Trgovanje kriptovalutama vitalni je dio kripto industrije. Razvija se i nadograđuje usvajajući alate za trgovanje s redovne burze. Od 2020. godine trgovanje maržom kriptovaluta sastavni je dio gotovo svake pouzdane kripto burze poput Changelly PRO-a.

Changelly je uvijek na oprezu kako bi pružio sveobuhvatno objašnjenje sofisticiranih koncepta kriptovaluta i blockchaina. Što je trgovanje maržom? I kako započeti trgovanje maržom kriptovalute? Provjerimo sve zajedno s Changellyjem.

Što je trgovanje maržom?

Trgovanje maržom (također trgovanje polugom ili trgovanje polugom) vrsta je trgovanja koja omogućava korisnicima da trguju imovinom koristeći sredstva koja pruža burza ili drugi trgovci.

Trgovanje kriptovalutama podrazumijeva rizike. Trgovanje maržom kriptovalute uključuje još veće rizike jer u ovom slučaju trgovac može otvoriti poziciju koja će biti veća od njegovog / njezinog početnog stanja. Međutim, trgovanje maržom može vam donijeti značajan profit ako znate kako se nositi s tim.

Imajte na umu da se ova vrsta trgovanja ne preporučuje trgovcima početnicima, jer zahtijeva napredne vještine trgovanja.

Osnove trgovanja maržama

Prije nego što započnete trgovati maržom, toplo se preporučuje ili proučiti osnovne stvari (ako ste početnik) ili osvježiti rječnik trgovanja (u slučaju da ste trgovac na višem nivou). Okupili smo glavnu terminologiju trgovanja maržama.

Margina & Poluga

Marža u trgovanju maržom može se odnositi na dvije stvari. Prvo, to je iznos koji trgovac posudi povrh svog početnog ulaganja. Drugo, to može značiti i vlastita sredstva trgovca.

Kao što je gore spomenuto, trgovanje maržom naziva se i trgovanje polugom. Poluga se određuje prema sljedećem omjeru: poluga = (posuđena sredstva + marža) / marža. Simbol ‘x’ obično predstavlja polugu (2x, 5x, 20x, …) ili u omjeru 2: 1, 5: 1, 20: 1.

Primjer: Bob ima 10.000 USD vlastitog kapitala, ali želi poslati narudžbu od 100.000 USD. Odlučuje postaviti marginalni nalog s polugom 1:10. Bob posuđuje 90.000 američkih dolara od treće strane kako bi otvorio poziciju od 100.000 američkih dolara.

Poziv na maržu i cijena likvidacije

Poziv na maržu je zahtjev burze da dodate novac na svoj račun ili da zatvorite svoju poziciju koji se događa kada vrijednost računa trgovca padne ispod unaprijed određene razine.

Burze prate vrijednost digitalne imovine na maržinskom računu da ne padne ispod određene razine. Ako cijene porastu, pozicija se može držati otvorenom sve dok ne postoji rizik od gubitka vlastitih i posuđenih sredstava.

Ako cijena padne, razmjena će spriječiti gubitak likvidacijom pozicije. Trgovac to može spriječiti prodajom određene količine imovine ili polaganjem dodatnih sredstava na marginalni račun.

Kada započinje trgovanje maržom, automatski se postavlja cijena likvidacije. Jednom kad se postigne cijena likvidacije, pozicija trgovca se prisilno zatvara (likvidira). Ovo je nužna mjera predostrožnosti za smanjenje rizika trgovanja.

Izolirana margina

Izolirana marža ima za cilj upravljanje rizikom tijekom trgovanja na marži. Izolirana marža pomaže trgovcu ograničavajući iznos marže postavljen za svaku poziciju. Pretpostavimo da je pozicija trgovca likvidirana dok trguje u izoliranom načinu margine. U tom će se slučaju izolirani saldo marže likvidirati, dok to neće utjecati na ostatak sredstava.

Da bi pomogao trgovcima početnicima da započnu trgovanje maržom, Changelly PRO pruža način izolirane marže, tako da korisnici mogu biti odgovorni za rizik.

Križna margina

Trgovanje u načinu unakrsne marže znači da se cjelokupni saldo margine dijeli između pozicija trgovca kako bi se spriječila likvidacija.

Stop-loss trgovački nalog

Stop-loss je vrsta naloga koji ograničava trgovanje gubicima čim cijena dosegne određenu (unaprijed definiranu) razinu cijene. Stop gubitak smatra se jednim od glavnih alata za učinkovito trgovanje.

S tehničkog gledišta, ovo je jednostavno nalog na čekanju koji se automatski aktivira pri zadanoj vrijednosti stope. Stop-loss omogućuje vam da se riješite stalnog praćenja položaja.

Razlika između Spot i Margin trgovanja

Spot trgovanje i trgovanje maržom odnose se na različite koncepte: spot poslovi suprotni su terminskim ugovorima i odnose se na ugovore koji se namiruju (plaćaju i isporučuju) odmah na datum spota. Spot trgovanje zahtijeva da posjedujete sva sredstva s kojima trgujete.

Primjer: Alice želi zamijeniti 1.000 USDT za BTC. Ona svoja sredstva polaže na platformu Changelly PRO da bi ih zamijenila za bitcoin.

Kada trguju na marži, trgovci koriste i novac koji posjeduju i sredstva koja su posudili od burze ili drugog trgovca.

Primjer: Bob je istraživao tržište i znao je da može zaraditi. Međutim, sve što ima je 1 BTC. Odlučuje započeti trgovanje maržom na Changelly PRO i postavlja 1 BTC na polugu 1:10. Sada ima 10 BTC za trgovinu.

Rizici trgovanja maržom

Kao što smo već spomenuli, prilikom trgovanja na marži uvijek postoji navedena razina cijene pri kojoj će vaša pozicija biti likvidirana ili ćete morati dodati više sredstava na svoj račun. Budući da trgovanje maržom uključuje posuđivanje novca od burze (ili treće strane), burza će prodati (likvidirati) vašu poziciju ako za njih postoji opasnost od gubitka. Kada trgujete samo vlastitim sredstvima, izgubit ćete cijelo početno ulaganje tek kad cijena padne na 0. Međutim, s maržom cijena mora pasti samo za djelić kako biste izgubili cijelo ulaganje.

kripto trgovanje kad tržište raste

Evo primjera: recimo da imate 10 tisuća dolara, a to je trenutno 1 BTC, pa ga kupujete. Izgubit ćete sredstva samo ako BTC padne na 0, što je vrlo malo vjerojatno. Vaš prijatelj također ima 10 tisuća američkih dolara, ali on je iskusni trgovac i nakon istraživanja tržišta došao je do zaključka da će cijena BTC-a porasti za tjedan dana. Dakle, on kupuje BTC uz maržu od 10 puta, što donosi njegova ukupna sredstva do 100 tisuća dolara i omogućuje mu kupnju 10 BTC-a.

Zamislite sada da cijena padne na 9 tisuća dolara sljedeći tjedan. Prodate svoj Bitcoin i izgubite tisuću dolara. Vaš je prijatelj, međutim, kupio 10 BTC-a i prilikom njihove prodaje gubi tisuću puta deset, dakle 10 tisuća dolara koje je u početku uložio. Zapravo, on neće biti ni taj koji prodaje te Bitcoin, jer ako cijena padne niže, njegovo početno ulaganje neće moći prikriti gubitak, a burza to ne može dopustiti, pa će prisilno likvidirati svoj položaj ili će od njega tražiti da ulaže više, što može dovesti do većih gubitaka u budućnosti.

Cijena likvidacije postavlja se na razinu ispod koje početno ulaganje neće moći pokriti gubitke ako se pozicija likvidira.

Uz to, postoji i dodatni rizik za trgovanje kripto maržom. Cijene kriptovaluta vrlo su nestabilne i mogu pasti ispod navedene cijene likvidacije prije nego što razmjena može likvidirati vašu poziciju. U tom će slučaju trgovci morati platiti dodatno kako bi pokrili gubitak. (uredio)

Kako započeti trgovanje maržom

Changelly PRO pruža brzi pristup trgovanju maržama kriptovaluta. Objasnit ćemo vam kako započeti trgovanje kripto polugom na Changelly PRO.

Napomena: Skoro svaka razmjena zahtijeva da prođete jednostavan KYC postupak i omogućite 2fa kako biste mogli trgovati na marži.

  1. Registrirajte se na cjelovitoj kripto burzi Changelly PRO;
  2. Provjerite ima li na vašem trgovačkom računu sredstava;
  3. Kliknite karticu ‘Margin’. Pogledajte zeleni gumb “Margin” u gornjem desnom kutu i kliknite ga;
  4. Odaberite kripto valutu kojom želite trgovati na marži;
  5. Unesite iznos marže. Da biste to učinili, trebate prenijeti neka sredstva sa svog trgovačkog računa na maržni;
  6. Voila! Sada ste spremni započeti trgovanje maržom. Pogledajte vrijednost poluge u gornjem desnom kutu (blok “Kupovna snaga”). Imajte na umu i da u bilo kojem trenutku možete dodati više sredstava na svoju maržu!

Kako odabrati razmjenu

Prije započinjanja trgovanja maržom, treba detaljno istražiti burze kriptovaluta koje pružaju takvu mogućnost. Nekoliko je vitalnih točaka koje treba uzeti u obzir.

  • Provjerite ponuđenu polugu. Imajte na umu i da se poluga može razlikovati za svaku kriptovalutu kojom se trguje;
  • Naknade. Saznajte više o naplaćenim naknadama. Koliko će koštati povlačenje sredstava? Postoje li dodatne naknade? Istražite tržište kako biste utvrdili najbolju razmjenu kriptovaluta za vas;
  • Likvidnost. Što više razmjene privlači razmjena, to će se trgovati brže i učinkovitije;
  • Ugled razmjene kriptovaluta. Sigurnost vaših sredstava mora biti prioritet svake razmjene. Pri pokretanju maržnog trgovanja podrazumijevaju se veći rizici. Stoga trgovačka platforma mora pružiti robusnu vezu, visoku razinu sigurnosti, širok raspon trgovačkih instrumenata i alata, i tako dalje.

Top 3 razmjene za trgovanje maržom

Changelly PRO

Trenutna kripto razmjena Changelly pruža besprijekorne zamjene kriptovaluta od 2015. Ova je godina bila izvanredna za platformu. Uz Changelly Marketplace, nadograđeni Partnerski program i mnoge druge nove značajke, postignuta je velika prekretnica.

Changelly PRO je cjelovita razmjena kriptovaluta koja i početnicima i iskusnim trgovcima omogućuje naručivanje i trgovanje poput PRO-a. Changelly PRO pruža jednu od najkonkurentnijih naknada za povlačenje i trgovanje na tržištu.

trgovanje maržom i trgovanje polugom na changelly proChangelly PRO

Trgovanje maržom na Changelly PRO savršeno odgovara onima koji odluče započeti trgovanje polugom i žele u nju ući s minimalnim rizicima. Korisnici mogu trgovati nizom digitalnih sredstava s polugom do 10x, što novopridošlima omogućuje sigurno učenje maržnog trgovanja. Osim toga, UX / UI su intuitivni pa vam neće trebati previše vremena za ulazak u svijet trgovanja maržom kriptovaluta.

Binance

Zvijezda industrije, Binance, pruža pristojan ekosustav za sigurno i raznoliko trgovanje. Trgovanje maržom na Binanceu radi za naprednije trgovce jer je terminal za trgovanje pun dodatnih informacija koje mogu uplašiti novorođenče. Dizajn i korisničko iskustvo slijede Binanceov stil, no možda se čine prilično nezgodnima.

Trgovanje maržom na burzi kriptovaluta Binance

Kako bi korisnicima pružio sve potrebne detalje, Binance nudi vodiče i vodiče za svaku značajku koju ima. Razmjena nudi priliku za otvaranje dugih i kratkih pozicija za popis kriptovaluta. Binance omogućuje križnu marginu s 3x polugom i izoliranu marginu s 10x polugom. Imajte na umu da trgovanje maržom nije dostupno za korisnike iz SAD-a, Japana, Kanade itd.

BitMex

trgovanje maržom na bitmexu s polugom x100

Kao veteran trgovinskog tržišta, BitMex nudi široku paletu trgovačkih alata i derivata (terminske pogodnosti, opcije itd.). Burza također nudi trgovinu kriptovalutama, ali moramo priznati da BitMex odgovara samo iskusnim trgovcima. Prema coinmarketcap podataka, BitMex pruža aktivna tržišta za BTC, ETH i XRP.

Jedna od najznačajnijih značajki BitMexa je ta što razmjena pruža suludu polugu od 100x za trgovanje maržom kriptovaluta. U tom kontekstu, trgovci početnici trebali bi izbjegavati trgovanje maržom kriptovaluta na ovoj platformi dok ne steknu odgovarajuću stručnost na tom polju. Ključno je zapamtiti o rizicima koje implicira trgovanje maržom.

Poanta

Za razliku od standardnog trgovanja, gdje se na svako neočekivano kretanje stope najčešće može jednostavno pričekati, ovdje će dugoročno povlačenje značiti gubitak depozita. Trgovanje maržom biste trebali započeti samo kada se ozbiljno možete približiti kontroli rizika i formiranju strategije trgovanja.

Unaprijed se mentalno pripremite za potencijalne gubitke. Samo će ovim pristupom biti moguće postići stabilne koristi od trgovanja kriptovalutama s polugom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me