem a hálózati mechanizmusok létfontosságú része.

Mérleg blokklánc

Konszenzus algoritmus LibraBFT (a HotStuff protokoll bizánci hibatoleráns konszenzusváltozata)
Konszenzus mechanizmus Tervezés a felhatalmazás igazolása (PoA) felé
Core / SC nyelvek Mozog
Deklarált blokkok másodpercenként 10 másodpercenként 1 blokk
Bejelentett tranzakciók másodpercenként 1000 tranzakció másodpercenként
Tranzakciós díjak Várhatóan nagyon alacsony lesz

Calibra: Mérleg érme pénztárca

Szerint a Facebook sajtóközlemény, a Calibra pénztárca a Messenger, a WhatsApp és más alkalmazásokban lesz elérhető. A felhasználók számára zökkenőmentes hozzáférést biztosít a gyors, mégis biztonságos tranzakciókhoz. A Calibra védi a végfelhasználók magánéletét, és nem kapcsolja össze a tranzakciókat a felhasználók közösségi fiókjaival.

A Calibra használatának megkezdéséhez be kell nyújtania egy kormány által kiállított személyi igazolványt, vagy át kell adnia egy KYC eljárást. A pénztárcát úgy tervezték, hogy globálisan elérhető legyen.

A Calibra-t a Libra platformmal együtt 2020 első felében kell elindítani. A megjelenés pontos dátuma még nincs.

Libra Partners

A Mérleg Szövetség svájci székhelyű autonóm tagsági szervezet és a Mérleg projekt lényeges része. A Mérleg Szövetség fő feladata a hálózat irányítása. Ez azt jelenti, hogy a Szövetség koordinálja a kormányzással kapcsolatos döntéshozatalt a Mérleg Hálózaton és a Mérleg Tartalékon belül. Funkciói közé tartoznak még:

  • Mérleg hálózat kezelése és felügyelete;
  • Tartalékkezelés a Mérleg token értékének fenntartása érdekében.

libra-partnerekA Libra’s Partners 2019-ben

A projekt kezdete óta olyan globális fizetési óriások, mint a Visa, a PayPal és a Mastercard végig támogatták a Mérleget. A Facebook fizetési szolgáltatónak tartotta őket a végfelhasználók és a Calibra pénztárca között. Az (alábbiakban feltárt) szabályozási nyomás azonban 2019-ben elhagyta a Mérleg Szövetséget.

A 28 kezdeti alapító partner közül 8 tag hagyta el az Egyesületet 2019-2020 folyamán. Jelenleg 24 tag van, köztük a Coinbase, az Uber, a Facebook Calibra stb. 2020 áprilisának végén a brit Checkout.com a Libra Association partnerévé vált.

A Mérleg jelenlegi partnerei

A Mérleg Szövetség új tagokat fogad, akik megfelelnek a tagság kritériumainak. A Libra Egyesület minden partnere minimum 10 millió dollárt fizetett, hogy futtassa a csomópontot (opcionálisan), szavazati jogot szerezzen a szervezetben stb..

A szabályozással kapcsolatos problémák

Amint egyértelmű volt, hogy a Facebook Mérlege erős pénzügyi eszközzé válik, a kormány aggodalmát fejezte ki az érme miatt. Az LBR kriptovaluta egy teljesen új gazdaságot hozna létre, több milliárd felhasználóval szerte a világon. A hivatalos Libra 2019-es bevezetésétől kezdve az amerikai törvényhozók azt kérték, hogy állítsák le a Libra fejlődését, amíg további részleteket és megértést nem kapnak a projektről.

2019 júliusában számos meghallgatás és tanúvallomás volt tele az Egyesült Államok Szenátusának bankbizottságaival és más kormányzati struktúrákkal. A PayPal volt elnöke és a Libra társalkotója, David Marcus megpróbálta megvédeni a projektet, és meggyőzni a kormányt arról, hogy a felhasználók adatai biztonságosak lesznek. Ugyanakkor az LBR érme nem jelentett veszélyt a monetáris politikára.

A Commodity Futures Trading Commission (CFTC) volt elnöke, Gary Gensler azt állította, hogy a Mérleg kriptopénz valószínűleg értékpapír. A szabályozók a világ minden tájáról részletesebb információkat kértek.

Miért Európa áll szemben a Facebook Mérlegével

2019 augusztusában az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Mérleg Szövetség ellen. 2019 októberében kiderült, hogy a PayPal már nem lesz része a Mérleg Szövetségnek. Ráadásul az amerikai szenátorok figyelmeztették a Visa-t, a Mastercard-ot és a Stripe-t, hogy a kormány szigorú szabályozási ellenőrzést végez, ha a vállalatok továbbra is együttműködnek a Mérlegkel. A Visa, a Mastercard, az eBay és számos más vállalatnak három nappal a figyelmeztetés után el kellett hagynia a Mérleg Szövetséget.

Október végén Mark Zuckerberg vallomást tett az Egyesült Államok Pénzügyi Szolgáltatási Bizottsága előtt, és azt állította, hogy a Facebook kint lenne a Mérleg Szövetség, ha a Mérleg a szükséges hatósági jóváhagyások nélkül elindulhat.

2020 májusától általában az Egyesült Államok kormánya és Sylvia Garcia amerikai képviselő azt állítja, hogy a fehér könyv frissítései nem adnak választ arra a kérdésre, hogy a Mérleg érme milyen hatással lesz a globális gazdaságra.

Beszélgetés a Mérlegről

A világ első bemutatkozása óta a Mérleg mind a kriptográfiai közösség, mind a rendszeres internetezők körében nagy figyelmet keltett.

A Morgan Creek vezérigazgatója, Anthony Pompliano hangsúlyozta, hogy a Mérleg új szintre emeli a kriptovaluta tömeges alkalmazását.

tweet pompa

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin felajánlotta a Mérlegnek, hogy fordítson nagyobb figyelmet a magánéletre és – tette hozzá hogy maga a projekt a kormányok felébresztése lesz.

„Véleményem szerint az olyan projektek, mint a Mérleg, cselekvési felhívást jelentenek azoknak a kormányoknak, amelyek már megértették, hogy ha nem vizsgálják felül nemzeti valutájuk technológiáját, akkor versenyben kell állniuk. Ezért most nagy érdeklődést tapasztalunk a szuverén digitális pénznemek létrehozása iránt. ”

Nyilvánvaló, hogy a Mérleg negatív visszajelzést kap a szabályozóktól. A szenátus bankbizottságának vezető demokratája, Sherrod Brown élesen bírálja a Mérleget a felhasználók millióinak kizsákmányolására irányuló szándék miatt.

tweet barna

A lényeg

A Facebook komolyan felvette a globális fizetési rendszer létrehozásának gondolatát, és e tekintetben inkább hasonlít a PayPalra, mint a Bitcoinra. A Facebook szakértelme az alkalmazások és a mobil UX / UI fejlesztésében bizalmat ébreszt az alkalmazás sikerében globális szinten.

Ha a Mérleg mögött álló csapat kielégíti a kormányzati aggályokat, akkor a hatalmas Facebook közönség és a legnagyobb vállalkozások támogatása elméletileg a kriptopénzek népszerűségének gyors növekedéséhez vezet.

Changellyről

A Changelly egy biztonságos azonnali kriptotőzsde, amelynek több mint 150 kriptovaluta áll rendelkezésre, amelyeket fel lehet cserélni és megvásárolni a legjobb piaci áron. A 2015 óta működő platform és mobilalkalmazása havonta több mint egymillió látogatót vonz, akik mind gyors és egyszerű cserét, alacsony átlátszó díjakat és 24/7 élő támogatást élveznek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me