Търговията с криптовалута е жизненоважна част от крипто индустрията. Той се развива и надгражда, докато приема инструменти за търговия от обикновена фондова борса. От 2020 г. търговията с марж на криптовалута е неразделна част от почти всяка надеждна крипто борса като Changelly PRO.

Changelly винаги е нащрек, за да предостави изчерпателно обяснение на сложните концепции за криптовалута и блокчейн. Какво представлява маржин търговията? И как да започнете търговия с марж на криптовалута? Нека да разгледаме всичко заедно с Changelly.

Какво представлява маржин търговията?

Маржин търговията (също търговия с ливъридж или търговия с ливъридж) е вид търговия, която позволява на потребителите да търгуват с активи, използвайки средства, предоставени от борса или други търговци.

Търговията с криптовалута предполага рискове. Търговията с марж на криптовалута включва дори по-високи рискове, тъй като в този случай търговецът може да отвори позиция, която ще бъде по-голяма от първоначалното му салдо. Въпреки това, маржин търговията може да ви донесе значителна печалба, ако знаете как да се справите с нея.

Моля, обърнете внимание, че този тип търговия не се препоръчва на начинаещи търговци, тъй като изисква усъвършенствани умения за търговия.

Основи на маржин търговията

Преди да се захванете с маржин търговия, силно се препоръчва или да изучите основите (ако сте начинаещ), или да опресните речника на търговията (в случай, че сте трейдър на ниво). Събрахме основната терминология на маржин търговията.

Марж & Ливъридж

Маржът при маржин търговията може да се отнася до две неща. Първо, това е сумата, която търговецът заема на върха на първоначалната си инвестиция. Второ, това може да означава и собствени средства на търговеца.

Както бе споменато по-горе, маржин търговията се нарича и търговия с ливъридж. Ливъриджът се определя от следното съотношение: ливъридж = (привлечени средства + марж) / марж. Символът ‘x’ обикновено представлява ливъридж (2x, 5x, 20x, …) или в съотношение 2: 1, 5: 1, 20: 1.

Пример: Боб има $ 10 000 от собствения си капитал, но иска да направи поръчка от $ 100 000. Той решава да постави маржин поръчка с ливъридж 1:10. Боб взема назаем 90 000 долара от трета страна, за да отвори позиция от 100 000 долара.

Обявяване на маржин и цена за ликвидация

Покана за маржин е искане от борсата, за да добавите пари към сметката си или да затворите позицията си, което се случва, когато стойността на сметката на търговеца падне под предварително определено ниво.

Борсите следят стойността на цифровите активи на маржин сметка, за да не падне под определено ниво. Ако цените се повишат, позицията може да се държи отворена, докато няма риск от загуба на собствени и заети средства.

Ако цената падне, борсата ще предотврати загуба чрез ликвидиране на позицията. Търговецът може да предотврати това, като продаде определено количество активи или като депозира допълнителни средства в маржин сметка.

При започване на маржин търговия има цена за ликвидация, зададена автоматично. След като бъде достигната ликвидационната цена, позицията на търговеца е принудително затворена (ликвидирана). Това е необходима предпазна мярка за намаляване на търговските рискове.

Изолиран марж

Изолираният марж има за цел да управлява риска, докато търгува върху марж. Изолираният марж помага на търговеца, като ограничава размера на маржа, зададен за всяка позиция. Да предположим, че позицията на търговеца е ликвидирана, докато той / тя търгува в режим на изолиран маржин. В този случай изолиран маржин баланс ще бъде ликвидиран, докато останалите средства няма да бъдат засегнати.

За да помогне на начинаещите търговци да започнат маржин търговия, Changelly PRO осигурява режим на изолиран маржин, така че потребителите да могат да отговарят за риска.

Кръстосан марж

Търговията в режим на кръстосан маржин означава, че цял маржин баланс се споделя между позициите на търговеца, за да се предотврати ликвидация.

Стоп-загуба Търговска поръчка

Stop-loss е вид поръчка, която ограничава търговските загуби веднага щом цената достигне определено (предварително дефинирано) ценово ниво. Стоп загубата се счита за един от основните инструменти за ефективна търговия.

От техническа гледна точка това е просто чакаща поръчка, която автоматично се активира при дадена стойност на скоростта. Stop-loss ви позволява да се отървете от постоянното наблюдение на позицията.

Разлика между спот и маржин търговия

Спот търговията и маржин търговията се отнасят до различни понятия: спот сделките са противоположни на фючърсните договори и се отнасят до договори, които се уреждат (плащат и доставят) незабавно на спот дата. Спот търговията изисква да притежавате всички средства, с които търгувате.

Пример: Алиса иска да замени 1000 USDT за BTC. Тя депозира средствата си на платформата Changelly PRO, за да ги търгува за биткойн.

Когато търгуват на марж, търговците използват както парите, които притежават, така и средствата, които са взели назаем от борса или друг търговец.

Пример: Боб изследва пазара и знае, че може да получи печалба. Всичко, което има обаче, е 1 BTC. Той решава да започне маржин търговия на Changelly PRO и поставя 1 BTC на ливъридж 1:10. Сега той има 10 BTC за търговия.

Маржински рискове за търговия

Както споменахме по-рано, при търговия на марж, винаги има определено ниво на цената, при което вашата позиция или ще бъде ликвидирана, или ще трябва да добавите повече средства към сметката си. Тъй като маржин търговията включва заемане на пари от борса (или трета страна), борсата ще продаде (ликвидира) вашата позиция, ако има опасност от загуба за тях. Когато търгувате само със собствени средства, ще загубите цялата си първоначална инвестиция само когато цената падне до 0. Въпреки това, с марж, цената трябва да падне само за частица, за да загубите цялата си инвестиция.

крипто търговия, когато пазарът се покачва

Ето пример: да речем, че имате $ 10 000 и това струва 1 BTC в момента, така че го купувате. Ще загубите средствата си само ако BTC спадне до 0, което е малко вероятно. Вашият приятел също има $ 10 000, но той е опитен търговец и след проучване на пазара стигна до заключението, че цената на BTC ще се повиши след седмица. Така той купува BTC на 10x марж, което довежда общите му средства до $ 100k и му позволява да купи 10 BTC.

Сега, представете си, че цената пада до $ 9k през следващата седмица. Вие продавате своите биткойни и губите хиляда долара. Вашият приятел обаче е купил 10 BTC и при продажбата им губи хиляда по десет, така че първоначално е инвестирал 10 000 долара. Всъщност той дори няма да е този, който продава тези биткойни, тъй като ако цената стане по-ниска, първоначалната му инвестиция няма да може да прикрие загубата и борсата не може да позволи това, така че те ще принудително ликвидират позицията му или ще го помоли да инвестира повече, което може да доведе до повече загуби в бъдеще.

Цената за ликвидация се определя на ниво, под което първоначалната инвестиция няма да може да покрие загубите, ако позицията бъде ликвидирана.

Освен това има допълнителен риск за търговия с крипто маржин. Цените на криптовалутите са силно нестабилни и могат да паднат под определената цена за ликвидация, преди борсата да може да ликвидира вашата позиция. В този случай търговците ще трябва да платят допълнително, за да покрият загубата. (редактирано)

Как да започнем маржин търговия

Changelly PRO осигурява бърз достъп до търговия с марж на криптовалута. Ще ви обясним как да започнете търговия с крипто ливъридж на Changelly PRO.

Забележка: Почти всяка борса изисква от вас да преминете проста процедура KYC и да активирате 2fa, за да търгувате на марж.

  1. Регистрирайте се на пълнофункционална крипто борса Changelly PRO;
  2. Уверете се, че на вашата търговска сметка има някакви средства;
  3. Щракнете върху раздела ‘Margin’. Вижте зеления бутон ‘Margin’ в горния десен ъгъл и кликнете върху него;
  4. Изберете криптовалута, с която искате да търгувате на марж;
  5. Въведете сумата на маржа. За да направите това, трябва да прехвърлите малко средства от вашата търговска сметка към маржин;
  6. Voila! Сега сте готови да започнете маржин търговия. Вижте стойността на ливъридж в горния десен ъгъл (блока „Купуваща мощност“). Имайте предвид също, че можете да добавите повече средства към маржа си по всяко време!

Как да изберем борса

Преди да започнете маржин търговия, трябва да направите задълбочено проучване на борсите за криптовалути, които предоставят такава опция. Има няколко жизненоважни точки, които трябва да бъдат взети под внимание.

  • Проверете предлагания лост. Имайте предвид също, че ливъриджът може да е различен за всяка търгувана криптовалута;
  • Такси. Научете повече за начислените такси. Колко ще струва тегленето на средства? Има ли допълнителни такси? Проучете пазара, за да определите най-добрата борса за криптовалута за вас;
  • Ликвидност. Колкото повече ликвидност привлича борсата, толкова по-бързо и по-ефективно ще се търгува;
  • Репутация на борсата за криптовалута. Сигурността на вашите средства трябва да бъде приоритет на всяка борса. При започване на маржин търговия има по-големи рискове. По този начин платформата за търговия трябва да осигурява стабилна връзка, сигурност на високо ниво, широк спектър от инструменти и инструменти за търговия и т.н..

Топ 3 борси за маржин търговия

Changelly PRO

Мигновеният крипто обмен Changelly предоставя безупречни суапове за криптовалути от 2015 г. Тази година беше забележителна за платформата. В допълнение към Changelly Marketplace, надградена партньорска програма и много други нови функции, има и голям постигнат етап.

Changelly PRO е пълнофункционална борса за криптовалута, която позволява както на начинаещи, така и на опитни търговци да правят поръчки и да търгуват като PRO. Changelly PRO предоставя една от най-конкурентните такси за изтегляне и търговия на пазара.

маржин търговия и търговия с ливъридж на changelly proChangelly PRO

Маржин търговията на Changelly PRO идеално подхожда на тези, които решат да започнат да търгуват с ливъридж и искат да влязат в него с минимални рискове. Потребителите могат да търгуват с редица цифрови активи с до 10 пъти лост, което позволява на новодошлите да се научат безопасно да търгуват с маржове. Освен това UX / UI са интуитивни, така че няма да отнеме твърде много време, за да се задълбочите в света на търговията с маржове на криптовалути.

Binance

Бегемотът на индустрията, Binance, осигурява прилична екосистема за сигурна и разнообразна търговия. Маржин търговията на Binance работи за по-напреднали търговци, тъй като терминалът за търговия е пълен с допълнителна информация, която може да изплаши начинаещите. Дизайнът и потребителският опит следват стила на Binance, но те може да изглеждат доста сложни.

Маржин търговия на борсата за криптовалута Binance

За да предостави на потребителите всички необходими подробности, Binance предлага ръководства и уроци за всяка функция, която има. Борсата предлага възможност за отваряне както на дълги, така и на къси позиции за списък с криптовалути. Binance позволява кръстосан марж с 3x ливъридж и изолиран марж с 10x лост. Моля, обърнете внимание, че маржин търговията не е достъпна за потребители от САЩ, Япония, Канада и др.

BitMex

маржин търговия на bitmex с ливъридж x100

Като ветеран на пазара за търговия, BitMex предлага широка гама от инструменти за търговия и деривати (фючърси, опции и др.). Борсата предлага и търговия с криптовалута, но трябва да признаем, че BitMex подхожда само на опитни търговци. Според coinmarketcap данни, BitMex осигурява активни пазари за BTC, ETH и XRP.

Една от най-забележителните черти на BitMex е, че борсата предоставя безумно 100-кратно влияние за търговия с марж на криптовалута. В този контекст начинаещите търговци трябва да избягват търговията с марж на криптовалута на тази платформа, докато не получат подходяща експертиза в тази област. Изключително важно е да запомните за рисковете, породени от маржин търговията.

Долна линия

За разлика от стандартната търговия, при която неочаквано движение на лихвения най-често може да се изчака просто, тук дългосрочното усвояване ще означава загуба на депозит. Трябва да започнете маржин търговия само когато можете сериозно да подходите към контрола на риска и формирането на търговска стратегия.

Бъдете предварително подготвени психически за потенциални загуби. Само с този подход ще бъде възможно да се извлекат стабилни ползи от търговията с криптовалути с ливъридж.