Актуализиране: На 12 май 2020 г. Павел Дуров обяви, че Telegram е спрял да работи върху блокчейн платформата Telegram Open Network. Той подчерта, че основата на разработчиците в екипа му.

Общата стойност на бъдещата криптовалута Telegram може да достигне 29,5 милиарда долара до края на 2020 г. Това е прогноза на цената на някои анализатори, изчислили вероятната ICO цена за един токен и целия брой налични токени.

Колко ще струва все още неиздадената криптовалута на Павел Дуров? Нека се опитаме да разберем в тази статия.

Основна стойност на Telegram (GRAM)

Плановете на Telegram да пусне собствена платформа за криптовалута и блокчейн станаха известни през януари 2018 г..

Според ръководителите на екипа на Telegram криптовалутата ще бъде част от екосистемата на месинджъра. Производителите на стоки и услуги ще могат да приемат плащания за своите продукти в Gram жетони. TON се позиционира като алтернатива на Visa и Mastercard.

Лична система за разплащане в такъв популярен месинджър като Telegram е нова стъпка в развитието както на приложението, така и на криптовалутата като цяло. Telegram вече има над 200 милиона потребители, готови за такива актуализации. От основните приложения за цифровата валута е важно да се отбележат следните:

  • частни трансфери между потребители на приложения
  • плащане на стоки и услуги;
  • закупуване на достъп до частни канали;
  • плащане за достъп до различни услуги като прокси;
  • получаване на възнаграждение за поставяне на рекламни материали от администратори на телеграм канали

Проектът за криптовалута на Telegram срещна трудности: американски регулатор осигури заповед срещу пускането на токени Gram. Ръководството на пратеника даде на инвеститорите избор: или да изчакат до края на април, или да си върнат парите (но само 77% от първоначално инвестираните средства, 1,3 млрд. Долара).

Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) е осигурила временна заповед за издаване и разпространение на Gram, криптовалутата, която Telegram messenger планира да пусне. SEC смята, че Gram токените са подобни на ценни книжа и те трябва да бъдат издадени в съответствие със специфичната процедура, която Telegram не е спазил.

Стартирането на проекта за блокчейн на Telegram Open Network (TON) е планирано за края на октомври 2019 г..

Анализ на цените на Telegram (GRAM)

Telegram събра 1,7 млрд. Долара през първата половина на 2018 г. Telegram Group и TON Issuer събраха средства на два етапа от общо 171 инвеститори. От тази сума се планира да бъдат изразходвани 520 милиона долара за разработването на блокчейн проекта и месинджъра.

По време на първия етап средната цена на токена беше $ 0,37, през втория – $ 1,33. Някои инвеститори очакват да препродадат Gram на по-висока цена.

Блокчейн платформата трябваше да работи до 31 октомври, но тогава се намеси американският регулатор.

Проблеми със закона

В жалбата на SEC се казва, че Telegram Group Inc. и нейното дъщерно дружество, TON Issuer, са събрали инвеститорски средства за разрастване на бизнеса си, като са продали 2,9 милиарда Gram токени. 1 милиард токени бяха продадени на 39 американски купувачи за 424,5 милиона долара.

SEC смята, че грамовете по същество са ценни книжа, а не валута, което означава, че за тях трябва да се прилагат разпоредбите за сигурност. Обикновено, преди да издаде ценни книжа, емитентът трябва да разкрие пълната информация за управлението на компанията, нейното финансово състояние и всички потенциални рискове.

Telegram Group и TON Issuer не са направили това. SEC смята, че Telegram се опитва да се възползва от публичното предлагане на ценни книжа, без да се занимава с установената процедура за разкриване на информация, която изисква много време и усилия.

Telegram преговаря с SEC през последните 18 месеца. Ръководството на компанията е изненадано и разочаровано от действията на американския регулатор.

Какво да очаквате от цената на Telegram (GRAM)?

Оценка на първоначалното издание на Gram токени на блокчейн платформата Telegram Open Network (TON) се съдържа в отчета на HASH Crypto Investment Bank от октомври 2018 г. Целевата стойност на криптовалутата до края на 2019 г. се оценява на $ 5,9 за грам. При цена от 5,9 долара за грам, пазарната капитализация на криптовалутата трябва да бъде 29,5 милиарда долара.

Telegram може да предостави на Gram оценка от $ 5,9 на своите инвеститори. Поне тя беше посочена като целева цена в една от последните бележки за инвеститорите.

Цената от $ 5,9 за един грам е доста спекулативна. Един от авторите на доклада признава, че все още никой в ​​света не знае как да оценява криптовалутата.

Криптовалутата Telegram, Gram, трябваше да бъде разделена на три части: 52% – запазени, 4% – предоставени на разработчици, 44% – продадени на инвеститори.

Първият Грам струва 10 цента, а всеки следващ Грам струва милиард повече от предишния. Общо 5 милиарда грама ще бъдат пуснати в основната мрежа. Всичко това е описано в TON Whitepaper.

Според SEC, 2,78 млрд. Долара са привлечени от инвеститори по време на двата затворени кръга на ICO. Общо бяха продадени 2,89 милиарда грама, тоест средно един жетон струваше около 59 цента (на първия кръг беше 0,38 долара, на втория – 1,33 долара).

Оказва се, че 1,7 милиарда долара, получени от инвеститорите, съответстват на приблизително 2,94 милиарда за цялата криптовалута на Telegram. Целевата цена от 5,9 долара за грам означава увеличение на стойността на криптовалутата до края на 2019 г. с почти точно десет пъти.

Прогноза за цената на Gram Token за 2020 г.

Според изчисленията в близко бъдеще цената трябва да се очаква да варира от 2 до 8 долара за жетон, а в рамките на 10 години цената може дори да се повиши до 30 долара на монета.

Изчисленията са извършени, като се вземе предвид динамиката на нарастване на броя на потребителите на съобщения и обема на крипто пазара като цяло. Друг елемент е средногодишният брой транзакции.

Докато тенденцията се запазва, ако Gram достигне марката $ 15-30, тогава пазарната капитализация ще бъде 70-130 милиарда долара. Проектът може да постигне такива резултати до 2028 г. Не е разумно обаче да се фокусираме изключително върху показателя за пазарна капитализация. Тази метрика не е фундаментална, въпреки че е от решаващо значение.

Купете Gram Cryptocurrency

В момента няма начин да купите криптовалутата Gram. Всичко, което се предлага на пазара, е машинациите на измамници, които печелят от неопитни търговци и инвеститори. Changelly обаче ще се радва да изброи криптовалутата Gram на своята платформа веднага щом стане достъпна.

Долна линия

Telegram не е единственият проект, който иска да реализира идея като тази. Везните на Зукърбърг бяха новини през последните шест месеца. Създателят на Facebook все още се опитва да смекчи проблемите с регулаторите. Принципът като платежен инструмент е сходен. Всичко подсказва, че подобна посока наистина е обещаваща.

Все още е трудно да се правят прогнози за това каква ще бъде цената на GRAM след навлизането на пазара. Освен това експертите се съгласяват, че в рамките на няколко месеца след листването на TON на борсите, GRAM вероятно ще заеме третата позиция по отношение на пазарната капитализация, замествайки Ripple.

Само времето ще покаже каква ще бъде първата търговия с криптовалутата GRAM след нейното пускане. Можем само да изчакаме официалното съобщение от представителите на проекта и да не попаднем в ръцете на измамници, които предлагат да купят GRAM сега, преди да бъде пуснат.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me